Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Krátkometrážní

Recenze (4 351)

plakát

Abrahámovy děti (2004) (seriál) 

Slabých 80%. Projekt je rozmáchlý do veliké šíře a tím trpí jeho hloubka. Situaci a problémy spíše konstatuje a zobrazuje, než aby opravdu zaujatě hledal důvody a pokoušel se nabízet náměty k řešení. Navíc zcela abstrahuje od možnosti, že by kořen nenávisti mohl být živen i něčím jiným než jen v náboženstvím. Ale za pozorné shlédnutí to rozhodně stojí.

plakát

A co dále, Baltazare (1966) 

Fiilm o lidské hlouposti a zlomyslnosti promítaný na plátně oslího života.

plakát

A co třeba Adolf? (2018) 

Skvělý námět, který povznáší nečekaná schopnost Němců být sebeřezní. Moc pěkný zážitek.

plakát

A čo ja, miláčik? (1986) (TV film) 

Výborná, neprávem zapomínaná komedie s virtuozním komediantství Martina Huby. Možná to není úplně za 5*, ale opravdu se mi to líbilo.

plakát

Adamova jablka (2005) 

Naprosto nedoceněná, přehlížená perla. Dívám-li se na film, podvědomě, ať chci, nebo ne, mi běží hlavou: tohle bych udělal jinak, tohle je podle mne zbytečné, tady to bych udělal přesně tak... U tohoto filmu mám jediný pocit: tohle bych nikdy nedokázal. Dělat si srandu z neonacismu stejně jako z rakoviny nebo z mentálního postižení dítěte, zůstat nad věcí, nebýt nevkusný, vést příběh přes zvraty, které nejsou uvěřitelné, ale přitom přimět diváka jim uvěřit, protože jim uvěřit chce, a spousty spousty dalších nádher - to je kumšt.

plakát

Adamova zeď (2008) 

Opomíjený, neznámý film s neznámými herci, přitom pěkná podívaná. Samozřejmě je to jedno z řady dramat o etnické netoleranci, zde ovšem je záběr přece jen hlubší. Nic nezůstává na povrchu jen u popisu nesmyslností vzájemných animozit. Poučné je, že lidé, kteří odcházejí ze svých zemí kvůli neustálému napětí a obavám o život, v novém, bezpečném prostředí konsolidovaného světa, si přes vnějšková prohlášení (kvůli těmhle náboženským nesmyslům jsme odtud odešli!) své předsudky přinášejí s sebou a ve své netoleranci jen modifikovaně pokračují. Řešení zřetelně předpokládá mnohem delší trať, než se zdá.

plakát

Adamovo žebro (1949) 

Komedie spíše úsměvná než k popukání. K lepšímu vyznění by prospělo, kdyby byla méně zlomyslná. Veškerá ať již slovní nebo situační komika zde vyvěrá z ponižování toho druhého, zvláště pak z ponižování jeho jí, což navíc, možná nechtěně, vyznívá protivně feministicky.

plakát

Addamsova rodina (1991) 

Stále velmi dobrá originální komedie, byť o krůček pozadu za seriálovou verzí ze šedesátých let.

plakát

Addamsova rodina 2 (1993) 

O chloupek horší než jednička, o dva chloupky za seriálovými Addamsonovi ze šedesátých let, ale stále moc dobrá zábava.

plakát

Adios Django (1966) 

Zklamání. Film porušuje základní pravidlo žánru - chybí mu humor. Postavit vedle sebe dva bratry, z nichž jeden celý film lítá jako debilní poděs a druhý šestiraňákem zmůže, aniž hne brvou, tolik, co za druhé světové nedokázalo ani kulometné hnízdo, je sice možné, ale nesmím se při tom tvářit, že to beru vážně. Jestli se po mně chce, abych pocitově s těmi hochy soucítil a prožíval jejich trable, tak je mi líto, ale já jsem je v tom nechal. Proč nejdu v hodnocení ještě níž, je proto, že herci dělali co mohli a co ji m scénárista a režisér nepokazili, že to má pěknou muziku a že mám pro western slabost.