Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Forresta Gumpa dělá z Forresta Gumpa Tom Hanks. Opravdu netuším, komu jinému by tato role mohla sednou víc. Tvůrci se opravdu výborně "poprali" s literární předlohou a to tak, že u mě nad knihou vede film (a to se nestává vůbec často). Lehkost se kterou divák prožívá jinak mnohdy smutný děj z něj dělá neobyčejný zážitek. Pozadí překotných amerických dějin 20. století příběhu navíc dodává punc opravdovosti. Díky panu Hanksovi, Zemeckisovi a také Winstonovi (autor knihy) za toto vyjimečné dílo.

Gauneři

Gauneři (1992)

Tarantino ze všech nejtarantinovatější. Přesto, že se film odehrává z více než poloviny na jednom místě, není v něm okamžik, kdy by divák ztratil zájem o děj. Film neoplývá ani kdoví jak složitým příběhem, Tarantinova schopnost udělat vytříbeným způsobem chronologicky nesouvislý děj, z něj však dělá dílo geniální jednoduchosti. Nezapomenutelné scény jako řezání ucha nebo spor o píseň „Like a Virgin“ a vkusně sprosté dialogy vytvářejí typ filmu, na který se s chutí podíváte znovu. Děj dotváří také výborně zvolená hudba. Co se týká mě, tak jsou Gauneři číslem jedna mezi Tarantinovými díly.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Co dalšího by se o tomto filmu tak mohlo napsat? Asi jen to, že když se na něj dokoukáte, už se těšíte, až si ho za nějakou dobu pustíte znovu. Filmy o útěku z vězení se někdy mohou zdát, jako by byly tvořeny přes kopírák. Nikde ale nejsou poměry ve vězení vyobrazeny tak dokonale. Zápletka je navíc neotřelá a vtáhne vás do děje o to víc. Zaručeně se u filmu nebudete nudit ani minutu a to je při jeho 142 minutách už hodně velké plus.

Na samotě u lesa

Na samotě u lesa (1976)

Film by měl být o lidech a pro lidi. "Na samotě u lesa" je film o Češích a pro Čechy...a dost možná, že ten nejlepší. Líbivá komedie o obyčejných lidech, jejich obyčejných starostech i radostech. A taky, co si budeme povídat...z pera pánů Smoljaka a Svěráka málokdy (podle mě nikdy) kápne něco vedle. Jeden z filmů, které člověk může shlédnout kolikrát se mu zachce, a nikdy ho neomrzí. Jeden z filmů, kvůli kterým já osobně tolik obdivuji Josefa Kemra. Nemyslím si, že jsem nějaký staromilec, který odsuzuje polistopadovou českou filmovou tvorbu, ale natočil někdo v posledních dvaceti nebo třiceti letech něco podobného? Má být odpovědí na rodinu Lavičkovu rodina z "kameňáků" nebo "slunce, sena"? Snad ne! Bez nadsázky uvádím tenhle zlatý kus českého kulturního dědictví mezi mými TOP 10 filmy a myslím že tam ještě dlouho zůstane. 92%!

Gran Torino

Gran Torino (2008)

Pokud je tento film odchodem Eastwooda ze stříbrného plátna, tak jde o odchod ve velkém stylu. Clint nám zde znovu připomněl, že se do dějin kinematografie zapíše jako herec, kterému stačí pár výrazů k tomu, aby vytvořil opravdu nezapomenutelnou filmovou postavu. Gran Torino je film s hlubokým příběhem, na začátku nadlehčeným a úsměvným, ke konci surový se (sice trochu předvídatelným, ale přesto působivým) vyvrcholením. Jsem velice rád, že se Eastwood nesnažil něčím překvapit a zahrál to, co umí nejlíp.

Lars a jeho vážná známost

Lars a jeho vážná známost (2007)

Možná jsem poslední dobou přecitlivělý, možná to má na svědomí série smrtonosných zbraní a pastí, které jsem nedávno zkouknul..Proto, ale spíše přes to, ve mě tenhle film zanechal něco mimořádného, a proto dávám nejvyšší ohodnocení. Tak absurdní a zároveň tak reálný příběh. Neuvěřitelný námět, který je podán prostřednictvím neuvěřitelné lidskosti. Trochu jako Forrest Gump, ale opravdu jen trochu...podán daleko komorněji, ale taky daleko blíže osobnosti a pocitům hlavního hrdiny. Člověk sleduje tenhle film jako by se sám, byť v sebemenší míře, ztotožňoval s Larsem a to mi bere dech. Smekám před scénáristou a před Ryanem Goslingem v hlavní roli. Bez jakýchkoliv okolků dávám 90%.