Jméno Owen Wilson mám dlouhodobě spojeno s béčkovými komediemi především pro mladší obecenstvo, proto jsem k tomuto filmu přistupoval se značnou skepsí. Prvních deset minut mi dalo za pravdu, ale postupem času jsem film začínal mít stále radši a radši. Jedná se o typický příběh ze života mladého novináře, který se rozhodne jít do chomoutu, ale o přírustku do rodiny zatím nechce ani slyšet a dělá všechno proto, aby tomu zabránil. Na radu svého kamaráda daruje svojí ženě malé roztomilé štěňátko, jehož celý život i společně s mladými novomanželi sledujeme.
Starý vojenský veterán z Koreje Walt žije ve čtvrti, kam se stěhuje stále více asiatů, z čehož má pramalou radost a svým arogantním chováním si dělá nepřátele. Jedni z nich - místní gang - mu chtějí připomenout, že je to jejich teritorium a tím vyprovokují staříka, aby se znovu chopil zbraně... Clintovy skvělé grimasy s odporem ke všemu cizímu mi připomněly film As Good as It Gets s Jackem Nicholsonem, při setkávání s mladou sousedkou mi film připomněl Lost in Translation, avšak příběh a pointa jsou zde nudné a obehrané.
Strhující film s výtečnou Angelinou Jolie v hlavní roli. V zaměstnání je úspěšná a kvůli pracovnímu vytížení stále odkládá slíbenou návštěvu kina se svým 9-letým synem. Jednoho dne se však vrátí do prázdného domu. Její syn se vždy po setmění vrátil domů, ale dnes ne. Volá proto na policejní stanici, ale pátrání po chlapci je dlouho bezvýsledné, až jednou...
Film vypráví o začátcích ropného magnáta Daniela, jeho postupném bohatnutí a chamtivosti na úkor své rodiny a známých. Výborné herecké výkony a kamera mi však nevynahradily pomalu jdoucí děj, proto jdu s hodnocením ještě níž než Aiax, pod jehož velice dobře napsaný komentář bych se mohl taktéž podepsat.
Tak tohle se Panu režisérovi moc nepovedlo. Nevím co sem napsat, abych toho moc neprozradil a zároveň neodradil těšící se diváky. Snad jen, že scén, kde z plátna přímo sálá americký patriotizmus a nepřekonatelné hrdinství, je ve filmu až moc...
Příjemný film ze života a o životě s řadou absurdních i úsměvných okamžiků - nemá sice žádný příběh, ale ukazuje jak je svět malý. Sledujeme životy několika postav, jejichž cesty se více či méně protínají.
Poslední společný koncert Yoko Ono a Johna Lennona. Yoko patří spíše do Hvězdné pěchoty, než k mikrofonu vedle Johna, naštěstí tomu se koncert povedl ve velkém stylu a částečně mi napravil celkový dojem.
Šikovný pekař uvidí po zdi lezoucí krysu(?) a zaplácne ji několikrát těstem. Pak začne z těsta tvarovat různé podobizny a když je "sochařením" pohlcen, příjdou kolegové a trošku ho schladí.
Jestli jsem to spočítal správně, tak v tomto krátkém snímku vidíme čtyři! policisty řídit dopravu na jednom! přechodu pro chodce a několik projíždějících tramvají.
Dvě bábetka sedící v dětských sedačkách a to jedno šťouchá do druhého tak dlouho, dokud mu nevezme hračku a tím ho rozpláče. Docela roztomilý snímek:-)
Půlminutové "krmení" lva v londýnské zoologické zahradě - nic interesantního jsem na snímku nenašel, ale ony se ty začátky kinematografie špatně hodnotí...
Příběh se odehrává na anglickém venkově. Hlavními postavami jsou farář Walter, jeho žena Gloria a děti Holly a Petey. Walter je příliš zahleděný do svojí práce a na zapomíná na rodinu, což už Gloria neunese a poohlíží se po pohledném instruktorovi golfu. Petey je terčem posměšků ve škole a kolem dospívající Holly se točí tucty nápadníků. Jejich životy se mají změnit s příchodem nové hospodyně, paní Hawkinsové... V podstatě mám na snímek stejný názor jako Rex Mundi, jen doplním, že Atkinson hraje vážnou roli opravdu dobře. Takže kdo ho chce vidět ve filmu, kde ze sebe nedělá šaška, tak můžu vřele doporučit:-)
Mladá Ji-hae vyrůstá sama bez rodičů. Jednou otevře truhlu s korespondencí jejích rodičů. Objevuje jejich spletitý příběh lásky, ne nepodobný tomu jejímu... Chvílemi jsem docela trpěl, film je především pro milovníky žánru. Díky mnoha krásným momentům stojí snímek vidět, ale tu přeslazenost a zdlouhavost mi nevyhradily.
Krátký film Den svobody, který režisérka natočila jako náborový film pro wehrmacht, ilustruje průběh propagačního vojenského cvičení, v němž se představují jednotlivé bojové jednotky v akci, momentky z ranního probuzení, mytí, snídaně... (zdroj: www.nostalghia.cz )
Junta žije na vesnici, ale místní ji nenávidí. Obzvláště ženy, které ji podezřívají z čarodějnictví. Je jediná, která dokáže vylézt do jeskyně, ukryté vysoko v nedalekých horách, kde za úplňku svítí záhadné modré světlo. Spousta místních mladíků se pokoušela Juntu následovat, ale nikdo z nich se nevrátil živý. Z vesnice ji nakonec vyobcují a ona odchází žít do hor. Tajemství modrého světla svěří jednomu muži, který ho však vyzradí... (zdroj: www.katalog.artfilm.cz )
Dokumentární film o 5. říšském sjezdu NSDAP, který se konal v Norimberku od 30. srpna do 3. září 1933. Ministerstvo propagandy film šířilo prostřednictvím německé ústřední půjčovny filmů. Od konce 2. světové války byl film považován za ztracený. (zdroj: www.katalog.artfilm.cz )
Zajímavý dokument z podmořského světa. Ke konci již malinko zdlouhavé, ale díky krásným záběrům a pěkné hudbě přimhouřím oko. Komu se zalíbí Aquamarine - barvy moře, tomu můžu doporučit snímek mé oblíbené režisérky Impressionen unter Wasser.
Velmi zajímavý a smutný pohled na neklidnou situaci mezi Izraelem a Palestinou očima kontroverzního režiséra Olivera Stonea. Dokument obsahuje také rozhovory s čelními představiteli minulosti i současnosti těchto dvou etnik. Nejvíc mě zaujala výpověď maskovaného palestinského vojáka z hnutí Al Axa Martyrs Brigade, "bojující za svobodu", který mj. přiznává, že všechny palestinské zbraně pocházejí z Izraele a že není problém si koupit třeba i tank, nebo že existuje velice dlouhý seznam dobrovolníků pro sebevražedné bombové útoky. Pro všechny, zajímající se o blízko-východní otázku, je to must see záležitost.
Tomuto komornímu dramatu z období druhé světové války kralují především velmi dobré herecké výkony - zejména hlavní hrdinku, jejího oponenta z gestapa a vrchního soudce je radost sledovat. Film ukazuje tehdejší myšlení německého národa a jeho víru v lepší svět bez "podlidí" a naproti tomu skupinu studentů, kteří veřejně hlásají pravý opak, za což jsou stíháni. Film ocení především ti, kteří se zajimají o historii druhé světové války, milovníci bojové akce budou zklamáni - žádná zde totiž není.
Sourozenci Anička a Zbyněk jsou sirotci. Zbyněk pracuje, Anička chodí do školy a stará se o domácnost. Chtějí jet na dovolenou k moři, proto shánějí podnájemníka. Jednoho dne si přivede Zbyněk domů svou dívku Kateřinu, ale předstírá, že je to jen nájemnice. Zakrátko pravda vyjde najevo a vztahy mladé trojice se změní... Díky bravurně zahrané roli Aničky v podání Ivany Andrlové dávám za čtyři, jinak je to spíš průměrný televizňák.
Henry Letham je mladý malíř a obdivovatel někdejšího spisovatele Christiana Ravelleho. Obdivuje ho natolik, že ho chce napodobit a za pár dní, v den svých 21. narozenin, spáchat sebevraždu. V tom se mu snaží zabránit psychiatr Sam Foster, ale bude to pro něj těžší úkol, než si zpočátku myslí... Po vizuální stránce úchvatná podívaná s dynamickou hudbou, jen škoda, že ji trošku sráží pro mě až moc komplikovaný příběh.
Willie je maďarský přistěhovalec, žijící už delší dobu v Americe. Nic moc nedělá, jen se tak poflakuje a se svým parťákem Eddiem si přivydělává hazardem. Na pár dní k němu přijede sestřenice Eva, kterou si přes počáteční odstup oblíbí. Za nějaký čas, když se Williemu a Eddiemu zadaří v kartách, se rozhodnou trošku si peníze užít. Půjčí si tedy auto a jedou do Clevelandu navštívit Willieho tetu Lotte, u níž nyní bydlí Eva. Vezmou ji s sebou na dovolenou na Floridu, ale ta se jim moc nevydaří... Stejně jako celý film, ve kterém jsou sice krásné dlouhé scény, ovšem s pramalým dějem, který od dobrého filmu vyžaduji.
Dva američtí chudáci a jeden zkušený, ale zrovna taky chudý zlatokop, se vydávají do Mexika zkusit štěstí. Po týdnech tvrdé práce se jim pytlíky se zlatem zvětšují a přichází na řadu závist a strach o to, že je některý z nich podrazí a vezme všechno. Do toho se navíc připlete další Američan Cody, který si také začne dělat nárok na podíl... Názorná ukázka toho, jak s člověkem dokáže zamávat bohatství.
Marley a já (2008)
Gran Torino (2008)
Výměna (2008)
Písně z druhého patra (2000)
Velmi absurdní a pro mě velmi nudný snímek. I když obsahuje mnoho zajímavých scének, jako celek mi přijde naprosto nezáživný a zbytečný.
Až na krev (2007)
Vlajky našich otců (2006)
Pražská strašidla (1966)
Vyprávění o strašidlech staré Prahy je díky Janu Werichovi zajímavější, avšak stále jen průměrné...
Battement d'ailes du papillon, Le (2000)
John Lennon Live in New York City (koncert) (1986)
Gummo (1997)
odpad!Jedná se o jakési domácí video, pravděpodobně z nějakého amerického zapadákova plného různých pobudů a divných stvoření. Děj jsem tu vůbec nezaregistroval, video se skládá hlavně z několika za sebou jdoucích scén a scének, například demolování místnosti několika opilci, nebo přednáška na téma Jak zabít kočku... Pro mě jednoznačně nejhorší "film?", co jsem kdy viděl.
Sky Scrapers of New York City from North River (1903)
Pohled na Manhattan začátku 20. století z plující lodi není sice moc záživný, ale nepochybně má svoji dokumentaristickou hodnotu.
Fun in a Bakery Shop (1902)
New York, Broadway et Union Square (1896)
Babies Quarrel (1896)
Une partie des cartes (1896)
Za karetního fanouška v podobě vrchního jednu hvězdičku přihodím, jinak mě tohle "domácí video" s pány, hrajícími karty, ničím nezaujalo.
Basse-cour (1896)
Děti krmící drůbež, ani pěkná hudba mě za srdce nevzaly...
Lion, London Zoological Gardens (1895)
Univerzální uklízečka (2005)
Keulraesik (2003)
Tag der Freiheit - Unsere Wehrmacht (1935)
Modré světlo (1932)
Vítězství víry (1933)
Aquamarine - barvy moře (2004)
Persona Non Grata (TV film) (2003)
Poslední dny Sophie Schollové (2005)
Bitva o Alžír (1966)
Děj je situován do Alžíru roku 1954, na počátek alžírského povstání. Sledujeme mladého ambiciózního revolucionáře Ali la Pointeho, který se stává stále více vlivnějším a zanedlouho se stane vůdcem Národní osvobozenecké fronty, bojující za svobodu proti 130 let dlouhé nadvládě francouzských kolonialistů. O dva roky později, v červenci roku 1956, dojde v centru Alžíru k několika teroristickým činům a situace se francouzské armádě vymkne z rukou. Proto je počátkem roku 1957 povolána 10. výsadkářská divize v čele s podplukovníkem Philippem Mathieuem, která má za úkol razantním způsobem zneškodnit teroristy a potlačit revolucionářské choutky Alžířanů...
Podnájemníci (TV film) (1976)
Hranice života (2005)
Podivnější než ráj (1984)
Poklad na Sierra Madre (1948)