blackJag

blackJag

J. J.

okres Hodonín

11 bodů

od nejnovějšíchpodle abecedypodle hodnocenípodle roku vzniku filmu
<< předchozí 1 2 3 4 10 18 27 35
    • 15.2.2012  01:28
    Sluneční děti (1986)

Ze začátku to vypadá na rendez-vous E.T.ho s ROLLERBALLem v kulisách druhého nebo třetího MAD MAXe, po chvilce se ale ukáže, že ty kolečkové brusle jsou vlastně naprosto nevstahové a ve filmu nemají žádnou promyšlenou úlohu. Prostě tam děcka na nich jezdí, na hřišti (OK), na útěku v post-apo krajině (WTF?) a vlastně je skoro nesundávají z nohou. Film má k tomu hroznou dramaturgii, celé to drží pohromadě jen silou vůle a hlavní záporák je opravdu špatný (borec v kožence vypadá jako zaběhnutá sedačka z Aska). Do toho ještě syntenzátorové kvílení Maurice Jarreho a obrázek nedostatečné post-apokalyptické produkce 80. let máte jak na dlani. Taková trochu blbá a nechtě zábavná nostalgie. II Scénář: Walon Green, D.A. Metrov. 50%

• 14.2.2012  16:28
    Bunraku (2010)

Stylizovaná inscenace nebo japonské divadlo (název filmu právě k japonskému loutkovému divadlu odkazuje), chcete-li, které čerpá, kde může (DICK TRACY, SIN CITY, 300, SPIRIT, SCOTT PILGRIM PROTI ZBYTKU SVĚTA), ve výsledku mu ale nejvíc podtrhává nohy nesoudná délka. Film má 2 hodiny, přitom sestříhat ho o 30 minut, řídký zprofanovaný děj o pomstě by se potřebně zahustil a tempo by nebylo tak narkoleptické. Čistě z důvodu, že mám tyto hravě vystalizované věci rád, chtěl jsem vlepit průměr (i když cítím, že je to pod), závěrečných 20 minut ale uteklo natolik solidně (tímto stylem se to mělo řídit celé), že dávám, co dávám. II Scénář: Boaz Davidson, Guy Moshe. 60%

• 14.2.2012  16:06
    A žili spolu šťastně až na věky (2004)

Ještě mi zdaleka není čtyřicet, ale vším, čím si tady prochází čtyřicátníci, dokážu bez problému pochopit. Myslím, že filmu se tyto zásadní životní nálady podařilo bezvadně zaznamenat, nejsou zde vynášeny ukvapené soudy a situace smutné mají zde stejnou váhu jako ty veselé. Vyloženě skvělé jsou potom scény Gainsbourgové a Deppa, ta závěrečná ve výtahu bezezbytku naplňuje pocity z dospělé pohádky, kdy žádný konec nemůže být dostatečně otevřený. II Scénář: Yvan Attal . 85%

• 13.2.2012  00:51
    Kamarád taky rád (2011)

Zpracovat téma nezávazného sexu do romantické komedie bývá obyčejně ošidné. Příjemná nekorektnost lehce klouže do proleželých důlků na prosouložené matraci a sexuální logika lehce dostává na solar díky všeobecné neochotě mladých (trochu profláklejších - čest vyjímkám jako třeba Anne Hathawayové) hereček hrát v souladu se svou rolí. Do očí pak bijí trapné scény zaduchlaného orálního sexu (nevěřím, že existuje někdo, kdo líže pičku zamotaný jak arabská nevolnice) nebo obecně šoustání s naaranžovanými přikrývkami přes choulostivé dotykové plochy. Ale že se ve filmu fuckuje a bez obalu mluví o blahodárných účincích promiskuity vlastně vůbec nevadí, hlavně že Kunisku neuvidí divák jinak, než v katalogu Victoria´s Secret. Nejde mi o to, abych za každou cenu viděl bobra nebo kozy Mily Kunis, jde mi o to, že toto dvojtvářné pokrytectví filmového (především amerického) průmyslu z duše nenávidím – zabíjí přirozenost. II Scénář: Keith Merryman, David A. Newman, Will Gluck. 50%

• 12.2.2012  02:02
    Technotise - Edit a já (2009)

Animované rozšíření srbské komiksové knihy, které žánru nedělá žádnou ostudu. Animace sice není úplně top class, příběh ale má hlavu a patu, filozofování je tu sporé a vstřícné a nabídka podoby světa v ne tolik vzdálené budoucnosti (rok 2074) má celkem střízlivý a reálný punc (product placement Erste Bank není nijak zákeřný nebo přehnaný). Animátoři nakonec trochu sáhly i do nude škatulky, takže žádný Disney pro prťata :-) Film není asijsky převzrušený, nemá americky abnormálně morální tendence a jeho završení nebudí pocity z dortu pokrytého roztékající se cukrovou polevou. Takže u mě dobrý a klobouk dolů před Srby. II Scénář: Aleksa Gajić (na motivy vlastního komiksu TECHNOTISE, pod kterým je podepsaný spolu s Darko Grkinićem). 80%

• 11.2.2012  23:41
    Muž na hraně (2012)

To by mě opravdu zajímalo, ohledně toho kdo si natočí tento film, co vedlo ke konečnému rozhodnutí a kdo je tím odpovědným člověkem? Protože režie byla svěřena faktickému novicovi. A jakou potom nad tím, co se takovému zobákovi dělo pod rukama, měl dotyčný zobák asi vliv? Vážně mě to zajímá. Může za naivní a zdlouhavou naraci režisérský panic nebo pubertálně zastydlá produkce? Vím, ještě by rozzuřený dav mohl chtít lynčovat scénáristu, který do této chvíle na římse dělal jen pro TV a soudě podle ratingu, nedělal to zrovna omamně... Koho tedy ve výsledku vinit za to, že film, který mohl být zábavný a alespoň v nuancích originální (i když ono je to těžké, trochu protřelý divák si hned vzpomene tudle na Farrellovu TELEFONÍ BUDKU, támhle zase na libovolnou "geniální" loupeživost, kdy ani nemusíte sahat daleko do minulosti - třeba jen ke Stillerově MISTROVSKÉMU PLÁNU), takový není? Každá scéna, kdy se ve filmu objeví Bell a Rodriguezová, vzývá sama o sobě božstva trapnosti. Pokaždé, když už čekáte, že režisér začne budovat napětí, film si jakoby ublinkne a všechen ten maglajz leze zase zpět. A ve chvíli, kdy čekáte, že závěr nabere grády, z prořídlého davu zařve árijský Che Guevara a Worthington dostane svou šanci. Uff. K pláči promarněný mainstreamový materiál… II Scénář: Pablo F. Fenjves. 40%

• 4.2.2012  16:01
    Kronika (2012)

Filmy poskládané z "reálných" záběrů moc nevyhledávám a kdybych tušil, že KRONIKA je jeden z nich, dost bych váhal s jeho návštěvou. Ještě že jsem nevěděl :-) Jde o takový superhrdinský CLOVERFIELD a přes pomalejší (nudnější) rozjezd celkem slušně graduje, disponuje povedenými triky a někdy se mu daří vtáhnout do té míry, že zapomínáte jaké pravidla celou dobu sleduje a jak je tato nastavená a neproniknutelná home-video kamerová cIrkulace únavná. II Scénář: Max Landis, Josh Trank. 80%

• 3.2.2012  11:46
    Hugo a jeho velký objev (2011)

Nic jsem si o filmu nebo jeho předloze nezjišťoval, ale původně jsem si myslel, že půjde o něco jako ZLATÝ KOMPAS. Nemohl jsem se víc mýlit, protože pokud existuje film, k němuž bych tento zařadil, je to Burtonův ED WOOD. Byl jsem proto při projekci filmu zklamaný? V žádném případě. Příběh je velmi kouzelnou (misteriózní ano, fantasy ne) poctou počátkům filmového média, potažmo jedné z jeho nejzásadnějších postav, Georgese Mélièse, autora (mimo jiné) dodnes citované a milované CESTY NA MĚSÍC. Toho ve filmu zahrál Ben Kingsley a zahrál ho výtečně. Dobře obsazeny jsou i ostatní role, včetně dětských nebo těch epizodních (nevelké rozsahem, nikoliv však významem - Law, Winstone, Lee). Scorsesemu se tak podařilo natočit film, který snad bude doceněn (především divácky) až později, je to ale film, který dělá Mélièsově památce a geniální imaginaci nevýslovnou čest. II Scénář: John Logan (adaptace knihy THE INVENTION OF HUGO CABRET amerického spisovatele a ilustrátora Briana Selznicka, která vyšla i u nás). 100%

• 2.2.2012  11:17
    Věc: Počátek (2011)

Zdá se mi poněkud hloupé, v případě filmu, který není remakem (je prequelem), dát takovému filmu stejný název, jako původnímu dílu, ke kterému se snaží navazovat. Češi tentokrát rozumně přidali k překladu názvu dovětek o počátku a dává to tak smysl. Film samotný má několik skvělých pasáží (začátek, určitě konec v závěrečných titulcích, který plynule navazuje na Carpenterovu VĚC), nemá špatné obsazení (spousta autenticky vpasovaných seveřanů), ke kultovnímu statusu dnes již klasické původní VĚCI ale nikdy nedosáhne. Přitom je to škoda, zápletka s vesmírnou lodí slibovala hodně (v tomto směru by se VĚC: POČÁTEK dala označit za remake původního zpracování povídky WHO GOES THERE? J.W. Campbella - u nás vyšla pod několika různými názvy - kterým byl film THE THING FROM ANOTHER WORLD z roku 1951), děj na vesmírném plavidlu (v literární předloze nešlo o takový kolos), potažmo samotná likvidace závěrečného digitálního shluku, při nejlepší vůli nejde označit jinak než za bez nápadu a fádní. II Scénář: Eric Heisserer (na motivy povídky WHO GOES THERE? amerického spisovatele J.W. Campbella). 65%

• 1.2.2012  18:32
    Kontraband (2012)

Film je remake koprodučního (Island/Německo/Nizozemsko) snímku Z REYKJAVÍKU DO ROTTERDAMU a natočil jej člověk, co v původním filmu hrál hlavní roli :-) Přitom vůbec nejde o špatný počin, žánrem jde přesně o typ filmů, který Wahlbergovi sedí a i ostatní si mohou se svými postavami notovat. Odehrává se v zajímavém prostředí, sází na reálnou filmařinu a celkem solidně odsýpá. K americkým recyklátům obyčejně přistupuji se skepsí, tady k obavám ale nebyl důvod. II Scénář: Aaron Guzikowski (podle původního snímku Z REYKJAVÍKU DO ROTTERDAMU z roku 2008, ke kterému napsali scénář pánové Arnaldur Indriðason a Óskar Jónasson). 80%

• 31.1.2012  11:59
    Děti moje (2011)

Já bych v popisu filmu u kolonky žánr klidně tu komedii vyrušil. Myslím, že tato maličkost, stejně jako trailer (mírou nesrovnatelně vyšší) ženou divákovo očekávání jiným směrem, než se ubírá nálada snímku. Ta je nostalgická, posmutnělá a vyloženě kontrastní, i když domněnku o exotickém ráji vyvrací už úvodní komentář (nelze s tím než souhlasit). Hlavní role je doslova okupující, Clooney je výborný (v posledních letech tradičně), zaujala mne ale i mladá Shailene Woodleyová, jejíž postavě nechybí opravdovost krocené delikventky. Je pravda, že ke konci už mohlo být martyrium vypořádáno po vzoru hesla "zastřelme raněného koně, ať se zbytečně netrápí" a stopáž by se tak vlezla do rozumnějších 100 minut, přesto pocity z proběhnuvšího materiálu mám vrchovatě pozitivní. II Scénář: Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash (adaptace stejnojmenného románu rodilé Havajanky Kaui Hart Hemmingsové). 80%

• 29.1.2012  16:30
    Šmoulové (2011)

Film pro děti, který místy dokáže pobavit i dospělého. Většinu takto vyznívajících pasáží má na svém kontě Gargamel Hanka Azarii - ten když zmizí, špatně animovanému příběhu hned dochází dech a dostavuje se astmatická reakce. Gargamel je tu komicky efektní, když si užívá dramatický nástup skrze odpadní páru, je filmově odkazující, když se po vzoru Gandalfa snaží prostřednictvím můry povolat vznešené orly (přiletí hejno much) nebo na něj stylem krále Leonida útočí Šmoula, zato modří prckové (zdají se menší, než při proklamované výšce tří jablek) nemají, co se týče zábavy, nejlepší den. Přesvědčivý bohužel není ani páreček jejich lidských opatrovníků - Jayma Maysová je hereckou loutkou s omezeným výrazovým rejstříkem, v N.P. Harrisovi zase vidím jen utlumenou verzi Barneyho Stinsona (a že Barney na sedativech není zrovna boží je jaksi nasnadě). Dávám "pade", ale jen za Gargamela (a objasnění původu Azraelova vykouslého ucha). II Scénář: J. David Stem, David N. Weiss, Jay Scherick, David Ronn (na základě charakterů belgického komiksového kreslíře Peya). 50%

• 29.1.2012  00:33
    West Side Story (1961)

Muzikály obecně moc nemusím, obyčejně se ale jednou za čas dokopu nějaký podívat a jsou tak i momenty, kdy kvituji s povděkem. WEST SIDE STORY patří k takovým zážitkům. Dal jsem si při PROJEKTU 100 opáčko s digitálně remástrovanou verzí a skutečně jsem nemohl šlápnout vedle. I po letech parádní věc, plná skvělé choreografie, hudby, vyhrocené dynamiky i aranžmá (skladba America je snad mou vůbec muzikálovou nejoblíbenější). Příběh Romea a Julie i díky takovýmto adaptacím nemá šanci zevšednět. II Scénář: Ernest Lehman (na základě původního stejnojmenného broadwayského muzikálu z pera Arthura Laurentse). 100%

• 23.1.2012  11:41
    Zkáza Ecobanu (2003)

když jsem se díval na film o filmu (na dvd nepochopitelně jen v originálním znění - kolik z vás umí korejsky?), překvapilo mě, že snímek není celý vy-animovaný, ale snad většina z navržených lokalit je udělána ve skutečnosti ve zmenšeném měřítku (vypracovaná do posledního detailu) a samotný animovaný děj (tedy přesněji postavy, vozy jsou renderované) je do hotových záběrů dotvořen. Nedokáži posoudit pracnost toho či onoho postupu, je to ovšem v každém případě zajímavý poznatek... Co velice k filmu samotnému? Je klasicky asijsky emočně vyhrocený, plný patosu. Možný spoiler: Má šťastný konec, je ho ale v této rovině možné brát jen z globálního hlediska, protože většina z načrtnutých postav to nějakým způsobem stejně odnese, což je vlastně pro asijskou kinematografii také typické - osobní zmar na pozadí obecného blahobytu... Určující věci jsou jednoduše určující, s tím se těžko něco dělá a toto bez problémů respektuji, vadilo mi ale, že nevím víc o samotné legendě příběhu. Začátek je tradičně rychle rozvržen, šup rup, proč ale Ecoban žije na úkor okolního znečištění? Na jakém principu? Takových otazníků je prostě mraky (i když vždycky ještě můžu vinu svalit na překlad). II Scénář: Moon-saeng Kim. 65%

• 20.1.2012  18:07
    Království zvěrstev (2010)

Poklidný příběh o pádu jedné zločinecké rodinky... Civilní drama od protinožců, které nasvěcuje život na hraně v bledých konturách, v poklidu si plyne a kolébá diváka až do chvíle, kdy něco (někomu) osudově rupne v bedně a kontury ztmavnou... Už dlouho jsem Guye Pearce neviděl v normální roli a můžu vám říct, že jsem se rád rozpomněl na fakt, že tento rodilý Brit umí vlastně hrát (když se mu chce a vybere si dobrý film). II Scénář: David Michôd. 80%

• 20.1.2012  17:41
    Obhájce (2011)

Právničina na starý dobrý osvědčený způsob. Slušně obsazená, důstojně natočená s přesně odměřenou stopou diváckého zadostiučinění. McConaugheymu jeden románový právník kariéru před lety pěkně odstartoval (mám na mysli grishamovku ČAS ZABÍJET, o rok později hrál ale ještě právníka ve Spielbergově AMISTADovi), dnes mu jiný románový právník může kariéru klidně zachránit. II Scénář: John Romano (na základě stejnojmenného románu amerického spisovatele Michaela Connellyho, který vyšel v roce 2005 i u nás pod názvem ADVOKÁT). 80%

• 20.1.2012  11:07
    Pomáhat a chránit (2011)

"TO JE KURVA NÁDHERNEJ DEN." Malý film (rozpočet 6 USD mega), poctivý na mnoho způsobů, především ale herecky. No ať mě koza kopne, jestli jsem Gleesona viděl někdy zahrát špatně, ovšem stěží si na postu nevyzpytatelného irského policisty představit někoho přesnějšího než je on. Platí to samozřejmě o to víc, pokud jste film viděli - v takovém případě se pravděpodobnost nalezení lepšího kandidáta rovná nule. Špatným není obsazení ani Dona Cheadleho (má podíl také na produkci) a je skutečně potěšující, že se jeho výskyt ve filmu neomezil na pouhé přihrávání nekorektním vyjádřením policisty Boyla ("JSEM IR. RASISMUS JE SOUČÁST MÝ KULTURY"). II Scénář: John Michael McDonagh. 80%

• 19.1.2012  09:43
    Toy Story 3: Příběh hraček (2010)

Kdysi se davy hrnuly na jedničku jako na první celovečerní počítačově animovaný film a hrnuly se právem. I s odstupem času jde o povedené dobrodružství, na které pěkně navázala dvojka a které teď uzavírá (tedy z pohledu majitele hraček, Andyho) díl č.3. Na filmu už jsem sice nebyl v kině, není to ale tím, že bych ztrácel v Pixar důvěru, jen se dnes už raději dívám na jejich filmy v originálním znění. Navíc nikdo mi nevymluví, že někdo dokáže dělat dojemné scény na poli animace (a snad i mimo ni) lépe než právě pixarovci. V době přející přeslazenému kýči je takový výrobní aspekt velkou vzácností. II Scénář: Michael Arndt, John Lasseter, Andrew Stanton, Lee Unkrich. 85%

• 15.1.2012  20:12
    Grázlové (1996)

"HE’S OUT. YOU’RE OUT, TOO. AND I DON’T THING I’M IN EITHER. NO GANG!" Celovečerní a barevné rozšíření původní krátkometrážní prvotiny Wese Andersona nevyniká objevností, ale atmosférou je pro režiséra určující. Mimoděčnému tempu pomáhá přirozená herecká práce bratrů Wilsonových i zbylého nepočetného ansáblu, přičemž v myslích Andersonových fanoušků (a věřím, že také u mnohých z těch, kteří se k filmu dostaly náhodou a Andersona schválně míjejí svým zájmem) zůstane asi nejvíce výborně zmotaná loupež v samotném záběru. II Scénář: Owen Wilson, Wes Anderson. 80%

• 15.1.2012  19:28
    Bottle Rocket (1994)

Černobílý kraťas, který otevřel bránu do světa velkého filmu nejen svému režisérovi, ale i dvěma hlavním hereckým představitelů, bratrům Wilsonovým. Přirozené herecky i literárně, svou náladou připomínající Smithovi MLADÉ MUŽE ZA PULTEM, kteří mají ve svém rodném listě stejný údaj - rok 1994. Úspěch krátkého díla nastartovala projekce na Sundance festivalu a jak to dopadlo, všichni víme: stejnojmenný celovečerní film a slušná kariéra všech tří zmíněných (čtvrtý do party, Robert Musgrave, představitel Boba, nijak zvlášť šanci prorazit neuchopil a naposledy byl viděn právě ve filmech bratří Wilsonových - v ABSURDISTÁNU a TVRĎÁKU TAYLOROVI z let 2006 a 2008). Co do komerčního hlediska, nejlíp je na tom asi Owen Wilson a není nezajímavé, že si zahrál také v předělávce seriálu STARSKY & HUTCH, o kterém vede se svým bratrem na začátku původních BOTTLE ROCKET zanícenou debatu :-) II Scénář: Owen Wilson, Wes Anderson. 85%

• 14.1.2012  13:35
    Kazatel Kalašnikov (2011)

Marc Forster se musel zbláznit… Do boha (uff). Jinak není možné (nemá-li hluboko do kapsy), aby režisér PLESU PŘÍŠER a LOVCE DRAKŮ natočil takovou pro-křesťanskou břečku. Situace v Africe je pro mě nepochopitelná věc, mířící až k přesvědčení, že jiné, než koloniální časy na ta krvežíznivé hovada neplatí, ale jestli je pro mě něco ještě méně příjemné, než utírat si prdel smirkovým papírem, je to americké žvatlání o bohu. Jako by neexistoval jiný způsob, jak se obrátit k dobrým hodnotám, morálce a soucitu, než následovat pochybný kult, v jehož jméně bylo napácháno zla a masakrů, že by to člověk nespočítal. Navíc uděláno takovým tendenčně naivním způsobem, bez jakýchkoliv náznaků sebereflexe… Ne že se Marc Forster musel zbláznit, on SE zbláznil! II Scénář: Jason Keller. 30%

• 13.1.2012  15:51
    Anděl strážný (TV film) (2004)

Kdyby mi závěrečné titulky nenapověděly (jsou příznačně krátké) a databáze následně nepotvrdila, že jde o televizní film by mě vlastně ani nenapadlo. Toto zjištění, chtě nechtě, musím zařadit mezi jasná pozitiva. Mezi pozitiva nelze nezařadit také Macyho, který němého správce činžovního domu hraje bezchybně, co ale filmu rozhodně nepomáhá (v mých očích), je okatá slzopudná taktika na diváka, kdy je konec nad slunce jasný a jediné, co zbývá dořešit, je cesta, která ke konci povede. A ta není zrovna objevná. II Scénář: William H. Macy, Steven Schachter (na základě původního snímku GIGOT z roku 1962, ke kterému napsal scénář americký komik Jackie Gleason a sám si zde také zahrál titulní roli - režie se ujal Gene Kelly). 60%

• 8.1.2012  19:39
    Noc hrůzy (1986)

Dekadencí dotčený večer literárních autorů Byrona a Shelleyho aneb fabulace na téma co asi podnítilo Shelleyho pozdější ženu Mary (která je toho zmateného večera také přítomna) k sepsání klasického hororového díla FRANKENSTEIN. A kdyby vám to jako nemělo dojít, nebojte, on vám to na konci strohý komentář polopatě přežvýká. To aby náhodou nedošlo k mejlece a špatný výklad netížil vaši mysl. Ostatně z obrazů tohoto filmu by to dokázal jediný - otvírající se oči na místě bradavek. II Scénář: Stephen Volk. 50%

• 8.1.2012  02:06
    Sherlock Holmes: Hra stínů (2011)

Byl jsem spokojen. Takto podle mě vypadá dobře odvedená práce na správném, dostatečně středoproudém blockbusteru. Příběh je podle mě o něco lepší než v prvním díle, Moriarty získal dobrou tvář, parťácká dvojice Downey - Law funguje skvěle (nejlepší buddy dvojka v pokračující sérii od dob SMRTONOSNÉ ZBRANĚ), výborná je výprava i dokreslující triky a režie? Ritchieho styl nastříhaných intermezz a zpomalovaných záběrů prostě funguje. Těším se na pokračování, které jak pevně věřím (už dlouho jsem nebyl v kině na tak naplněné projekci) bude brzo následovat. II Scénář: Michele Mulroney, Kieran Mulroney (vychází z díla skotského spisovatele, Sira Arthura Conana Doyla). 85%

• 7.1.2012  00:55
    Šťastný Nový rok (2011)

Ups, to zase jednou příkladná sebranka (obsazením) šlápla do pořádného lejance. Spousta známých tváří a všichni přehrávají jak o duši. Pravda, co jim také velice zbývalo... Film není dobře napsaný, některé minipříběhy absentují na náznaky a trapné jsou od podstaty, jiné svým založením (vzhledem k tématu) svůj vznik sice omlouvají, ani tady se ovšem nedaří. Za hereckou svitu zachraňuje řemeslo překvapivě Zac Efron (možná ještě De Niro a Berryová), parťačka z jeho epizody mu ale stejnou neoplácí - hůře jsem Pfeifferovou, mou oblíbenou herečku, hrát prostě nikdy neviděl... Tato komedie měla být hitem... Zaslouženě není. II Scénář: Katherine Fugate. 40%

• 5.1.2012  00:09
    Moneyball (2011)

Sportovní film jako žádný jiný. Sportovní film, který není ani tak o sportu, jako o zákulisí (něco jako sportovní manažerské simulátory) a přesto je sportovnější, než cokoliv jiného, co jsem z tohoto prostředí v poslední době viděl. Je radost sledovat vybroušené dialogy, které jsou tu loženy tak samozřejmě, že trumfy vykládané při mariáši musely by se červenat. Je to až podivně vzrušující, vyvolávající pocit, který jsem naposled zakusil u Fincherovi SOCIÁLNÍ SÍTĚ a to jsem ani netušil, jak moc doma jsem, protože jedním ze scénáristů tohoto filmu je Aaron Sorkin, člověk, který za SOCIÁLNÍ SÍŤ dostal Oscara a za MONEYBALL by si ho tím pádem zasloužil (spolu-zasloužil) také... Z tohoto filmu jsem opravdu nadšený. II Scénář: Aaron Sorkin. (vycházející z knihy MONEYBALL: THE ART OF WINNING AN UNFAIR GAME Michaela Lewise). 100%

• 3.1.2012  18:02
    Sexy 40 (2009)

Tak předně, Catherine Zeta-Jones je MILFka přímo nebeská, a potom, takto příjemný romantický film jsem rozhodně nečekal! S těžkým despektem a s notnou dávkou sebezapření pustil jsem si dvd, které bylo a priori určeno mé drahé polovičce, ale času při něm stráveném překvapivě nelituji. Samozřejmě je film průhledný až na záda, přesto si zachovává přirozené charisma v chování svých postav, nepřehání, neafektuje, nepřehrává (když vám sednou děti a jejich matka vypadá jako tady, i v normálním životě by se našly zástupy takových, kteří by do podobného vztahu skočili rovnýma nohama). Navíc má naprosto ideální stopáž. Prosím, nebuďte snobi a směle do toho :-) II Scénář: Bart Freundlich. 80%

• 3.1.2012  16:52
    Život po životě (2010)

Tři linie, žádná se nezdá upřednostněná, všechny se nakonec protnou (bylo by asi divné a bezkonceptuální, kdyby ne) a všechny se zdráhají laciné elevace (přitom prostor tu je - tsunami v Thajsku, bombový útok v londýnském metru). Pro vstřebání poklidného tempa snímku asi nejlépe poslouží vlastní víra v titulní život po životě, mně osobně tento nejprostější projev ateismu (těžko věřit v posmrtelnou nástavbu) nijak nepřekážel a snímek spolehlivě poutal mou pozornost až do konce. II Scénář: Peter Morgan. 80%

• 3.1.2012  15:53
    Občanský průkaz (2010)

Snaha byla, Trojan s Jarchovským zůstaly ale za očekáváním. Nepodařilo se jim obsazení hlavních rolí (kluci jsou asi typově přesní, neumí ale hrát) a tam, kde se zadařilo (třeba Macháček), tam zůstala stopáž macešsky skoupá. Celý film je navíc tak rozepizodovaný, že ani při nejlepší vůli nedrží pohromadě. To třeba snímek ...A BUDE HŮŘ má mrtě formálních chyb, ale nechybí mu kontinuita a neherci nejsou tak toporní. Škoda. II Scénář: Petr Jarchovský (na motivy stejnojmenné knihy Petra Šabacha). 60%

• 29.12.2011  23:18
    Čertova nevěsta (2011)

"S ČERTY NEJSOU ŽERTY. DOROTA MÁCHALOVÁ, VZPOMEŇ SI, JAK DOPADLA?" Toť jediná povedená hláška z další Troškovi podprůměrné kostýmní zívačky a šklebičky. Jako u předchozí jeho pohádky (NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANKA) i tady serou předabovaní herci (u mladé dvojice, mimochodem nijak zvlášť sympatické, si nejsem jist, ale Saša Hemala to schytal jako z jara, přitom obsadit do role ceremoniáře právě jeho, letitého uvaděče na ČT, je jeden z mála povedených fórků celého tohoto představení), nepotěší opětovné nasazení do průhledna propraných motivů (diblikovský čert, boubelatý poustevník) a vyloženě zklame promarněná snaha některých dílčích řemeslných parametrů (celkem solidní kamera, hodně si hledící záběrů s magicky prosvíceným obrazem, hudba a podařené triky, zvláště ty ohnivé). II Scénář: Zdeněk Troška, Marek Kališ. 40%

<< předchozí 1 2 3 4 10 18 27 35