Opravdu takový volný sequel Centuriona. Místo akční a syrové brutální naháněčky zde máme, no vlastně taky náhánečku ke konci. Ono ten mustr je podobný. Začátek je davovější scéna s římskou legií a hromadná bitva, aby se pak vykloubila pouze malá skupina lidí, kteří putují za určitým cílem. Oprodi dravějšímu Centurionovi je The Eagle lépe a nádherněji nasnímaný, má skvělou hudbu a lepší atmosféru. Bohužel ten PG-13 rating mu ubírá a ani Unrated verze nic nepřidá (všiml jsem si jen jednoho detailnějšího krvavého záběru). Takže Marshallova verze mi padla více (7/10), tohle o stupínek méně (6/10).
Uměleckým ztvárněním se mi to hodně líbilo. Na to je Tarsem odborník, ale vyprávět až tak neumí. Naštěstí zde mu to celkem jde a překvapivě i akce. Ono to sice vypadá velkolepě, když je mnohatisícová armáda před hradbami, ale nakonec jsou akčníscény spíše v uzavřených prostorách s maximálně desítkami lidí. Halvní ponaučení je: Do not fuck with the Gods. Nebo vám v kravých gejzírech rozmlatí hlavu kladivem a s Titány se taky moc neštvou. Od Tarsema ještě musím dohnat po The Cell The Fall, ale z ukázky na jeho další film Mirror, mirror mi vstávají vlasy hrůzou na hlavně. 7/10
Nečekal jsem, že mne tak uhrane adaptace literární klasiky z období puritánské Anglie. Citlivý, ale přesto trochu krutý příběh Jany Eyrové zasazený do malebného a skvostné nasnímaného prostředí anglického venkova, kde by mi činila jedna radost se tam jen tak procházet. Hudba a herecké výkony jen podtrhují kvality filmu.
Niccol se vrátil ke Gattace, se kterou má In Time mnoho společných rysů. Hlavně po stránce výpravy, kdy jsem sice patrně ve vzdálené budoucnosti, ale vše až na pár drobností vypadá, jako ze současnosti (vím, že je to hlavně díky rozpočtu, ale nic to na tom neubírá). Akce je zde taky pomálu, spíše čekejte poznávání světa, ve kterém je jako hlavní platidlo čas. Má to v sobě několik logických mezer, ale nápad se počítá. Prostě Gattaca hadr. Pokud jste ji viděli a líbila se, pak očekávejte v podstatě to samé.
Další nekompromisní britský zářez v rámci survival žánru, který jim jde snad nejlépe. Partička lezců nalezne v lesní skrýši unesenou holčicku a tím lov na ně od únosců začne. S nikým se tu neštětří, takže postavy umírají v celku nečekaně a chladnokrevně. Příjemné je, že poslední třetina se odehrává ve vesnici během festivalu, kde přeživší stále nejsou v bezpečí a únosci neváhají povraždit i nevinné, co jim stojí v cestě. Po skončení jsem se díval, že to vlastně natočil režisér Rise Of a Footsoldier, což je jeden z nejdrsnějších filmů v posledních letech, takže tu pak si člověk uvědomí odkud vítr vane. Přesto tohle je o stupeň slabší. Proto to hodnocení.
Kratičká reklama na spoelčnost Tetra Vaal, kdy v ghettu v Johannesburgu hlídkuje policejní robot, který byl použit i v dalším kraťasu Tempbot. Nic převratné, ale Blomkamp svůj styl stále drží.
Season 1: 90%. Tak k mému prvnímu westernovému seriálu jsem přistupoval opatrně. Chválený Deadwood jsem zatím bohužel neviděl. Po pilotu jsem tomu zas tak velké šance nedával, ale už v třetím díle si seriál dokázal získat mé sympatie a s každou další epizodou mé nadšení jen rostlo. Nečekejte spostu přestřelek, vlastně je tu jen jedna větší, ale bohatě to vynahradí přístup k postavám. Hlavní hrdina je neskutečný sympaťák (Anson Mount by tak měl vypadat pořád. S delšími vlasy a zarostlý. Na jeho profilové fotce jsem ho oholeného vůbec nepoznal), ale rozhodně ne svatoušek. Honba pomstít mrt své ženy a syna ho občas až moc zaslepí a jedná příliš zbrkle, že na to doplatí. Ta se ale reší jen na začátku a pak na konci, kdy bohužel konec první série v podstatě nic nevyřeší, ale naštěstí nekončí nějakým cliffhangerem. Zbytek je vlastně o budování železnice, která propojí východní a západní pobřeží USA. I zbytek postav je velmi zajímavý. Obzlváště Colm Meaney, který má sice pozici záporáka, ale vlastně jím ani není. Jen velmi ambiciózní muž, který nedá na čestnost a chce dosáhnout svého všemi prostředky. Dále jeho šéf bezpečnosti "Švéd", který je vlastně Nor :-) i černouch Ferguson, kterého překvapivě dobře hraje rapper Common. Vlastně nikdo zde není vyloženě kladná postava (za všechny hlavně kněz ochlasta, který přejde do ještě větší trosky, že i zabije a káže, že cesta nenávisti jeta lepší), snad kromě Mrs. Belle. Pochválit musím předevšim hudbu a hlavně výběr písní, kdy v každé epizodě je scéna, která se odehrává jen za melodie dané písně, a během nich si člověk naplno uvědomí kouzlo tohoto seriálu. Není nijak velkolepý, ambiciózní, ale tryská z něho taková sympatie a upřímnost. Nevím, jak to lépe popsat, ale tímto si mne získal. Přesto doufám, že další série posune děj dál a něco se i vyřeší.
The Final Cut se hodnotí jako jedno z nejslabších alb Pink Floyd. Nevím, ale já ho mám velmi rád. Jistě nedosahuje slávy alb předešlých jako Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, Animals a The Wall, ale i tak je to velmi kvalitní hudba, a to i přes už zřetelné rozpory v kapele, kdy Rick Wright se vlastně už na albu nepodílel a celé je to spíše Watersův sólový projekt, který využívá schované nápady z práce na The Wall. Toto 19 min. promo obsahuje 4 skladby a dají se vlastně považovat za videoklipy.
V některých scénách je ta ruční kamera až moc roztřesená nebo tripová (lens flare efekty vánočních světýlek), ale jinak to má překvapivě dusnou atmosféru díky soundtracku složenému hlavně z ambientních ruchů a překvapivou pointu na závěr. 7/10
Nemohu si pomoci, ale po prvním dílu je tohle to takové nemastné, neslané a nekonzistentní, což je hlavně vina scénáře. Ritchie exceluje pořád. Hlavně honička s kozákem a útěk před dělostřelbou přes les. Ale nečekal jsem, že hned na počátku už bude Sherlock vědět, kdo je Moriarty zač a jaké má už skoro plány. Navíc v jedničce Moriarty ukradl z bomby pod parlamentem rádiový přijímač, jako novou věc v té době, stím, že to vypadalo, že ji bude potřebovat. Zde už o ni není ani zmínka. Rovněž vtipy mi nepřišly už tak humorné a Roomi, i když se na ni dobře kouká, je tu trochu navíc. 6/10
Season 1: 95% . Příjemné překvapení v rámci nových seriálů. Na první pohled se zdá být zápletka tuctová, když máme dům, ve kterém straší, ale brzy vyjde najevo, jak originální tvůrci jsou. Prvních pár dílů nám udělá v hlavě zmatek, hlavně i díky skokovému střihu, ale později se to ustálí a pozadí domu a jeho výjevy se začnou vysvětlovat a téměř všechny věci se vyřeší a sezóna tak naštěstí končí uzavřeně. V další sezóně bude už nové místo, nové postavy a jiný typ hororu, dle prohlášení tvůrců. Nakonec by měl být seriál jakousi antologií amerického hororu, což je jen dobře, než dávat butální cliffhangery na konci každé sezóny.
Mix Kick-Ass a Defendora, ale ne už s takovým útokem na bránici nebo emocionálním dopadem. Brutální to je, hlavní hrdina je i přes svoje dobré úmysly magor, to samé platí i pro Ellen Page, která tu je dost sexy. 6/10
Takový "prequeloremake", který není úplná sračka, ale k průměru mu také trochu schází. Škoda, že bandu norských vikingů musela doplnit ta americká grupa. Raději, kdyby to zůstalo kompletně na Norech. A čeho jsem se obával nejvíc, se splnilo. Prostě nahradit animatroniku nedokonalým CGI hlavní příšery totálně vytrácí její odpornost, i když morfuje do celkem zajímavých tvarů. Bylo by to za 4/10, ale za tu poslední scénu, která to propojuje s Carpenterovou Věcí, a opravdu se dalo záležet i na detailech, a která má více atmosféry, než celá předchozí stopáž dohromady, tak přidám bod. 5/10
Viděna EXTENDED verze. Překvapivě se mi to celkem líbilo. Trochu více akce a logiky by neškodilo, ale finální bitka hodně fajn s překvapivě hodně velkou porcí brutality, kdy gejzíry krve celkem tryskají. 7/10
Podruhé to samé, ale už né tak vtipně jako poprvé, i když některé fóry byly smrtící (mužatka) a závěrečné fotky opět tím nejlepší. A opička ruluje (i s těmi ksichty na fotkách :-)
Poslední díl skládačky zapadl, a tak mohu prohlásit, že Carpenterovu filmografii mám už kompletně nakoukanou. Co se týče samotného filmu, tak na Carpentera netypický žánr životopisného filmu, kterému by neškodilo trochu zkrátit stopáž, jelikož napětí nebo akci zde nečekejte, takže při sledu scén z Elvisova života se budete později už trochu nudit. A na to, aby se film zabýval Elvisovými excesy a problémům s drogami a jeho nadváze v posledních letech života, vzniknul příliš brzo po jeho smrti, takže posledním rokem, kterým se film zaobírá je Elvisův comeback v 1969. Kurt Russel podává dobrý výkon, ale zpočátku byl na roli Elvise ve školních letech už přeci jen trochu starý, ale to je jen detail. 6/10
Po celkem nadějném pilotu opravdu zklamání. Místo, aby se řešila hlavní příběhová linie následuje série episod naprosto o ničem. Triky klesly na kvalitě a v podstatě je to rodinné drama v dávné minulosti, což jsem opravdu nechtěl, aby se do tohoto směru seriál ubíral. A Stephen Lang to už bohužel nezachrání. Proto sledování vzdávám a doufám, že to utnou po první sérii. 3/10
Spielbergovský Abrams se svým trademarkem, a to lensflare kam se podíváš,ale jinak se spíše jede na starosvětskou notu a funguje to. Slzopudný závěr, a to, když se nám monstrum ukáže v plné parádě to spíše sráží, ale jinak celý film je správně atmosférický, napínavý i dobrodružný. Havárie vlaku je úžásná scéna, i když po fyzické stránce přepísklá. Pro Super 8 celkem suprových 8/10.
Gillan bohužel už má věk na to, aby tězko dával ty svoje ječáky, ale zbytek kapely je stále na špičkové úrovni. U Deep Purple jsem vždy nejvíce zřal Lordovy hammondy, hlavně, když se s nima utrhl ze řetězu, proto live záznamy DP mají u mne větší cenu, než studiovky. A zde jeho nástupce Don Airey v podstatě za ním nezaostává. Především Lazy je výborná.
Pokud někdo čekal tuctový akčňák, tak to prostě nezná předchozí Refnova díla. Už jeho angažování naznačilo, že tady půjde o něco jiného a výsledek je v podstatě napůl artový neo-noir. Akci zde nehledejte. V podstatě je to jen krátká přestřelka a honička. Třeba úvod, kdy hrdina uniká policii rozhodně za moc akční považovat nelze, ale neberte to jako výtku. Kamera zřídkakdy opustí interiér auta a než záběry zvenku sledujeme drobnou mimiku Goslinga a během filmu toho moc nepromluví, promlouvají za něj činy. Skvělý soundtrack osmdesátkového electra, který hraje v hodně scénách prim dodává filmu zvláštní atmosféru. 8/10 a rozhodně mi vrtá hlavou, jak moc odlišný by ten film, kdyby se ho chopil původně zamyšlený Marshall. Ale co se týče brutality, tak zde jsou oba režiséři na stejné úrovni, čili o ustřelení hlavy brokovnicí nebo jejího totálního rozkopání ušetřeni nebudete. Pokud jste od Refna viděl Valhalla Rising nebo trilogii Pusher (Drive mi připadá jako právě jejich hybrid) a líbily se vám, tak vás Drive určitě nezklame.
Dlouho jsem zde měl hodnocení kinoverze 3* čili 6/10. Byl to průměr, kde byla sice cítit monumentálnost, ale ploché postavy a strašná hudba to srážely dolů. Proto Director's cut jako obvykle zvyšuje kvality. To už se dalo předvídat, když přibylo více, jak 40 minut filmu. Předně byla použitá jiná hudba, která pasuje víc a netrhá uši, jak to ženské kvílení v původní. Dále pak přibylo dost scén v úvodu, takže motivace postav se mírně prohloubila, pak plno brutálnějších záběrů ve válečných scénách a nakonec je o dost prodloužené plenění Tróje se spousty scén masakru civilního obyvatelstva, kde nejsou šetřeny ani ženy či děti. Proto hodnotím DC o dost výše tak na 8/10. Nepřidává sice tolik jako DC u Kingdom Of Heaven, ale rozhodně mám teď Tróju raději, než v kinoverzi. Uvidímě jak dopadl DC u třetího z historických velkofilmů, co vznikl po Tróji a to Alexander Revisited - The Final Cut.
Tak propojení mimozemského světa a našeho v rámci Marvel Cinematic Universe se povedlo docela hodně. A byla nám vlastně představena "magie", která je vlastně vysvětlena jako pokročilá věda jiných ras, která by jinak v technickém světě Iron Mana působila nepatřičně (a taky tím připravuje půdu pro Mandarina v Iron Man 3, ale ty jeho magické prsteny také asi vysvětlí vědecky). Každopádně Thor je vysloveně sympaťák, kterého řadím hned za Tonyho Starka a jeho práce s kladivem dokáže dost věcí. Jsem i rád, že trailery ukazovaly většinou záběry ze Země, ale ve filmu hraje spíše větší roli Asgard a Jotunheim s ledovými obry, což příjemně překvapilo. Zde je vážná osudovost proslovů a konání postav celkem v kontrastu s komediálně pojatou Zemí (přejíždění Thora autem, sedativa, "I need a horse!"), ale jako celek to působí vyrovnaně. Těším se na Avengers, těším se na dvojku. 8/10
Kurt Wallander je asi ta nejdepresivnější a nejsmutnější postava detektiva, která kdy spatřila obrazovku nebo plátno. Zajímavé je, že se už jedná asi o 3 adaptaci knižní detektivní série, kterou nejprve logicky zfilmovali Švédi jako filmy a pak následně jako seriál, aby se na to vrhli Britové. Musím pochválit, že se nerozhodli přenést děj do Británie, ale nechali ho stále ve Švédsku ve městečku Ystad, kde se natáčelo a natáčeli se i předchozí adaptace. Dokonce se ve stejné oblasti pohybovaly najednou 2 filmařské týmy točící právě osudy detektiva Wallandera. Jak britský, tak švédský. Ale působí malinko úsměvně, když všechny postavy hovoři anglicky, ale čtou si švédské noviny, nebo když píší email, tak nahlas předčítají text v angličtině, aby byl pak záběr na obrazovku s textem ve švédštině. Nicméně zpět k postavě Wallandera. Někoho tak unaveného a zničeného životem jste asi ještě neviděli. Kurt má rozpadlé manželství, těžké vztahy s otcem a v rámci případů mu umírá celkem dost velký okruh přátel, spolupracovníků nebo očitých svědků a to většinou přímo před jeho očima a pozůstalí si na něm vybíjejí zlost. Zkrátka jeho práce ho ničí, ale je to skoro to jediné co má, takže se jí věnuje v podstatě nepřetržitě. Není proto divu, že svoje pocity pak utápí v alkoholu, zanedbává hygienu a jeho fyzický a duševní stav není nejlepší. Většinu lidí by už tohle dohnalo k sebevraždě. To vše v naprostém brilantním hereckém podání Kennetha Brannagha, kdy mu uvěříte každou emoci. Season 1:Sidetracked: Úžasně natočená a hned šokující scéna, kdy se před Wallanderem upálí v poli řepky mladá dívka. Jsou zde vysoce kontrastní barvy, takže sytě žlutá pole a sytě modrá obloha evokují švédké národní barvy. Stejná žlutomodrá je pak používána i v úvodních titulcích. Firewall: Napínavý příběh, kdy člověk netuší, kam ho to zavede, ale vyústění mi přišlo přehnané. Globální kyberterorismus s cílem uvrhnout svět do chaosu se do takového prostředí moc nehodí. One Step Behind: Opět poctivá detektivka, kdy se nám Kurt propadá do stále větších depresí, jelikož zde je případ trochu osobnější, než jiné. Season 2:Faceless Killers: Tentokrát ožehavá otázka přistěhovalectví z arabských zemí. Seriál se s tím vyrovnává vkusně a Wllander zde zpraví jeden čin, který ho uvrhne do těžké deprese. The Man Who Smiled: Wallander tentokrát zpočátku uprchl na pár měsíců do klidu, aby se srovnal, ale žádost o pomoc od přítele, kterou nejprve odmítne, ale tragédio ho donutí se jí ujmout ho pomalu vrací zpět. The Fifth Woman: Pěkně vygradované a při emociálním závěru se konečně pro Kurta trochu blýská na lepší časy. Všechny díly jsou velmi nádherně nasnímány. Kamera zabírá záběry pěkné, ale zároveň trochu temné a tajemné krajiny jižního Švédska. A vše podepřeno velmi tklivou melancholickou hudbou. Nemůřu se dočkat 3. série, která se právě natáčí.
Znalec vína nejsem, zato jsem velký fanoušek Tool, takže postava tajemného zpěváka Maynarda Jamese Keenana, takže trochu nahlédnout do jeho osobnosti nebylo na škodu. Z povahy dokumentu je jasné, že je o tom, jak si Maynard založil vinici v nehostiné kamenité poušti v Arizoně a začal tam pěstovat víno. Potěší i přítomnost Milly Jovovich, která trochu zpívala pro jeho projekt Puscifer, ale zamrzí prohlášení, že vinařství je pro něj teď téměř prioritní činnost, takže o už tak velmi pomalé činnosti Tool se obávám, že půjde ještě pomaleji, takže už tak 5-letá pauza mezi jednotlivými alby Æenima (1996), Lateralus (2001) a 10,000 Days (2006) se poruší a bude ještě delší.
Z počátku vypadající průměrný TV thriller se postupně degradoval neustálým používáním blur efektu, amatérské režii a velmi debilní pointou na prostě špatný film. 2/10
Orel Deváté legie (2011)
Válka Bohů (2011)
Jana Eyrová (2011)
Vyměřený čas (2011)
Lonely Place to Die, A (2011)
Apollo 18 (2011)
Ale potěšilo, že hlavní hrdina poslouchá Yes a Jethro Tull :-)
Tetra Vaal (2004)
Hell on Wheels (TV seriál) (2011)
Pink Floyd: The Final Cut (video film) (1983)
Horrible Way to Die, A (2010)
Sherlock Holmes: Hra stínů (2011)
American Horror Story (TV seriál) (2011)
30 minut nebo méně (2011)
O několik tříd horší, než Zombieland ve všech ohledech. Humorně, scénáristicky i režijně, což jsem nečekal.
Super (2010)
Věc: Počátek (2011)
Dragons: Gift of the Night Fury (video film) (2011)
Stále to dojme, jak celovečerák.
Kovbojové a vetřelci (2011)
Pařba v Bangkoku (2011)
Elvis Presley (TV film) (1979)
Terra Nova (TV seriál) (2011)
Blubberella (2011)
odpad!Němci nemají smysl pro humor, nebo mají humor, kterému se smějí patrně jen oni sami. Jinak nejde vysvětlit to, co se v tomto filmu odehrává. Točené společně s BloodRayne 3 na jeden zátah, takže metoda totálního šetření rozpočtu. Prostě: "Kamera, jedem, střih! Kočka z placu pryč. Velryba na scénu a jedem to samé, akorát se pokuste u toho být vtipní." Počet mých úsměvů by se dal spošítat na prstech jedné ruky a to ještě téměř vše na začátku filmu. Pak už jen nastupuje sbírka trapnosti korunované Bollem převlečeného za Hitlera (Vidíte v tom taky tu metaforu?). Jedině, kdy jsem se opravdu zasmál bylo, když se v průvodu židů objeví týpek oblečený jako ryba, který cestou upadne a nemůže vstát a pak se ještě jednou objeví později u ohně. To je humor z tak jiného vesmíru, že vůbec netušíte, že to někoho může napadnout. Ruce pryč. 1/10
Super 8 (2011)
Deep Purple: Live at Montreux 2006 (koncert) (2007)
Drive (2011)
Troja (2004)
Thor (2011)
Nezastavitelný (2010)
Těžkotonážní adrenalín. Vlakový thriller tu už dlouho nebyl a nikdo povolanější, než Tony Scott na to ani není. 7,5/10
Wallander (TV seriál) (2008)
Kurt Wallander je asi ta nejdepresivnější a nejsmutnější postava detektiva, která kdy spatřila obrazovku nebo plátno. Zajímavé je, že se už jedná asi o 3 adaptaci knižní detektivní série, kterou nejprve logicky zfilmovali Švédi jako filmy a pak následně jako seriál, aby se na to vrhli Britové. Musím pochválit, že se nerozhodli přenést děj do Británie, ale nechali ho stále ve Švédsku ve městečku Ystad, kde se natáčelo a natáčeli se i předchozí adaptace. Dokonce se ve stejné oblasti pohybovaly najednou 2 filmařské týmy točící právě osudy detektiva Wallandera. Jak britský, tak švédský. Ale působí malinko úsměvně, když všechny postavy hovoři anglicky, ale čtou si švédské noviny, nebo když píší email, tak nahlas předčítají text v angličtině, aby byl pak záběr na obrazovku s textem ve švédštině. Nicméně zpět k postavě Wallandera. Někoho tak unaveného a zničeného životem jste asi ještě neviděli. Kurt má rozpadlé manželství, těžké vztahy s otcem a v rámci případů mu umírá celkem dost velký okruh přátel, spolupracovníků nebo očitých svědků a to většinou přímo před jeho očima a pozůstalí si na něm vybíjejí zlost. Zkrátka jeho práce ho ničí, ale je to skoro to jediné co má, takže se jí věnuje v podstatě nepřetržitě. Není proto divu, že svoje pocity pak utápí v alkoholu, zanedbává hygienu a jeho fyzický a duševní stav není nejlepší. Většinu lidí by už tohle dohnalo k sebevraždě. To vše v naprostém brilantním hereckém podání Kennetha Brannagha, kdy mu uvěříte každou emoci. Season 1: Sidetracked: Úžasně natočená a hned šokující scéna, kdy se před Wallanderem upálí v poli řepky mladá dívka. Jsou zde vysoce kontrastní barvy, takže sytě žlutá pole a sytě modrá obloha evokují švédké národní barvy. Stejná žlutomodrá je pak používána i v úvodních titulcích. Firewall: Napínavý příběh, kdy člověk netuší, kam ho to zavede, ale vyústění mi přišlo přehnané. Globální kyberterorismus s cílem uvrhnout svět do chaosu se do takového prostředí moc nehodí. One Step Behind: Opět poctivá detektivka, kdy se nám Kurt propadá do stále větších depresí, jelikož zde je případ trochu osobnější, než jiné. Season 2: Faceless Killers: Tentokrát ožehavá otázka přistěhovalectví z arabských zemí. Seriál se s tím vyrovnává vkusně a Wllander zde zpraví jeden čin, který ho uvrhne do těžké deprese. The Man Who Smiled: Wallander tentokrát zpočátku uprchl na pár měsíců do klidu, aby se srovnal, ale žádost o pomoc od přítele, kterou nejprve odmítne, ale tragédio ho donutí se jí ujmout ho pomalu vrací zpět. The Fifth Woman: Pěkně vygradované a při emociálním závěru se konečně pro Kurta trochu blýská na lepší časy. Všechny díly jsou velmi nádherně nasnímány. Kamera zabírá záběry pěkné, ale zároveň trochu temné a tajemné krajiny jižního Švédska. A vše podepřeno velmi tklivou melancholickou hudbou. Nemůřu se dočkat 3. série, která se právě natáčí.
Blood Into Wine (2010)
Blackwoods (2002)