Reklama

Reklama

VOD (1)

Bývalý detektiv se ujme vyšetřování záhadné vraždy, ke které došlo na americké vojenské základně. Pomáhat mu přitom bude mladý kadet z West Pointu jménem Edgar Allan Poe. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (314)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkal čím to je, že to vikoriánské období působí tak temně. A je jedno zda se jedná o ryze anglické lokace či Ameriku. Móda, architektura a svět, který se jen zvolna vymaňoval ze středověkého způsobu života, to vše z něj dělá ideální kulisu pro horory i v krásné letní dny. Natož pak za zimních večerů či smogových mlh anglických velkoměst.  Ač už se leckde rozbafávaly parní stroje, či jiskřila první elektřina, většina tehdejšího světa měla stále ještě v obydlích krby, černé kuchyně a za večerů svítila svícemi. Když venku padla tma, byla prostě tma jak v pytli .-). Bledě modré oko se odehrává v zimních kulisách v jedné z vojenských výcvikových škol pro kadety. Na podivné vraždy s rituálním podtextem je k jejich vyšetření přizván zkušený vyšetřovatel (Ch. Bale). K ruce mu pak sekunduje v postavě E. A Poe (Harry Melling). Zde se musím pozdržet. V té záplavě dnešních filmů člověk bere tak nějak automaticky, že herci odvedou solidní výkon. A jelikož tak tomu je, nijak se už nad tím nepozastavujeme. Vždyť to tak má být! Nebo ne ? :-) Občas někde něco někdo hraje špatně, je třeba afektovaný a pak si řekneme, no ten a ten tedy hrál opravdu blbě. Málokdy (alespoň mne) ohromí nějaký výkon natolik abych zpozorněl a věnoval se i herci samotnému. Je to logické. Jsme zmlsaní, přesycení. Těžko nás ohromit něčím novým. Ale jestli jsem byl u Arvéda paf z výkonu pana  Kerna, pak tady to bylo z výkonu pana Mellinga. Fakt klobouk dolů. To jak to pojal... Paráda. Já naprosto nechápu zdejší podprůměrné hodnocení. Film byl super. Ano, chyběly tam nějaké vypjatější momenty. Jenže člověk by řekl, že to bylo tak správně. Ta doba byla taková, pevně svázána společenskými pravidly a danými rámci chování. I tak na konci dojde k dost zajímavému rozuzlení a kdo má rád tuhletu dobu devatenáctého století, pak neváhejte. Tahle vikroriánská kriminálka za vidění stojí mnohem víc, než další díl Policie Ústí na d Labem. Že takový seriál ještě není? Nebojte! Určitě bude. Ústí and labem tuším ještě nebylo ne ? Dávám za 4 písmena na útržku papíru. * * * * ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Jako historická detektivka je The Pale Blue Eye podprůměr, příliš přímočará procedurálka s příliš přiblblou pointou. Ovšem jako "origin story" Edgara Allana Poea zábava. Narážek na jeho dílo je ve filmu mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát. Atmosféra slušná, během filmu jsem si asi dvacetkrát řekl, že má krásný soundtrack, který připomíná Pána prstenů... a ono jo. Takže za ten bod nahoru... V procentech 70. ()

Reklama

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ktorý sa zo začiatku síce trochu tiahne, ale potom to úplne vynahradzuje parádnym herectvom(hlavne trojlístok Bale, Melling a Andersonová, ktorá sa zjaví až neskôr), krásnou výpravou, kostýmami, postavami, atmosférickým zimným a goticko hororovým vizuálom a korunu všetkému nasadzuje pointa. Nakoniec vtiahlo a nepustilo. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Někdy mi přijde, že současní režiséři absolutně nevnímají tvorbu druhých, ani netuší, kde se aktuálně filmový médium nachází, nebo kde bylo před dekádami, natož aby brali ohled na diváka - jak obecnýho, tak cílovýho. A tak koukáme na zapomenutou gotickou kriminálku z devadesátek, natočenou před rokem, inspirující se v kdečem od čtrnáctýho století po přítomnost, která ale v žádným čase a místě nemá absolutně co nabídnout, protože hezkou výpravu, slušný herce a poetický dialogy o věčnosti zabíjí absence atmosféry, dynamiky a dramaturgie. Když znásilníte Sleepy Hollow, vytrhnete z ní tvůrčí srdce a zbavíte charakteru, zůstane jen ospalé - bleděmodré - oko. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Dávám dvě hvězdičky, i když vlastně nevím proč. A tak přemluvila jsem se, snížím na jednu. Film se tak strašně vleče, až ve skutečnosti stojí na místě, a žádné vnitřní napětí ten vykolejený kolos nedrží pohromadě. Snad to chtělo být mysteriózní slow burn detektivkou, ale asi tak jenom první třetinu, potom se najednou pátrat přestane a veškerou stopáž opanuje Edgarovo randění a vyšetřovatelovy halucinace, a potom se hodinu už jenom čeká na konec, který se nám polopatě staticky vysvětlí. Kde jsou ty časy, kdy jsem každou Baleovu slzu na plátně ronila i já jako divák z pohnutí nad jeho hereckými schopnostmi. P.S.: Když v detektivce někoho ukážete, jak si myje ruce v potoce, tak jako byste mu pointu filmu napsali na čelo. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (7)

  • Netflix predkúpil práva na film za približne 55 miliónov USD. (Arsenal83)
  • Senátor John Fetterman a jeho manželka Gisele účinkujú v jednej zo scén filmu. S Baleom a Cooperom sa spriatelili v roku 2013 počas nakrúcania filmu Oheň ohňom v meste Braddock v Pensylvánii, kde bol Fetterman v tom čase starostom. Bale uviedol: "John má fantastickú tvár, zavalitú postavu... Tak som Scottovi povedal: 'Musíme ho mať v krčme... To je tvár, ktorá sa hodí do 30. rokov 19. storočia.'" (molcan2)

Související novinky

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

02.12.2021

Režisér Scott Cooper (Crazy Heart, Nepřátelé) přibližně před měsícem v kinech představil svůj dlouho odkládaný horor Paroží s Keri Russell a Jessem Plemonsem v hlavních rolích. V současné době však… (více)

Reklama

Reklama