Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (1 441)

plakát

What Is a Woman? (2022) 

V roce 1949 byla udělena Nobelova cena v oboru medicína a psychologie. Za lobotomii. Jestli pro mě tenhle dokument něco odráží, je to především naprosté selhání vědy, lékařské etiky a terapeutických postupů, na jejichž výsledky budeme jednou nahlížet stejně, jako na onen zákrok prováděný dlátkem a kladívkem. Matt Walsh sice stojí nepokrytě na abrahámovských základech, ale uvidíme, jestli jeho otázka bude pro naše potomky jednou stejně nepochopitelná jako pro něj.

plakát

Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023) 

Když dva dělají totéž, není to totéž. Pokračování animovaného pavoučího mnohovesmíru přebírá to nejhorší z Marvela a se sebestřednou jistotou drtí vše, co bylo úžasné na jedničce. Komentář a nadhled vystřídalo vršení jednorázových gagů, úžasnou animaci, která spoludotvářela příběh, vystřídal bezcílný stylový průjem. Postavy ztratily jakoukoliv kontinutitu a celý mnohovesmír je jen hračka pro Spider*ovy feelings. Reakce Evelyn Wang je zcela odpovídající.

plakát

Kocour v botách: Poslední přání (2022) 

Nepochopitelné UFO hollywoodské kinematografie, ve kterém se kdosi rozhodl nacpat porci kreativity, existenciální hloubky a zenové moudrosti do sequelu jedenáct let starého spin-offu. Tohle měl být Shrek 2.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Posouvání hranic filmové magie je úžasná věc. I když pomocí 3D tentokrát Cameron daleko více buduje a daleko méně vypráví. V mém případě má ale smůlu, že jsem hrál úchvatnou podmořskou Subnauticu. Do černého se navíc nestrefuje ani s jádrem vyprávění rodina vs. kmen a relativizací významu smrti. Symbolický přesah je ten tam a po hudební stránce je to doslova zombie, co ohlodává Hornerovy kosti. Hodnocení nechávám otevřené pro další části jeho Modrých válek.

plakát

Expanze (2015) (seriál) 

Takhle nějak si představuju budoucnost, ve které na Zemi nepřistanou Vulkánci - lidstvo kolonizuje Sluneční soustavu, ale jsme pořád stále stejný hovada. Od začátku hraje každý s každým hru s nulovým součtem, což se dá vydržet do předělu ve třetí řadě. Po něm je, slovy jednoho Pásana, ta neustálá nenávist už jenom únavná. Plnokrevné scífko, ve kterém je bohužel jakákoliv vize vláčena neustálým bojem, ve mně ve druhé polovině vyvolávalo spíše nostalgii po jedné předčasně zhasnuté Světlušce.

plakát

Starodávné apokalypsy (2022) (seriál) 

Akademie má sama máslo na hlavě, když se o zásadních objevech lidské historie i po dvaceti letech většina dozvídá pouze z podobných dokumentů. K práci Grahama Hancocka & spol. mám podobný vztah jako k eposům Ilias a Odyssea. Fakt, že se vykopala bájná Trója, ještě neznamená, že začnu hned věřit také na antické bohy. Jestliže součástí jeho hypotéz je i ta, která za posledních patnáct let dostává seriózní vědecký obrys (Younger Dryas Impact Hypothesis), neznamená, že musím hned koupit vše ostatní. Po stovkách hodin, co mám k tématu poctivě odsezeno, nepřináší vedle vizuálního upgradu Netflixovská série pro mě nic nového. Reakce odborníkú je stejně hysterická jako legendární diskuze se Zahi Hawassem. Narozdíl od nich ale sérii nepovažuju za něco nebezpečného. Naopak, může být výzvou pro testování vlastních znalostí a sama historie nám několikrát ukázala, že mýty a legendy není radno podceňovat.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci (2022) (seriál) 

Největší chybou Amazonu bylo, za každou investovat do drobtů z Tolkienových autorských práv. Protože největší chybou Prstenů moci je, že mají s Tolkienem vůbec něco společného. Mohla z toho být velkolepá seriálová fantasy, takhle to zůstává někde u kostrbatě napsané Narnie. A u přehnané internetové hysterie, protože bych stále volil tohle než filmového Frankensteina jménem Hobbit.

plakát

Jack Reacher (2022) (seriál) 

Arnold Holmes! Amazon příjemně překvapil. Přímočaré béčko, které splní všechna vaše očekávání.