Reklama

Reklama

Za dveřmi

(festivalový název)
  • USA Behind the Door
Trailer

Obsahy(1)

Hunské zvěrstvo spáchané na bezbranné ženě dojde spravedlivé odplaty. A jak strašné! Drama vyhrocených osudů několika lidských bytostí situované do doby první světové války z produkce filmového průkopníka Thomase H. Ince bylo distribuováno jako „Speciál Paramountu, který je opravdu speciální“. (Letní filmová škola)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Zarputilý rasista a drsňák Willat (proti černochům prý nic neměl, stejně jako proti domácím psům) líčí samčí soupeření o šťavnatou mladou kořist v kulisách světové války s náležitou vervou, nemohu se ale ubránit dojmu, že úcta, jíž se filmu dnes dostává, spočívá takřka výhradně na titulem předjaté závěrečné sekvenci na hraně horroru. Z povážlivě senzační a chatrné dějové linie trčí propaganda a některé postavy jsou k smíchu stejně jako herecký projev hlavního představitele a douška zhmotňující splynutí dvou ústředních duší. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Neskutečný drasťák, nečekaný a stoprocentně působivý. Čím méně toho budete o ději vědět, tím lépe, protože Za dveřmi opravdu dokáže překvapit. Film mě kromě jiného zaujal skvělými hereckými výkony - kdo by očekával nějaké teatrální přehrávání, které k němým filmů už tak nějak patří, byl by zklamán. Tohle je úplně jiné. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Neprávom zabudnutý klenot nemej kinematografie sa dočkal kvalitnej reštauračnej opatery a opäť zhliadol svetlo sveta. Vďakabohu za to. Ide totiž o nesmierne dynamické dielo, vyrozprávané vo flashbacku a v rámci neho sa taktiež občas skáče v čase. A rozhodne nie iba samoúčelne. Mix viacerých žánroch ako vojnový film, melodráma, propaganda a horor (ale ten iba sčasti) je podľa slov amerického reštaurátora filmu predovšetkým tragédiou. Podotýkam, že antických rozmerov. 90% ()

Khagan1389 

všechny recenze uživatele

Hodně silný zážitek. Film pojednává o osudu německého Američana Oscara Kruga a jeho ženě před a během 1sv. války (v roce 1917). Nejdříve to působí jako klasická romance o lásce (které nikdo ostatní nepřeje) a jelikož USA vstupují do války, tak aby se Oscar vyhnul nálepce zbabělce či v horším případě špiona (a ukázal svému městu že není německým zrádcem),  tak narukuje do armády a stane se z něj kapitán. Na jeho loď se dostane i jeho manželka (která je vyhozena z domova, kvůli svatbě s Oscarem). Loď je ponorkou potopena, ale manželský pár se zázrakem zachrání. Po strastiplné plavbě ve člunu jsou odchyceni německou ponorkou. Dále děj nechci prozrazovat, ale  musím zdůraznit, že ten příběh má dost brutální zakončení a celkově ta proměna hlavní postavy z dobrého člověka na šílence (trosku) toužící po odvetě je strašně skličující (až depresivní). Herecké výkony jsou moc dobré a styl vyprávění příběhu nenudí (což u takhle starých filmů se mnohdy stává). Nezbývá než doporučit. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Snímok bol natočený podľa rovnomennej poviedky Gouverneura Morrisa a rozpráva o národnostných vášniach a netolerancii, ktorá vedie ku konfliktom. Ústrednou postavou je Oscar Krug, ktorého susedia chcú vyhnať pre jeho nemecké meno, keď Spojené štáty vstúpia do vojny s Nemeckom. Vo vojne sa ako kapitán vojenskej lode osvedčí práve v boji proti Nemecku. Film rozohráva aj milostný motív a ten je hnacou silou snímku, ktorý je silný v každej žánrovej polohe. Je toho však až trochu príliš, dejové ekvilibristiky narúšajú dôveryhodnosť. Rozhodne je film dobre natočený a oplatí si divácku pozornosť. Tretí komentár. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Většina natáčení Za dveřmi probíhala v Inceho novém studiu v Culver City. Scény s ponorkou vznikly v San Pedru v srpnu 1919. Při natáčení jedné z nich se vytvořil tak silný vír, že stáhl hlavního představitele Hobarta Boswortha pod hladinu. Podle zářijového čísla Motion Pictures News „pouze jeho pozoruhodná fyzická zdatnost zachránila herce před utopením“. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Válečné drama Za dveřmi vstoupilo do kin v prosinci 1919 s okamžitým velkým a všeobecným úspěchem, jeho zisk čítal zhruba 300 tisíc dolarů. Jeden z kritiků jej co do uměleckých kvalit přirovnal ke Griffithově milostnému dramatu Zlomený květ (1919) a dramatu The Miracle Man (1919) s Lonem Chaneyem. Pokud by měl film premiéru během války, jeho úspěch by byl díky silně propagandistickému zaměření ještě větší. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama