Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (3 916)

plakát

Útěk Eddieho Macona (1983) 

Nespravedlivě odsouzený mladík prchá z vězení za manželkou a synem do Mexika a v patách mu je stárnoucí polda. Není to rozhodně žádný strhující film ala Uprchlík, spíše taková nenáročná, volně plynoucí kriminálka. Ale jako taková je fajn. Vidlácká atmosféra, zajímavé setkání na cestě pro obě postavy, pár flashbacků, sympatický hrdina (herec si ve filmu i zazpíval pár country odrhovaček) a Kirk Douglas v možná poslední drsňácké roli. A potěšilo mě, jak to skončilo. Na 4* to není, ale jinak v pohodě sledovatelný film na 3*.

plakát

Šikana (1983) 

Další thriller, co není moc thriller, ale spíše drama. Prostě na vojenské škole bují klasická mazácká šikana, která je docela brutální a je nejen schvalovaná, ale i vyžadovaná generálem. A pak se objevuje tajné bratrstvo, které to už trošku přehání a hlavní hrdina se svými kamarády, kteří se šikany předtím zvesela účastnili se náhle mění na spravedlivé a rozhodnuté tajný spolek odhalit. Je tu jedna hnusná scéna na střeše, je to pěkně natočené, s pár mladými herci ve vedlejších rolích (Biehn, Paxton, Reinhold) ale trošku pitomé. 3*.

plakát

Suburbia (1983) 

První ze 14 krimi filmů v roce 1983. Spoustu z nich jsem hodnotil, viděl nebo aspoň znám, ale Suburbie je pro mě neznámá. K tomu neznámí herci, režisérka a téma "dětské gangy". Moc jsem se netěšil, nakonec to nebylo tak hrozné. Postavy nejsou úplné hovada, nedělají až tak moc bordel a dokonce se u pár z nich dá chápat proč tam jsou. Punková hudba se dá taky přežít. Jen to prostě nemá žádný děj, postavy se poflakují, občas se střetnou s dvojicí vidláků, ale jinak se tu moc neděje...  ani to moc nespadá do krimi. A navíc to skončí zbytečnou tragédií. Prostě 2*, nic pro mě.

plakát

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediů (1983) 

Komerčně nejúspěšnější film roku 1983 a excelentní zakončení moji nejoblíbenější sci-fi ságy. Návrat Jediho v první půlce razantně uzavírá všechno co natropil druhý díl - Jabbu Huta, Bobbu Fetta, únos Hana a později Leiy a také osud Yody. A v druhé půlce přímočaře bez odboček spěchá k rozhodující bitvě nad planetou Endor, kde se staví nová Hvězda smrti a kde čeká Lukův otec Darth Vader a také císař Palpatine, doufající že Luka dostane k temné straně Síly. Má to spád, ale nechybí tu pár scén objasňující vztahy Luka, Hana a Leiy i strhující psychologická hra mezi Palpatinem, Darth Vaderem a Lukem na konci. Nechybí tu pár pěkných monster (Raknor, Sarlac), lokací (opět Tatoine, Dagobah, lesnatý Endor) a efekty laserů, lodí či souboje na světelné meče jsou na rok 1983 neskutečně sexy. Chybičky? Našly by se - chaotická vznášedlová bitva v poušti. A nebo Ewokové... můj bratr vždycky tvrdil, že to není sci-fi ale pohádka a co se týče Ewoků, tak ti plyšáci to opravdu táhnou někam do pohádky. Na druhou stranu když je člověk sleduje jak se s klacky a kameny vrhají statečně na obrněné vojáky a roboty, tak jsou výtky zapomenuty. A finální půlhodina se strhujícíci akcí na třech frontách, spoustou zvratů a překrásným vyústěním nabízí tolik emocí, že to pro mě nikdy v životě žádná jiná sága nepřekoná. Miluji Star Wars v této podobě a kdyby další filmy nevznikly, ani by mě to nevadilo... rozhodně ne nová trilogie, která jedním úderem zničila to, z čeho jsem měl dlouhé dekády radost. Každopádně bez větší konkurence jednoznačně sci-fi roku 1983.

plakát

Superman 3 (1983) 

Superman 1 a 2 jsou epické komixové sci-fi, které miluji od dětství. Trojka? Nikdy mě extra nechytla, kromě jedné scény jsem si nic nepamatoval. Není divu, protože režisér zbabral co šlo. Od samotného začátku dělá ze Supermana dementní komedii (už po té úvodní scéně bych to vypnul). S tím je spojený megatrapný Pryor, na kterého není v Supermanovi nikdo zvědavý, ale přesto má prostor skoro půlku filmu! Co dál? Záporák je druhořadá kopie Lexe Luthora (Vaughn není Hackman) s otřesnými sidekicky a plánem na ovládnutí ropy. Lois má štěk a Clark balí Lanu Langovou ve Smallville, což k ničemu to nevede. Naštěstí se to v druhé půlce zvedne, je tu pár záchranných akcí (hořící továrna, loď), zlý Superman a jeho boj sám se sebou je výborný a finální bitva s počítačem je fantastická (včetně humusácké Borg scény). Za ty epické akce se zavřením očí 3*, ale sešup od 1-2. dílu je to pořádný.

plakát

Válečné hry (1983) 

Vždycky jsem měl rád Válečné hry. Samozřejmě že příběh kluka, který si chce stáhnout novou hru a namísto toho nevědomky začne hrát s AI hru na jadernou válku je mírně naivní. Stejně tak ty dílčí scény (útěk z Noradu). Ale Badham to natočil s lehkostí, veškerá technika (velitelství NORAD) je tak high tech jak to jen v roce 1983 šlo. Nechybí tu obdiv i varování před technologií, mrazivé úvahy nad jadernou apokylypsou i pomíjivostí lidské existence. Navíc Matthew Broderick jako klučina je skvěle hrající sympaťák a Ally Sheedyová je k sežrání roztomilá. A ten s lehkostí pojatý příběh graduje ve strhující finále s chytrým řešením a poselstvím. Zkrátka výborné áčkové sci-fi na 4*.

plakát

Vesmírný lovec: Dobrodružství v Zakázané zóně (1983) 

Pův. komentář 22.3.2009: Klasické béčko z 80. let, které však kombinuje moje oblíbené sci-fi subžánry - vesmírné a postapokalyptické sci-fi. Začínáme ve vesmíru, odkud se drsný hlavní hrdina přesune brzo na zničenou planetu, plnou mutantů, příšer, ovládanou kybernetickým Overdogem a jeho poskokem Chemikem. V kanálech tu žijí amazonky, uctívající obřího hada, co vypadá jako Goauld, je tu sympatický černoch s buldozerem a mladá otravná parťačka a ve finále je perfektní překážková dráha.. Celkem dohromady pěkný guláš, ale dobře se to sleduje, má to takový klasický fantasy rámec putování do pevnosti zlého čaroděje a jeho zničení. Víc jak na tři to ale není, je to sice lepší béčko, ale jenom béčko. EDIT 2024: Vesmírná loď, androidi i kyberlidi, lasery, postapokalyptická planeta, vozítka (úžasná), amazonky, příšery, zmutovaní lidi, pevnost záporáka plná pastí (laciná). Pejsek s kočičkou vařili a uvařili absolutní brakové béčko... ovšem béčko se sympatickými postavami, nenudící a proklatě zábavné. Je to opravdu přesně na 3*, ale bavil jsem se od začátku do konce.

plakát

Brainstorm (1983) 

Pův. komentář 30.3.2010: Stejně jako Silent Running trošku jiná sci-fi od Douglase Trumbulla. Brainstorm je jeden z mála čistě vědeckých sci-fi, kdo zkouknul libovolný díl Krajních Mezí, pojednávací o nějakém vynálezu, bude tu hned jako doma a bude si lebedit - vědecký tým tu vymyslí přístroj, přenášející a zachycující lidské pocity. Film se zabobírá možnostmi přístroje ve všech rovinách - od nezávazného blbnutí na horské dráze a nahrávání sexu, přes napravení vztahu hlavní dvojice (můžou sdílet své pocity a myšlenky) až po zneužití armádou. A ve finále je tu hlavní otázka - co se stane, když člověk prožije smrt někoho jiného? Musím uznat, že i přes pomalé tempo a klasické klišé 80. let (superhackování, vojáci snažící se zneužít projektu) se mi film dost líbil, čemuž dopomohla i hlavní trojice Walken, Woodová a Fletcherová a hlavně nádherný konec, přesně ve stylu, jak jsem si ho představoval. Celkově takové hodně silné tři hvězdičky. EDIT 2024: Přiznám se, že napodruhé už mě to tolik nenadchlo, už jsem se do toho civilně pojatého sci-fi s důrazem na vědu a reálnou 80s techniku nedokázal tolik vžít. Nicméně herci fajn, rozloučení s Woodovou a finále "co je po smrti" bylo i po letech úžasné, takže 3* ponechávám.

plakát

UFO - tajemní návštěvníci (1983) 

Pův. komentář 21.1.2016: Docela zklamání tenhle film. Čekal jsem naivně něco jako Jsou mezi námi nebo Vládci loutek a ono je to nezáživná nuda. Chybí tu spád, napětí či akce, nebo aspoň to kouzlo E.T. nebo romance Starmana. Profesor pátrá po mimozemšťanech, pak po dceři, mimozemšťani sice unáší lidi a mění je v koule světla a střílí blesky z prstů, ale většinu z toho uvidíme až na závěr, jinak se tu nic neděje. Navíc nezajímaví herci, nesympatické postavy a kupa blbostí (vláda o nich věděla a neudělala nic?). Jo a a nesnáším Louise Fletcherovou, tady hraje opět pěknou mrchu. Za pěkný závěr a povedené efekty v něm dávám dvě hvězdičky, jinak by to bylo i za míň. EDIT 2024: I napodruhé pekelně nudný film s mizernými herci, postavami a dějem, ani to relativně slušné finále to nezachrání. 1*.

plakát

Muž se dvěma mozky (1983) 

Ze sedmičky "stovkových" sci-fi v roce 1983 bylo tohle jediné, které jsem nikdy neviděl, tak jsem si to pustil jako první. Je to v podstatě romantická komedie - úspěšný doktor se zamiluje do ledové mrchy a útěchu nachází u jiné. Jen ta jiná je živoucí mozek ve speciálním láku a doktor hledá způsob, jak ji oživit. Turnerová je jako mrcha skvělá, hraje to na Frankensteinovskou notu a je tu pár pěkných nápadů (hrad šíleného vědce uvnitř činžovního bytu). Jenže ten humor je tak urputně debilní, až to bolí. Nejsem intelektuál, vždycky dám přednost Žhavým výstřelům před Allenem, ale ty Reinerovy filmy s Martinem jsou prostě tak pitomé (šplhání po římse, šroubovací hlava, pinball), že se až stydím. 2*.