Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (130)

plakát

Kytice (2000) 

Pro mě jeden z nejzajímavějších počinů porevoluční tvorby s naprosto skvělým výtvarným zpracováním. Kytice (teď myslím psanou, původní podobu), je sbírka balad, a balada je, jak si jistě mnozí vzpomínáme hodin českého jazyka - literatury, žánrem lyricko-epickým. A právě v oné lyrické části, v tom zastřeném duchovním neuchopitelnu, se ukrývá nejvyšší lesk Brabcova zpracování. Každý, kdo četl Erbenovu Kytici si jistě představoval vlastní příběh, pozadí a smysl jednotlivých balad. Pro mě to ve filmové podobě vystihl pan Brabec, a to bez příměsí, bez pozlátka a bez vůle vtáhnout do biografu co nejvíce diváků. Nápad, převést na filmové plátno něco, co je z velké části autorovým vnitřním světem, o kterém nemáme ani páru, to chtělo opravdu notný kus odvahy. Zasazení děje do barevné mozaiky, odvíjející se od ročních období, dokreslené krásnými záběry krajiny nebo detailů, podbarvené hudbou, která padne jako ulitá kýženému pocitu (Elektrická kytara v Polednici, no, není to geniální?), výběr herců, kteří by byli schopni vyjádřit alespoň základní myšlenku balad, to všechno zaslouží obdiv. K tomuto filmu se vracím, když se chci kochat. Dávám 89%.

plakát

Má mě rád, nemá mě rád (2010) 

Velmi příjemné pokoukání i pro ty, kteří "slaďáky" dvakrát nemusí. Příběh je jednoduchý, ale platí zda pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Žádné přemrštěné emoce, dějové zvraty, ani známá americká teatrálnost. Při hereckém obsazení vsadil Rob Reiner na relativně méně známé tváře a nechyboval, jelikož všichni herci působili přesvědčivě a zejména ústřední dvojici role rozhodně sedla. Výborným nápadem, který vtipem osvěžil čistě romantický film, bylo vyprávět příběh očima Bryce a následně tu samou část očima Juli. Roztomilé a nepřeslazené - 79 %.

plakát

Díra u Hanušovic (2014) 

Bizár, řekla uprostřed filmu má přítelkyně. Asi tak vyřkla nejvhodnější slovo k popsání toho, co jsem prožíval během sledování Díry u Hanušovic. Trochu jsem zapochyboval, jestli je onou díru myšlena vesnice, v níž se film odehrává, či naprostá absence děje ve scénáři filmu, u jehož sledování mě držela pouze zvědavost, zda bude i zbylá část stejně chabá jako dosavadní...a ano, byla. Takovému vykreslení moravského venkova, kde veškeré zachycené obyvatelstvo čile aspiruje na post chovanců psychiatrické léčebny, neuvěří ani ten nejxenofobnější Pražák. Šroubované, nudné, přepálené, vulgární dialogy (btw si myslím, že nářečí hrubě neodpovídá lokalitě) provedou diváka 102 minutami filmového utrpení, po kterých jsem byl opravdu rád, že je konec. Tohle jsem od pana Krobota nečekal. 20 %.

plakát

Alois Nebel (2011) 

Forma předčila obsah, bohužel velmi zřetelně. Jedinečnost výtvarného zpracování je asi jediná věc, pro kterou bych si film pustil znovu. Převedení komiksu do filmové podoby se v tomto případě nepovedlo a celé to bylo vlastně tak trochu o ničem. S úctou k novátorství dávám 55 %.

plakát

Colette (2013) 

Pro mě velice milé překvapení. Film obstojí i v mezinárodním porovnání podobných námětů. Opět se ukázalo, že Mádl umí hrát a že se dávno dostal z rolí střelených puberťáků o notný kus dál. Oceňuji výpravu, protože ztvárněná atmosféra koncentračního tábora byla opravdu skvělá (vysoké komíny se šlehajícími plameny a všude poletující popel byly obrazy asi trochu nadsazené, ale běhal z nich mráz po zádech, takže svůj cíl patrně splnily). Hodně se tady nadává na kýčovitý příběh, ale zas tak hrozné to přece nebylo, i když zaběhnutých kolejí romantických dramat se film drží i přesto, že je jeho příběh zasazen do zcela neromantického prostředí. Pokud si ale divák o filmu něco předem zjistí, stěží pak může nadávat, že viděl romantický brak. Možná bych dal i pět hvězdiček, kdyby mi celkový dojem nepokazil opravdu nepovedený dabing. Za mě s díky 75 %.

plakát

Kopačky (2008) 

Pohodový film, který vás bude bavit, pokud neočekáváte salvy smíchu...dalo by se říct "úsměvná komedie". Pro mě je to taková ta klasika, která se sice v žádném ohledu nezapíše zlatým písmem do kroniky světové kinematografie, na druhou stranu zase ve všech ohledech dosahuje nastaveného standardu. Možná tím byl film trochu nemastný, neslaný. Občas se objevily sekvence, kdy děj začínal nudit, ale nebylo to nic fatálního. Jasonovi Segelovi role sedla a zaslouží si pochválit. I když považuji tohle dílko za tuctovou záležitost, asi si jej budu provždy pamatovat ze dvou důvodů - toho, že J.S. ukázal bimbase a Mila Kunis obnažený hrudní košíček. Za to, pánové a dámy, dávám 60%.

plakát

Vychovávat Hope (2010) (seriál) 

Dívat se na to dá a občas se i zasmějete, i když většina scének je dost vyšroubovaných a nereálných. Samotná představa rodinky žijící v téhle sestavě mi přijde dost uhozená. Pokud jste baštili "Jmenuji se Earl", bude se vám líbit i tohle...i když asi ne tak moc. Každopádně styl humoru je takřka stejný. Z mého pohledu ale převažují nudnější pasáže občas prošpikované nějakou tou hovadinkou, která vám tu a tam vykouzlí úsměv na rtech, ale od srdce ze zasmějete málokdy. Takže něco málo nad 50 %.

plakát

Tři bratři (2014) 

A mně se to líbilo. Způsob, kterým Svěrák spojil 3 pohádky mi přišel (na rozdíl od mnohých) celkem nápaditý a povedený, písničky byly chytlavé a herecké výkony obstojné. Zdeněk Svěrák v roli písaře/vypravěče předvedl svůj klasický humor podobně jako ve scénáři k Lotrandovi a Zubejdě. Mimořádně dobrá je práce kameramanů. Řekl bych, že se Tři bratři stanou českou vánoční klasikou...a to je dobře. Za mě 78%.

plakát

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (2013) 

Mé hodnocení asi trochu ovlivnilo přečtení skvělé knižní předlohy, nicméně i film je velmi podařeným kouskem, který rozhodně stojí za zhlédnutí. Menším nedostatkem je, že film neobsahuje některé části, které obsahuje kniha, takže divákovi, který nečetl knihu, může děj přijít místo trochu nesouvislý. V upoutávkách a na plakátech se dovíte, že jde o nejnákladnější film v dějinách švédské kinematografie. Věřím, že záběry z Bali, pár těch výbuchů, vycvičení sloni a někdy ne zcela povedené vizuální triky (vynoření ponorky v přístavu) něco stálo, ale jinak nelze slovu "nejnákladnější" přisuzovat kdoví jaký význam. Děda byl podle mých představ, stejně jako ostatní členové povedené partičky. Celkově film hodnotím na 70%.

plakát

Jméno růže (1986) 

Pochmurná, sychravá, temná, děsivá atmosféra tohoto filmu je zcela jedinečná. Až pitoreskní postavy mnichů z opatství dokreslují příběh, který se podobá českému Honu na čarodějnice. K tomu se připojí výborný Connery, v roli šité pro něj jako na míru. Výborné drama z neobvyklého prostředí = 75 %.