01Zuzana10

Z R

okres Ilava
triezva idealistka

24 bodů

od nejnovějšíchpodle abecedypodle hodnocenípodle roku vzniku filmu
<< předchozí 1 2 3 4 5 6 8
    • 4.2.2012  21:26
    Soud boží (1938)

Vizuálne krásny, silný, ticho dramatický, tragický snímok. Ale to všetko dokazuje divákovi nenásilne, neupozorňuje sa na seba. Sama si môžem tvoriť mienku. Zapôsobili aj drobnosťami ako peknými obrazmi, keď sa do domu pozeráme z vonku cez okno a vidíme modliacu sa matku na úvod, či na záver cez rozbité sklo vidíme Terezu. Alebo keď postava stojí sama na prostred chodby a pozrie doboku... Príbeh sa zjavne odohráva v kulisách AB, no cez dvor sa "prechádzam" nevnímajúc iné, zaborená v mysli postavy a teda okolie nevadí. (som si uvedomila, že toto je 2. Korbelářov film, kde je nespravodlivo odsúdený a prepustený skôr. Ako Tulák Macoun)

• 3.2.2012  12:48
    Tonka Šibenice (1930)

Pozoruhodný počin na nemý film. Ak máme kúsok empatie v sebe, tak dokážeme trošku cítiť s príbehom, ktorý naberá hĺbku. Čo som si všimla a páčilo sa mi: nočné a ranno hmlisté zábery Prahy, kamera pohyblivá rôznymi smermi aj do hĺbky priestoru, zvláštny typ montáže /jak sa len volá? - mnoho záberov očí/rúk "krúžiacich"/, ľudové piesne vo filme a na zábave, spev, záverečný výkrik. Ešte by ma zaujímalo, ako sa dohovárali ľudia na place. Tonka bola Slovnika, matka Ruska, chlap Čech, režisér Čech, natáčali aj vo Francúzsku s Francúzmi...

• 1.2.2012  18:56
    Stavitel chrámu (1919)

(osobné poznámky, čo ma zaujalo): milé triky: zmiznutie diabla, super maketa horiacich trámom chrámu, pohľad z vtáčej perspektívy na vchádzajúcich robotníkov, "davové" scény veľmi mnohých "Sokolov" v historických kostýmoch, pád Petra zo skaly (bola to bábka na malom kameni alebo ako to spravili?), utopenie dievčaťa - už ide skočiť? a pak iba záber žblnknutia - super. Iba 2x náznak vertikálneho pohybu kamerou, inak stálosť. Klasicky ako v nemých filmoch býva zvyčajné - exaltované hranie žien :), veľmi silno ohraničené linky očí u chlapov. Zaujímavý počin.

• 17.1.2012  14:12
    Soukromý život Sherlocka Holmese (1970)

Ukričané (Watsonom), nesympatické, jednoduché. Chýba mi výraznejšia sherlockovská invencia, prekvapivé zložité dedukcie. Namiesto toho sa dočkáme dlhočizného /prepána 2 hodiny?!!!!! / dlhého trápenia sa s jednoduchou zápletkou. Polhodinový úvod, kde sa nič nerieši krom jeho nudy a orientácie aby sme mohli začať zaujímavejší príbeh v Škótsku. Ženská hrdinka toľko oslavovaná v príbehu nijako nepreľstí Sherlocka, iba v ňom neprejavuje pátrať po jej príčinách konania. Ach koľké sklamanie... aspoň že sme videli zaujímavé hrady.

• 10.1.2012  10:11
    Cesta na Měsíc (1902)

nádherné, krásne nadčasové, tie efekty ma dostali!!!!!! a konečne viem, prečo má mesiac v oku náboj! :)

• 20.11.2011  22:44
    New Girl (TV seriál) (2011)

Adorkable! Hlásali nespočetné plagáty po celom NYC. Poddala som sa reklame, žiaľ, zatiaľ nie som rovnakého názoru ako promotéri. Zooey mi je veľmi nesympatická ako osoba, postava je divná ale chcem ju vidieť sa vyvíjať. IMHO New Girl rovnako ako Glee u mňa stroskotáva na bezútešnom postrádaní normálnych charakterov a utápajú sa v snahe o rozmanitosť, výstrednosť, aby sa len zapáčili čo najširšej vrstve amerického publika. No 30 min. je tak krátko, že som schopná ich na oddych venovať aj do budúcna. Som zvedavá, čo prinesie sľúbený Justin Long.

• 10.10.2011  10:28
    Nebezpečné známosti (TV film) (1980)

Fajne! 3* K filmu som sa dostala až po polhodine, takže dúfam, že sa mi raz pošťastí dopozerať resty. Napriek tomu sme sa krásne bavili. Pán Kukura hral svojho záletníka s nadhľadom, nenútene, akoby bol skutočne znudený a predsa mal v sebe neuveriteľnú iskru, kvôli ktorej určite povolili aj slečny z diela. Tiež však divákovi dovolil nahliadnuť na svoju laškovnú, baviacu stránku svodcu. Som rada mnohým známym tváram, ktoré som mohla vidieť ešte za čias ich mladosti. No autora námetu na hudbu uväzniť do veže a nechať vyhladovať! To som skutočne trpela. Tento typ bol pravdepodobne populárny v dobe vzniku filmu no absolútne sa nehodí. Nazývam ho hudba a la... istý reťazec.Bez urážky k reťazcu. Pol * sťahujem za hudbu.

• 30.7.2011  03:08
    Malé ženy (1933)

Film ma síce nechytil za srdce, no keď som ho pozerala, silne som prežívala (a čiastočne preplakala) ich osudy a starosti, radosti. Keďže som v Amerike, vzdialená od domova, viac si uvedomujem ich obavy o zdravie blízkych. ___ Film je krásne starodávno Hollywoodsky. Celý v postate v interiéroch (štúdia?). Muž- Laurie má ešte namaľované oči, viem si ho krásne predstaviť ako typického vysneného mládenca tých rokov. Veľmi ľutujem, že som ešte neprišla na chuť K. Hepburn. Postave nepridala trošku láskavosti, jedine k sestrám trochu ale nie láskavosť samej Jo. U profesora zas veľmi značne vidno, že má o Jo záujem. Inak rodina fungovala krásne, Beth bola zlatá. No niečo mi chýba, aby som si film zaľúbila a neviem to popísať. Celkovo, pre mňa mali Little Women momentálne silnú pridanú hodnotu, s odstupom času budem asi rada, že som videla ďalšiu verziu známej knihy

• 30.7.2011  02:30
    Agora (2009)

Neviem čo si myslieť. Necítim sa pohodlne sledujúc historický film, v ktorom neviem ani len odhadnúť nakoľko sa zobrazujú fakty a čo je fikcia. Preto som trošku tŕpla a nedovolila si užiť film. Pôsobil celkom dosť, zábery z vtáčej perspektívy či pohľad z iných hviezd... mohutné stavby, mesto, masové scény či drsné bitky.. No toho posledného veľký fanúšik nie som. Navyše, je mi ľúto, že nerozvinuli poriadne načrtnuté témy: škola, filozofia, astronómia, životy 3 hlavných postáv a milenecké vzťahy medzi nimi, náboženské konflikty... Nedotiahnuté do konca ale tiež to nie je "otvorené" v zmysle otvoreného konca, ktorý si máme domyslieť. Priveľa čriepkov netvorí film-nádobu. Tiež som mierne sklamaná z hudby. Posiaľ som mala skúsenosť čo Dario, to masterpiece. Teraz trošku splynul so šedinou priemeru. Herci vybraní dobre, Rupert Evans pôsobil ako apoštol z obrázku. Krásne kostýmy i výprava. Len moje srdce ostalo nedotknuté týmto filmom...

• 18.7.2011  07:20
    Swan, The (1956)

3 a pol *. Svatba princa Williama a Kate ma primäli spoznať Grace Kelly. A tu ju hneď spoznávam v roli aristokratky. Vidím, ako sa prejavuje, ako vyzerá ale túžim vedieť viac! Či to iba hrala alebo ukázala časť zo seba. Princeznú Alexandru zobrazila neskutočne dievčensky /"Eat something!" :) čože chce feed her pet? /, trošku prehnane romanticky, jemne, zasnívane, ako obláčik, ktorý sa možno rozplynie.. možno až ako spomínaný prelud.. Neustále biele šaty, jej krehkosť, skutočne pripomína vznešenú labuť. A ešte ak k nej pridali ohromného fešáka, elegána Louisa Jourdana s úžasným francúzskym prízvukom, krátko sme uzreli rozprávočku. Och, ich tanec je jedna z najnádhernejších tanečných scén vôbec. Mimo hlavného "trojuholníka" deju prihrávali ostatní. A celkom vydarene. Nie veľmi výrazne, možno v tej dobe komicky, dnes mi to príde ako "druhoplánový" - zobrazí opak očakávaného alebo nejaké pošetilosti. A je trošíčku milo suchý. Veľmi sa mi páči Alexandrino prirovnanie o láske. "If it's love than it is very like once when I was little...with the emperor. I had seen so many pictures of him in his robes with the golden crown on his head. All splendid magnificence. And when he came to visit us in an ordinary suit, I did not know him." (snáď som to dobre prepísala)___ Celkovo nenáročný film, veľmi milý. Až by som povedala, že som rada, I was introduced.

• 16.7.2011  00:22
    Jana Eyrová (2011)

Jane Eyre ako adaptácia mi mnoho nepriniesla. Jane Eyre ako osobitý film naopak. Podľa mňa sa neveľmi zamerali na obsah, mnohí ho dobre poznáme. Preto ho trošku zanedbali (IMHO). Nerozprávali príbeh života, či vzťahu, na to je krátka stopáž. Hoci sa snažili, niektoré veci proste k uveriteľnosti potrebujú trošku viac času. A ten si niekedy vytvorili. Ešte som nevidela film s natoľko MAJSTROVSKY zobrazeným plynutím času a ako človek prežíva neistotu, vlastné pochyby, myšlienky, svedomie. Tým si ma získali. Celý snímok v podstate vnímam cez jeho náladu, akoby sa na nič iné nehrali, len zobraziť osobné prežívanie danej chvíle. Miestami započuť cigánske melódie ale inak sa filmom neťahá výrazný centrálny motív, ktorý by držal iba jednu líniu. Hudba akoby ani nepodporovala tak príbeh ako atmosféru. Cítime jej utrpenie, smútok, bodanie kríkov, vietor, zimu, Rochesterovo zúfalstvo.. Pomalé zapálenie ohňa, tras ruky, vánok vejúci cez záclonu do izby, hra s pierkom, zatočenie Jane na schodoch, Jane učí Adele na koberci. Atmosféra. Teším sa s Jane s podarovaného kvetu. No žiaľ, hlavná dvojica nemá žiaru Jane a Mr. R. Jane typovo sedí - mladá krehká, krásne prejavuje drobnú naivnosť. Ale skrytú vášnivosť či dospelosť neprejavila. Aj keď občas krásne predniesla ostrú odpoveď. Rochestrovi pridali pár drsnejších scén na počiatku. Spolu im to šlo, cítila som prepojenie ale ešte niečo tam chýbalo. To by napravil čas... Oproti ostatným adapráciam sa pohrali s naráciou. Pridali drsnosť tiež St. Riversovi (čo sa mi nepáčilo). Podobne aj angličtina slečny Wasikowskej mi neprišla úplne košér. Trošku ma iritovala jej rovnaká parochňa. Či podivné zosynchronizovanie. Celkovo však som pozitívne zasiahnutá bravúrne zobrazenou náladou diela, jemnou kamerou, zvláštnou hudbou. Bez filmového kontextu som z nej bola sklamaná. Teraz som naopak rozumiem. Výborné. Vhodné pre osobnejší prístup než ponúka filmové plátno.

• 21.5.2011  01:07
    Last Night (2010)

Zvláštny film zo života. Mám dojem že som po celý čas doslova divák. Divák, ktorý má možnosť nahliadnuť do života ľudí. Akoby som žila a len na chvíľu sa zastavila, aby som pozorovala iných. A tí iní si ma vôbec nevšimnú. Správajú sa prirodzene (Jo príde domov a hneď sa ide prezliecť, jej bežné nedbanlivé gestá..) Od začiatku sme hodení do vody, nie sme uvedený do deja, nevieme, kto sú postavy. Tie sa nám postupne odhaľujú. Ale spôsobom, ako sa postupne odhaľujú osobám v ich živote, takže divák nevie v niektorých fázach o nič viac ako ten, voči komu má byť ukryté tajomstvo. Tento štýl zobrazenej neúprimnosti ma prekvapil, že je tak trefne zachytený vo filme. Takisto ma zaujala hudba. Tým, že nepodporovala zápletku hneď od prvých scén dodávala práve ten dojem pozorujúceho. Myslela som najprv, že to len Jo ako spisovateľka bude porozovať ale nakoniec sme to my. Ako 5. hlavná postava. Myšlienka s neverou je skvelo spracovaná. Hoci sa ma to ešte našťastie netýka, napriek mojej nezaujatosti dejom, veľmi zaujímavý a hlavne skvelo spracovaný film. (ešte čo ma prekvapilo je, koľko sa pilo alkoholu vo filme :)) )

• 15.5.2011  23:40
    Brontes of Haworth, The (TV seriál) (1973)

dá sa pozrieť na:http://www.youtube.com/watch?v=G9VqysbyKa0&feature=related. príjemne dokument, dalo sa aj viac povedať, no aspoň zachytili atmosféru, ktorá mohla panovať v živote Brontëových.

• 15.5.2011  00:10
    Hudba pro císaře (1955)

Typické 50-te roky a práve sa zavádzajúce kombinácie Marischka + Schneiderové mama s dcérou, Josef Meinrad, opäť romantická sladučká naivná kostýmovka s vtedy vtipnými kúskami, z 19. st. A myslím, že robili čo im sily stačili, aby rozbehli tento úspešný vzorec a často ho opakovali, keď ho ľudia pozitívne prijímali. Keďže som vyrastala na Sissi, chcela som si pozrieť aj Mädchenjahre einer Königin a tuto Deutschmeister. Posledne spomenutý film ma žiaľ už nepotešil ani trošíčku. Chémia fungovala jedine medzi Terezou a pánom Hochmeisterom či ako sa volá, ktorému to mimoriadne seklo :)). Keď už škatuľkujem, rada by som si v budúcnosti pozrela aj film Ludwig. Ten je točený až v r. 1972, tak hádam kvalita stúpla. Mimo to, škoda, že som Nemeckých rytierov nevidela v originály. Celkovo.. ... tradičná škatuľka na pobavenie, ale nie už mňa. No i tak som rada, že si doplňujem filmografické znalost o Romy Schneider a Ernstovi Marischkovi.

• 25.2.2011  14:51
    Desperate Romantics (TV seriál) (2009)

Skvelé, chlapčenské, humor z britských ostrovov. Výborná kombinácia. Posledné roky seriály z dielne BBC s hist. námetom či už Desperate Romantics, Emma, Sherlock etc. sú spracovávané vydarene moderným štýlom. Od začiatku diváka upúta svižná, pohyblivá kamera s dôrazom na timing, ktorý pomáha vytvárať komiku situácie. Rovnako ako aj miestami hravá melodická hudba, či skript. Miešajú súčasný jazyk a výrazové prostriedky a zároveň zachovávajú mnohé frázy akoby z 19. st. ale predsa sú prezentované natoľko prirodzene, že nepôsobia umele. Herci si skutočne aj za to zasluhujú uznanie. Umelci vytvorili skvelú 4, spoločne fungujúcich šviháckych young men, každému dodali charizmu, vyhranenosť. Podobne čarovná Amy Manson ako modelka Lizzie. A samozrejme perfektný Tom Hollander, kt. vytvoril mimoriadne silnú, sebaistú postavu s vlastným chápaním sveta. Zišla sa mimoriadna skupina tvorcov, seriál pôsobí ako celok, všetko dobre zapadá. Pobavia nás malé prekárania medzi štvoricou, sympatické postavy, umelecká tematika odhaľujúca niektoré skutočnosti z pozadia tvorby (napr. ako pokračovala maľba Ophelie) ale akoby to bolo len pomimo, zobrazujú ich život akoby bežný, ich nevšedné povolanie berú ako fakt, neprikladá sa mu dôležitosť, prosto maľujú a ukazujú hlavne ich život ako mladých ľudí, kt. sa musia starať o to čo do úst vložiť, riešia problémy so ženami, hľadanie inšpirácie... Myslím že to je jedna z veľkých predností seriálu, výrazne sa približujú divákovi. Navyše nás zoznámia viac s niektorými známymi dielami Preraffaelistov, kt. boli niečím výnimočné v ich živote. Čo považujem za nesmierné negatívum je prehnane často zobrazená nahota a sexualita, hádam každých 10 min. musí byť nejaká scéna so ženami. Niekedy to je súčasť komiky zápletky, no miestami zbytočné a človeka to otravuje. Za to hviezdička dolu. Hm. Neviem si predstaviť, ako skrátené/scenzurované to mieni STV púšťať, ale cením si, že sa na to dala. Celkovo, veľmi kvalitný počin s pridanou hodnotou, skvelý nápad aj spracovanie. Odporúčam.

• 19.2.2011  14:30
    Super drbna (TV seriál) (2007)

GG je skvelý úkaz šikovných tvorcov. Najprv sa mi to vôbec nepáčilo, bola som skoro nútená pozerať. Keď ma konečne namotali, rada si pozriem každú novú časť. Svojim dejom využívajú každú postavu, luxusné prostredie a veľmi rýchly urozprávaný scenár natoľko dobre, že človek sa počas 45 min. nestihne zamyslieť nad myšlienkou. Trošku vymetajú mozog ale tak príťažlivo, že mi to nevadí. Svižné plynutie deju, cliffhanger na konci /sme zvedaví ako zápletka pokračuje, lebo ju prerušili/, prevažne jednoslabičné mená pre ľahké zapamätanie divákom vytvára v divákoch pozitívnu väzbu k seriálu. Vo veciach skriptu ešte Mimoriadne Oceňujem skryté narážky na iné literárne/filmové/umelecké diela. Napr. vizuálne: scéna IV. série Blair a Chuck vo Fr. na vlak. stanici - Anna Karenina. Často skoro citujú/parafrázujú autora myšlienky, veľmi často a umne používajú metonymie /pozerať Tatiho/, synekdochy... Páči sa mi, ak seriál nevnucujúco upozorňuje na ďalšie diela, rozširuje nám obzory. GG je veľmi svižná a aktuálna aj v ich reakciách na súčasné dianie. Aj napr. názvami: vyšiel film Easy A, rýchlo nadobúdajúci popularitu, názov 6. dielu 4. sezóny: Easy J, či opäť nespočetné odkazy na slávne filmy (názov každého dielu): It-Girl Happened One Night (It Happened One Night 1934), The Grandfather (The Godfather 1972) etc. Podobne využívajú momentálne populárne piesne, kt. sa objavia ako OST. No a samozrejme, prostredie prepychu, dostatku, krásneho oblečenia, spoločnosti, mocných ľudí, či lásky a ich bežných problémov.. na občasné vypnutie a prežitie ich dobrodružstva je lákavé. Rovnako aj fakt, že dlhý seriál umožňuje krásne pomalé vytvorenie vzťahu, kt. pozorujeme od začiatku po koniec (Blair a Chuck), čo je IMO krajšie, lepšie, hlbšie než čo stihne film za 140 min. Negatíva sa mi teraz nechce rozpitvávať... :) Celkovo hodnotím GG veľmi pozitívne, technicky zdatné, veľmi dobre predateľné, pre diváka pútavé.

• 13.2.2011  21:50
    Jíst, meditovat, milovat (2010)

OK. Čo tým všetkým chceli povedať? Veľmi neusporiadaný film prinášajúci chaos v mysli hl. postavy do našich myslí. Chceli zabrúsiť do mnohých tém, ako sa s nimi človek vysporiada etc. Môže byť. Ale žiaľ kvôli rýchlo plynúcemu času vo filme mi všetko nepríde prirodzené, resp. zvláštne ako rýchlo sa dočasne vysporiadala so svojimi problémami a ako rýchlo sa naučila v pohode žiť na danom mieste. Film je zjavne pre väčšinového diváka, nie je schopný venovať sa niečomu hlbšie alebo aspoň tak, že by sme skutočne cítili pokoj duše či... "vyrovnanosť". Prináša dobré myšlienky ale stále veľmi kĺže po povrchu. A preto IMO sa mu najlepšie vydarila talianska časť, ktorá sa takému kvázi dovolenkujúcemu životu podobala. V Indii hľadáme pokoj a zároveň sa stretávame s bežným nepokojom mysle, neschopnosti sústrediť sa, s čím sa mnohí môžeme stotožniť. No pocit harmónie stále neprichádza aj kvôli texaskému priateľovi. Bali je iba záver. Keby tento príbeh niekto prežil, tak som si istá, že by bol veľmi obohatený a poučený skúsenosťami. No na plátne to nestihne preniknúť do srdca, neprinesie hlbší "odkaz", ktorý by sme si chceli zachovať. Na to by bolo treba pre niektoré zážitky viac času. A predsa, stopáž je už dostatočná. Ľutujem, že ma to nezasiahlo ale aspoň počas filmu zaujalo, Taliansko pobavilo (a rada som videla miesta mnou navštívené), potvrdilo nejaké vnútorné myšlienky. Nuž, zaujímavé ale nie na dlho. Škoda. (a som rada za znovu objavenie, že Julia žije a hrá, opätovné videnie Franca a Bardema po dobe)

• 22.1.2011  00:08
    Můj báječný rozvod (divadlo) (2008)

Aby jeden človek zaujal na taký dlhý čas treba veľké umenie, pani Balzerová svoj talent a zručnosti jasne preukázala. Hre vdýchla rôznorodé životy, povahy, charaktery. Konverzačná komika spolu s humorom giest vytvorili miestami zmes nečakane skvelého humoru. Tu a tam pekná myšlienka, či trefný opis skutočnosti.. A opäť mám nový pohľad na život. Zajimavé.

• 30.12.2010  01:04
    Dobrý ročník (2006)

Senzuálne potešenie! Krásne prostredie skoro vnucujúce leto, pohodu, teplo, uvoľnenie. Všetko teplé farby. Všade kvety, neskutočné množstvo dekorácie, nádherné!!!!!! Och, skutočne ako na vysnívanej dovolenke. Vizuálne poteší aj Marion Cotillard, v kt. konečne vidím aj niekoho iného ako Piaf. Milé opäť vidieť austrálsku Abbie Cornish, veľmi príjemné. A mladý chlapec! Rozkošné. A čo ešte scéna, kde sledovali pri bazéne film. To bych chcela zažiť! Ucho poteší rôznorodá zmes hudby od nepríjemnej Lolity cez mačacie mňaukanie pri reštaurácii v noci, gitarové variácie, francúzske staré piesne a všetko to ladí! Keď sa k tomu pridá tá nádherná rôznosť v prízvukoch, miešanie francúzštiny s angličtinou, keď francúzi hovoria po anglicky, aké milé a veľmi mäkké!:) Na dotyk asi ja nič nevymslím, ale tie predstavy čo ukazujú majú pre men hodnotu. Chuť z dobrého jedla a vína je tak krásne často opakované s nenúteným vtipom o víne. A vôňu predsa cítime stále! Pôda, víno, teplo, kvietky vznášajúce sa vo vetre.. Ach. Hoci nemám rada Russela C. a nesympatizujem s predstavou chladného finančníka drsne a priebojne starajúceho sa len o peniaze. Ale tak krásne sa so mnou pohrali vo "Francúzsku" že ma dostali. Ich vtipné dovetky, či jednoducho položené múdrosti. A všetko akoby náhodou natočené, veľmi prirodzený dojem získavam, hlavne záver. A záver? Akože mám získať dojem happily ever after a pritom sme opäť na začiatku. Och, som bezmocná. Chcela som dať 4*. Za ten dobrý dojem čo z toho mám... hviezdička. A úsmev na tvári. Veľmi príjemná záležitosť.

• 28.12.2010  13:45
    Zápisník jedné lásky (2004)

To mi nerobte. Toľko pozitívnych odporúčaní som hádam na žiadny iný film nedostala. A prežila som 2 hod. nehoráznej nudy. Mám rada jemné príbehy ale toto prehnali. Od začiatku do konca o tom istom, nič iné, len o vzťahu 2 ľudí. A na základe čoho? Hrozne idealizované alebo prehnané (neovládateľne temperamentná Allie a podivnosti rozprávajúca a možno aj urozprávaná).. Ešteže je maľovanie považované za umelecké, jemné, romantické a scéna ako z "fantázie" keď maľuje na verande nahá.. lebo inak neviem, čo by jej chceli dať za koníčka, aby mohli romantizovať. Jo, šťastie, že hrá na klavír. Pri husliach by to asi nevyniklo. Mám rada príbeh, ktorý sa dá považovať za reálny. Ak tu za uveriteľné počítame Allienine hovorené obavy pri ich spoločnej noci, či to, že sa hádajú, tak prosím. Neviem, čo bola motivácia na spísanie natoľko krehkého scenára. Ešteže doplnili posledných 15 min. v starobe, kt. dodali nejakú zaujímavejšiu pridanú hodnotu, za kt. pridávam *.

• 28.12.2010  13:40
    Princezna Husopaska (1989)

Koľká škoda! Poriadny scenár a lepšieho princa! Začiatok sľuboval krásnu mierne smutnú rozprávku. Jak som sa tešila! Nádherná hudba, samozrejme harfa a flauta, dokonale rozprávková kombinácia. Pokiaľ neprišli na zámok to bolo ešte zaujímavé. No princ nenadchýna, celkovo predniesol max. 10 viet a s Husopaskou hádam ani neprehovoril poriadne pokým si neboli sľúbení. Ako nepríjemne naivné. Lísa zobrazená ako čisté zlo.. príliš čiernobiele. "Pomstychtivá" Husopaska? Chýbalo mi väčšie zapojenie o to hlavné - princa a Husopasky, prejaviť ich vzťah, nie len nejaké pohľady. Veď i paholok či kráľ toho povie viac než "hl. hrdina". Škoda princa a jeho postavy v scenári. A pritom Grimmovci spísali originálny námet! Vysoko hodnotím hudbu a nejaká polhviezdička za môj detský sentiment a predstavy o rozprávke, kt. som kedysi mala.

• 25.12.2010  23:09
    Orest z rodu čarodejníkov (TV film) (2010)

Kategória rozprávky, projekty financované/vytvorené STV (vďaka zmluve so štátom). Nie zlé. Možnosti sa mohli využiť lepšie. Páčilo sa mi, že atmosféru príliš neromantizovali. Príjemné zábery i hudba, nádherné prírodné prostredie. Spočiatku snáď samé spomalené zábery a často pohyblivé tracking shoty.. niekedy rušivé pre mňa, keď sa na ani na chvíľu obraz nezastaví. Neskôr som si začala uvedomovať, že mnohé prvky som už "niekde videla". Čierni rytieri - Fantaghiro, pestúnka sa pýta nič nehovoriaceho strážnika - Pyšná princezná ?, zábery s pierkom - Forrest Gump, ostatní sluhovia, kt. mali priniesť komiku - Princezná so zlatou hviezdou na čele, sokol - Sokoliar Tomáš, holub - Popoluška, lietanie, Fata- Súdna sieň :), hľadanie na dne jazera - typicky rozprávkové mimo ostatných znakov symptomatických pre rozprávku (mag. čísla, čary, dobro nad zlom zvíťazí, princezná iba s otcom sa zamiluje do chudobného mládenca a naopak...). Trošku mi vadili hlavní predstavitelia, mne nie úplne sympatickí a priveľmi "súčasní" výzorom. Dievča stále nosiace náušnice. Trošku detinské šaty aj v staršom veku ale kráľ má nádherný honosný odev. Triky nie úplne nadčasové ale rozhodne nie zahanbujúce ako by som očakávala od STV. Čo ten zlý zvukový synchron? Resp. bolo nutné dabovať slovenských hercov? Podivné farby, resp. prechody od tmavých do veľmi svetlých častí, obraz v 1 polovici žiarivý a na druhej nemôžem rozoznať cez tiene. A čo tie netypické zvláštne mená? Celkovo.. nie zlé, prostredím príjemné, nie neznesiteľne jednoduché. Ale ešte trošku šmrncu to postráda, väčšiu osobnosť. (mám strašnú chuť spojovať so Sokoliarom Tomášom a Kukurom aj keď neviem prečo, nuž tu by chýbal Kukura a fešák Ostrik :)) Proste. Môže byť.

• 3.12.2010  22:53
    Panna nebo orel (2010)

Dobrý nápad, v teen filmoch jeden z lepších. Zajimavý film, ľahší, pohodový, sympatický. Myslím, že ma bere a veľmi sa mi páči, ak je film moderný. (Niekedy mám radšej nadčasovú eleganciu spojenú s modernosťou ako aj v GG) takže FB, teraz moderné "korzety", časté narážky na predchádzajúce diela, režiséra etc., necháva dojem, že terajšia generácia sa trošku zaujíma o históriu audiovizuálnej kultúry. (verím, že máme väčšie možnosti, než naši rodičia a aj ich využívame). Páčilo sa mi, ako si robili srandu, jednak zo statusov na FB, scénka z rozpačitej konverzácie na rande pred tým než sa to zvrtlo, ako vo filme tvrdili, že dievča nie je hneď šialene in love ako by bola v GG alebo v The Sisterhood of the Traveling Pants. Sklamali ma, keď to však nakoniec dopadlo presne podľa klišé. Divák to vyžaduje, áno ale predsa, príliš rozprávková zápletka s chlapcom, o kt. nič nevieme, proste tam bol jedine aby mala niekoho, s kým bude ideálne in love. Inak si ani neštekol poriadne, je odtrhnutý od všetkého. Film je pohodový, dobre sa naň pozerá ale chcelo by to ešte trošku zložitejšiu zápletku.

• 20.11.2010  13:12
    Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010)

Je nebezpečné zahrávať sa s očakávaním divákov od filmu. Trailery, propagácia, námet .. všetko hovorilo o filme plnom akcie. Čo sme videli aj akcia bola, ale ako som videla z kina, ľudia sa často sťažovali na pomalosť. Film aj bol svižný, no v porovnaní s predchádzajúcimi HP menej. A očakávalo sa predsa nasledovanie v dosavadnom štýle. No 7. diel je celkom odlišný. Po pravde, nebyť zvučných mien na snáď každej pozícii, s menšou dávkou akcie a rozpočtu, by som ho videla asi na nejakom festivale. Atmosférou mi ho veľmi pripomínal. A vnorením sa do duše, dôrazom na psychiku, prirodzeno, pohľadmi do tváre v kontraste s veľkými celkami. No mnohé typické pre blockbuster, keď akcia, tak šialene premakaná, až ma ľaká v kine, veľmi rýchla (v lese až príliš), v dobrom slova zmysle, pravý spektákel etc. ostalo. Čo ma zamrzelo je, že part I je ako 146 min. dlhá overtúra pred veľké finále, kt. bude snáď absolútny vrchol celej ságy. Predpokladám veľký kontrast medzi 1. a 2. časťou. No pridlhá predohra. Keď cítim, že by mohli kde-čo vyhodiť, to nie je pre film dobré. Takisto pripravovali príliš široké pole pre finále. Chápem, že to mohlo byť dôležité, no zdá sa mi, že neskutočné množstvo postáv žblechtlo max. 1 vetu (škoda, že sa nemohli viac zapojiť), celé sa to točilo okolo tria. Čo ma dostalo bola úchvatná animácia príbehu, krásne bielo-modro-čierne ladenie, milé vtipy (hl. Ron + Hermiona keď sú pohádaní), citilvá Dobbyho smrť, celková jemnosť a prepojenosť diváka s dejom. Som zvedavá na Part II. Veľmi sa teším.

• 13.11.2010  22:15
    Sabrina (1954)

Zlatá Audrey v božskej róbe od Givenchy (* naviac). Milé, ohromne vytvárajúce francúzske klišé, La Vie En Rose- ovské. Humphrey čiastočne sympatický ale v Casablance ma bral viac. I keď je trošku starý na danú rolu, no stále menej než Gary Cooper v Love in the Afternoon. Zapamätám si film aj s francúzskym kuchárom. Celkovo fajn, pobaví ale asi sa neuloží v pamäti na večnosť.

• 13.11.2010  14:58
    Pilíře Země (TV seriál) (2010)

Mixed feelings. Pozoruhodné, veľkolepé, brutálne naturalistické. Aj pútavé. Ohromná produkcia, aj pod Scottovou značnou. Som zvedavá na zákulisie, čo všetko museli vykonať pre výrobu tejto mini série. Nápad sa mi veľmi pozdáva, predlohu nepoznám, oceňujem odvahu pustiť sa do toľkého neznáma. Stredovek pútavo pre dnešné publikum? To preto všade tá striekajúca krv a nahé ženy? Pre mňa najväčšie mínus. Strašné násilie. Skutočne sa natoľko posunula hranica znesiteľnosti bežného diváka, že ho už nezaujme nič iné než takéto diabolstvá?(nič iné mi na um neprišlo, na to sa nedá pozerať!)___ Čo oceňujem je zaujímavá podívaná kvôli veľkosti všetkého. Celé prostredie prechádza pozoruhodnými zmenami. Pozorovať to je fascinujúce. Neskutočne. Aj vďaka seriálu si opäť uvedomujem drobnosti, kt. mi neprišli úplne zrejmé. Ohľadne mestských privilégií, plynutie času v tej dobe, nerýchly progres prác... Odhalením toho si ma veľmi získali. Mám rada, ak mi filmári sprostredkujú detailnejší náhľad na doby minulé, kt. som si dovtedy neuvedomovala a predsa som o nich vedela. __ Získalo si ma aj obsadenie. Vyhranené postavy dobre predstavené. A väčšinou si v nich herci našli niečo, čím ich spravili aj trošku sympatické. I keď cítim podivnú snahu ukázať nám, že postavy sami so sebou bojovali, dobro a zlo. Celkovo. Zážitok. Výpravné, mohutné, krásne stredoveké /väčšinou náladou deja a stavbami, nie Alieninými investičnými špekuláciami a trochu komixovými titulkami ale s podmaňujúcou hudbou/ škoda príliš brutálne, herci veľmi sympatický a pre mňa pohľadní.. Zážitok.

• 13.11.2010  14:55
    Yellow Handkerchief, The (2008)

Obávam sa, že ak chcem depresiu, dokážem si ju zabezpečiť aj sama. Tento film ju rád sprostredkuváva. Silný nepríjemný pocit z disharmonickej hudby celý čas, nemilá zápletka, zlý pocit z celkovej pomalosti plynutia. Brr.. Mala som dojem, že som na film. festivale. Kvôli tej zvláštnosti, v ktorej som sa cítila neisto. Snímku som si vybrala kvôli Redymu, kt. si získal moje sympatie posledne, žiaľ, trošku mu klesli. S ním sa mi vždy spájala plachosť jemnosť a niečo medzi nebom a zemou. Tu to trošku nedal znať. Asi by som mala oceniť aj W. Hursta nedokážem sa preniesť cez ten zlý pocit z filmu. Kristen a jej tradičný štýl vyjadrovania sa. Nevidím zmenu proti iným filmom. Celkovo mne nemilé, nezáživné. Iným možno inak. Čo sa mi najviac páčilo boli fotka Kristen a jej krásna štylizovaná póza keď sedela v aute bokom.

• 12.11.2010  23:50
    Odpolední láska (1957)

Rozkošné, elegantné, milo old-fashion komediálne. Čo som si všimla: Audrey má nádherné nádherné mandlovo tvarované oči a ladnú siluetu. Počas celého filmu prevládali zábery na postavy v celku, polocelku, polodetaile ale do tváre sme hercom mohli vidieť až v závere. Čomu som v podstate rada, inak by mi vekový rozdiel vadil asi väčšmi. Vhodná hudba. Opakovanie nevadilo. Dojem starého filmu pripomínali aj scény čiastočne zastavené, obraz posúvajúci sa k pohybujúcemu sa objektu. Dobrú náladu a úsmev šírili aj slovné hračky a ich konverzačnosť. Ukončenie trošku zúfalým záverom nehodnotím ako veľmi šťastné. Ale inak je film čarovný. Avšak iba pre ľudí, kt. oceňujú kúzlo atmosféry a rokov minulých, ktoré sú tu krásne zosobnené.

• 15.10.2010  23:30
    Jak na věc (2002)

nebežné na "romant. komédiu/drámu". Rozhodne oceňujem pridanú hodnotu trošku zamyslenia sa a absolútne skutočného Nicholasa Houlta. Skvelé chlapče!

• 12.9.2010  01:07
    Na sv. Valentýna (2010)

Pridlhé, násilná snaha zaľúbiť sa príliš širokému publiku, nakoniec sa nezavďačili mnohým, I would say. Sympatický B. Cooper spolu s Juliou v lietadle, Jessica Biel tiež ale inak slabé, nie pozitívne originálne, nevýrazné...

<< předchozí 1 2 3 4 5 6 8