Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Krátkometrážní

Recenze (36)

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

Jenom čtyři proto, že jako pomalý čtenář nestíhám. Další věc je to, že Martinu Freemanovi jednoduše nevěřim, že by se mohl jmenovat Watson, natož John. A ten, jehož jméno připomíná okurkovou lavičku - proslulost voskových figurín se zjevně zrcadlí už i do britského obyvatelstva. Každopádně i přes to všechno - je to paráda a i když jsem jeden z mála, kdo se směje při každý první až druhý reakci Holmese, stejně si za tím stojím.

plakát

Zataženo, občas trakaře 2 (2013) 

Ocenění patří zejména nápaditosti v převedení jídla na živočichy, které, řekl bych, bylo dost, a člověk ani nemohl stíhat všechny ty nápady postřehnout. Na druhou stranu se mi zrovna dvakrát nelíbil útok a kritika Jobse a Applu (a pokud to tak myšleno nebylo, vymkl se 'záporák' a jeho korporace tvůrcům z rukou). Chápu, že ho spousta lidí nemusí, ale dělat z něj strašáka je hloupost (kor cpát to malým dětem, i když to nechápou). Třeba je to ale jen shoda okolností...?

plakát

Elysium (2013) 

Když pominu to, že námět a hlavně zpracování mě, docela mimo očekávání, nezaujaly, tak především ve filozofičtějším duchu... jsou tahle rádobyhumanistická poselství už trochu krkem lezoucí a je mi líto všech, kteří v tom pořád humánní odkaz vidí a kvitují to... a vlastně mi jich líto není, jsou hloupí. Dobře, jedni jsou bohatí a mají se fajn, druzí živoří, díky čemuž srdce levicových zahoří a zaplesá, když se v závěru váhy nakloní na opačnou stranu, jenomže si neuvědomují (a i tvůrci tohohle filmovýho zklamání to stejně tak ignorují), že už dneska je Země citelně přelidněná a hrozí jí podobná katastrofa, jako kdybychom vymřeli. Proto, i když je to smutný, je nesmysl snažit se zachránit každý lidský život. (Na tohle se zkuste podívat z objektivního hlediska a neodsuzujte mě případně hned jako mizantropa nebo někoho podobnýho.) Jediným sporným je, kdo by měl vybírat, kdo na život právo má a kdo ne (tady už naráží morálnost a svědomí :)), ale na tohle snadná odpověď asi neexistuje (snad jediná rozumná, i když "metafyzikou zavánějící", myšlenka je, že by "každý soudil sám sebe, jestli má právo žít", jak tomu bylo RD 'Inkvizitorovi'). Jenže ani na tohle Elysium nenaráží, a tak lze s klidným svědomím tvrdit, že námět a myšlenka jsou mdlé a hloupé - film prostě končí tak, že jsou klasicky všichni zachráněni, ale už neřeší, co pak. Protože pak budou všichni zdraví, vitální, ale nebude pro ně práce, jídlo, životní prostor a kdoví co ještě, takže to nutně (a znovu se k tomu dostávám pro umocnění) dopadne ještě hůř. Tak asi tak. :) Jo a poslední věc: jak je sakra možný, že má Matt Damon pod exoskeletem triko??

plakát

Ztraceno v překladu (2003) 

Snad první nositel jména Coppola, který mile překvapil. Je pravda, že k tomuhle filmu jsem se dokopával hrozně dlouho. Jestli jsem neměl náladu nebo byl moc unavenej na jemnocitnou kuřecí polívku...? Každopádně je fakt, že tenhle film je příjemně nevtíravý, netlačí na pilu a ani nenese klasicky do očí bijící poselství. Jemnost, s jakou bylo všechno podáno, je jako relaxace, při který člověk cítí, jak se mu "roztéká" tělo, a užívá si to. Je buď málo takových filmů nebo o nich moc nevím (a skutečná odpověď bude uprostřed), ale... ono je to vlastně dobře. Kdyby takových bylo víc, ztratily by svůj úžasný a překvapující účinek. Dobrýho vždycky jen trochu.

plakát

Univerzita pro příšerky (2013) 

Pixarovský průměr, který příliš nestojí za řeč a je darmo ho srovnávat s původními Příšerkami s.r.o. - nedostatečné využití potenciálu monstrozity ve své absolutní variabilitě, téma okřídlené a kolikrát omílané, prostě nevyužitý prequel a tak. Těšil jsem se na tenhle film jak malej puberťák, ale moje očekávání příliš naplněno nebylo. Konec sice trochu neočekávaný, ale ve výsledku zanikající a vyšeptaný. Další zklamání. Netvrdím, že šlo o propadák, ale už dlouho jsem nezažil to pravý pixarovský nadšení. A tedy podobně jako u předfilmečku k Monsters University - dvě hvězdy jsou spíš osobní, ač němý protest proti úpadku Pixaru, který je, jak pořád doufám, jenom zdáním nebo chvilkovým škobrtnutím... škobrtáním. Snad u Pixaru neklesnou úplně na úroveň DreamWorks.

plakát

Abraham Lincoln: Lovec upírů (2012) 

Upřímně jsem čekal něco mnohem horšího a moc nechápu, proč to má 49%. Mám za to, že je spousta mnohem horších počinů, které se honosí červenou a je tristní jejich obecná kvitace a uznání, než bylo nadhledové přitažení za vlasy ztělesnění cti s cylindrem, které kosí nemrtvé se zoubkama. Spád to mělo, akce bylo dost, nevím, že bych se nějak víc nudil a ještě něco asi. Byla to nadsázka, tak proč se rozhořčovat nad paškálem fenoménu antisecesního prezidenta USA, když to byl cele záměr? Možná mě i trochu mrzí, že jsem díky negativní kritice nešel do kina, protože oddechovka to špatná není a určitě je víc filmů, u kterých jsem litoval utracených peněz.

plakát

Láska mezi kapkami deště (2013) 

Vizuálně vcelku fajn počin, ale ani jeden z deštníků mi nebyl sympatický, což je značně na škodu, není-liž pravdou. Personifikované trubky, kanalizace, semafory a další atributy hlučných a přelidněných měst sice na jednu stranu působí roztomile, ale na druhou koho by měla zajímat usmívající se trubka? Díky volbě prostředí je atmosféra mnohem spíš tíživá a milostný příběh, který může fungovat jen za nepřízně počasí, mi nepříjde tak úchvatný jako předchozí předfilmečky Pixaru, hlavně co do námětu. Uznávám, že detaily a vizuální vykreslení jsou jako vždy parádní, ale tady to protentokrát končí. A přehnané pouhé dvě hvězdy jsou spíš vyjádřením nespokojenosti s novodobou prací Pixaru... i když to je nepochybně výkřik do tmy.

plakát

Život brouka (1998) 

První shodou okolností poslední film od Pixaru (teda i co krátkometrážních se týče), co jsem viděl. Druhou shodou okolností film, který bych přirovnal ke smutnému úpadku Pixaru současnoti. Takže je třeba tenhle počin může tím pádem "ospravedlnit" od posledních klouzavých kroků mimo namrzlou cestičku, jenže by správně neměl... to je ale k jiné diskusi. Životu brouka jednoduše chybí pixarovská poetika Rattaouille, Wall-Eho nebo i Příběhů hraček, která osloví i dospělejší publikum, blíží se spíš přímočarým a hloupějším filmům DreamWorks - nechybí tu ani klišé trapné postavičky tlustého blbečka, hlavní hrdinové, které si nezamilujete, nedorozkreslení podouchové atd. No a pak - animovanej film, ve kterém se nezamiluju do nějaké ženské postavičky (aby mi to pak přítelkyně půl roku předhazovala), nemůže stát za moc. Naštěstí slabý film od Pixaru je pořád jen průměrný obecně.

plakát

Beowulf (2007) 

Asi tak, když se snažíte něco udělat zajímavě, o evropských mýtech, legendách, historii a jste z USA (jo a žijete v přesvědčení, že Angelina Jolie je nádherná). Animace nepřesvědčivá, motorika postav to samý, kamera nudná, kdoví co ještě dál, příběh nenadchne (a to mám severské legendy vcelku v oblibě, ale tohle zpracování ničím nezaujalo). Jedním slovem cele vyjádřeno - rádoby.

plakát

Podfukáři (2013) 

Připouštím, že čtyři hvězdy jsou poněku nekritické, ale co na tom? Trocha konzumního přístupu nikoho takhle ještě nezabila. O zábavu se film postaral (krom nudnější části silniční honičky), herecky sympatické obsazení, spád filmu, "Oceánova jedenáctka" (atd.) v kouzlícím provedení. A i když v tom třeba byly konceptuální a jiné chyby, zážitku to neubíralo. Pořád to je inteligentnější film, než psychiku degradující filmy typu Rychle a zběsile jakýkoli číslo apod. Tečka?