Reklama

Reklama

Třináct životů je film podle skutečné události, kterou sledoval celý svět. Strhující výpověď o záchraně thajského chlapeckého fotbalového týmu, který po přívalovém dešti zůstal uvězněn v zaplavené jeskyni Tham Luang. (Prime Video)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (348)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Howardovi stačia dobrý herci, zaujímavý príbeh a potom sa to už rozvíja samo. Tie príbehy založené na skutočnej udalosti mu idú najlepšie. Nie je patetický, vie sa hrať s detailmi, ktoré dopomáhajú k vytváraniu napätia a hlavne ukazuje mikropríbehy osudov spojených v jednej katastrofe alebo v jednom probléme. Thirteen lives nemá vyslovene silnú scénu ani nie je tým typom filmu, ktorý by bol vizuálne podmanivý. Ale je remeselne zvládnutý dobre. Práve v tom, že jeho sila tkvie v detailoch, pohľadoch a snahe o prienik k všetkým zúčastneným postavám. Malý veľký film, ktorý má napriek téme v sebe veľa pozitívneho. Tá obludnosť s Hillbilly Elégiou je týmto Howardovi odpustená. ()

classic 

všechny recenze uživatele

V sobotu 23. júna 2018 o 15:07, následne vkročilo akési thajské, futbalové, chlapčenské družstvo do mimoriadne kĺzavej jaskyne Tham Luang, nachádzajúcej sa v Národnom parku Khun Nam Nang Non, zároveň spadajúceho pod provinciu Čiang Rai, keď vzápätí začalo liať ako z krhly, aka dostavil sa vskutku naprosto dosť silný, monzúnový dážď, kedy niekoľko dní tak intenzívne pršalo, že to normálne neuveriteľne sťažovalo snáď i všetky záchranné operačné práce, ktoré sa postupne vynaložili na záchranu týchto chlapcov, nielenže pochádzajúcich z Ban Čongu v Thajsku, ale súčasne taktiež aj uviaznutých až 2,5 km a v skutočnosti asi ešte aj viac - od základného vstupu do daného, zatopeného 'prirodzeného, podzemného priestoru', čo nakoniec pre potápačské tímy predstavovalo naozaj i nemalú výzvu, spočívajúcu v tom zmysle, ako a či vôbec jestvuje nejaká potenciálna šanca na »vyslobodenie stroskotancov«, nakoľko sa na povrch rovnako vynáralo i ďalšie množstvo problémov, nekompromisne sa vzťahujúcich na neutíchajúcu aktivitu zo strán podieľajúcich sa zložiek, ktoré sa niekoľko dní intenzívne usilovali najmä o to, aby vlastne celá táto medzinárodná «záchranná akcia» dospela do zdarného konca, ale ako sa to napokon celé skončilo, uvidí divák na vlastné oči, akoby sa práve v tomto okamihu nachádzal v samotnom bode epicentra, tak bolo dané spracovanie klaustrofobickým poňatím realistické, že som mával pomerne častejšie i reálny dojem, že takmer pomaly ani nedýcham! V podstate celý tento »prebiehajúci ošiaľ« postavil svet na nohy s tým dôvetkom, že americký režisér Ron Howard, nazeral na kompletnú vec; až by som dokonca podtrhol, že fascinujúcim, dokumentárnym spôsobom - nielen čo sa celkovo týkalo toho počas záchrany v jaskyni, ako autenticky pristupoval k jednotlivým bodom operácie, „nazvime to, ako súčinnosť v interiéri,” ale popritom sa tiež [po]venoval i exteriérovým scénam, ktoré boli podobne návykovo zaujímavými, čiže obidva články variže vytvárali harmonický konsenzus bez náležitého pocitu pátosu. • Ústredný prim priam dotváralo: thajské obsadenie + thajský, hlavný kameraman Sayombhu Mukdeeprom, a to ani nehovoriac o popredných, hollywoodských predstaviteľoch: V. Mortensenovi, C. Farrellovi a J. Edgertonovi, ako povedzme hlavných aktéroch-potápačoch, a ďalších v tíme, ktorí sa pravdepodobne pohybovali po autentickom prostredí, čo ešte zvyšovalo kredit titulu do najvyšších možných sfér; presne tak, titul Trinásť životov podľa skutočných udalostí; považujem za maximálny možný strop v rámci špičkovej ukážkovej filmárčiny, ktorej sa tvorcovia priblížili až na úplne možné maximum. • Jednoducho povedané: jeden z najlepších titulov, aké som mal možnosť za posledný čas vidieť! Klobúk dole a hlboká poklona pred týmto spracovaním, ktoré neustále disponovalo nadštandardnou superkvalitou, akú mám tak strašne rád, t.j. vo veľkej obľube, a veď predsa ako inak, všakže. PS: VŠETKO NAJLEPŠIE K VÁŠMU OKRÚHLEMU JUBILEU 70 ROKOV, KTORÉ BUDETE MAŤ 01.03.2024. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Z hlediska odborné filmově teoretické terminologie se jedná o ryzí cinepedofilní opus bonum, pojednávající zejména o uspávaní dětí, aby byly povolnější a tolik se necukaly, a jejich následném protahování. Úzkými otvory! Ač jsem byl k tématu i k brutální stopadesátiminutové stopáži predicktivně skeptický, uplácal Roník strhující, výborně zdramatizovanou, skvěle zahranou a přeqapivě téměř nepatetickou pětipalbovou záležitost o cachtání se obstarožních otyloňů v neoprénech se spoře oděnými nažloutlými juvenily v bazéncích jeskyně Tam Lulan, která uběhla snad rychleji než nezletilý růžolící ministrant před pederastem v sutaně. Je přinejmenším skandální, že tato veskrze zábavná, plnotučně obsazená a velkovýpravná audiovizualizace, natočená s maximální snahou o autentické zobrazení naprosto unikátní a neoddiskutovatelně hrdinské skutečné záchranné akce, nedeflorovala kina a poslali ji rovnou do žump. Takže, milé děti, až příště zase uvidíte na koupališti nějakého toho mlsně se tvářícího a divně funícího tlustého ploutvonohého pána v latexu, nemusíte hned s pištěním zdrhat, je to totiž hodný záchranný strýček, co to s vámi myslí dobře, a ta boule pod bříškem je jen kapsička naditá ketaminovými medvídky! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jo vzpomínám si, že jsem v mediích tohle sledoval a tušil jsem, že ta záchrana musí být mimořádně těžká, ale neměl jsem ani páru jak moc, to mě odhalil až tenhle biják. Který byl neskutečně věrohodně natočen, ale zdržel se nějakých vyšponovaných scén a působil komorně, ale o to silněji.  Původně jsem si říkal, že se film bude věnovat i pozici těch děti co byli uvězněni v jeskyni, ale nakonec se jede výhradně s pozic zachránářů, což vůbec nevadilo, naopak jsou to neskuteční hrdinové a velká poklona před jejich záchranou děti. Ron Howard je mistr režie a Viggo s Colinem mají nádherné civilní role, které zvládají mistrovsky adekvátně jejich hereckému umění. Jsem rád, že Amazon Prime neplýtvá hereckým a režisérským talenem jen po barevné hejbátka jako Netflix a točí skutečnou kvalitu. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale je to zatraceně nadhodnocené. Je to sice řemeslně skutečně dobře natočené a zahrané (speciálně bych vypíchnul Mortensena), ale jinak je to ve výsledku takové to tuctové, formálně zkostnatělé a generické drama podle skutečných událostí, které se vyhýbá čemukoliv kontroveznímu či konfrontačnímu (kde je sakra poblázněný spasitel Musk, který tam tenkrát naběhnul se svýma technokratickýma teoriema o všespásných miniponorkách a když mu je zavrhli, tak začal záchranáře obviňovat z pedofilie? Kde jsou novinářské hyeny?), nevyvaruje se dramatickým klišé (samozřejmě, že ty stříkačky prostě musely vypadnout..) a úplným šulinovinám (jasně, že starej, moudrej vesničan musel ukazovat mlaďochům z města jak je bambus kurva dutej a když se rozřízne, tak se dá použít ke svodu vody namísto plastové trubky.. JASNĚĚ!! ).. Dobrota, humanismus, obětavost, solidarita, hrdinství, nic víc v tom nenajdete.. Příběh je to silný, ale myslím, že zpracování přišlo příliš brzo.. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Natáčalo sa v Thajsku a Austrálii. (MikaelSVK)
  • Duangpetch Promthep, kapitán fotbalového týmu a jeden ze zachráněných chlapců, získal v srpnu roku 2022 stipendium na střední škole Brooke House College u středoanglického Leicesterudne, kam odjel studovat. 12. února 2023 byl nalezen v bezvědomí ve svém pokoji na studentské ubytovně. Odtud byl převezen do nemocnice, kde i přes následnou péči lékařů dne 15. února 2023 zemřel za neobjasněných příčin. Bylo mu 17 let. (Platom)
  • Během natáčení byli přítomni konzultanti, kteří se v roce 2018 účastnili reálné záchranné akce. (Duoscop)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

15.08.2022

Studia MGM a Warner Bros. Pictures uzavřela novou několikaletou smlouvu, podle níž v budoucnu přeberou Warneři zodpovědnost nad mezinárodní (tedy mimo USA) filmovou distribucí MGM. To mělo doposud… (více)

Reklama

Reklama