Zajímavý dokument se spoustou dotyčných, které mají za následek celosvětovou krizi. Kéž by se svět z tohodle poučil a kritická situace se už nikdy neopakovala. Bohužel, se bojím, že to bude spíš naopak, dokud nebudou v čele ti správní lidí. Na tomto díle byly pro mě zajímavé hlavně dvě věci. První byla, jak někteří dlouho přemýšleli o svých odpovědích či odmítli konkrétní situaci komentovat. To je hned vidět, že něco tají a neříká vše upřímně a pravdivě. A druhá věc co je zajímavé, jak krize jednoho segmentu, jednoho státu se podepíše na celém světe. To jen ukazuje, jak všechno se vším souvisí, v ekonomice je to ještě umocněno na druhou. Inside Job je interesantní dílo, kde chválím hlavně Charlese Fergusona, že něco takového se odvažil zinscenovat. Hodnotím 80%, čtyři hvězdy.
Zajímavý dokument o věcech, které se dějou v Americe. Líbilo se mi srozumitelné podání zmíněných problémů a snaha něco změnit. Ne všem je osud Ameriky lhostejný a tudíž se organizují a zakládají nové spolky či organizace pro záchranu demokracie a svobody. Co se mi ještě na tomto dokumentu líbilo, tak jsou to reálné, ať už amatérské, záběry skutečných problémů. Na straně druhé se mi nelíbilo, že až moc si Američané stěžují na jejich život, který je určitě nadprůměrný od celosvětového normálu. Celkově tento dokument chválím, hezká a srozumitelná myšlenka podpořená výborným podáním určitě stála za zfilmování. Dávám 70% - tři hvězdy.
Baraka je opravdu originální dílo se zvláštními obrázky. Občas mi chyběl komentář, který by lehce povysvětlil o co jde, kde se vyskytuje příslušné video či co má za vliv leckterý rituál. Nepochopil jsem pár napojení různých segmentů a hudba mi časem byla už nepříjemná. Obrázky a scény, které Ron Fricke natočil byly impozantní, ale občas i dost mysteriózní. Trochu bych dokument poupravil, jinak nic nemění na tom, že je to dílo zajímavé a podle mého, by ho měl zkouknout každý, který kritizuje evropské země či konkrétně tu naší, jak se máme špatně atd. V porovnání s nějakými africkými kmeny se máme neskutečně dobře, až si to lidé neuvědomí. Barace dávám 65% - tři hvězdy.
Sportovní drama od Bennetta Millera se mi líbilo. Chválím a oceňuji myšlenku Billyho Beana sestavit tým z "béčkových" hráčů, kteří jako kolektiv jsou konkurenceschopný týmům, jiné cenové relace. Hlavního představitele Brada Pitta nelze kritizovat za nic. Opravdu procítěný a profesionální výkon. Líbil se mi i výběr jeho poradce Jonaha Hilla. Charakterem a vzhledem spíše šprta připomíná, avšak právě to, bylo zapotřebí v jeho roli. K úplné spokojenosti a pěti hvězdičkám mi tam chybělo více akce, více zápasů atd. Prostě tu vítěznou šňůru trochu rozvést. Takhle to jsou velice slušné čtyři hvězdy - 80%.
Trochu netradiční zaměření filmu, ale country je zde prezentováno velice příjemně a filmu dodá pohodovou atmosféru. Ačkoliv žádné tyto písničky neznám, tak se příjemně poslouchaly. Poslechovou náladu často kazily scény, kde se Kelly či Beua psychicky hroutili. Zápletky a problémy tohoto díla byly pro mě spíš podprůměrné a úplně se mi nehodila ke konci smrt Kelly, která tam být už nemusela. Jinak pohodové pokoukání se spostou příjmené country muziky. A musím pochválit i režisérku Shana Feste, která vybrala ty správné herce hodící se do tohoto filmu. Dávám 60% - tři hvězdy.
Krutý snímek, který se nebojí jít proti většině i proti zákonu. Drsné vyvražďovací metody japonských rybářů jsou zde dokumentovány bez cenzury a snad každého člověka musí napadnout myšlenka, proč s tím nikdo nic nedělá?! Bohužel, současná populace celkově neřeší problémy jiných a proto si važme takových lidí, jakým je Richard O´Barry. Jen více takovýchto lidí, kteří se pokoušejí něco změnit, už v tak zkaženém světě. Tento dokument ukazuje věci, které samotný prostý člověk nevidí či ani vidět nemůže. Delfínů je mi všeobecně líto, ale takovéto metody a praktiky se nevyskytují jen v tomto průmyslu. Bohužel. Nezbývá dodat nic víc, než doufejme v lepší zítřky. Zátoce dávám 85% za odvahu vůběc něco takové natočit a publikovat.
Toto drama, které využívá emociálně silného motivu, při nímž jde i o život, chválím. Herci na jedničku, scénář také dobrý a nesmím zapomenout ani na citlivý soundtrack. To vše tento film nabízí. Ze začátku se divák i zasměje, ale později vše přituhne a čas na vtípky prostě není. Musím se přiznat, že při scéně, kdy jde Adam na operaci jsem uronil i slzu, ač nejsem typ, který každou romantiku nebo vážnou scénu obrečí. Tuto část Jonathan Levine urobil neskutečně skutečnou a lidskou. Konec se mi samozřejmě líbil, stejně jako zpráva, že Adam bude v pořádku. Tomuto snímku, který nenechá nikoho chladným, dávám 80% - zasloužené čtyři hvězdičky.
Drsné krimi drama od Sama Mendese se mi moc líbilo. Těžký život rodiny, která pořádně neví, čím se jejich otec živí a nakonec na to doplatí. Je to sice drsné, ale životu mafiánů podobné. Tom Hanks zahrál další skvělou roli a musím vyzdvihnout i oba jeho herecké syny, kteří těžké role dokázali zahrát také výborně. Mendesovi se podařilo sehnat a skvěle zakomponovat i další herecká esa jako je Paul Newman, Jude Law či Daniel Craig. Za to i za celý podařený film ho chválím a dávám mu 80% - čtyři hvězdy.
Warrior je v podstatě už tolikrát zfilmované sportovní drama, že to už není ani originální. Přesto podle mého nikdo ještě lépe nevystihl atmosféru bojových sportů jako Gavin O´Connor. K intenzivním zápasům, které jedou na plné obrátky hned od začátku filmu, přidal i sociální přesah v podobě bitvy dvou bratrů. Oba hlavní představitelé si šmykli opravdu těžké role, ale zvládli to se vší bravůrou a snad bez jediné chybičky. Warrior mě bavil a hodně překvapil. Dávám 90% - zasloužených pět hvězdiček.
Zajímavá romantická komedie mezi dvěma mladými lidi, kteří nevědějí co vlastně chtějí. Oba si kladou stejnou otřelou otázku: Má mě rád, nemá mě rád? i když zde by se dalo říct i: Mám ji rád, nemám ji rád? Skoro až roztomilé drama dvou hlavních aktérů ukáže, že i přes všechny překážky, které si navzájem vytváří, se nakonec ukáže, že se mají rádi. Zajímavá byla i kamera a střih, který se stále vracel do té samé události, akorát z pohledu druhé osoby. Tento způsob točení jsem snad ještě neviděl a určité má něco do sebe, i když dávám přednost té klasické verzi. Chválím tedy obsazení dvou hlavních mladých herců i jejich výkony. Dávám 60% - tři hvězdy.
Bláznivá komedie včele s populárním Mr. Beanem. Pár scén mě fakt dokázalo rozesmát a navázalo na předchozí povedený díl. Určitě to není film k hlubšímu zamyšlení, občas i postrádá smysl, ale to není jeho úkol. Jeho cílem je rozesmát publikum a to se v mém případě docela podařilo, tak že musím hodnotit kladně. V dnešní době, kdy je hodně komedií je těžké býti originální a publikum rozesmát, proto si važme takovýchto filmů. Chválím hlavní představitele a hodnotím kladně - 75% .
Dobrodružné drama odehrávající se ve velkém počtu měst a států. To se mi na tom líbilo a že se film podíval i do naší matičky Prahy, pro nás jen dobře. Hradčany jsou zde zachyceny velice romanticky, ale nepochopil jsem, proč zrovna výbuch v jedné z věží. Zbytečné počítačové efekty jsou vidět i při potencionálním výbuchu v rezidenství v New Jersey a jiné zbytečné scény. Občas jsem se ztrácel co se týče děje a nevěděl jsem proč kdo a co, ale ve finále jsem snad vše pochopil. Dobří herci mi ale film nezpříjemnili, nějaké pasáže mi přišli zbytečné. Dávám 55% - tři hvězdy.
Pařba v Bangkoku neopouští od úspěšného téma, které se objevilo už v předchozím dílu. Jedna z nejpovedenějších věcí je už to, že Toddu Phillipsovi se podařilo znovu dát dohromady filmového Phila, Stua, Alana a Douga. Tento originální čtyřlístek je zárukou aspoň částečného úspěchu. Pro mě byl nejlepší Alan a jeho hlášky. Celkově film neodchází ze stínu z Vegas, ale pro mě tento díl zůstal z části právě v tom stínu. Je pravda, že laťka po prvním dílu byla nasazena hodně vysoko. Nejvíc jsem se pobavil při závěrečných fotkách, ostatně jako u prvního dílu. Pařbě v Bangkoku dávám 70% - lepší tři hvězdičky,
Sice kouzlo Paříže je krásné, ale na mě tento film od zkušeného Woodyho Allena nezapůsobil. Úplně jsem nepochopil spojení současné doby s dobou minulou, kde se vyskytovali samé velké jména. Jak malíři, tak spisovatelé zanechali velkou stopu a do značné míry i ovlivnili svět svoji prací. Co se týče herců, tak pro mě nikdo vyloženě nezklamal, ale na druhou stranu ani nepotěšil. Za Půlnoc v Paříži dávám 40%, protože jsem se z části nudil a né úplně pochopil, co tím chtěl Woody Allen říci. Tak že pouhé dvě hvězdičky.
Od muzikálového drama jsem čekal mnohem víc. Už při shlédnutí hereckého obsazení jsem se na film těsil, ale musím říct, že Rob Marshall mě zklamal a vůbec nevyužil potencionál hereckých es. Snad jen Penélope Cruz byla okouzlující. Děj, který stále někam přeskakoval mi taky na spokojenosti nepřidal. Celkově jsem se tedy nudil a úplně jsem nepochopil všechny scény. Nejen proto dávám slabých 30%, převážně za herecké obsazení - dvě hvězdy.
Film popisující těžký mladý život Johna Lennona a počátky kapely The Beatles. Život Johna byl od počátku ovlivněn tragédiemi v rodině a tak jeho mládí nebylo lehké. O to víc dojemná je jeho cesta ke slávě a penězům. Měl štěstí na dobré lidi a kamarády kolem sebe a ti naopak měli štěstí, že se poznali právě s Johnem, který je vzal do kapely a spolu s nimi se stali jednou z nejúspěšnějších kapel všech dob. Doba rock'n'rollolu byla těžká, ale hudba, jaká se hrála, bude navždy spojená s právě takovými esami jako byli Beatles či Elvis Presley. Trochu mi tam chyběl závěr, příchod Ringo Starra a nějaké počátky liverpoolské kapely. Aby bylo vidět, že Beatles změnili svět i hudbu. Nějakým známým hitem bych taky nepohrdl. Jinak Nowhere Boy mi doplnil řadu poznatků a informací ohledně této kapely a hlavně Johna Lennona. Nejen za to dávám lepší tři hvězdy - 65%.
Romantika podle zajetých kolejí. Šablonový děj, který se dá předpovědět po 20 minutách filmu vsází spíše na sympatickou hereckou dvojku, známé prostředí a pár dobrých hlášek. Krásná Mila Kunis se do své role nesmírně hodí a je hlavní hvězdou tohoto filmu. Will Gluck vsadil i na známý soundtrack a tudíž potěšil diváka i audiovizuální stránkou. Celkově neurazí, ale nijak nenadchne. Dávám 60% - tři hvězdy.
Velice psychologické dílo od zkušeného Kubricka hodnotím rozmanitě. První část filmu, které demostruje pořekadlo těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Avšak hlavní je přežít to cvičiště. Vtipné a drsné hlášky se mi v první polovině líbily, hlavně jak to hlavní postavy podávali. Tvrdý výcvik na vojně vygradoval zblázněním Pyleho a drsnou scénou při níž zabije svého instruktora Hartmana, který měl v oblibě týrat své nováčky, ať psychicky, tak i fyzicky. Druhá polovina pro mě byla zklamání. Překvapivě děj negradoval, ale upadával. Možná se měl dále věnovat výcvikovému táboru a nepřemísťovat se do války ve Vietnamu. Ten už mi nepřišel tak skvělý a bezchybný jako první část. Celkově chválím první polovinu, prostředí filmu a herecké výkony. Dávám 65% - tři hvězdy.
Sportovní drama s až moc čitelným a předvídaným dějem i koncem. K tomu se přidají až šablonové postavy tohoto druhu filmů a je na světe průměrné dílo. Na druhou stranu jako sportovní fanda se mi tento nápad zrežírovat líbilo, o to víc, že je to podle skutečné události. Pochválit zaslouží i věčně mladý Mark Wahlberg, který se do role Vince Papaleho vcítil velice dobře a důvěryhodně. Celkově na mě dílo od Ericsona Coreho zapůsobilo dobře, avšak dlouho mi v hlavě nezůstane. Přesto dávám slušných 60% a to jsou tři hvězdy.
Druhé pokračování tohoto akčního thrilleru se spoustou drsných záběru chválím. Film ukazuje na korupci vyskytující se všude, a to i v řadách policie. Ta vede tvrdý boj s dealery, ale i se sebou samotnou. Líbil se mi závěrečný proslov Roberta Nascimenta, kde uvedl všechno na pravou míru. A souvětí z konce filmu je naprosto příznačné pro toto dílo od José Padilha: "Systém je daleko rozsáhlejší, než jsem si kdy myslel. Proto dealeři, policisté a milicionáři zabíjí tolik lidí ve slamech - proto máme slamy. Proto máme v Brazílii tolik skandálů takhle to prostě chodí v každé nové vládě. Zabere to ještě hodně času, než to dokážeme změnit. Systém je pevný!" Tohle se mi líbilo a tak trochu jsem si uvědomil, že i když si v naší zemi každý na něco stěžuje, máme se tady docela dobře v porovnání s právě Brazílií a jejich slamy. To jsem trochu odbočil od filmu, ale něco na tom bude. Tropa de Elite 2 je výborné dílo se vším všudy. Výborný herci, kamera i zvuk a sice drsný ale zajímavý děj je pro mě zárukou úspěchu. Jediné, co na tomto filmu je špatný, a to, že je to podle pravdy. Dávám 85% - čtyři hvězdy.
Obhájce je zajímavé drama z prostředí soudů a právníků. Líbí se mi jak dokáže Mick zastoupil svého klienta i když zjistí, že on do vězení stejně patří. Divák se dozví až na konci proč za ním celou tu dobu stál. Z důvodu většího trestu - za vraždu. Připadá mi, že režisér udělal z normálního dramata docela napínavou podívanou z různými zápletky. Originální právník v roli Matthewa McConaugheya dodal filmu tvář a zajímavé dialogy. Právě on byl tím nejlepší článkem tohoto filmu. Na druhou stranu, vytkl bych občasné nejastnosti v případech i pro diváka a že na závěr nebyly vysvětleny nějaké věci co se týkaly případu. Třeba kolik dostal obviněný, jak dopadla jeho matka či co se stalo se lživým svědkem. Jinak velice slušné dílo. Dávám lepší tři hvězdičky - 60%.
Drsný příběh z drsného prostředí brazilských slumů musím pochválit. Herci, kamera, střih i zvuk jsou velice autentické s realitou a divák tak může věřit všemu, co se ve filmu vyskytne. Na druhou stranu je toto hrozné, když ve 20.století stále umírají i nevinní lidé, kvůli těm špatným. Líbí se mi děj a třeba i drsný výcvik budoucích členů speciální vojenské jednotky. K úplné spokojenosti mi chyběl na závěr nějaký konec, přišlo mi to dost useklé a dále nějakou pravdivou informaci o hlavních postavách či nějaká čísla spojená s tímto zločinem. To mám na těchto věcech s pravdivým podtextem rád. Sečteno podtrženo Tropa de Elite jako celek je výborný, na druhou stranu zamrazí s pomyšlením, že se tohle někde na světě pořád děje. Hodnotím velice kladně a dávám čtyři hvězdičky - 80%.
Už i Šmoulové se dočkali svého filmu. A musím uznat, že Raja Gosnell se toho chopil zodpovědně. Krásně zpracované i vykreslené postavičky a děj, kde samozřejmě vyhraje dobro nad zlem. Líbilo se mi i spojení Šmoulů s naší civilizací. Jsem rád, že se nejednalo jen o barevný kreslený svět, ale že se zároveň propojilo setkání se skutečnými lidmi. Příjemná podívaná na jedno shlédnutí. Dávám slušných 60% - tři hvězdy.
Nový Sherlock Holmes se ukázal v novém světle v ulicích Londýna. A stálo to za to. Znovuzrozený Guy Ritchie zakomponoval do svého díla řadu akce, bojů, zajímavostí a pro mě to nejlepší - dedukování Sherlocka. Opravdu, styl kterým známý detektiv přicházel na různé otázky se mi na tomto filmu líbil nejvíc. Žádná otázka nezůstala z jeho úst nezodpovězena. Tudíž jeho všímavost a intelekt hodnotím na výbornou a tomuto filmu to hodně prospělo. Konečně pořádný Sherlock Holmes, jakého si většina lidí představuje. Co se týče prostředí, kamery, zvuku - všechno na jedničku. Vkusně zvolené prostředí na tuto dobu. A v neposlední řadě bych vyzdvihnul herecké obsazení a samotné výkony. Vsázka na Roberta Downeyho Jr. je zaručeným úspěchem. Ostatní zůstali krok za hlavním hrdinou, ale svoji roli splnili také skvěle. Vytýkám snad jen, občasnou lehkost v soubojích a americký přístup. O předvídavosti ani jedno špatné slovo, do poslední minuty byl děj otevřený a diváka nechával v pozoru. Tak to má být. Hodnotím velice kladně, lepší čtyři hvězdy - 85%.
Trochu jsem dílo od Richarda Ayoadeho nepochopil. Přišlo mi to takové zamindrákované, žádná sranda ani drama. Něco mezitím. Pro mě nudné a chvíli i mysteriózní, tudíž nemůžu hodnotit nijak kladně. Ponurá atmosféra po celou dobu filmu se podepsala i na mém hodnocení a dávám 30% - dvě hvězdy.
Neskutečné vyprávění dvou horolezců o jejich nezapomenutelném výletu. To, co si prožili oba chlapi je opravdu hrozné a každou vteřinu jsem je litoval. Ta zima, ta bolest a velká dálka před sebou, to je něco strašidelného. Film jsem si pouštěl v půlnoci před spaním, že u něho usnu a ejhle. Koukal jsem jak čirý do dvou do rána a ještě potom se mi chvíli promítalo v hlavě, co museli snést za bolest. Na tomto příběhu je vidět, že člověk v krizi dokáže opravdu velké věci přetrpět a že vůle žít pořád vítězí. Musím opravdu vyzvednout oba představitele hlavních rolí, jejich role byla opravdu nezáviděhodná a těžká. Líbilo se mi, že i režisér vybral takřka identická místa a části, v kterých se tato hrůzostrašná příhoda stala. Na divákovi to stále připadalo jako skutečné, reálné záběry a ne jen film. Asi nebylo lehké dostal filmovou techniku do hor a do té zimy. Ještě jednou klobouk dolů před oběma horolezci co vydrželi takovouto příhodu a smekám i před štábem, který natočil úchvatným způsobem jejich příběh. Film, kde jsou jenom tři lidi jsem také dlouho neviděl. Pádu do ticha dávám 90% - zasloužených pět hvězdiček.
Mám rád tyto zfilmované příběhy inspirované skutečnou událostí. Tudíž jsem cílová skupina tohoto filmu. Příběh James J. Braddocka je opravdu krásný a dojemný. A také ideální na filmový námět. Ten se Ronu Howardovi podařil zprostředkovat plus něco domyslet. Příběh muže, který je jednu dobu na dně a dělá všechno možné, aby uživil své děti v době hospodářské krize a svoji tvrdou prací a bojem v ringu, v kterém používá srdíčko se dostane na pozici idola normálních lidí. Russell Crowe zahrál v těžké roli boxera opravdu znamenitě a dovedl tento film na jeden z nejlepších sportovních filmů ve světě kinematografie. Dávám 85% - což jsou lepší čtyři hvězdičky.
Krásný příběh o lásce ke svému dítěti, kterému je potřeba i někdy zalhat, aby se cítilo lépe. Dalo by se říct, že film vykresluje, že ve všem špatném, se má hledat něco dobrého. V tomto případě je to kruté, že táta vlastně vymyslí soutěž synovi v koncentračním táboře, aby ho nikdo neviděl a aby přežil. Krásné, ale zároveň smutné dílo od Roberta Benigniho, který exceluje jak před, tak za kamerou. Tomuto krásnému, ale zároveň krutému dílu dávám 80% - čtyři hvězdy.
Předem musím napsat, že tento film jsem viděl až teď v roce 2011 a tak moje hodnocení nemusí být úplně subjektivní, než kdybych ho viděl před desítkami let jako filmovou bombu. Hodný, zlý a ošklivý má skvělou atmosféru dychtící westernem a to z něho dělá jeden z nejlepších filmů této kategorie. Pochválil bych skvělý výběr postav a následné individuální herecké výkony všech zúčastněných. Na druhou stranu to bylo na mě až moc takové pomalé, klidné a bezmála tři hodiny není lehké u tohoto díla vydržet. Aspoň pro mě tedy. Ještě se mi nelíbil nepříjemný zvuk houkání či co, který se oběvoval po celou dobu filmu. Jinak na film z roku 1966 opravdu klobouk dolů. Dávám čtyři hvězdy - 75%.
Poslední skaut má děj, který už tu byl a ještě mockrát bude. Nic nového, všechno předvídatelné. Na druhou stranu je pravda, že jsem ho viděl až teď v roce 2011. Na to, že jde o film z roku 1991, což tento děj nebyl ještě tak kopírovaný, tak se to podařilo. Nejvíc se mi na tomto díle od Tonyho Scotta líbily hlášky Joe (Bruce Willise), který je drsný a sprostý za každé chvíle, ale to právě patří k tomutu filmu. Říkám, na to, že je to natočené v roce 1991 klobouk dolů, jinak v dnešní době by to byl hodně tuctový film s pár super hláškami. Chtěl jsem dát tři hvězdy, ale kdybych Posledního skauta viděl třeba i před deseti lety, byl bych uchvácen daleko více, tak že dávám čtyři hvězdy - 75%.
Finanční krize (2010)
End of America, The (2008)
Baraka - Odysea země (1992)
Moneyball (2011)
Country Strong (2010)
Zátoka (2009)
50/50 (2011)
Road to Perdition (2002)
Warrior (2011)
Má mě rád, nemá mě rád (2010)
Johnny English se vrací (2011)
Bratři Bloomovi (2008)
Pařba v Bangkoku (2011)
Půlnoc v Paříži (2011)
Nine (2009)
Nowhere Boy (2009)
Kamarád taky rád (2011)
Olověná vesta (1987)
Nepřemožitelný (2006)
Tropa de Elite 2 - O Inimigo Agora É Outro (2010)
Obhájce (2011)
Elitní jednotka (2007)
Šmoulové (2011)
Sherlock Holmes (2009)
Jmenuji se Oliver Tate (2010)
Pád do ticha (2003)
Těžká váha (2005)
Život je krásný (1997)
Hodný, zlý a ošklivý (1966)
Poslední skaut (1991)