ladynka

okres Praha-západ
hnidopich

homepage

86 bodů

od nejnovějšíchpodle abecedypodle hodnocenípodle roku vzniku filmu
<< předchozí 1 2 3 4 5 7 9
    • 16.9.2011  11:25
    Informátor (2010)

Návrat špinavé hongkongské kriminálky

• 14.9.2011  22:09
    Spaced (TV seriál) (1999)

1. série (5*), 2. série (5*).

• 16.8.2011  20:33
    Správci osudu (2011)

Klasická romantická výstavba (potkali se, rozuměli si, zamilovali se) je tou nejlepší fungující rovinou filmu, když sci-fi motiv slouží jako faktor vnější překážky, která se postaví do cesty hrdinům. V obecnější rovině (vyústění sci-fi zápletky), kdy se závěrem přichází utěšující vize světa, se zajímavý znepokojující motiv znásilní ve prospěch frází o tom, že... (viz konec filmu).

• 16.8.2011  20:07
    And Then There Were None (1945)

Aspon jednou bych chtela videt adaptaci 10 malych cernousku, ktera by neprznila konec, jinak celkem chvala a oceneni vynalezavym napadum (poslouchani, sledovani, vyuziti kocicky... :-)

• 15.8.2011  13:59
    Protiúder (TV seriál) (2011)

1. série (4*), 2. série (?).

• 31.7.2011  08:26
    Xiao Qian (1997)

Animovaná A Chinese Ghost Story je nádherný příběh, kterému podle mě určitě atmosféra neschází, byť není vyloženě temná a horrorová. Svým propracovaným světem, fantaziemi a stvořeními se hravě vyrovná věcem od Ghibli (některé motivy u mě budí dojem, že si je Japonci i vypůjčili).

• 7.7.2011  11:29
    Suddenly, Last Summer (1959)

Zjevné motivy z Williamsovy tvorby a inspirace skutečným zážitkem poněkud tlumí fakt, že celkový dopad vyznívá příliš abstraktně, samotná inscenace vypadá příliš divadelně, byť samotné závěrečné odhalování je velice působivé.

• 24.6.2011  08:16
    Tian cai yu bai chi (1975)

Anglicky The Last Message. Druhý Huiův film přivádí na scénu opět dva podvodníčky, kteří se snaží za každou cenu zbohatnout. Klasické znaky Huiových komedií (gagy, slovní humor) zastiňuje poněkud fakt, že hlavní postavy jsou jedny z těch nejméně sympatických.

• 22.6.2011  10:58
    Gui ma shuang xing (1974)

První režisérský snímek Michaela Huie s anglickým názvem Games Gamblers Play využívá v zápletce vděčné téma hazardních her. V tomto směru jde o průkopníka v subžánru gamblerské komedie (kantonský film). Tehdejší velký hit se jako pozdější Huiovy snímky pyšní řadou komických gagů a slovních přestřelek, ale oproti nim má pomalejší tempo, nevyrovnaný děj (komika x drama) a méně propracované postavy. Ale už obsahuje Huiovy typické postavy, prostředí a zápletku, které charakterizují jeho nejslavnější filmy.

• 20.6.2011  21:14
    Dao (1995)

Můj nejoblíbenější jednoruký šermíř...

• 5.6.2011  21:42
    Case Sensitive (TV seriál) (2011)

Case Sensitive nabízí chladně odtažité ztvárnění zločinu s poněkud nevyrovnaně působícími okolnostmi. Vedle zajímavého rozplétaní jisté události, jež je důsledkem věcí z minulosti, se tu objevují postavy detektivů, jejichž slova a skutky naznačují, jako by šlo o x-tý díl série (za x si dosaďte číslo 2 a vyšší). Právě tenhle zmatek v postavách a u druhého detektiva (hraje ho Darren Boyd) i naprostá absence osobnosti mi brání v lepším hodnocení.

• 4.6.2011  08:58
    Polda a polda (TV seriál) (2010)

The Good Guys je velmi chytře resuscituovaná parťácká kriminálka, težící z protikladných povah hlavních postav. Detektiv Bailey ze všeho nejvíc připomíná snaživého šprta (když se chce na počátku vyhrabat z oddělení pro majetkovou kriminalitu), drží se předpisů a rozumí si s moderní technikou. Stark je něco mezi zchátralým seladonem a Big Lebowskim až na tu maličkost, že občas i pracuje. Buranským chováním a vyšetřovacími metodami zamrzl v 80. letech 20. století. Samotné případy jsou často natočeny s flashforwardy, které výborně pracují s prvkem očekávání a následných situací, které díky tomu nastávají. Pak je tu samozřejmě skvělý humor včetně Starkových geniálních vyšetřovacích metod, ať už se honí za kradeným zlhčovačem, údajným úchylákem, nebo jen trousí po pozemcích zabavené zbraně či roznáší mezi podezřelými chřipku... Na jednu stranu je mi líto, že seriál prožil jen jednu sezónu, ale alespoň mu nehrozí rozpliznutí do vícero sérií a rozmělnění toho, čím jsou The Good Guys tak originální a chytlaví.

• 31.5.2011  21:05
    Nobuta wo Produce (TV seriál) (2005)

Maskovaná gay romance? Každopádně se líbila...

• 31.5.2011  13:32
    Fixer, The (TV seriál) (2008)

The Fixer působí na první pohled ponuře, neboť je často snímán v chladných barvách a odehrává se v nepříliš utěšeném prostředí. Hlavní postavy zde bydlí v anonymním panelákové bytě s omšelým vybavením. Nekoná se exkluzivita cool zabijáků jako např. z nové americké Nikity, místo manýristické akce a zběsilého střihu tu jsou ryze funkční záběry na detaily, úhel kamery a zpomalovačky (např. úvodní díl na letišti s krvavou stopou). Nikitovský základ hrdiny, který pomáhá s likvidací nepohodlných lidí vládou schválené organizaci, je přizpůsoben britským podmínkám a stopáži seriálu. Zápletky se netočí jen kolem zabíjení, ale často obnášejí vyhrožování, únos či manipulaci s vybranými osobami. Jde o ryze současné problémy od drog, prostituce, korupce, mafie, trestání neusvědčených apod. Díky tomu se odkrývá minulost jednotlivých členů týmů a rozvíjejí se jejich vztahy.___Už úvodní prostá představovačka prvotního činu Johna Mercera, ochota přiznat se a zároveň jeho upřímný monolog komentující jeho stav a osoby kolem něj představuje hladního hrdinu víc než uspokojivě. "Jak jsem se stal zabijákem pro stát? Všechno to začalo pět let po mém trestu doživotí, v den, kdy mě Lenny Douglas odvedl z vězení. Zabil jsem svou tetu a strýce, protože zranili někoho, koho jsem miloval. Možná to upoutalo Lennyho pozornost. Měl rád emoce. Dávaly mu prostor k manipulaci."___Lenny je šéfem skupiny, kterého zajímá jen jediná věc. Co nejlépe a bez rizika splnit úkol: "Stojí za to zapamatovat si jednoduché pravidlo. Já svoluji k výstřelům." 1. série (5*), 2. série (5*).

• 22.5.2011  18:51
    Město žen (TV seriál) (2009)

Nějaké trefné hlášky nezachrání to, že muži tu jsou šašci a slaboši a žensky buď megery nebo stíhačky. Tedy nic lákavého k dalšímu sledování. Hodnoceno po dvou sériích.

• 19.5.2011  10:38
    Thor (2011)

2D verze mě bavila na Zemi a v předělech mezi jednotlivými světy, v Asgardu budila dojem pompézního divadelního představení. Lehké rozpaky u mě vzbuzuje vyústění zápletky, kde se ukáže na cizí "rasu". Osobně jsem fandila "záporákovi", jehož motivace a jednání mi přišlo životnější a vztahy zajímavě komplikovanější ve vícero rovinách (syn, bratr, přítel) než strojeně tragický a přímočarý konflikt otec-syn. A copak já můžu mít ráda blonďatého hrdinu? Ale jako jednohubka před X-Men poslouží dobře. 7/10

• 4.5.2011  10:07
    Teorie velkého třesku (TV seriál) (2007)

1. série (4*), 2. série (5*), 3. série (4*), 4. série (3*).

• 1.5.2011  12:07
    Perníkový táta (TV seriál) (2008)

Kromě Justified jediný pokračující seriál, kde mě mnohem víc zajímají vztahy a postavy než všelijaké formální a žánrové hrátky, i když s nimi to tady funguje bezchybně - 1. série (4*), 2. série (5*), 3. série (5*), 4. série (5*).

• 11.3.2011  07:40
    Rango (2011)

Chytrý animovaný film cílený na dospělé diváky obdobně jako Fantastický pan Lišák má svůj vlastní osobitý svět, který je nicméně odvozený a závislý na tom lidském (tady zdroj vody). Jedinou výtku mám k přehlcení nápady, které na jedno zkouknutí rozhodně nejde pochytat. Shlédnuto v původním znění. PS: Scénka s Duchem Západu opravdu potěšila...

• 7.3.2011  09:25
    Xi Feng Lie (2010)

Pro některé povedený čínský akční film, pro mě špatně opsaný domácí úkol od sousedů z Hongkongu, který nepovedeně hazarduje s akcí, jež se nepřizpůsobuje akčním hercům (Jacky Wu), ale manipuluje je do takové akce a situací, které na ně nesedí.

• 6.3.2011  17:00
    Muž odnikud (2010)

Smutné na The Man From Nowhere je, že u jeho tak pěkné, svižné a drsné akce se hlavní hrdina musí posouvat dál takovými složitými scénaristickými kotrmelci a prapodivně namotivovaným jednáním. Zbytečně ztrácí oproti jiným, např. svěží jednoduchosti I Saw The Devil.

• 5.3.2011  14:31
    Mujeogja (2010)

Zklamané reakce z tohoto remaku nechápu. Ten film je spíš o vztazích než o přestřelkách přesně v duchu originálu, jen ono ztvarnění není nijak stylotvorné, o košaté akci nelze mluvit a korejští manekýni mají k neotesaným originálům daleko. Je to spíše taková naivní pocta. Ale do extrému vyhrocené situace a s nimi spojené emoce tady jdou ke Korejcům taky pěkně, byť postava mladšího bratra je opravdu slabota. Alespoň to vynahrazuje výborná závěrečná přestřelka.

• 3.3.2011  14:15
    Shaolin fotbalista (2001)

Hodnocení za Director's cut.

• 13.2.2011  17:09
    Mr. Brooks (2007)

Můj hlavní problém s panem Brooksem spočíval v tom, že většinu zápletek jsem už viděla v Dexterovi - podrobněji, hlouběji, působivěji a cyničteji.

• 9.1.2011  13:52
    Ultimate Force (TV seriál) (2002)

1. série (4*); 2.série (5*).

• 25.12.2010  08:58
    TRON: Legacy 3D (2010)

Skvěle sedící hudba. Pro mě V Imax 3D úchvatnější zážitek než Avatar zřejmě i proto, že mám osobně radši Tetris než procházky přírodou...

• 5.12.2010  12:32
    Kung Fu Panda slaví svátky (TV film) (2010)

Fajnový sebevražedný králík, jinak slabomyslná moralitka o tom, jak je důležité mít rodinu a vážit si jí.

• 4.12.2010  08:44
    Návrat Chen Zhena (2010)

Osobní dojem: Tohle není ani tak přímočarý bojový film jako skládanka dobového filmu, srdceryvného melodramatu a comicsově stylizovaného hrdiny. Spíš než uspokojení nad krásně komponovanými obrázky s hudbou (a jedna filmová výpůjčka písně Grace Chang z Wild, Wild Rose potěšila) mi nesedli plakátově jednostranní a nevýrazní hrdinové.

• 27.11.2010  16:57
    MI5 (TV seriál) (2002)

To co možná někdo považuje u Spooks za chybu, vidím já jako přednost - neexluzivita prostředí, realisticky působící práce agentů bez přebytečných udělátek, řeší se tu reálné hrozby, podstatnou část každého dílu tvoří dialogy, kde se probírají konkrétní věci (minimalizace frází a proslovů o nutnosti chránit rodiny, stát a tím i svět). Je to prostě práce, i když v případě těchhle agentů něco jako adrenalinový sport. Taky tu poměrně často chcípají důležité figury, případně se jim děje spousta ošklivých věcí a díky tomu nejednají mnohdy zrovna košer. (Konec 8. série). 9. série je oproti předchozím až příliš vykonstruovaná v zápletkách, nicméně akce, napětí a postavy mají pořád chvályhodný standard.

• 1.11.2010  18:46
    Whitechapel (TV seriál) (2009)

První série vzkřísila děsivou legendu a umně ji zaranžovala do současnosti. Starosvětskost anglických detektivů zůstává, moderní metody nejsou přímou součástí případu - jsou představené spíš s pomocí výsledků (analýza DNA). Pracuje se tu postaru s kombinací stop a logických úvah, jako nejlepší pomocník tu slouží tabule.____Tam, kde první série začala, druhá navazuje. Detektivové jsou tu za outsidery. Vyšetřování je přivádí na temná místa, setkávají se s brutálními důkazy násilí, ale svědkové odmítají spolupracovat. Vzhledem k tomu, že cca od půlky je jasné, kdo za zločiny stojí, se druhá série jeví jako méně působivá, ale ta spíš stojí na rozvíjení postav. Detektivové stojí semknutí proti okolí, které o vyšetřování nijak nestojí, musí se strachovat o své blízké, cítí bezmoc, hroutí se. A obsese tak už nikdy nebudou zábavou alá Monk. Jenže jak říká Miles Chandlerovi:"Nobody said you had to be the greatest detective that ever lived, only the best detective that you can be." 1. série 5*, 2. série 5*, 3.série ?

<< předchozí 1 2 3 4 5 7 9