Z máloktorého holywoodskeho filmu cítiť tlak producentov tak, ako zo Source Code v jeho poslednej štvrťhodine. Romantická línia pritom od začiatku škrípe a aj vďaka nej som nad štvrtou hviezdičkou váhal pekne dlho. Napokon ju Jake, Vera, Michelle a Jeffrey zo mňa vyžmýkali - ak existuje niečo, čo mi dokáže privrieť oči, je tým podobný nával charizmy. Ak mi za pozitívne hodnotenie bude chcieť niekto zo zmienených osobne poďakovať, moje kontaktné údaje nájde v užívateľskom profile!
Found footage + odvrátená strana Mesiaca + Studená vojna + tajomné zlo = slabšie tri hviezdičky? Niektoré z parametrov rovnice sa zjavne pohybujú v mínusových hodnotách a mňa nesmierne mrzí, že sú nimi práve posledné z menovaných. Populárna forma v zaujímavom prostredí by si nápaditejšieho "záporáka" zaslúžila a politický kontext márne volá po načrtávaní konšpiračných teórií... Takto ostáva Apollo 18 rovnicou so samými známymi. Škoda. Na druhú.
Nemôžem sa zbaviť dvoch pocitov:
a.) že motívov bolo priveľa,
Pozerám na čierne čísla, v ktoré sa ocitli Zite na krku a chytá ma záchvat objektivity! Nebudem hodnotiť po prvej časti (***), ale prosím, nehádžte Zitu vopred do jedného vreca so Susedmi, Priateľkami a Profesionálmi! Áno, zimomriavkam trápnosti som sa počas tridsiatich piatich minút nevyhol, ale neraz som sa nahlas zasmial na skutočne pointovanom vtipe a spod teatrálneho afektu (iste, uprednostnil by som televízne herectvo pred divadelným) na mňa niekoľkokrát žmurkla sympatická psychologizácia postáv! Fialová sa očividne baví a ja som sa bavil tiež. A hoďte kameňom (svišťom), nech sa páči!
Patetický a prostučký film, plný logických nedostatkov, navyše takmer trestuhodne eliminujúci akékoľvek ženské prvky, na čele s aktivitou hrdiniek (a že by sa na Friedu Pinto dobre pozeralo, aj ak by slúžila inému, než estetickému účelu...). Lenže tiež technicky premakaný, presne rytmizovaný, učebnicový príklad dôstojného prequelu, ktorý sa (chvalabohu!) netvári, že plocho moralizovať je jeho poslaním. Má predovšetkým baviť, baví a na ďalšie Caesarove huncútstva zjavne láka nielen mňa!
Pure nostalgia! Najsilnejšia a najslabšia stránka Vreskotu 4 je práve fakt, že si ho naplno vychutnajú len fanúšikovia pôvodnej série. Film nie je rebootom, ako sa (až do vynikajúceho finále) snaží nahovoriť, aj preto, že nespĺňa jedno zo základných pravidiel súčasných hororových prerábok a kvalitatívne sa smerom dolu od predlohy rapídne nevzďaľuje. A hoci Neve pribrala a Courtney smrdí botoxom, nemohol som ich znova nahlas nepovzbudzovať a do poslednej možnej chvíle nedúfať, že pravidlo prežitia ústredných postáv trilógie ostane neporušené...
Škoda. Veľká škoda, že viac, než boj o život s chorým režimom, bol takmer celý film bojom o česť hereckých predstaviteľov s patetickým scenárom. Tri hviezdičky za to, že ustáli.
"Bang - bang!" alebo "ako Xavier Dolan definuje hipster-manierizmus aj vykopávkou najslávnejšej egyptskej Talianky." Postavy sa správajú nemožne (a predsa im rozumieme), forma nás otravuje (a predsa od nej neodtŕhame žiadny zo zmyslov) a ústredný Adonis je namiesto pomilovania, hodný nejednej sarkastickej poznámky (a predsa vieme, že o vzhľad nejde a o povahu tobôž!)... Dávam **** a korenie na prsty!
Keby som sa úplne odnaučil používať pri sledovaní filmu mozog, som z Trianglu nadšený. Lenže... Slučka musí nielen nikde nekončiť, ale ani nikde nezačínať! Princíp. Pán scenárista, aha! Občas sme pozabudli, však? Pre efekt, mám pravdu? Toť moja hlavná výčitka, ostatné beriem. Zatiaľ za tri, doučte sa a prihláste nabudúce!
Darren Ingmarom Hollywoodu. Inteligentný, temný a sexy film, na aký sa netreba hanbiť kúpiť si v multiplexe lístok. Iste, príbeh je rozprávaný explicitne a hlbší ponor do vzťahov by na škodu nebol, ale takto vyzerá aristokracia súčasného komerčného filmu a ja nemôžem inak, než odmeniť ju plným počtom a volať po ďalších podobných produktoch!
Adept na najhlúpejší filmový scenár všetkých čias (výpočet prešľapov ktorého by vydal na obsiahlu príručku), zrežírovaný... ehmn... pochybne... Odmietam uveriť, že sa Shyamalan ako autor vo všetkých smeroch tak zopsul a nahováram si, že je formálna stránka filmu poctou mne neznámemu žánrovému kultu. To však v žiadnom prípade neospravedlňuje jeho stupiditu a pachuť premárneného potenciálu, čo po ňom ostáva. Hviezdička za edukatívny rozmer - bolo zaujímavé sledovať, kam až scenáristická demencia dokáže zájsť.
Aby divák prijal Nolanovo inception (s malým "i" úplne cielene), musí sa v prvom rade zmieriť s mimoriadnou oklieštenosťou charakterov a prijať fakt, že hoci sa pohybujú v najzložitejších labyrintoch vzťahov (nielen snov) a mnohé sa navzájom takmer vôbec nepoznajú, dôverujú si absolútne a počas výkonu to medzi nimi ani na chvíľku skutočne nezaškrípe. Motivácie túžbou po deťoch, peniazoch, či fascináciou "pure creation" pritom prestávajú byť uveriteľné, akonáhle ide o život, vtedy ale Inception konečne začne fungovať ako thriller (lebo ním je predovšetkým, hoci v žánrovom zaradení csfd uvedený nie je) a napätie, ktoré sa mu vďaka unikátnej práci s časom v niekoľkých rovinách darí vytvárať, je miestami nielenže už nekrájateľné, ale k záveru doslova nepriestreľné! Prepracovaný príbeh pritom nestojí na zložitom koncepte a pozorný divák pravdepodobne objaví logické trhliny (Edith Piaf znie rovnakým tempom vo všetkých "časopriestorových" rovinách?). Ale komu sa o nich chce uvažovať po prvom zhliadnutí, keď dostal blockbuster, ako sa patrí, ešte aj bez otravných 3D efektov? Takmer na plný počet.
Rozprava o kauzalite - o príčine a následku. O výchove - o vine a treste. O nevine a treste. Až sa minie kotúč bielej stuhy, ako budeme čistiť svedomie?
Ale áno! Akonáhle sa divák naladí na komediálnu štylizáciu (bez ktorej by "teenage neo-noir" sotva mohol fungovať), získa si ho sympatický nadhľad tvorcov, zábavne zauzlený príbeh, nápaditá (s ohľadom na rozpočet) technická stránka a neopozerané obsadenie... Každému po hviezdičke = poctivé ****.
Snímka, odhaľujúca slabiny (silu?) režimu a silu (slabiny?) filmových vyjadrovacích prostriedkov. S humorom a napätím pracujú tvorcovia tak obratne, že intenzitu zážitku neviem prirovnať k žiadnemu z dosiaľ videných filmov a musím priznať, že až pri sledovaní Červenej kaplnky som úplne pochopil, ako môže na perách zamrznúť úsmev. Výborne zmontovaný materiál ohromnej sily. A že je pomerne jednostranný? Ako by mohol byť iný?
Ó, áno... tvorivé bloky, deštruujúce miestnosť! Ó, áno... nedocenené vrcholy! Ó, áno... viera v umenie! Škoda pomalšieho rozjazdu a niekoľkých do prázdna vyšumených postavičiek... Za skvelé vystihnutie reálií scenáristického duševna a za premakanú technickú stránku by som bol ochotný dať plný počet.
Teda takto hlúpo by sa v podobne apokalyptickej situácii hádam správal len scenárista Blindness! Sľubný námet v jeho podaní zabíja tuposť postáv a do neba volajúca nelogickosť vývoja príbehu. Bystrozrakého dramaturga naňho! Potenciál filmu totiž ostáva nevyužitý nielen preto, že Julianne nerobia spoločnosť trifidi... Ale tak by jej to medzi nimi pristalo!
Zdrojový kód (2011)
Sex a Lucía (2001)
Lucía + el sexo = <¡>
Apollo 18 (2011)
Písečný muž (2011)
Nemôžem sa zbaviť dvoch pocitov: a.) že motívov bolo priveľa, b.) že koniec, ktorý som vymyslel na začiatku druhej polovice, je lepší. Nejako sa to rozsypalo...
Zita na krku (TV seriál) (2011)
Zrození Planety opic (2011)
Sucker Punch (2011)
Lobotómia (scenáristova). Maniera (režisérova). Dekadencia (šitá mi na mieru)!
Vřískot 4 (2011)
Strom života (2011)
Art Film Fest `11 - Jean-Claude Carriére citovaný vo festivalom denníku: "Veľkých režisérov už niet." Lož!
Děti Anakondy (TV film) (2008)
odpad!A čo keby sme všetko vyčítané brali ako zámer? Ako učebnicový príklad? Fascinácia by ostala, výraz tváre diváka zrejme tiež. Účel splnený - bavilo!
Banksy: Exit Through the Gift Shop (2010)
Poéma o motivácii. Aká bola tá Banksyho, keď ju tvoril? Ako pomník zlatým časom street artu funguje výborne, mala ale naozaj byť v prvom rade ním?
Bent (1997)
Imaginární lásky (2010)
Proměny (2009)
Nebolo to dobré. Načo prihliadať na vek? Hádam budú hviezdičky s dekádami pribúdať...
Triangle (2009)
Černá labuť (2010)
Stalo se (2008)
Počátek (2010)
The Social Network (2010)
Cherchez la femme . Comment . Like . Share
Saint-Louis Blues (2009)
Rozprávkovo čarovné! Gejzír pozitívna! Antidepresívum!
Bílá stuha (2009)
Zmizení (2005)
Røde kapel, Det (2009)
American Astronaut, The (2001)
Vízia budúcnosti. Naračné postupy budúcnosti. Humor budúcnosti. Nadčasový film?
Barton Fink (1991)
Mazaný blázen (1996)
Thomas? Čo ak sme aj my symbolmi? Vieš... korytnačka, šípky, lajny, husle, nedeľa, porušovanie kdejakých (filmárskych) pravidiel... Čo ak?
Erotic Nation (2009)
Zábavná snaha o potvrdenie faktu, že keď sa "j.be", tak sa j.be.
Zodiac (2007)
Divácky najpríťažlivejší film o úskaliach byrokracie, aký bol kedy nakrútený.
Planina v ohni (2008)
Ospravedlňujem sa, ale Kim Basinger kŕmiacu sliepky nedokážem akceptovať.
Slepota (2008)