Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Lepší už to nebude

Lepší už to nebude (1997)

Je to ostuda, ale tento film jsem viděl poprvé až loni (léto 2007). Ale myslím, že to je jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděl. Je to snímek s velmi dobrým příběhem, ale celý stojí a padá s neskutečným výkonem Jacka Nicholsona (možná nejlepšího herce filmové historie). Dát mu Oscara za tento film byla naprostá povinnost. Nicholsonův nesnesitelný spisovatel Melvin Udall zkrátka nemá chybu a také Helen Hunt ve své roli číšnice, do které se hlavní hrdina nakonec zamiluje a díky které se i trochu polepší, byla vynikající - však také získala Oscara. Je to komedie (udržuje si své tempo až do úplného konce), takže se tam najde i plno vtipných situací. Ještě teď se musím smát, když si vzpomenu, jak se Jack řítil k telefonu a před telefonováním se začne zuřivě česat... Naprosto perfektní!

Prolomit vlny

Prolomit vlny (1996)

Nejlepší film Larse von Triera, nejlepší výkon Stellana Skarsgårda a hlavně - to, co předvedla Emily Watson, byl jeden z nejlepších hereckých výkonů, jaké jsem kdy viděl. Na to, že to byl její první film, se jedná vyloženě o zázrak. Měla dostat Oscara...Výborně natočené drama a Trier si řekl o místo mezi mými oblíbenými režiséry. Emily Watson si o místo mezi mými oblíbenými herečkami neřekla, ta to vyloženě zařvala! :-) Takové sžití s postavou se vidí málokdy, jednalo se o velmi procítěný výkon plný emocí - ale pozor, vůbec to nebylo přehnané, bylo to naopak už neuvěřitelně věrohodné. Trier zkrátka umí dostat z herců to nejlepší - tím ale nechci říct, že to je jen jeho zásluha. Jeho zásluha je především to, že tuto mimořádně talentovanou herečku objevil a dal jí šanci. Fakt velmi silný zážitek a toto drama doporučuju každému, kdo to ještě neviděl.

Sloní muž

Sloní muž (1980)

Nemám slov.... Neskutečně vynikající film. Možná nejlepší a nejpůsobivější film, co jsem kdy viděl; černobílá mu jen prospěla, protože navodila tu správnou stísněnou atmosféru. Jedná se o první film Davida Lynche, který jsem shlédnul - a rozhodně není poslední. Akademie to opět nezvládla - minimálně skoro všech 8 oscarových nominací mělo být v tu plešatou sošku přetaveno. To, co dokázal předvést John Hurt pod dokonalou masku, bylo naprosto neuvěřitelné! Anthony Hopkins svou zajímavou postavu také pojal nejlépe jak mohl a minimálně nominace na Oscara by mu slušela. Film je obrovským zážitkem a zanechal ve mě velký dojem. Všichni si za něj zaslouží maximální uznání, jelikož tento silný příběh nemohl být na plátno převedem lépe. Navíc jsem nadšený, že film ještě překonal mé téměř astronomické čekávání. 200%!!!

Krajina stínů

Krajina stínů (1993)

Neuvěřitelně nádherné dílo, které na mě zapůsobilo minimálně tolik jako Cena za něžnost - a nemyslím, že jsem si na tento film vzpomněl jen díky přítomnosti opět vynikající a přesvědčivé Debry Winger. Z kolika procent se to zakládá na skutečnosti mi může být úplně jedno, protože to opravdu není klasický případ životopisného filmu. Stojí to na scénáři, Attenboroughově režii a především, především na neskutečném výkonu Anthonyho Hopkinse, který v roli spisovatele C.S. Lewise opravdu zazářil. Pro mě je to možná jeho nejlepší výkon vůbec a je nepochopitelné, že za to nedostal Oscara. (To, že nebyl ani nominován, je už vyloženě zločin.) Mám pocit, že tento film si zaslouží být umístěn mezi mé oblíbené.

Hanebný pancharti

Hanebný pancharti (2009)

Neuvěřitelný film, byť se neodvažuju říkat "tarantinovský", když jsem od tohoto režiséra zatím viděl nepochopitelně jen dva filmy, za což se mu co nejhlouběji omlouvám.