Lee: Fotografka v první linii

• Velká Británie Lee (více)
Trailer 3

Lee Millerová (Kate Winslet) začala svou kariéru jako prominentní modelka, pohybující se v předních módních kruzích Paříže a New Yorku. V roce 1938 tráví dovolenou na prosluněném jihu Francie se svými nejbližšími přáteli z uměleckých kruhů. Soustředí se již výhradně na svou vlastní práci jako fotografka. Její osudovou láskou se stává anglický obchodník s uměním, Roland Penrose (Alexander Skarsgard). Hrozba války visí ve vzduchu a téměř přes noc se všechno v jejich každodenním životě zcela změní. Po přestěhování do Londýna Lee odmítá dělat, co se od žen během války očekává. Místo toho se rozhodne postavit patriarchátu a dokázat nemožné. Samotná se vydává na frontu v Evropě. Jako válečná korespondentka a fotografka pro magazín Vogue se ocitá v první linii nejkrutějších bojů druhé světové války. Její hluboké pochopení a empatie pro ženy a bezhlasé oběti hrozných zločinů jí umožní vytvořit snímky zachycující jak křehkost, tak nezlomnou zuřivost a lidskou schopnost přežít, existovat, bojovat, bránit se a žít. Lee je často vnímaná jako model a múza, ale její vnitřní síla, houževnatost, vášeň pro život a odvaha riskovat jí pomohlo vytvořit děsivě naléhavé snímky, které se nesmazatelně vryjí do historie. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

gogo76

všechny recenze uživatele

Veľmi tesný nadpriemer, ale chápem aj 3* hodnotenia, pretože režisér nám neponúka celý životopis tejto osobnosti, ale len nejaké výseky zo života, ktoré sedeli skôr jemu ako divákom. Kate Winslet bola skvelá voľba. Nemá problém s nahotou, ale radšej by som prijal zopár drsnejších alebo dramatickejších scén, než jej pekné prsia v zábere každých 20 minút...Ak filmu niečo chýbalo tak rozhodne hutnejší príbeh, pretože nejeden kritik môže zjednodušene povedať, že celý film len niekam chodí a fotí...Najviac na mňa zapôsobili scény "kolaborantka" a "dievča z tábora smrti". Obidva sú svojim spôsobom zaujímavé i dojímavé s dlhými zábermi do očí, v tých sa zvyčajne skrýva najviac emócií. Marion Cotillard je v úvode takmer neviditeľná, tesne pred záverom sa objaví v jednej dojímavej scéne a to je bohužiaľ všetko. Dosť nevyužitá, čo je veľká škoda. Celkovo spokojnosť, ale čakal som intenzívnejší zážitok. Jemný nadpriemer, 70%. ()

luka4615

všechny recenze uživatele

Fenomenální herecký výkon Kate Winslet, bohužel ale zabalený do bezzubé filmové adaptace. Snímek Lee režisérky Ellen Kuras skýtal obrovský potenciál, jelikož Lee Miller patří k signifikantním osobnostem Druhé světové války, protože její fotografie se řadí k základním pilířům svědectví o hrůzách války a koncentračních táborů. Je mi tedy vážně velkou záhadou proč tvůrci přistoupili k této látce tak ledabylým způsobem. Scénář zde totiž pouze klouže po povrchu zásadních událostí, takže kupříkladu válka v okupované Francii je záležitostí pouhých několika krátkých scén. Právě díky tomu divák nemá téměř žádnou šanci si vybudovat ani náznak nějakého vztahu s postavami okolo. Přišlo mi, že tvůrci zkrátka překotně chvátali k oné legendární fotografii v Hitlerově vaně, avšak zapomněli na to, že Lee Miller byla mnohem víc než jen to. Zapomněli na to, že to byla jedna z nejvýznamnějších válečných fotografek Druhé světové války, u níž je drtivá většina fotografií tichým a varovně zdviženým ukazováčkem pro budoucí generace. Ve finále jsme tedy dostali líně zpracovanou rutinní podívanou o mimořádné ženě, k jejímuž lepšímu přijetí bohužel nestačí ani precizní herecký výkon Kate Winslet. „I'm going to the front. Are you coming?“ ()

Stanislaus

všechny recenze uživatele

Každý kinofilm s mou oblíbenkyní Kate Winslet ve mně vzbuzuje velká očekávání a u životopisného dramatu o ikonické Lee Miller tomu bylo nejinak. Po Občanské válce jde letos již o druhé - a tentokrát velmi přímé - setkání s touto věhlasnou fotografkou a je tak trochu škoda, že se tvůrci vydali cestou přímočarého životopisného snímku, v němž je rámcový příběh znatelně poutavější a hlubší než celý ústřední příběh. Osobně jsem očekával - vzhledem k tématu a časovému zasazení filmu - více silných scén, které by mnou pohnuly, nicméně se mi dostalo spíše takových náznaků hlubších emocí, byť dobře zahraných (viz scény s kolaborantkou a vyhladovělou dívenkou). Jak už jsem psal výše, rámcový příběh mě velmi zaujal, a to zejména díky solidnímu plot twistu, kterým si u mě tvůrci šplhli. I tak na mě ale Lee v rámci svého žánru zapůsobila průměrným dojmem. ()

FIAT 500

všechny recenze uživatele

Po Civil war druhý letošní film o válečných fotografkách, kdy Lee ze snímku z postapo Ameriky vzhlíží k Lee, jejíž příběh je zachycený v tomto biopicu. A na rozdíl od moderní Lee, kde mi příběh vyloženě sednul a vtáhnul do děje, tato Lee je vlastně taková válečná rutina. Vidíme bomby, vidíme tragické následky, vidíme nepředstavitelné hrůzy Holocaustu, vidíme byt AH, vidíme zkostnatělost (a místy i nechutnost) tehdejší doby ve vztahu k ženám a snahu té hlavní o emancipaci... Všechno jde za sebou jak očekáváte, je to moc hezky natočené, poměrně dobře zahrané, dozvíte se něco o reálné postavě... Ale nevtáhne vás to do děje; slovy první Mafie: taková běžná rutina. Solím tři oriony, na víc to nemá... ()

M.i.k.e

všechny recenze uživatele

Po traileru sem čekal emocionální smršť říznutou válečným filmem a místo toho jsem dostal poměrně tuctový životopis jedné osobité dámy, která by si zasloužila o něco lepší film. Ač sem se opravdu snažil tomu filmu jít hodně naproti, tak vzhledem k nemalému očekávání přišlo spíš zklamání. Kate Winslet je sice opět skvělá, ale jen její výkon tentokrát nestačí…65% ()

• Lee Miller bola jednou zo štyroch fotografiek akreditovaných ako oficiálne vojnové korešpondentky s ozbrojenými silami USA. (Arsenal83)
  • Natáčanie sa začalo koncom septembra 2022 v Chorvátsku. Potom sa presunulo do Maďarska, kde sa filmovalo aj v decembri 2022. Natáčalo sa aj vo Veľkej Británii. (Arsenal83)
  • Zájem Kate Winslet o osobu fotografky Lee Miller se zrodil při koupi starožitného jídelního stolu, který původně stál v kuchyni fotografky a jejího manžela. Po zjištění, že dosud nebyl natočen žádný film o jejím zajímavém životě, se Kate jako producentka rozhodla to napravit. (raininface)