Reklama

Reklama

Memory

Trailer 1

Alex Lewis (Liam Neeson) je nájomný vrah v zlomovom životnom období. Alex, ktorý žije v texaskom El Pase a vyrovnáva sa so slabnúcou pamäťou práve v čase, keď plánuje odísť do dôchodku, je pripravený ukončiť dlhú kariéru plnú násilia a zatajovania sa, keď mu starý kontakt dá poslednú zákazku. Táto úloha však nie je taká, ako Alex očakával, a zavedie ho do operácie FBI, ktorú vedie agent FBI Vincent Serra (Guy Pearce). Keď Alex narazí na stopu zneužívania detí, ktorá vedie od zločineckého kruhu detskej prostitúcie k bohatej vplyvnej realitnej magnátke z El Pasa Davane Sealmanovej (Monica Bellucci) a jej synovi Randymu (Josh Taylor), Alex tajne navedie Serrov tím FBI správnym smerom. Hoci ho neschopnosť zapamätať si detaily vystavuje čoraz väčšiemu nebezpečenstvu, Alex využíva zručnosti, ktoré nadobudol počas života v tieni, aby ukončil neľútostné obchodovanie s deťmi - musí to však urobiť skôr, než mocné sily Alexa zničia a vymažú Serrovu misiu dopátrať sa pravdy. (TV Markíza)

(více)

Recenze (77)

verbal 

všechny recenze uživatele

„Proč jen mám na čuráku ten uzel? Co jsem to vlastně, kurva, chtěl? … Ahá, už vím, přišel jsem vás zapít. Ne, ne, ne, chtěl jsem říct „zabít“, jen jsem si to špatně napsal centrofixem na ruku! ... Ha! Moment, kdo jste? Vás už jsem někde viděl. Kde to jenom bylo? Jo, vlastně, na fotce s nápisem „K likvidaci“. Víte, jsem teď docela v kurzu, furt si mě někdo najímá a pomalu nevím, do čeho dřív píchnout, protože si pak vždycky zapomenu vyzvednout vražedné. Počkat, tady něco nehraje, proč mám na čuráku ten uzel …“ Tak, a teď si něco takového představte jako další ročník memoriálu dědy Nýsna, tedy seriózně míněný akční napínač o alzjheimvrahovi, určený zejména divákům, kteří už nedokáží udržet moč, přesouvají se jen s pomocí chodítka a hřbety třesoucích se zvrásněných rukou jim hustě pokrývají tmavohnědé stařecké sqrny, avšak stále se ještě nechtějí nechat odvézt do starobince nebo na šrotiště. Máte? A jak to vidíte? Já si tedy musím rvát pěst do držky, abych si hurónským smíchem nepoprskal fiži. To děda Nýsn, který mimochodem již před více než dvěma lety prohlásil, že už nikdy, ale absolutně nikdy nebude točit akčňáky, je jinačí bumouš! Krutohustě pajdá po place a kouše, saje, rdousí o třicet let mladší a třicet kilo těžší gorily, přičemž své odborné ischiatické gerontochvaty občas doprovodí kyselým porcelánovým úsměvem, jenž zřetelnou mimikou atrofovaných obličejových svalů nade vši pochybnost vyjadřuje, že si děda zase skřípl ten povislý pytel v zipu svých tesilek, když se mezi klapkami hodinu snažil prostaticky vychcat. Jako, je to rozhodně o 30 procent méně hloupé, o 30 méně trapné a o 30 méně patetické než předchozí dědův zvratek, natočil to kdysi solidní a zkušený režisér, naposledy zahnít se v tom snaží i mnoho jiných hereckých mrtvol a svou účastí v něčem takovém se zjevně do hrobu pomalu chystá i dosud skvělý a pod cenu se neprodávající Víťa Pirc. Ale co naplat, když je předloha popsaným hajzlpapírem a manifestem kauzálního kokotismu, a navíc ty ještě z posledních sil jakž takž hrající kašpary totálně vynulovali kohortou naprosto obludně prkenných až trapných Hispánců. Avšak největším zklamáním, ba neřkuli šokem až zděšením, pro mě bylo naprosté zhroucení mých masturbačních fantazií. Zkurvený časozub totiž proměnil nejluksusnější štěrbinu, jaká kdy rozkmitávala mou pravici, přirozeně neodolatelnou a v kramflecích pevnou plnotučnou italskou velekundu v nepřirozeně afektovanou otylou polskou matronu po přechodu, držící pohromadě jen sekunďákem a litry formaldehydu. Ach jo, tempus fugit, aneb jak říkáme my, klasičtí vzdělanci - „Letí to, kurva!“. No nic, dopíšu a panicky běžím k zrcadlu optat se, jestli jsem pořád druhý nejztepilejší feshák hned po Sněhurce, nebo už je to taky v hajzlu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když nějaký nájemný zabiják nekývne na nabídku (jde o nezletilou dívku), zadělá si na slušný malér. Na ten si zadělává nejen postava Liama Neesona, ale i herec samotný, protože poslední dobou mu jeho postarší charismatické bijce už tolik nežereme. Přitom tentokrát měl celý projekt našlápnuto do slušných čísel. Zaprvé proto, že Martin Campbell (který nám před lety úspěšně představil Bonda nové generace) je pořád schopný řemeslník, který znovu předvádí poctivou oldschoolovou podívanou. Jenže neuběhne ani hodina a divák si uvědomuje, že obsahově ho to příliš nezajímá, hlavně ale tempo zoufale kolísá. Ozvláštněním má být Liamova nastupující Alzheimerova choroba, která má vliv na jeho paměť i úsudek, navíc se jeho neuposlechnutí nelíbí několika vlivným lidem. Výsledek se do historie rozhodně nezapíše, nicméně akce je nakonec poměrně dost, David Tattersall zachytil spoustu fajn záběrů texaského El Pasa a nejednoho diváka potěší i Guy Pearce či Monica Bellucci. Což nakonec není úplně málo. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Toto dokáže potešiť už len tých absolútne najskalnejších. Najsmutnejšie na tomto filme je zistenie, že človek ani nemusí byť príliš kritikom, aby si uvedomil, že toto je námet s hereckým osadenstvom, ktoré by zabralo tak pred 10 rokmi. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Od režiséra M. Campbella sme asi čakali podstatne viac. Ani mi nevadí, že vidíme L. Neesona po x-tý krát v podobnej úlohe, ide skôr o to, že príbeh, film nejako nefunguje. Obsadenie veľmi slušné, ale Monice tá záporná rola veľmi nesadla. Celkovo iba slabší štandard, ktorý neurazí ale ani nenadchne. 50%. ()

Xmilden odpad!

všechny recenze uživatele

Je to ještě horší než nedávné Blacklight, z kterého už si tedy nepamatuju vůbec nic. Liam tentokrát dokonce zastřelí dopraváka. Co to je jako? Hlavní hrdinové přeci policajty nestřílejí, leda ty zkorumpované. Herecké osazenstvo je velmi slušné, režíruje to Martin Campbell, ale film se hrozně vleče. Těšil jsem až naběhnou závěrečné titulky a já nebudu muset koukat na tohoto zmateného Neesona. Člověče buď se na tyhle akčňáky vykašli nebo si aspoň sedni za volant jako v Mrazivé pasti, která se mě líbila z posledního období zřejmě nejvíc. Memory je hrozná nuda. Proto tentokrát odpad. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Ještě to není úplně tak hrozné, jako například u Willise, kde už poslední dobou jednoznačně převládají šedivá čísla. Ale už bych si začínal dávat pozor i při výběru Neesonovek, protože si pamatuji, že při jeho poslední Mrazivé pasti, jsem pocítil, že už to není ono a přestává být zaručenou kvalitou. No jo, stáří nezastavíš. Každopádně, Memory je opět klasická tuctovka, kde nájemný vrah odmítne zabít dítě a samozřejmě nastanou kvůli tomu problémy. Je to ale dobře natočené, s dobrými herci a při sledování jsem se nenudil, což je celkem zázrak. Neurazí, nenadchne a časem to samozřejmě poběží v televizi, jako megafilm. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám taký pocit, že akčné filmy s Liamom Neesonom tak nejako donesú vždy všetko, čo od nich očakávam. "Memory" má možno pár menších prekvapení, ale vo výsledku dokopy neprináša nič, čo by sme už v minulosti nevideli a spracované lepšie. Dokonca si myslím, že ten koncept alzheimerovej choroby by sme mohli z toho pokojne vytiahnuť a film by tým nejako zásadne nezmenil. Skôr to pôsobí ako niečo, čo to odzvláštni od iných filmov než nejaký zásadnejší element, ktorý by posúval príbeh. Neviem dokopy ani čo nejako výrazne o tomto povedať. Ak si poviete, že je to akčný thriller s Liamom Neesonom, je to v podstate presne ono. Mal by som ale povedať, že strih je tu jeden z najhorších čo som videl za posledné roky. Akcia tu vôbec nedýcha. A chápem, že Liam Neeson nemá síce 40 rokov, ale prečo potom radšej nenájdeme mladších hercov a natočiť lepšie akčné momentky. Lebo toto je fakt bieda. Koncept ok, postava Alexa celkom funguje a má to celkom ok finále a záver je celkom uspokojivý, ale dokopy to neprináša v zásade nič, čo by stálo za to vidieť, pokiaľ nie ste mega fanúšikmi Neesona. Hodnotenie: C+ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson stále za tvrďáka a Monica Bellucci za krásavicu a Guy Pearce za muža zákona. Ani u jedného to už nefunguje. U Guya jedine záporné úlohy. Na Liamovi sa podpísal čas a je to vidieť, chabá postava, napriek tomu mláti mladých chlapov. Monica, všetka česť, ale čas nezastavíš. Memory alias Spomienky mi akoby chceli vymazať všetky skvelé spomienky, aké Liam vo svojej kariére priniesol. Tu mu nedali úlohu, s ktorou by som sympatizoval. Zabíja len tak. Svojich 50% za film dám z úcty k menám nahor. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě špatné. Ne, že bych čekal od Neesona trhák, ale od Campbella jsem očekával přeci jen něco zajímavějšího. Typický příběh vraha, který nechce vraždit a tak musí být zavražděn. Bohužel v jednom z těch horších zpracování, které se snaží tvářit hrozně seriózně, přestože je neskutečně tupý a hlavně příšerně nudný. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kopie lepsich akcnich psychologickych thrilleru s bezmyslenkovitymi klise. Pro Liama Neesons a rezisera Martina Campbels to je jejich zatim nejvice zapomenutelna snaha. Na tohle zanrove cviceni musite byt spravne naladeni. Vetsina filmu je smes nasili, koruoce,byrokraticti politici. A Neeson dela co muze - cisti svet se zbrani a spravnou zurivosti. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Paměť tam kupodivu hraje jen malou roli. Jako celek to místy nedává smysl. Ale koukat se na to da a Neeson je pořad sympatak. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Jiný den, stejný Liam. Jeho filmy už si vytvořily vlastní žánr “Neesonovky”, protože natočit desítky filmů, které mají tak stejnou šablonovitou kostru a tak nevýraznou akci, to už chce talent. Věk člověk bohužel ale nezastaví, a tak zde jde jen o starého páprdu, kterého chce jeho gangster agentura mrtvého, protože odmítl zabít 13letou holku. Akce zde moc není, zato napětí je budováno překvapivě slušně a celý film ačkoliv není nijak výrazný, tak mě alespoň nesral natolik, abych si ťukal na čelo, co za blbost jsem si zase pustil, a to se mi u nových Neesonovek stávalo poměrně často. Z toho důvodu dám klidně průměrnou trojhvězdu, kterou divák může úplně bez výčitek vynechat, ale když není do čeho píchnout, tak se překousnout dá bez újmy. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Starej dobrej Neeson je pořád chlapák a správnej bourák, a to i na prahu stařecké demence, respektive s Alzheimerem na mozku. Charakterní zabiják a rváč s dobrým srdcem a mravními zásadami, ochránce kultivovaných hotelových kurev, mstitel zneužívaných dětí, prostě klaďák a citlivka v rouše vlčím. Takže samozřejmě šablona jako prase. Taktéž stále prudce charmantní Bellucci hraje plochou a šablonovitou figuru par excellence, její kreace machiavelistické a stoicky klidné byznysmanky působí skoro jako parodie. Nebo nezletilá kurvička, pasená vlastním otcem a v mezičase mezi svými kundšafty malující si obrázky pastelkami do skicáku, jak dojemné. Ani Pearceho zavilý vidlácký detektiv, spolu s jeho uvědomělým mexickým parťákem a uvědomělou indickou (sic) parťačkou, jdoucí po "těch grázlech nahoře" bez ohledu na to, že jim ''nadřízení házejí klacky pod nohy'', nejsou zrovna postavy z masa a kostí. Zkrátka otřepané šablony a otřepaná schémata, patos, melodrama, klišé a pseudoromantika a la Hollywood. Mám dojem, že hlavním smyslem filmu bylo pouze vytvořit role pro několik známých hereckých zombií, jinak nic nového nebo zajímavého nepřináší. Ale senilní Neeson mě aspoň trochu pobavil a podříznutí v závěru bylo nečekané a docela efektní. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Klasický Liam Neeson v neuvěřitelně utahaném, průhledném a přihlouplém akčním snímku, u něhož se budete koukat na ručičky hodinek hodně často. Nastalou smutnou situaci bohužel nezachrání ani několik slušně odsýpajících akčních scén a jako vždy spolehlivý Guy Pearce. Tohle se vážně opravdu moc nepovedlo. Škoda. „We all have to die.” ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rutinní thriller o zabijákovi, který krosí jenom padouchy a když dostane zakázku na malou holku, vzepře se zaměstnavatelům a vydá se po jejich stopách. Víceméně k ruce má nezkorumpovatelné policajty v united colours sestavě a v hlavě Alzheimera, který mu vadí jen v těch nejméně vhodných chvílích. Neeson není Sly, aby v sedmdesári pobíhal s kvérem a kosil záporáky a i když tady té akce tolik nebylo, působil tu občas nemístně. Ale dalo se to. Naopak Pearcovi role sedla a na Monice, i když už poněkud strhané, ten věk není tolik znát. Tempo je rozvláčné a hodně se tu kecá, ale nemůžu říct, že bych se nudil. Nicméně je to jeden z těch filmů, které studia sekají Baťa cvičky a nevidím tu jediný důvod, proč se k němu v budoucnu vracet. 50% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vyzeralo to tak nádejne. Neeson po dlhšej dobe pod taktovkou dakedy dávno áčkového režiséra. Ale obidvaja už majú to najlepšie za sebou. Tých pár akčných scén je ok, vidno že to točil niekto schopný, ale film nestojí na akcii. V jadre je to pomalá uondaná detektívka s nejakým tým morálnym presahom o zlých bohatých zloduchoch a polícii, ktorá je na nich krátka. Tak sa do toho musí vložiť zabiják s dobrým srdcom a zlou pamäťou. Holt Alzheimer, demencia a podobné svinstvá nie sú žiadna sranda. Bruce by mohol rozprávať, keby vedel, však? :-) Bohužiaľ celá tá detektívno-dramatická línia je strašná nuda. Neeson miliónty prvýkrát variuje svoj stereotyp z Takenu, Pearce vyzera jak zbitý pes, ktorý tu je vlastne zbytočný. Stevenson je vyžratý jak sviňa a  Monica Bellucci už dávno nie je žena, ktorú by ste chceli vidieť nahú. Takže najviac pobavilo Mandylorove cameo. Tak ale aspoň sa mihol v kinofilme. Takže celkovo zbytočný film s otrepaným scenárom. Radšej si znova pustite napríklad Gibsonov Edge of Darkness. 4/10. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně natočený krimi thriller, který ničím moc nevybočuje a trpí tím, že lepších kousků jsou k dispozici mraky. Nic originálního, nic neviděného, se špetkou dobré akce a obstojně zvládnutého pocitu zadostiučinění. Liam Neeson je tu ale v malinko odlišné pozici než je obvyklé a strhaný Guy Pearce v roli poctivého poldy taky parádní. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Campbell je částečně rutinér, ale když dostane dobrý scénář, umí z něj udělat něco parádního. No, tohle nebyl ten případ. Těžce nevyvážené, málo akce a vyloženě chybí nějaká svižná akce. Konec mi to trochu vylepšil. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Liam Neeson je pořád drsnej klaďas, kterej si tady trochu střihnul roli padoucha. Celkově je to zajímavý, leč trošičku okoukaný nápad, kterej mne ale u obrazovky stejně udržel. Menší hra Cat and Mouse nikdy neurazí. Kdyby postavy celkově měly větší prostor pro dialogy a události, které všemu předcházejí, jednoznačně by se mohlo jednat o nadprůměrný snímek. Takhle to funguje jako taková pateční jednohubka, kterou jsem si pustil v pondělí, neurazí ani nenadchne. ()

Reklama

Reklama