Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Poslední recenze (1 007)

plakát

Batman Rok jedna (2011) 

Batman: Rok jedna si očividně jde svou cestou i když zároveň dodržuje všechna "Batman" schémata jak to jde. Předloha byla jasná: Frank Miller napsal prostě jeden z nejlepších komiksů této doby, aspoň co se Batmana týče. Tudíž dodržování linie jeho vyprávění přišlo Warnerům určitě jako dobrý nápad než naopak. A ve výsledku se to vlastně všechno projevilo. Tento hodinový snímek mám vcelku rád a přiznávám se, že si na něj nejčastěji vzpomenu, když uzřím Batman začíná od Nolana (bodejť když obé čerpá z jedné předlohy). Děj animovaného filmu se "motá" někde kolem stejného, člověk v něm najde i shodné vedlejší postavy, nikde nenudí, spojité vyprávění o dvou počínajícíh hrdinech klape celkem solidně. Scény jsou plné akce a plné neustálého zápolení a na hromady vystřílených nábojů také dojde. Co více si vlastně přát? Nastavené tempo vydrží až dokonce, vše dobře dopadne (tedy skoro), zloduši jsou potrestání, takže teď už jen umýt, vyčistit zuby a do postele. Čtyři silné hvězdičky, ale pozor velmi pevně ukotvené v rámci animovaného filmu, který je navíc natočen dle předlohy komiksu

plakát

Magnum Force (1973) 

Druhé pokračování vyprávění o často naštvaném a neustále suspendovaném Harry Callahanovi, radikálně mění náladu a samotnou atmosféru vyprávění o proti celkem ve všech svých směrech krotké "jedničce". Příběh na nic nečeká a hned od začátku nastavuje dobré tempo, dobrý styl filmové řeči a za třetí dobrý příběh. Protivníci jsou zde natolik záporní, až se Harry počíná jevit jako obyčejný "polda", který v práci vydělává peníze. Situace a příběh donutí Clinta na tváři vykouzlit ještě kamenější a nehybnější výraz než jsem u něho zvyklý. Ačkoliv jsem ho neviděl tak často v neohrožených "chlapáckých" akcích tak jako v předešlém snímku nemění to nic na poutavosti vyprávění. Nakonec je stejně donucen vytahovat svůj Magnum 44 více než je zdrávo. Snímek skvěle šlape. Je to kvalitní žánrovka, která velmi slušně navazuje na předchozí film Drsný Harry a v ničem o proti němu nezaostává. Jde sice svou cestou - tam kde je vidět (Drsný Harry) velká nadsázka a i zábava - zde kontruje spíše tíha společenských problémů, zejména těch velkoměstských; - tam kde je určitá lehkonohost v řešení nastálých situací, zde cítíme spíše respekt hlavního hrdiny. Aby bylo jasno, nepovídám tady nic o tom, že by se Clint v tomto filmu něčeho zalekl a utíkal domů. To zase ne! Příběh ho zde spíše nutí aby více projevil jaký je uvnitř a jaké zásady či morální kodexy vlastně vyznává. Taková rozhodnutí v prvním díle dělat nemusel (až na slabé vyjímky). Linie vyprávění v Drsném Harrym byla celkem jasná a jednoduchá. Zde tomu již tolik není. Toto vše zmíněné, ale dohromady velmi dobře funguje. Snímek má spád a doopravdy mě až dokonce zajímalo jak to dopadne. Takže všichni fanoušci C.E. směle do toho. Film je na technické úrovni standartní. Co můžu vyzdvihnout je celkem zajímavá (ačkoliv ničím převratná, to zase nečekejte) doprovodná hudba známého skladatele Lao Schifnera. Každopádně snímku sluší širokoúhlá verze než ta TV ořízlá (i když v dnešní době by snad již snímek měl jít i v TV v poměru takovém v jakém byl film natočen tedy 1:2.30).

plakát

Stahující se smyčka (1984) 

Seč se Tuggle a ostatní snažili zřejmě co mohli, jejich vyprávění někde zhruba po dovu třetinách spadlo do průměrného žánrového "béčka", ve kterém samotný konec, ve kterém jsem byl svědkem bitky hlavního hrdiny mezi projíždějícími nápravami vagónů, dokonce vytvořil na mé tváři úsměv. Je to, ale škoda. Snímek měl začátek a kus děje hezky rozjetý; vyprávění se pohybovalo někde na pomezí temného thilleru a těžké detektvivky. Hodně tomu napomáhali dva aspekty: kdy jedním je kamenná tvář Clinta a druhá tmavé ulice New Orleans plné neřesti. Věřím, že kdyby tvůrci dokázali udržet načrtnutý rámec stylu vyprávění, dostal by se snímek o několik řádů výše. Ačkoliv těžko soudit, spousty diváků by tento vývoj také jistě strhlo. A to právě z důvodu pomalého a temného tempa příběhu. Ale mě poslední třetina snímku, která dosti změnila kurz a chytla laciný vítr do plachet, spíše zklamala a hlavně kvůli tomu posílám film do šedivého průměru. To u mě znamená, že film vyloženě nenazlobí, ale když ho v životě neuvidím, také se nic nestane. Clint Eastwood ve snímku podává svůj standartní výkon; své fanoušky rozhodně "nenaštve", dokonce v jednom záběru je vidět jeho úsměv, což považuji za vyjímečnost. Hudební doprovod průměrný, kamera a střihové "serepatičky" taktéž. Sice můžu spekulovat o tom, že kdyby film točil sám Eastwood mohl dopadnout lépe, ale to mě k ničemu nepomůže a na filmu to nic nepřidá. Tři hvězdy už tradičně za Clinta a zajímavý začátek.

Poslední hodnocení (1 410)

Batman Rok jedna (2011)

14.07.2013

Star Wars: Klonové války (2008) (seriál)

14.07.2013

Playgirls (1995)

12.07.2013

Čelisti IV: Pomsta (1987)

12.07.2013

Nekonečný příběh 3 (1994)

12.07.2013

Sám doma 3 (1997)

12.07.2013

Trhala fialky dynamitem (1992)

12.07.2013

Kameňák (2003)

12.07.2013

Šmankote, babičko, čaruj! (1998)

12.07.2013

Reklama

Ovládací panel
5 bodů