Reklama

Reklama

Poslední plavba

  • USA The Last Cruise
Trailer
Krátkometrážní / Dokumentární
USA, 2021, 40 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední plavba, děsivý příběh o počátcích globální pandemie, zachycuje první nekontrolované šíření koronaviru mimo Čínu - na výletní lodi „Diamond Princess“. Prostřednictvím exkluzivních záběrů cestujících a členů posádky pozorujeme třídní rozdíly mezi nimi, neboť svět promarňuje příležitost udržet šíření nemoci Covid-19 na uzdě. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

desade 

všechny recenze uživatele

Pre mňa celkom zaujímavý dokument, kde som sa mimo iného dozvedel, že pre spoločnosti prevádzkujúce takéto monštrá na vode je dôležitejší ich mediálny obraz, ako životy ich pasažierov (o personále škoda hovoriť). Že obslužný personál, prežívajúcí v podpalubí (bez denného svetla) môžeme smelo prirovnať k veslujúcim otrokom na galérach, pretože ak stredná manažérka v kuchyni zarobí cca 750$ mesačne v čistom, pri 13-hodinových zmenách a 7. dňoch v týždni (bez odpočinku!), koľko potom za ten istý prac. čas zarobí obyčajný pomocný pracovník v kuchyni? Polovicu z toho? Luxusná okružná plavba. No nekúp to... ()

fixaman 

všechny recenze uživatele

V rámci možností velmi dobře zpracovaný dokument, který zachycuje bezmoc lidí, kteří na Diamond Princess cestovali. SPOILER Obzvlášť traumatizující zážitek to musel být pro posádku. Pracovali třináct hodin denně sedm dní v týdnu zhruba za dva dolary na hodinu, na rozdíl od platících zákazníků neměli možnost se před covidem chránit (a to tehdy nikdo netušil, jak smrtelný může být) a ještě bydleli na odhadem pěti metrech čtverečních bez oken a denního světla. Předpokládám, že řada z nich si z toho odnesla silný posttraumatický syndrom. To, že jim na konci už nikdo nedodával ani jídlo je pak úplný extrém. Lidi, které na tom všem nejvíc zaujalo, že si cestující dělali z dovolené videa, jsou hovada bez špetky empatie. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Dokument se bohužel vůbec nevěnuje druhé velmi vážné nemoci, kterou se evidentně nakazili všichni účastníci zájezdu. Jde o nechvalně známou demenci, jenž spouští potřebu mít natočenou každou vteřinu svého života, protože dotyčný zřejmě věří, že to někoho zajímá. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Niektorí idioti sa budú natáčať aj keď ich už budú klásť do hrobu. U covidiotov to platí zrejme dvojnásobne, stačilo mi keď u nás Vincze v údajných 40 stupňových horúčkach spôsobených covidom natáčal videá, ako mu je strašne zle. Covidiot ako vyšitý. Tento dokument však nechce poukázať na covidokraciu, ale na to, že aj v tej covidokracii stále platí pravidlo: máš prachy, máš prednosť a lepšie zaobchádzanie. Na triedny princíp však netreba zabúdať a nech už je zriadenie akékoľvek, v tomto jedinom s Marxom súhlasím. Ľudia sa budú vždy deliť na chudobných a bohatých, na privilegovaných a obyčajných. Neukázalo sa to len na tejto čínskej lodi. Ukázalo sa to aj u nás, keď sa istí sebeckí grázli predbehli pri očkovaní nehľadiac na to, že ich dávku možno bude potrebovať nejaký dôchodca s 1000x väčšou pravdepodobnosťou úmrtia než títo tridsiatnici. A kvôli čomu to všetko? Aby si mohli cestovať do exotiky a fotiť sa v lietadlách, pri palmách, vo výťahoch. Hanba je, že túto účinnú zbraň slávy, popularity a privilegovanosti sme im dali my sami, keďže bežní ľudia tieto nepotrebné „celebrity“ sledujú a tým im dávajú ten punc výnimočnosti. Viď príklad kráľovnej umelých papúľ Plačkovej, ktorú sleduje cez 730 000 ľudí v Česko-Slovensku a ktorá podľa Obchodného registra len minulý rok so svojou firmou, ktorú na Instagrame propaguje, mala obrat 1 milión eur. Keby ju nesledovali obyčajní ľudia, ostane navždy len kurvou. Takto je bohatou celebritou a raz keď sa ocitne na podobnej lodi, ona bude mať výhody a jej sledovatelia nech kľudne aj zdochnú. Ale žiaľ obyčajným ľuďom ako by nedochádzalo, ako by im nepomohlo žiadne memento. Tento dokument preto hodnotím z hľadiska toho druhotného prínosu (ktorý snáď nebol ani zámerom), nie ohľadom covidu na tejto lodi. Covid len spustil krízu, ktorá opäť vyplavila na povrch vyššie práva údajných nadľudí. Inak svojou pôvodnou myšlienkou ale nestojí za veľa. ()

Reklama

Reklama