Reklama

Reklama

Poslední křížová výprava

  • Rumunsko Mihai Viteazul (více)
Rumunsko / Francie / Itálie, 1971, 107 min

Hudba:

Tiberiu Olah

Hrají:

Amza Pellea, Olga Tudorache, Irina Gardescu, György Kovács, Nicolae Secareanu, Aurel Rogalschi, Ioana Bulca, Maria Clara Sebők, Septimiu Sever (více)

Obsahy(1)

Vévoda Michal Patrascu je hrdý valašský šlechtic. Když se postaví svému pánovi, rozhodne se riskovat soud před samotným sultánem, tehdejším vládcem nad Valachy. Sultán z něj učiní svého zástupce v zemi, on se ale rozhodne postavit jeho nárokům na odpor. Dobude celou zemi až k Černému moři, kde se ale musí zastavit s marným čekáním na podporu z Evropy, jejíž vládci pouze intrikaří. I když se Michal poddá novému pánu Transylvánie Báthorymu, pomoci se nedočká, přesto však sám slavně vítězí nad Turky u Calugareni. (YSantiago)

(více)

Recenze (29)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Čo je, páni, nechutí vám?" pýta sa šľachtic ostatných stolovníkov na nádvorí valašského hradu niekedy koncom 16. storočia. Rozpačito sa prehrabujú jedlom, odháňajú otravne bzučiace mäsiarky a vrhajú pohľady kamsi bokom. Kamera si dá odjazd a my vidíme, že pár metrov od hodovného stola stojí niekoľko kolov, na ktoré sluhovia práve nabodávajú odsúdencov. Zrejme najvýpravnejší rumunský veľkofilm v podaní "transylvánskeho Bondarčuka" Sergia Nicolaescu nerobí hanbu výbornej úvodnej scéne. Rozmach bojových scén je ohromujúci. Príbeh napriek primeranej dávke pátosu zostáva realistický (aspoň čo sa týka dobovej špinavosti a brutality a nie celkom čestných skutkov ústredných hrdinov). Samotný Mihai je vykreslený dobre, len škoda, že jeho vývoj nevyznie kvôli topornému herectvu hlavného predstaviteľa, ktorý všetko odohrá prakticky s jedným výrazom tváre (omnoho zaujímavejšou postavou je jeho protivník Selim paša v podaní samotného Nicolaesca). Druhá výhrada smeruje ku kostýmom, ktoré ani náhodou nevyzerajú verne dobovo. V každom prípade ale nadpriemerný historický film, nezaťažený romantikou až tak ako poľské "sienkiewiczovky". ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Monumentální, ale v první řadě i skvěle napsaný a natočený snímek o slavném Michailu Chrabrém. Jistá tendenčnost - dobově poněkud nepadnoucí volání po rumunském sjednocení, což bych bral možná v devatenáctém, ale ne v šestnáctém století - se pochopitelně vzhledem k době vzniku i účelu snímku nezapře, ale ji určitě nemá smysl vyčítat, a i kdyby, je přebita výborným příběhem, dobrými hereckými výkony a hudbou a výpravou, jakou má historický snímek mít. Amza Pellea v titulní roli knížete, který více než po moci touží po dobru své vlasti, je místy vyloženě uchvacující. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První díl dobyvatelské kroniky Michala Chrabrého začíná v bojích roku 1593. Máme tedy ve dvou dílech před sebou události až do roku 1601, kdy Michal dojde své dějinné úlohy. Zatím se seznamujeme, například jeho manželka chrání jejich syna a jediný, kdo je Michalem od samého počátku fascinován, je italská hraběnka Rossana Viventini... Dokážu si představit, že kdyby byla k mání kvalitní kopie, možná i ten lepší dabing, tak by to sneslo širší zájem české veřejnosti. A třebas jen pro to, že se tu máme možnost podívat do rudolfinské Prahy také z jiného pohledu. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi historické filmy, tak budete příjemně překvapeni velkolepým stylem rumunského výpravného filmu, který není žádnou pseudohistorickou baladou. Děj se sice hodně soustřeďuje na hrdinskou interpretaci Michala Chrabrého, ale je zároveň protkán úchvatným obrazem válečných scén. A že si najde svoji cílovou skupinu milovníků historických filmů, není myslím pochyb. Nutno říci, že z kraje filmu jsem se trochu v tom historickém ději ztrácel, protože tahle epocha rumunských dějin mi není až tak povědomá, ale následně jsem se chytil a vnořil s chutí do příběhu, který poté měl pro mne srozumitelnou hloubku. Herci Michala Chrabrého (Amza Pellea) a Selima paši (Sergiu Nicolaescu) mají charisma na rozdávání. Film je vlastně svým způsobem také tak trochu o vtazích bytostně odlišných kultur východu a západu, které jsou doposud i dnes hodně aktuální byť v jiné formě. Dlužno říci, na to, že to je rumunský film, kterých zde moc nevídáme, a navzdory některým škobrtnutím, jde o výjimečně kvalitní film na svou dobu vzniku. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Mistrovské Nicolaescuovo dílo. Historický velkofilm, který se obratně vyhýbá většině žánrových klišé a zaujme nákladnou výpravou i svižnou režií. Většina podobné západní produkce může jen tiše blednou závistí. Michal je šlechticem malé východoevropské země jménem Valašsko. Jeho snem je sjednotit země svých předků a je ochoten proto udělat cokoliv. Za pomoci tureckého přítele Selima si získává podporu Sultána, kterého ovšem po vybudování armády zradí a sám proti němu vytáhne, čímž zaujme hlavy států křesťanské části Evropy. Ti, v čele s maďarským panovníkem Zimundem Báthorym, přislíbí Michalovi pomoc v boji proti Turkům. Ta je ovšem zcela miniální a Michal je naopak ne zcela dobrovolně natlačen podepsat Zikmundovi smlouvu o svém vazalství. I tak ale pokračuje ve svém tažení, které vede až k monumentální bitvě v závěru filmu, v níž Michal bez cizí pomocí porazí několikanásobnou tureckou přesilu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobré historické dielko, ale nie pre našinca, ten pozná z Rumunov len Drakulu. A práve o ňom by som skôr natočil historický veľkofilm, no nie ten mýtizovaný, ale ten pravdivý, pretože by to bol príbeh porovnateľný s Ivanom Hrozným, snád aj zaujímavejší. V tomto filme sa stretávame s postavami, ktoré nám len málo povedia, a tak sa stráca záujem. Herecky a obrazovo ale dobré. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Mihai Viteazul ( Michal Chrabrý ) zjednotil tri podunajské kniežatstvá Valašsko, Sedmohradsko a Moldavsko do jednotného celku a vytvoril na krátky čas silnú krajinu ako štít proti tureckým vpádom. Dodnes je považovaný za rumunského národného hrdinu. Renomovaný rumunský režisér Sergiu Nicolaescu sa podujal na veľmi ťažkú úlohu natočiť tieto stredoveké dramatické udalosti a treba uznať, že sa mu to podarilo. Film má rýchle tempo, vyniká bohatými kostýmami, nebojí sa drsných scén a vyráža dych niekoľko tisícím komparzom. Prvá časť má základ vo vykreslení postáv a vzťahov medzi nimi, záverečná tretina je však venovaná veľkolepej bitke s rôznymi strategickými ťahmi. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Začalo to pěkně po tepesovsku, takže hned na úvod jsem se dočkal hostiny s výhledem na narážení na kůl. Ale i když se pak film věnuje spíše politikaření, je se na co dívat. Nicolaescu si je jistý jak u sulatána v Istanbulu, tak na císařském dvoře či před papežským stolcem. Vydařený byl i rytířský turnaj. Vzdor samotné postavě Michala Chrabrého je film překvapivě prost přehnané dávky patosu a samotný hrdina dokáže být i pěkně proradný bastard, což ostatně nebylo u rumunských knížat nic výjimečného. Vrchol pak přichází v závěru s bitvou u Calugareni, která je epická ve všech ohledech. Sice jsem měl občas zmatek v tom, co se tam děje, ale mohutné přesuny vojsk byly natolik úchvatné, že mi to bylo jedno. 90% ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Nádherný bohatě strukturovaný snímek, který nepostrádá ucházející herecké výkony, výbornou hudbu, bohatou výpravu a především smysl - tudíž vše, co Nicolaescovi předchozí (a dle množství hodnocení u nás i podstatně známější) Dákové, postrádají. Vznešený příběh slednotitele rumunských kmenů má vše, co by správný historický snímek měl mít a jediné, co mu trochu škodí je rozdělení na dvě - mírně kontrastnější - poloviny, z nichž druhá se soustředí především na bojové a výpravné orgie a nedokáže už diváka natolik zainteresovat jako polovina první. Přesto se však jedná o jeden z vůbec nejzdařilejších rumunských filmů. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Film, který neviděli ani ne dvě stovky diváků. A je to jejich škoda ! Rumunské dějiny v odporu turecké armády a hrdý vévoda Michal, ten skvělý stratég a bojovník, ten váš vtáhne do víru bitvy. Takové, ve které nejsou počítačoví rytíři a koně, ale živí lidé, bojující za svoji nezávislost, a nejen svou, vždyť papež v Římě si láme hlavu před osmanskou invazí. Jenže penízky na vojsko teoreticky nemá, tak nějak. Pomoz si sám Michale ! A Michal to dal, zahnal Turky do bažin a paša Selim se plazil v blátě jako poslední pěšák. Shrnuto, rumunský historický velkofilm, tak tenhle název je zasloužený. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Netuším, proč je tenhle film na ČSFD rozdělený na díly, ale pal to čert. Je až k neuvěření, jaký velkofilm se podařilo natočit v ceaușescuovském Rumunsku - výpravou a kamerou totiž Poslední křížová výprava konkuruje západní produkci a celkově to působí velice vyspěle. (871., 22. XII. 2013) ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Je to nielen najlepší rumunský film,ale patrí medzi najlepšie historické filmy 70-rokov vôbec.Je to vrchol rumunskej kinematografie.Režisér Sergiu Nicolaescu bol uznávaný v cele Európe a dokonca aj za morom.Film je ešte cenný aj tým,že sa prísne drží historických faktov,ktoré sú dostatočne zdokumentované.Dokonca aj Steven Spielberg použil úryvok z tohoto filmu ako televíznu sequenciu vo filme E.T.Mimozemšťan.Aj najväčší filmový kritici zmĺkli,čo není u nich zvykom.Boje a veľké bitky sú ešte reálnejšie na aké sme zvyknutý u takýchto filmov.Mihai Viteazul znamená v preklade do anglického jazyka Michael The Brave.Pod týmto názvom bol uvadzany aj v kinách po celom USA.Okrem toho je to historický doložená osoba,a to dosť presne.Žiadne počitačove triky a iné oblbovačky. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Výprava velkolepá, hudbá zlá i zle vybraná, kostýmy zaujímavé, spracovanie priemerné, vojnové scény úchvatné a velmi realistické, scény v blate nákladné (tie by som ako herec asi nechcel hrať, nie to ako bojovník bojovať v nich), hlavné postavy charizmatické, hlavne Selim Paša v podaní samotného režiséra Nicolaescuho. Bohužiaľ strih je hrozný, scény preskakujú strašne chaoticky. Napriek tomu som rád za výpravné filmy Nicolaescua, a pokračujem v nich ďalej. Moje hodnotenie: 69% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm výpravou nepochybně na nejvyšší úrovni. Vzestup a pád šlechtice, který na krátké období zažehl jiskru naděje na znovuzrození samostatnosti Valašska, Sedmihradska a Moldávie. Tyto země smetené tureckou vojenskou kampaní se ocitli v nárazníkovém pásmu nikoho, v soukolí Osmanů a Svaté říše římské národa německého. Na jejich území se bojovalo, jejich lidé umírali, oni byli zneužíváni pro politické cíle obou stran. Občas se v jejich středu objevil šlechtic, který dokázal být na vojenském a politickém kolbišti důstojným soupeřem a vynutil si pozornost. A to byl Michal Chrabrý. 80% ()

Davej 

všechny recenze uživatele

Verze, ve které jsem viděl tento film já (doufám, že jich je víc), byla opravdu velmi špatně sestříhaná, takže se film rozpadl na krásné záběry bitev a občas těžko pochopitelné scény mezi tím a příběh tím pádem tak trochu dostal na frak (snad se na tom podepsalo i to, že promítací přístroj nějak zlobil a tak při přehazování kotoučů byla vždy několikasekundová přestávka) .To však nic nemění na tom, že Nicolaescu obrovské davové scény vskutku umí a už jen kvůli nim stojí PKV vidět. Mimochodem- jak vlastně československá distribuce došla k tomuto názvu je mi záhadou. Mihai sice bojuje s Turky a mluví o dobývání Istanbulu, ale především se přetahuje o moc s křesťanskými kolegy. *A několik zajímavostí na konec: Film měl být původně natáčen v koprodukci s americkou společností Columbia Pictures a hlavní roli měl hrát- a teď se podržte- Charlton Heston. Ovšem a- chytněte se ještě pevněji- Ceauşescu se vyjádřil, že by byla hanba, kdyby Rumuni své dějiny nezvládli zpracovat sami, a spolupráci zatrhl. Nicolaescu se však kontaktů s Columbií úplně nevzdal a hledal u ní pomoc při výběru představitele hlavního hrdiny. Zaslal do USA záběry z castingových zkoušek a bylo mu odpovězeno, že ideální volbou pro titulní roli by byl on sám. Jak to nakonec dopadlo, víte sami. Amza Pellea zobrazil Mihaie vskutku impozantně a to nejen s ohledem na vzhled. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Začátek je excelentní. Zčistajasna jsme uprostřed Valašska s jeho kůly a zastrašovacími hostinami. Michal Chrabrý pak celý film ukazuje, že věrolomnost pro něj není úplně cizí slovo. "Zaplacení" dluhů je naprosto úžasné a intriky, kterými je kdekdo omotáván, jsou skorem nerozpletitelné. Vrcholem filmu jsou ovšem monumentální bitevní scény, zvláště poslední. Tisíce komparzistů se usilovně topí v bahně, koně padají po desítkách, děla duní a Michal vede všechny na Turka. Velkolepé. Slabší už je to s hereckými výkony, zváště proto, že skoro nikdo nemá co hrát. Snad jen Nicolaescu v roli Selim paši je trochu zajímavější. A abych nezapomněl, i Praha se objeví a Jeho Veličenstvo císař Rudolf si také zapiklí. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Poněkud akademicky natočený, ale povedený historický epos. Skvělá výprava a obdivuhodně bohatý komparz. Celá řada přitažlivých mužských aktérů včetně komparzistů. Amza Pellea je v některých záběrech velmi podobný Ondřeji Vetchému...Velké štěstí, že zde Čaušesku zatrhl spolupráci s Hollywoodem! ()

Reklama

Reklama