Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Pokání

Pokání (2007)

Joe Wright mě naprosto odzbrojil již svým debutem ve velkém světě filmového plátna, kouzelnou "Pýchou a předsudkem". Již tehdy jsem si byl jist, že o něm ještě hodně uslyšíme. Potvrzení mé domněnky nastalo již s jeho dalším snímkem... Dokonalost režie je vzhledem k jeho mladému věku až zarážející - práce s herci, obrazem a stylem vyprávění snesou ta nejpřísnější měřítka. Jakožto „pokořitel" McEwanovy knižní předlohy musím též ocenit způsob, jakým se společně s autorem scénáře Christopherem Hamptonem s mnohovrstevnatým románem popasovali - odstavce, ba dokonce stránky McEwanova textu dokázali vyjádřit jediným záběrem, nasnímaním kamery či přesně zasazenou replikou. Vizuálně je film dokonalý, ať už mám na mysli začátek snímku v domě Tallisových, nebo výjevy z Robbieho válečných útrap. A hudební doprovod Daria Marianelliho? Fenomenální, geniální... Dokonalý příklad nezpochybnitelného oscarového ocenění. Po herecké stránce zřejmě nejsilnější snímek, s jakým jsem kdy měl tu čest. Robbie Turner v podání Jamese McAvoye prozáří každým okamžikem, kdy je na plátně, James si mě naprosto získal a jsem zvědavý na pokračování jeho kariéry (to, že mu unikla oscarová nominace, je pro mě skutečnou záhadou...). Keira zatla tipec i těm největším kritikům, kteří jí stále označují za pouhou hezkou tvářičku bez talentu. Briony je zahrána senzačně, zejména výkon malé Saoirse Ronan bere dech, zvláště k jejímu věku. Závěrečná scéna je naprosto odzbrojující, zůstal jsem u filmu až do konce titulků a stále jsem nemohl vstřebat tu vlnu emocí. Film mé TOP 10.

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Jeden ze snímků, po jehož zhlédnutí diváka v „nadsazené nadsázce" napadne, že nyní již může spokojeně umřít.... Snímek nečiní výjimečným pouze téma, o kterém vypráví. Jedná se o více jak tři hodiny dlouhý herecký koncert (Neeson, Kingsley, Fiennes) za doprovodu Williamsovy oscarové hudby podepřený brilantním scénářem, jemuž šéfuje mistr Spielberg. Idealizace Oskara Schindlera budiž mu odpuštěna :-) Společně se třetím Indym Stevenův nejlepší film, ale pro něj je určitě největší jen jeden. Tento. Snímek mé TOP 10.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Již předem se kaji za svá rouhačská nevlastenecká slova, avšak nemohu jinak... Kam se hrabe Jára Cimrman na Forresta! :-) Na přebalu knižní předlohy jsem se dočetl, že Forrest Gump pojednává o americkém vidění světa, jeho smýšlení a historii. Forrestův vtipný a dojemný příběh ovšem oslovuje diváky všech národností a barev pleti. Pochybuji, že Zemeckis si v budoucnu na své konto připíše kvalitnější snímek, Hanks dostane Oscara zaslouženěji a Alan Silvestri zkomponuje lepší filmovou hudbu. Tento snímek se honosí přízviskem kultovní plným právem, jednoznačně film mé TOP 10.

Fontána

Fontána (2006)

Fontána nabízí zážitek vymykající se běžné hollywoodské produkci, který nedokáží ocenit snad jedině pravidelní konzervativní strávníci běžné tuctové filmové tvorby beze špetky invence. Darren Aranofsky nám nabídl skutečnou fontánu emocí, skvělých hereckých výkonů obou hlavních představitelů, úchvatnou vizuální stránku, ÚŽASNĚ MAGICKOU hudbu Clinta Mansella a jednu zdálnivě prostou MYŠLENKU. Jeden z důvodů, proč miluji film. Snímek mé TOP 10.

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Nezapomenutelný filmový zážitek. Příjezd Rohirů do bitvy na Pellenorských polích podbarvený magickou hudbou Howarda Shorea... Nepopsatelné. Snímek, jehož komentář si takto patetický úvod bezesporu zaslouží. Trilogie jako celek se může pyšnit brilantní režií, scénářem, hudbou, výtvarnou stránkou, speciálními efekty... Úžasnou prací všech, co se na filmech podíleli! Peter Jackson zakončil svoji dechberoucí trilogii tak suverénním způsobem, až se z toho tají dech a upřímně doufám, že ti, kteří tento film neohodnotili pěti hvězdičkami (nu dobrá... beru i čtyři :-)), se jen omylem překlikli.

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989)

Existuje málo věcí, o kterých člověk může s jistotou prohlásit, že už nikdy nebudou překonány a třetí Indy je jednou z nich! Dokonalé skloubení akce, napětí, humoru a mystiky pod režijní taktovkou mistra Spielberga ve vrcholné formě s vynikajícím duem Ford a Connery. Jedna skvělá scéna střídá druhou... 100% kultovní záležitost, snímek mé TOP 10.

Láska nebeská

Láska nebeská (2003)

Komentář ke snímku, který je vaší tzv. "srdcovkou", bývají plné chvály a superlativů. Tento komentář nebude výjimkou :-) Kouzelná hudba Craiga Armstronga, pevná režisérská ruka Richarda Curtise (vzhledem k tomu, že se jednalo o jeho režisérský debut, je to až k neuvěření), precizně napsaný a vypointovaný scénář, kvadrilion vtípků, příjemní a přirození herci... I přes nemalé množství dějových linek snímek působí kompaktním dojmem, nabízí snad všechny podoby lásky a ne pokaždé se přitom koná úplný happy end... V rámci romantických komedií "kult nad kulty" a snímek mé TOP 10.