Reklama

Reklama

Daikaidžú Gamera

  • Japonsko 大怪獣ガメラ (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sověti shodí bombu na ledové oblasti Severní Ameriky, schyluje se ke třetí světové válce. Následná exploze však jako na zavolanou probudí gigantickou želvu Gameru ze zimního spánku. Zase to schytá Japonsko, které se monstrum vydá zničit, ale na druhou stranu donutí USA se SSSR spolupracovat. Zničení obřího plaza si přeje celý svět, snad kromě malého chlapce, kterého želva zachránila... (Kmotr76)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

Ertai 

všechny recenze uživatele

Nadšení svých kolegů pro tento film bohušel příliš nesdílím. Po Godzilla sérii sem se vrhnnul na její hlavní konkurenci a to Gameru od studia Daiei, tudíž se srovnávání obou sérií nelze vyhnout. První Gamera z toho pro mě nevychází moc dobře, neboť za a) Godzilla v roce 65 byla trikově i příběhově daleko vpředu (o tom že byla v barvě nemluvě) b) Gamera sama o sobě je nic moc film, kdy se hroozně dlouho tlachá a monstrum je tu na pár minutek (jak teď zjišťuji viděl sem upravenou US verzi takže pro filnální verdikt ještě musím vidět původní verzi). Navíc u kaiju filmu nejvíc čekám na ty správné japonské wtf momenty, kterých taky moc nebylo, ale těch několik (celá úvodní pasáž v Arktidě, plameny z krunýře, likvidace Gamery) snad slibuje větší zábavu u dalších dílů. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Z mého nicku by možná někdo mohl nabýt dojmu, že létající zmutovaná želva u mě bude mít protekci. No, takový směr úvah nepopírám, jenže Gamera je takový frajer/ka, že protekci nepotřebuje. Tohle je fakt dobrý film... Uprostřed obrovského boomu a hladu po příšerách spustili japonci další konkurenční projekty k našláplé sérii s Godzillou (a Radonem a Mothrou, abych se držel těch spíše kladných). Co se o pár let později už nepovedlo s Gappou (obecně ji moc neznají ani v Japonsku), zde se povedlo tak dobře, že Godzilláci v čele s Hondou museli mít z Gamery docela vítr. Osvěžující vítr. P.S. jediné, co mě prudilo, že chlapeček šel "osvobodit" svou sladkovodní želvu tak, že ji pustil do drsného příboje na útesu, do moře, šance přežití prakticky nula. Ale to je v Asii taková dementní tradice obecně... ()

Reklama

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Návrat ke kořenům. V roce 1965 potěší kaiju, které se přístupem podobá první Godzille nebo Rodanovi. Film je černobílý, na rozdíl od tehdejších dílů konkurenční Godzilly a studio Daisei udělalo určitě dobře - ušetřilo a navíc díky černobílosti film působí seriózněji a triky jsou mnohem působivější. Hlavně výbuchy v elektrárně a rafinerii stojí za to. A ani za samotnou Gameru se nemuseli tvůrci stydět. Obří želvu jsem si představoval mnohem nudnější, o to víc mě dostaly trysky z krunýře, kly a další "vychytávky." Jen ten malý spratek a ta celá infantilní linie okolo něj skoro dokonalý dojem mírně kazí. I tak je Gamera určitě příjemná alternativa, pokud vám nekonečná godzillí série začne lézt na nervy. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Daikaijû Gamera“ je snímek, který vás – ač je z roku 1965 – vrátí tak o deset let zpátky. Je to v něčem méně propracované než tehdejší filmy studia Toho, v něčem – hlavně v tricích, naopak více. Gamera je výborné monstrum, které má několik výborných schopností, jež ohromí a někdy i pobaví zároveň. Jsem docela zvědavý na další filmy s touhle přerostlou želvou. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

První film o monstru Gameře. Gamera byla konkurence Godzily, taková obrovská želva, co všechno vydrží, nic ji nezničí a v podstatě většinou stojí na té dobré straně ... Toto je pokud vím jediný film, kde vystupuje Gamera sama, bez nějakého dalšího "monster" oponenta... Film se dočkal mnoha dalších verzí a filmů o Gameře, jako typické japonské monstrum bylo zřejmě hodně oblíbené. Tento první díl je černobílý, na svoji dobu má vynikající triky, Gamera nevypadá nejhůř, ovšem boření všeho možného je fakt lahůdka, to se opravdu povedlo! Po kultovní a nepřekonatelné první Godzille (1954) se jedná o další velmi povedený kousek ze subžánru "monster movies", které slaví úspěch do dnes zejména v Japonsku ... Toto je velmi kvalitní "monster movie" ... ()

Zajímavosti (9)

  • Americká verze filmu Gammera, The Invincible (1966) byla radikálně upravena. Většina záběrů byla přesunuta, některé dokonce úplně vymazány, které později byly nahrazeny scénami s americkými herci.
    (Zdroj: godzilla.wikia.com) (Kmotr76)
  • Jméno této obří želvy pochází z japonského slova „kame“, což znamená právě zmíněného plaza s krunýřem. (ČSFD)
  • Jde o jediný film o Gameře, kdy Gamera nebojuje proti jinému monstru. (Zdroj: godzilla.wikia.com) (Kmotr76)

Reklama

Reklama