DJ Obelix
překladatel
homepage
email pozpátku: kirtep_nitram (a) centrum.cz
57 bodů
Bláznivá, zatracená láska (2011)
Velice příjemná romantická komedie, která ani přes svou téměř dvouhodinovou stopáž neztrácí na zábavnosti. Obsazení se povedlo na jedničku, ale prim hraje především dvojice Carell / Gosling. Už jen kvůli jejich uvěřitelným výkonům stojí za to dát té Bláznivé, zatracené lásce šanci. Vrcholem filmu je bezesporu "zahradní setkání". Po Dan in Real Life další Carellova role, ve které dokazuje, že nemusí hrát totálního idiota, aby byl vtipný...
Muži, kteří nenávidí ženy (2011)
Atmosféra, atmosféra, atmosféra... a taky hudba, režie, Craig a Plummer. To jsou hlavní atributy, díky kterým jsem dal tomuto snímku plné hodnocení. Na "originál" jsem se záměrně nepodíval, abych zjistil, zda jsou zvěsti o jisté zmatečnosti nové verze pravdivé... a nejsou. Alespoň z mého pohledu. Výborná detektivka, která na mě působila všemi správnými aspekty. A atmosférou. Jo... zmiňoval jsem už atmosféru?
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad) (2012)
Mám chuť jít na dvě hvězdy, ale to by si zase Ricky nezasloužil. Jeho moderátorské (a hlavně hláškovací) schopnosti jsou pořád skvělé, ale co jiného nám letos Glóby nabídly? Nic. A to je ten problém. Poslední solidní Award Show z "velké trojky" tak zůstávají Emmy, které stále dokáží pobavit. Navíc Ricky už se nechal slyšet, že příští ročník moderovat nechce. Zřejmě tak odpadne poslední důvod, proč se o Glóby vůbec zajímat - protože pro výsledky to rozhodně nebude...
This Ain't Glee XXX (video film) (2010)
Už jen kvůli těm písním je třeba, aby to fanoušci Glee viděli. Parodie na Don't Stand So Close To Me je skvělá...
Mezi dvěma kapradinami (TV pořad) (2009)
Formát "awkward talk show" se podařilo Zachovi dobře nakopnout, ale k dokonalosti ho dle mého dovedl až Kassem G. se svým projektem "Into Deep," ve kterém zpovídá pornoherečky.
Rare Exports (2010)
Celovečerní film na motivy předchozích dvou krátkých snímků bohužel kvalit svých starších bratříčků nedosahuje. Pořád se však jedná o skvěle natočenou, ozvučenou a atmosferickou podívanou. Jen škoda toho slabého scénáře. Čiročirý průměr. (P.S.: Bez znalosti předchozích kraťasů bych nejspíš hodnotil minimálně o hvězdu víc)
Vzácné zboží 2 (2005)
Finové jsou Japonci západu! Tímto snímkem to potvrdili. Ideální podívaná na vánoční večer místo obligátní Popelky a Mrazíka.
Vzácné zboží (2003)
První Rare Exports Inc. nám nabídl pohled na odlov tohoto nebezpečného tvora a druhý díl to dotáhl svým instruktážním formátem k naprosté dokonalosti!
Nezvratný osud 5 (2011)
Nezvratný Osud 5 by mohl být krásným zakončením celé série, ale všichni bohužel známe nenažrané producenty, takže se obávám, že tomu tak nebude. Přesto musím říci, že pětka hravě strká do kapsy předchozí dva průměrné díly a znovu vrací sérii do velmi zábavných sfér. Prvním dvěma dílům se rovna nemůže, ale má svá nesporná pozitiva. PLUSY: Rozhodně casting. Po otřesném minulém díle a o něco méně hrozné trojce se pátému dílu podařilo dát dohromady skutečně sympatickou partu přeživších (včetně té záměrně otravné postavy). Dalším je návrat Tonyho Todda, který dokáže i těmi pár minutkami svého účinkování pozvednout celý film. A v neposlední řadě první tři samostatné smrtící scény - tedy gymnastika, akupunktura a operace. ZÁPORY: Chloubou prvních dvou filmů (a částečně i třetího) byly vždy úvodní vize. Proto nechápu, proč se autoři opět rozhodli pro silniční neštěstí? Jediným důvodem, proč bych případně chtěl vidět i šestí díl, by byla pořádně zpracované vlakové neštěstí, případně třeba zřícení věžáku. Úvod pátého dílu byl ryze průměrný a kvalitou byl spíš u čtvrtého dílu. Bohužel nutností je i procházení přeživší partičky tou naprosto stejnou rutinou, kdy se postupně dozvídají, "co se to tu ku*va děje." Vím, že je to nezbytné, ale už to vážně začíná nudit. Také závěrečné zúčtování mezi poslední trojkou bylo dost nezáživné, ale naštěstí úplný závěr filmu to dostatečně napravil. Celkem tedy zasloužené 4 hvězdy.
Glee: The 3D Concert Movie (2011)
Ač velký fanoušek Glee, plný počet dát nemůžu. A hodně se budu shodovat s komentářem od drake31. Koncert jako takový byl naprosto bez chybičky. Nechybělo mi tam v podstatě nic, všichni ukázali, že umí zpívat a choreo (i scéna) bylo špičkové. Ovšem těšil jsem se na mnohem víc scén ze zákulisí. Místo toho jsme dostali příběhy lidí, kterým Glee změnilo život. Ale mně se to líbilo i tak. Tvůrcům se povedlo na velkém plátně zvěčnit podstatu celého Glee - žít bez předsudků vůči ostatním, pomáhat si a cenit si na sobě toho dobrého. A to je moc důležitý přesah. Takže jediným důvodem, proč jsem nedal plný počet, je ta absence pohledů mezi herce v zákulisí.
Vezmi mě zpátky (2006)
Nebýt Liotty, mohl by to být čiročirý odpad. Tak klišoidní scénář se už dnes jen tak nevidí. A opět se potvrdilo - zatloukat, zatloukat, zatloukat...
Horké hlavy (1991)
Televizní adaptace divadelní hry z jižanského prostředí, kde se pro ostřejší slovo nechodí vůbec daleko. Děj se odehrává z valné části na dvou místech. V novomanželské ložnici, kde se nevěsta zdráhá mít sex s vlastním manželem a její otec se jme situaci napravit, a v klidném baru, kde se odvíjí příběh barmana, herce/místního opilce, lehké děvy a podvedené ženy. A jak už to tak v těchto situacích bývá, vztahové propletence jsou zamotanější, než by se mohlo zdát. Především postavy v baru v podání Jonese, Dunaway, Tilly a Elliota hrají skvostně.
Talk show bez zábran (TV pořad) (2010)
odpad!Viděl jsem v polotranzu asi 3 epizody a nestačil jsem se divit. Tohle je tak čirý odpad, že to v současné převzaté produkci snad ani nejde s ničím porovnat. Rádoby feministické kydy se kupí a kupí každou minutou, muži uvrženi do role doplňku ke kabelce, kterou zřejmě sami pořídili, a k tomu drtivá většina rad a názorů tak strašně mimo mísu, až se mi z toho kýbl zvedá (f.e.: Jedna z moderátorek se strašně čílí nad tím, že ji na letišti prohledávají, ale zároveň navrhuje, aby tím procházeli všichni bez ohledu na to, že byste na letišti "zkejsli" třeba 8 hodin - když já, tak ostatní taky, děláme to přeci pro bezpečnost Jů Es Ej!). A rozloučíme se krásnou anketkou: "Ptali jsme se našich diváků, zda si myslí, že v manželství máme právo číst partnerovu poštu, SMSky a maily. 78% procent si myslí, že rozhodně ano..." "Já říkám určitě, ale manžel tedy ani náhodou..." P.S.: Jediná "snesitelná" osoba ze spolumoderátorek mi přišla svými vcelku střízlivými názory Sara Gilbert, představitelka Leslie Winkle z Big Bang Theory.
Tvrdá fuška (1982)
One-man-show Jeremyho Ironse podpořená chytrým scénářem. Oficiální text distributora je v podstatě přesný, ale možná až moc prozrazující. Rozhodně však tento komorní a málo známý snímek stojí za vidění.
Souboj seriálů... vy rozhodnete! (TV pořad) (2011)
odpad!Jelikož mám hodnotit samotný pořad, musím dát odpad! Kostková (opět v příšerných šatech, odkud jí všechno přetékalo - bohužel na těch nesprávných místech) nudná až běda, v porotě potěšil jen Šmoldas (ale nesmí mít moc dlouhé proslovy, protože pak už se jeho projev dostává do neposlouchatelných mezí), otřesný F. R. Čech (hlavně teda tou slovní přestřelkou s Donutilem...) a velmi nepovedené coververze známých seriálových písní. A nápad je v podstatě taky jen úžasný populismus. Samotné seriály vezmeme jen letmo dle prvních ukázek. *****Babička na inzerát - Zřejmě jasný favorit pro divácký vkus na ČT1. Neškodná rodinná zívačka o babce zlatokopce, občas okořeněná obnaženými zády mladé herečky, aby si na své přišli i znudění partneři. *****Sedmerák - vzhledem k tvůrčímu týmu by to mohlo být správně dada. Příběh o člověku, kterému náhle vyraší z hlavy jeden paroh. Geniální ve své jednoduchosti. *****Ambasáda Černohumorný seriál, ve kterém jednu z rolí ztvárňuje Petr Čtvrtníček. Za to má pro mě rozhodně plus, ale bohužel vidím šance mizivě kvůli jistým "šokantním scénám," které především starší generace diváků ČT zřejmě nevydýchá. *****Úřad Ach jo. Celkem kvalitní obsazení této komedie zabíjí debilní nápad zakomponování imaginární "války" mezi Brnem a Prahou, na kterou je celý koncept zřejmě vystavěn. Jinak by se mělo jednou o "zřejmějakoustakous" satiru o stavbě metra v Brně. Podbízivá srágora hrající na stranu malosti určitých zakomplexovanců. Dál. *****Mazáci Určitou naději ve mně vzbuzuje Milan Šteindler na režisérské stoličce, ale jinak mi to přijde jako jednoznačná trafika s cílem zabavit staré ikony česko-slovenského filmu. Ukázka mě pobavila ze všech puštěných zaručeně nejméně. *****Cirkus Bukowsky Tohle bude pošušňáníčko. Drsná (ehm) detektivka s prkennými herci, šíleným nápadem (hl. hrdina - děvkař - zdědí maringotku a bude štrádovat do aleluja. WTF???) a rádoby intelektuálním přesahem vzhledem k jménu hlavní postavy. Nicméně taky jediný ze šesti zástupců, který se nějakým způsobem nesnaží hrát na humornou strunu, což by mu mohlo prospět...
Phineas a Ferb v paralelním vesmíru (TV film) (2011)
Nejlepší dílko Disney Channelu se dočkalo důstojné filmové podoby. Naprosto dokonalá lahůdka pro příznivce seriálu Phineas a Ferb. Ovšem v tom také tkví určitá "nevýhoda" tohoto snímku. Člověk neznalý původních epizod si tento skvost neužije ani na 50% procent. Fanoušci si ale nemohou na nic stěžovat. Možná jen na to, že 78 minut uteče jak voda.
Felix the Cat: The Movie (1991)
Tohle byl můj nejoblíbenější dětský film. Bylo mi tehdy 5 let, když jsem dostal k vánocům originál VHSku a už si ani nevzpomenu, kolikrát jsem ji musel přetáčet. Ale jedno je jisté - ta kazeta si užila svoje :-).
Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) (2007)
Naprostá dokonalost a povinnost pro každého fanouška hororového žánru. James Rolfe se do této skupiny určitě řadí a svými znalostmi hororové historie mě naprosto posadil ze židle. Navíc má tu schopnost, že na poli pouhých několika minut vás dokáže provést nejzásadnějšími mezníky filmového hororu, největšími kuriozitami i jeho osobními favority, a letos tak činí již popáté. Fanoušci vždy netrpělivě vyhlížejí 1. října, kdy se na stránce www.cinemassacre.com odstartuje 31denní speciál na vybrané téma. ------- 1. série (2007) - stručná historie hororu - v této sérii vás James provede skutečně nejzákladnějšími kameny, které utvářely celý žánr. Od roku 1920 až do současnosti. (od 1. 10. 2011 také na VideaČesky.cz) ------- 2. série (2008) - Godzilla-thon - Druhý MM se zaobíral další z Jamesových obsesí, kterou jsou japonská filmová monstra. ------- 3. série (2009) - další mezníky historie hororu a spousta zajímavých tipů i z filmů, které má James osobně rád. ------- 4. série (2010) - Camp Cult - můj osobní vrchol mezi všemi sériemi MM. Přehlídka těch nejúděšnějších, nejkrvavějších, nejbizarnějších a nejbéčkovitějších hororů celého světa. U mnoha recenzí jsem se doslova válel smíchy po zemi a pár filmů už jsem si dokonce musel osobně sehnat (INFRAMAN! BOOOOOM!) ------- 5. série (2011) - Sequel-A-Thon - Co týden, to jedna památná hororová série se zaměřením na jednotlivé díly. 1. týden - Frankenstein 2. týden - Hammer Dracula series 3. týden - Nightmare on Elm Street 4. týden - Halloween.
You Know What's Bullshit (TV seriál) (2007)
Příjemná hříčka od Jamese "AVGN" Rolfa (v tomto případě "Bullshitmana"), který v sériích krátkých videí dává průchod svému vzteku vůči zcela běžným denním situacím, které ho dokáží rozpálit do běla. Občas uhodí hřebíček na hlavičku (tiskárny, DVD obaly), občas jen nechápavě koukáte, co všechno dokáže člověka rozlítit. Každopádně je to velmi příjemná zábava.
OverAnalyzers (TV seriál) (2011)
OverAnalyzers přesně dostávají svému názvu. James se svými přáteli diskutují o věcech, které trápí lidstvo už odnepaměti. Například, jak se může Bruce Wayne tak rychle převlékat do kostýmu Batmana, nebo kam mizí návěs Optimuse Primea, když se přetransformuje? K některým dílům potřebujete dobře znát probírané reálie, ale pokud si kápnete s "rozebíraly" na stejnou notu, rozhodně se budete bavit...
Board James (TV seriál) (2009)
AVGN v "deskovém" balení. Druhý nejpovedenější Jamesův projekt některými epizodami dokonce svého staršího bratříčka překonává.
Mise (1986)
Herecký koncert De Nira, Ironse a McAnallyho. Poutavý příběh dle skutečných událostí vás skutečně dostane svou syrovostí a mrazivým vyzněním. Zasloužená legenda filmového plátna.
Expres foto (2002)
Robin Williams dokonale překvapil. Herec, kterého mám zapsaného jako sympatického, leč zahrabaného "strejdu" z komedií a rodinných filmů, se v Expres Fotu ukázal jako výborná volba pro psychopatického pracovníka minilabu. Ten si vysnil, že je členem rodiny jedné ze stálých zákaznic a když zjistí, že ne všechno je, jak se zdá být z idylických snímků, vezmi věci do vlastních rukou. Je velmi těžké nesoucítit s hlavní postavou, přestože se jedná o velmi vyšinutého člověka. Film plyne velmi zvolna, ale s každou scénou roste napětí a očekávání neodvratného se blíží každým okénkem. Debutující Mark Romanek předvedl úžasnou práci a proto mě šokuje, že další celovečerní snímek má ve filmografii až o 8 let později. Přitom to rozhodně nebylo ani finančním neúspěchem filmu (rozpočet 12 mil. / tržby 52 mil.). Prostě záhada.
63. Emmy Awards (TV pořad) (2011)
Letošní Emmy mě zklamalo - a to nemluvím jen o výsledcích. Jane Lynch se snažila, co to šlo, ale scénáristé jí nepřipravili tolik scének (předělů atd.), aby byla plně využitá. Úvodní scéna byla fajn, "Jersey" skeč výborný, ale chybělo mi tam více zapamatovatelných výstupů. PLUSY: Jane Lynch, "In Memoriam" (Hallelujah v podání The Canadian Tenors byla skvostná), Emmytones (zpívané předěly v podání např. Zacharyho Levyho, Joela McHalea a Cobie Smulders). MÍNUSY: Sterilnost (hraničící až z Oscary), výsledky (samozřejmě subjektivní pocit, ale kromě Dinklage, Parsonse a Winslet zklamání). Ročník 2009 zůstává stále nepřekonán.
Ženy sobě (2011)
Apatowova produkce opět nezklamala. Opět přepálená délka, opět výborně vybraný cast, opět velmi vtipné dialogy a opět bylo pár scén hodně na hraně vkusu. Přesně tak, jak to mám rád.
Kamarád taky rád (2011)
Od Willa Glucka jsem čekal trochu víc. Friends with Benefits je naprosto průměrná romantická komedie (ač se chvílemi snaží tvářit, že není), kterou nevytrhne ani sympatická hlavní dvojice. Škoda, že nedostali více prostoru oba "ex" v podání Emmy Stone a Andyho Samberga a dokonce i Woody Harrelson byl trestuhodně nevyužitý. Casting výtečný, potenciál hrubě nevyužitý.
Dětská hra (1988)
Z "80kových" hororových sérií je Dětská hra rozhodně ta, kterou zub času nahlodal nejvíc. Zajímavý námět podráží sterilní scénář a možná až přílišně vážné pojetí, které se ovšem postupem času vytrácelo - což je ale v případě Chuckyho jen a jen dobře. Čtvrtý a pátý díl série je z mého pohledu nejlepším přírůstkem do rodiny, protože černá komedie skutečně Chuckymu sluší nejvíc. Přesto jsem v tomto konkrétním případě velmi zvědavý na připravovaný remake, který může opět Chuckyho slávu pozvednout i na poli hororového žánru.
Generace X (2005)
Rozporuplný film, který vypráví o lhostejnosti dnešního světa za pomoci vyobrazení takového "normálního předměstí kdesi v USA". Většina postav mezi sebou komunikuje na oko vřele a chápavě, přesto však mnohým z nich jde jen o vlastní prospěch a jsou příliš zahleděni do svých problémů, aby dokázali vnímat vážnější situace, které se odehrávají v jejich bezprostředním okolí. Zobrazená přezíravost některých dospělých postav, stádovost a "slepá poslušnost" mladých je dokonalá... a mezi tím vším ční Jamie Bell, který se snaží vyrovnat se smrtí svého nejlepšího přítele. Se snímkem jsem měl ovšem dva problémy, které nakonec ubraly ve výsledném hodnocení jednu hvězdu. 1. Nedokázal jsem se ztotožnit ani s jednou z různorodých postav, což bych u takto prokresleného příběhu nečekal. 2. závěr, konkrétně osud hlavní osoby, mi přišel v rozporu s předchozím děním filmu. Jinak jde ovšem o velmi dobře napsané a zahrané drama (komedie je spíše matoucím zařazením), které stojí za to vidět. P.S.: Vyzdvihované kvality snímku (zobrazení přezíravosti a stádovosti) dle mého ještě mnohem lépe vyjádřil estonský snímek Klass, který sice pojednává o jiné problematice, ale zanechal ve mně hlubší dojem.
Život podle Dana (2007)
Čas od času se objeví film, který mě dostane. Ideálně se mi trefí do aktuální nálady a jeho sledování se mění v prožívání příběhu. Tak intenzivního, že přehlédnu i chyby filmu, mezi které patří především naprostá předvídatelnost prakticky všech aspektů, které se v následujících momentech stanou. Ale občas není nad to se u filmu dojmout a přát si, aby se podobné věci skutečně staly i v divákově životě. Ano, i já dokážu být sentimentální cíťa a děkuji tvůrcům "Dan in Real Life," že mi to po delší době dokázali připomenout...
Smrtící atrakce (1989)
Nenechte se odradit stupidním českým názvem a oficiálním obsahem filmu zde uváděným - za oboje by tehdejší distributor zasloužil proplesknout. Černočerná satira na "bezstarostný středoškolský život" bez jediné ryze sympatické postavy (což byl takřka určitě záměr), je napěchována úžasnými hláškami, přepáleným humorem a vskutku originální základní premisou, která je svým způsobem vtipná i mrazivá zároveň. Herecké výkony mladých, většinou začínajících herců, které měli za sebou jen pár snímků, jako Winona Ryder, Christian Slater a Shannen Doherty nejsou nikterak oslnivé, ale ani vás neurazí a vy si tak můžete v klidu užívat šílenosti, co se před vámi odehrávají. Zaráží mě tak nízký počet hodnocení zde na ČSFD a poměrně i nízké procentuelní hodnocení, které balancuje mezi modrou a červenou barvou. Osobně film považuji za nedoceněný kult - samozřejmě míněno v našich končinách, ve Státech si výjimečnost tohoto snímku očividně uvědomují. P.S.: Narazil jsem na jediné české titulky k filmu, ale ty jsou bohužel strašné (a ač se netváří amatérsky, jsou plné významových chyb - a o to jsou zákeřnější). Pokud tedy nevládnete angličtinou natolik, abyste zhlédli film bez titulků, doporučuji raději originální anglické nebo počkat na lepší překlad.