Reklama

Reklama

Utrpení Panny orleánské

  • Francie La Passion de Jeanne d'Arc (více)

Obsahy(1)

Slavné zpracování příběhu o Johance z Arku není typický historický velkofilm. S výjimkou kostýmů se oprošťuje od dobových reálií, zato vyzdvihuje střet fanatismu a klerikalismu soudců se vznešenou prostotou nevinné dívky. Působivost procesu stupňuje užití detailů a i v následných scénách si kamera často všímá jen fragmentů lidské tváře. Němý film inspiroval nejednoho skladatele k hudebnímu „ozvučení“. Vilnius – evropské hlavní město kultury 2009 a filmové fórum Scanorama daly podnět ke vzniku osobité hudby litevského skladatele Broniuse Kutavičiuse, kterou pro Febiofest nastudoval Orchestr BERG. (Febiofest)

(více)

Diskuze

karelt1980

karelt1980 (hodnocení, recenze)

Skvělá kamera, hudba očekávatelná - tendenční. Výtvarná stránka skvělá a i herecké výkony. Zvláště jejich uhrančivé hypnotické gestikulace a mimika. Moc dobře, že to je němý film. Je to jeho velké plus. Člověk více pracuje s fantazií a dokresluje si nevyslovených reálií.
 
Jinak podle příběhu, kdybych film hodnotil. Byl bych na straně soudců a Johanku bych asi neupálil, ale považoval bych ji za mentálně retardovanou, dnešním slovníkem "zfetovanou" a určitě by si ji francouzský národ nevážil, jak je v koncových titulcích. Dnes se dělají z hrdinýů zločinci a naopak, ale pravda bude někde uprostřed. Nejtěžší je pochopit dobové skutečnosti a souvislosti. To tento film nenabízel a ani neřešil. Byl to jiný úhel pohled.

d-fens

d-fens (hodnocení, recenze)

ako je to s dĺžkou filmu? ktorá verzia sa dá pokladať za "najvernejšiu" Dreyerovym predstavám? videl som 82 min., no podľa imdb sú ešte 110 min, 114 min, 88 min a 96 min...

Související novinky

Seversky laděné Filmale 2009

Seversky laděné Filmale 2009

05.09.2009

Ve dnech 18. – 20. 9. 2009 pořádají kino Květen v Novém Jičíně a Biograf Artefakt již 4. ročník filmové přehlídky Filmale 2009, letos zaměřené na severskou kinematografii. Festivalová skladba je… (více)

Reklama

Reklama