Reklama

Reklama

VOD (1)

Bývalý detektiv se ujme vyšetřování záhadné vraždy, ke které došlo na americké vojenské základně. Pomáhat mu přitom bude mladý kadet z West Pointu jménem Edgar Allan Poe. (Netflix)

Recenze (316)

verbal 

všechny recenze uživatele

Na Bleděmodré oko, slibující solidně obsazenou, svižnou, ponurou historickou hororktivku, jsem se vcelku těšil. Tudíž jsem byl včera solidně zklamán, když jsem po všem tom těšení dostal Světlehnědé hovno, solidně obsazenou, unylou, ponurou hysterickou psychožvanivku. Psychožvanivku se vcelku slibným začátkem a poměrně neotřelým vyústěním, mezi nimiž však zeje otravná hodina a půl dobové kostýmní krasomluvné prudy a narkoleptických mindráků v potemnělých místnostech. Možná kdyby dramaturg zrovna neměl příušnice, když ve škole brali záživnost děje, a režisér se jen artisticky neukájel rádoby Poeovskou poetikou, až se mu rozutekly skutky, nemusela být tato fikční epizoda ze skutečné westpointovské kalvárie psychotického vypleštěnce Edgara Allana pouze takovým (v)leklým Úsherem. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Mellingův herecký projev mě první půlhodinu strašně iritoval, ale pak si to nějak sedlo. On je zvláštní týpek. Kdysi jsem někde četl, že každý člověk má nějaký ekvivalent zvířete, tak on je v mých očích netopýr. Jestli někdy bude remake Nosferata, hlasuju pro něj všemi končetinami. Jinak se mi strašně líbil vizuál, poctivý exteriéry, moc se mi líbilo to svícení svíčkami a ten poutavý kontrast, co to vytvářelo, atmosféra byla lahůdková, ta zima tomu přidala strašně moc. Tempo filmu bylo ok, tyhle pozvolna vyprávěné příběhy jsou moje parketa, pointa v závěru po prvním odhalení mě překvapila. Nemám s tímhle filmem problém, na rozdíl od zde již přesycených kolegů. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Bavil mě Bale, bavila mě atmosféra, zasazení i skutečná pointa, jež následuje po "prvním" odhalení. Herry Melling si mě získával pomalu a byl to vlastně až finální monolog, který mi jeho Poea prodal. Gillian Anderson zůstala nevyužitá, Roberta Duvalla jsem díky plnovousu "viděl" až během závěrečných titulků, v rámci tempa by Cooper potřeboval lepší střihačské nůžky, ale na druhou stranu jsem neměl potřebu přetáčet. Jen občas kontroloval hodiny. Vzato kolem a kolem mi ale Bledé modré oko coby detektivka s osobním přesahem v zasněženém 19. století sedla, jen to mysteriózno tam ve výsledku vůbec být nemuselo. Za mě nějakých 70 %. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Poněkud nevzrušivá dobovka, která je bohužel po většinu stopáže přespříliš nezajímavá, aby si mohla dovolit být tak pomalá (a dlouhá). Už jsem se chystal to tu odmáznout dvěma hvězdami, závěrečné rozuzlení nicméně dojem trochu zlepšilo. Každopádně škoda, být to napsané a zrežírované trochu živěji, mohl z toho být jinačí filmový zážitek. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pro jednu z těch velmi očekáváných filmových premiér Netflixu nadešel den D aby byla vpuštěna mezi prostý divácký lid a tedy i do mého obýváku. Ukázal se však jeden nepoměr Scott Cooper je výborný režisér, ale špatný scénárista. Přehnáná stopáž proměnuje jinak dobrou atmosférickou kriminální dobovku v kostýmní dama mdlé kategorie s naprosto zbytečnou stopáží. Ještě tu mám jedno zjištění hereckou hvězdou filmu není překvapivě Christian Bale i když i on je hodně dobrej, ale Harry Melling, kterej hraje nejvyšší hereckou ligu. Takže ano, pokud chceš atmosféru, výbornou kameru, herecký výkony jsi tu dobře, pokud chceš divácky dechberoucí zážitek a napětí, doporučuji sledovat vývoj cen energií. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Standardní Netflix zklamání, kterých se rok co rok kupí čím dál tím víc. Scott Cooper, Christian Bale a námět kombinující mystiku a detektivku v 19. století tu dostali na prdel. Takovou nudu a prázdný děj si podobný příběh nezasloužil. Přitom zde film hravě ještě k tomu překračuje dvě hodiny stopáže. Nejhorší na tom všem ale je, že ve filmu je celá řada dobře odvedené práce, která kdyby byla podpořeny lepším scénářem, mohla to být pecka. Takhle tu Harry Melling v roli Edgara Allana Poea překračuje svoje herecké hranice, ale je mu to úplně k hovnu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $72miliónov║ Tržby USA ║ Tržby Celosvetovo ▐  Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Strašne chladné a komorné. Nehorázne sa to vlečie a ani veľký zvrat na záver mi to nezachráni. Scott Cooper vie byť určite viac pútavejší. /45%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velké modré... věděl bych co. Bale je letargický, Melling hraje Poea jak po obrně a nepomůže mu, že se věrně shoduje s mistrovou ikonickou podobiznou. Scott Cooper napsal sice květnatou, ale zoufale rozvezlou fúzi seriózního dramatu a corny hororové storky o vraždách, která navíc pod jeho toporným režijním vedením občas vyznívá jako inscenace vysokoškolského dramaťáku. Rádoby zádumčivé mudrování o údělu básníka a polopatické reference k Poeově tvorbě taky zrovna parádu nedělají. Měl jsem na to hodně náladu a po chvíli jsem za to proklínal a tloukl zobákem o okno svý nevermore. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Bledě nudné oko. Obrovsky prohospodařený potenciál téhle historické detektivky, která měla všechny předpoklady být skvělým projektem, zaskřípal ale scénář a vkradl se plíživý dojem jakési nevzrušivosti...kombinace částečně biografického filmu mapující výsek života Edgara Allana Poea a vyšetřování fiktivního kriminálního případu ve vojenské akademii ve West Pointu s obskurním pozadím se pak nepovedla vůbec... Atmosféra a částečná stylizace do gotického hororu se navíc režiséru Scott Cooperovi celkem vymstila a vyzněla jako prázdný kalkul - ten film by byl patrně mnohem lepší, kdyby se v něm postava slavného spisovatele vůbec nevyskytovala a neovlivnila žánrový posun od historické detektivky k mysteriozní ptákovině, v níž se komunikuje s mrtvými... ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Příjemné krimi, kterému nadržuji skrze zasazení, jak v historické éře, ve které mě baví krimi, tak v zimě se skvělou atmosférou. K tomu tu máme skvělé herce v hlavních rolích. No a ikdyž výprava, kostýmy a zachycení éry je perfektní, tak tomu chybělo silnější tajemno, atmosféra i hutnější zápletka. Neurazí to, člověk si to užije, ale asi vzpomínat na to nebude a to díky standardní režii a scénáři. Oboje je solidní, ale nijak to nevybočuje a nijak to člověka neuhrane, nenadchne, nepohltí a ani emocionálně nestrhne. Přičemž se držíme neustále v jednotvárné náladě. Vyvrcholení potěší a překvapí. Pokud má někdo chuť na podobnou žánrovku, ať si to z radostí pustí, ale zázraky ať nečeká, potom bude možná i mile překvapen. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

OBĚŤ JE NEJVĚTŠÍM DŮKAZEM LÁSKY“…  Je to pomalý, chce to bejt tajemný a snaží se to vytvářet atmosféru, jako v nějakým gotickým hororu. Nevěřím jim to! Je to umělý a Bale v podstatě nemá co hrát. Pravda, příběh je smutnej. Ale stejně smutný je, že nejzajímavějších je posledních 15(?) minut, ve kterých se jen mluví…   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2003 napsal Louis Bayard, neznám. 2.) Smrt považuju za uchvacující poetický téma.  ///  Thx za titule „Vixo“.                 PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

tron 

všechny recenze uživatele

Keď sa hlavný prípad vyriešil 20 minút pred koncom, pýtal som sa, o čom to bude. Napadlo mi, že asi o dojemnom ukončovaní osudov jednotlivých postáv a o tom, čo sa následne stalo z Poea. Tvorcovia ma však dostali a nečakane vytiahli z rukáva tajné twistové eso. Ono je to pekný zvrat, o to pokoj. Ale niečo mu chýbalo a hoc s ním bol film v konečnom efekte zaujímavejší, zároveň som sa nevedel zbaviť myšlienky, že mal byť bez neho. Paradox. Herecké výkony dobré, atmosféra príjemne pomalá, tiesnivá a ruka v ruke so zimnou prírodou mrazivá. Ale celé je to neustále niekde uprostred, aj sa to slušne rozbehne a čakáte veľké veci a tie sa napokon nedostavia, ale zas nie je to ani fiasko. Koľko objavíte hercov z potteroviek? ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Strašná škoda tej druhej, podľa mňa nepotrebnej pointy. Má to atmosféru, výpravu, Bale aj Duduško hrajú ako o život ale ten záverečný twist je tam za mňa ako päsť na oko. 6/10 ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Po hororově sterilním Antlers si Scott Cooper snažil napravit reputaci žánrovým mixem v podobě The Pale Blue Eye, jenže z hororového hlediska se jedná o ještě větší zmar, což již musím přičítat na vrub režisérově zjevné tvůrčí inkompetenci. Zdá se, že Cooper vůbec netuší, jak pracovat s konkrétními příběhovými, fikčními a dramatickými prvky. Až úsměvně zde kupříkladu zápolí s tempem vyprávění a jeho gradací, kdy nejprve devadesát minut ospale vrávorá mlžným oparem, aby divákům najednou lusknutím prstu naservíroval trochu dynamiky prostřednictvím značně neuspokojivého climaxu. Obstojným způsobem se mu nedaří budovat ani tenzi či napětí, což je opravdu k zamyšlení, jelikož může těžit ze schopností kameramana Takayanagiho a plně tak využít vizuální estetiky charakteristické pro gotický horor. Pokud by studio oslovilo nějakého zdatnějšího režiséra, jenž by si na rozdíl od Coopera nevylámal zuby na naprostých elementárnostech a energii příběhu neumrtvil pod nánosem zbytečné procedurální šedi, tak nyní s velkou pravděpodobností hodnotím v superlativech, jelikož interesantní premisa, atraktivní herecké obsazení či samotná přítomnost postavy E. A. Poea předurčovaly daný projekt k úspěchu. Nestalo se, a tak jakožto zdejší hororový expert uděluji snímku The Pale Blue Eye pouze jednu silnější hvězdu. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

V roku 1830 sa vo vojenskej akadémii v štáte New York za záhadných okolností obesí jeden z miestnych kadetov. Na miesto je privolaný detektív Landor, ktorý má zistiť, čo sa na mieste stalo. Obesenému mužovi niekto z hrudníka vybral srdce, takže začína byť jasné, že pôjde o neobyčajný prípad. - Podobne ako Antlers velmi depresívny film. Nepríjemné pocity dokáže Scott Cooper vytvoriť s prehladom, ale podobne ako u jeho predchádzajúceho filmu som mal pocit, že sa bojí zatlačiť na pílu a nechce stratiť divákov, ktorí mali radi jeho diela ešte predtým, než sa začal sústrediť na tvorbu hororov. Osobne ma nepotešila ani prehnaná stopáž, ktorá sa tu k pomalému tempu príliš nehodila, ale inak k tomu nemám viac výhrad. Chémia medzi Landorom a fenomenálne zahraným Poeom mi prišla super, dej bol až do úplného konca plný prekvapení a výprava mi prišla zvládnutá s prehladom, rovnako ako vynikajúco využitá práca s nepríjemne mrazivým prostredím. Keby to išlo do kín medzinárodne, asi by to neuspelo, ale ako VOD film na začiatok novej hororovej sezóny u mňa spokojnosť. Som zvedavý aj na režisérov ďalší horor A Head Full of Ghosts a zaujímalo by ma, prečo je tak zaťažený na točenie filmov podla predlohy. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Až príliš pomaly plynúca historická kriminálka, ktorý dokáže sľubný štart pretaviť len vo vcelku pôsobivé záverečné rozuzlenie. Všetko ostatné je však nakrútené až tak rutinne, nezúčastnene a bez výraznejšieho napätia, že lepší výsledok zachraňuje výhradne prítomnosť postavy E.A. Poa a obstojná hudba Howarda Shora. 50% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Dávám dvě hvězdičky, i když vlastně nevím proč. A tak přemluvila jsem se, snížím na jednu. Film se tak strašně vleče, až ve skutečnosti stojí na místě, a žádné vnitřní napětí ten vykolejený kolos nedrží pohromadě. Snad to chtělo být mysteriózní slow burn detektivkou, ale asi tak jenom první třetinu, potom se najednou pátrat přestane a veškerou stopáž opanuje Edgarovo randění a vyšetřovatelovy halucinace, a potom se hodinu už jenom čeká na konec, který se nám polopatě staticky vysvětlí. Kde jsou ty časy, kdy jsem každou Baleovu slzu na plátně ronila i já jako divák z pohnutí nad jeho hereckými schopnostmi. P.S.: Když v detektivce někoho ukážete, jak si myje ruce v potoce, tak jako byste mu pointu filmu napsali na čelo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Okultismus, zrádné srdce, nebo motiv stár jak lidstvo samo? Kriminální linka měla být zajímavě protkaná problematickou osobností zakladatele detektivního žánru (Melling by se svými lícními kosti mohl hrát nějakého upíra z osmdesátkového hororu, aniž by navštívil maskérnu), ale nějak se to v tom šeru při svíčkách nepovedlo. Natěšení na gotickou krimi s hororovými prvky sice nebylo úplně zchlazeno, ale zdá se mi, že co se týká sevřenosti a schopnosti vybudovat atmosféru, začíná Cooper utíkat Pryč od pece. Poslední záběr ponechá v nejistotě leda ty, kteří nevědí, jak se strážce Gothamu umí vyrovnat se ztrátou a prací ve výškách.. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi potemnělá krimi se silnou atmosférou a smysluplným finálním rozuzlením, tohle je přesně film pro vás. Osobně si však říkám, že vyšetřování to sice nebylo špatné, ale ze začátku se to rozjíždí až zoufale pomalu a tak trochu postrádá potřebnou jiskru. Proto se divák jako třeba já zpočátku spíše nudí a velmi těžko se do děje dostává. Naštěstí si člověk brzy zvykne, čemuž hodně dopomohly zajímavé, bezchybně napsané postavy v čele s mladým Edgarem Alananem Poe. Zvrat v závěru byl skvělý a tak jsem měl těžké rozhodování, nicméně je jasné, že nejsem cílová skupina a potěšujících 15 minut nevyváží spíše průměrný zbytek. 60% PS: Dost mne překvapilo, že si Alana zahrál stejný herec jako Dudleyho v Harry Potterovi. :) ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ukazuje se, že Scott Cooper potřebuje dohled studia jako sůl, protože největším problémem je právě jeho unylá a nenápaditá režie a neochota pustit nějaký materiál na podlahu střižny (obrazně řečeno). Příběh není špatný a především finále je hodně silné, jenže celkové vyšetřování nemá tah a potácí se od jedné stopy k druhé aniž by se budovalo napětí nebo cokoliv originálního. Naštěstí tu máme skvělého Balea, který to vyloženě táhne na svých bedrech. Melling Poea zvládl hodně přesvědčivě a Baleovi zdatně sekunduje. Shoreova hudba dělá polovinu atmosféry. Velká škoda, protože potenciál tu byl obrovský, zvláště s přihlédnutím ke skvělému rozuzlení. ()

Související novinky

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

03.12.2021

Režisér Scott Cooper (Crazy Heart, Nepřátelé) přibližně před měsícem v kinech představil svůj dlouho odkládaný horor Paroží s Keri Russell a Jessem Plemonsem v hlavních rolích. V současné době však… (více)

Reklama

Reklama