Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po dlouhých letech strávených v exilu se do rodného města Prejnaru vrací zlotřilý upír Radu. Po příchodu zavraždí svého otce a ukradne mu drahocenný Kámen krve, jenž podle pověsti obsahuje krev svatých. Na scéně se však objevuje i jeho bratr Stephan, který za pomoci dvou amerických studentek plánuje překazit Raduovi ďábelské plány s kamenem. (Chatterer)

(více)

Recenze (18)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Nebudem sa vyjadrovať ku každej časti osobitne, pretože všetky štyri diely sú kvalitatívne veľmi porovnateľné. Navyše je to vždy o tom istom, hlavné postavy bojujú proti zlému upírovi, od druhého dielu aj proti jeho matke čarodejnici, vždy ho na konci zabijú a logicky na začiatku každej časti ožije, ako ináč. Takže to zhrniem. Podľa mňa sa jedná vôbec o NAJLEPŠIU a najatmosferickejšiu upírsku sériu. Za najlepšie časti považujem druhú a tretiu (v tej prvej mi vadilo príšerné spracovanie démonov a v tej poslednej už atmosféra miestami pokrivkávala, predsa len, hrad je hrad, a nič ho nedokáže nahradiť). Druhá vec: Radu je podľa môjho názoru ten najcharizmatickejší upírsky hlavný záporák. Najviac ma zaujali masky, kvalitné krvavé scény, sympatické hlavné postavy a prostredie rumunského vidieka. Celá séria ma len utvrdila, že v 90. rokoch sa rodili najlepšie upíriny. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Hodnej upir a zlej upir, shodou okolnosti brachove, bojuji v Rumunsku o jakysi Bloodstone. Do party k tomu maji tri studentky, jednoho dedu a Tall Mana v roli jejich otce. Uz na prvni pohled nejde o zadnou megapecku, ale tady jsme u Full Moon, takze staci nejake to nadro, par loutek a o zabavu je postarano. Nuda sice, predevsim v druhe polovine, vystrkluje ruzky, ale prezit se to da. Slintajici zaporak je slusne charismaticky a jeho dlouhatanske prsty ve spojeni se zajimavou hrou svetla a stinu obcas evokuji Nosferatu. Velka skoda, ze miniaturni postavicky dabliku jsou delane prevazne na pocitaci a to hodne neumele, Bandovci to umi mnohem lepe. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Škoda že sa to viac nedržalo tej historickej línie. Povraždení Turci, záhada okolo ich úmrtí, a vôbec celkovo, keby sa to možno trošku viac vráti v čase, bola by to ďaleko väčšia pecka. Každopádne, Ja mám upírskej príbehy rád. Je to v podstate jedna z prvých, hororových postáv, a asi aj jediná, o ktorej dodnes kolujú legendy, dohady, o skutočnej existencii. Plusom je kratšia stopáž, pre ženy romantický nádych, čo je vlastne podstatou každej upírčiny. Veď aj gróf Dracula si chcel v Londýne viac menej len vrznúť. Na jeden krát sa to dalo odsledovať, no nijaké nadšenie zo mňa nechŕli. Slabší priemer, ale tretiu prihodím, lebo som sa vyslovene nenudil .. ()

petero odpad!

všechny recenze uživatele

Keď sa niečo točí v Rumunsku, tak to aj dopadne. Takýto príbeh je v upírskom žánri prerozprávaný snáď x-krát. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Poněkud drsnější verze všech těch Stmívání. Váhám mezi 3 a 4*, nakonec za zdařilé obrazové ztvárnění doplněné odpovídajícím hudebním doprovodem dám více. Temný les, silueta hradu, měsíc v úplňku, hřbitov, ruiny, kobky - pravá atmosféra gothického horroru. Ale i pohřeb je působivý a o noční slavnosti vycházející z tradic boje proti nemrtvým lze napsat jen to nejlepší. Sám zlotřilý upír je zdařilou kombinací Maxe Schrecka a Klause Kinského, včetně stínohry s obludnými pařáty. Jeho krvavé slintání bylo nechutné, což byl jistě záměr. Největší slabinu představují laciní prstoví démoni, s kterými by si mnohem lépe poradil i R.Harryhausen. Na rok 1991 jsou hrubě nevydaření. Snad jen drobnosti, jako třeba fakt, že americké studentky v životě neviděly trabant, ale jak sednou za volant, jedou bez problému (s neobvyklou řadící pákou), jsou drobnými kazy na kráse. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

5/10 Ako fanúšik Rumunska to nadhodnocujem výhradne za vzácne zábery na krajinu čerstvo po prevrate. Inak je to uletené béčko s mizernou kamerou, hlúpym príbehom, zlými hercami, ale aj dobrými maskami a miniatúrnymi harryhousenovskými potvorákmi. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak tady to začalo. První díl Subspecies je zajímavé směsice žánrů, která sice nenudí ale taky jsem z ní nebyl nějak na větvi. A já tak uzavírám jednu kapitolu kterou jsem si střádal poměrně dlouho. Celou sérii jsem viděl pěkně debilně nejdříve 3 díl pak Vampire Journals pak 2 díl a nakonec 1 díl. Je to zábavná série s naprosto dokonalým hradem a atmosférou a naprosto famozním záporákem, kdybych to viděl jako malej tak mám noční můry. Na druhou stranu tenhle film nemá moc co nabídnout. Takže ani tak nemůžu dát více jak 3*. Ale jsou to rozhodně dobré 3*. BTW Scrimm tu má úžasný háro. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Další důkaz, že i devadesátky uměly zajímavé a poutavé horrory. Problém tohohle jinak sympatického fláku je, že se vlastně nikam nevyvine a nesnaží se gradovat, to nejlepší ukáže hned na začátku (parádní úvodní scéna s hádkou otce upíra s nezvedeným synem upírem) a pak už to jen opakuje. Hlavní záporák je naprosto perfektní, funkční a strašidelný. Herecky je to fajn, trojice dívek se snaží, krev teče, atmosféra starých opuštěných hradů funguje. A kdy jste naposled viděli trabanta v upírském horroru? Jen kdyby se to ve druhé půli tolik nekamarádilo s náznaky nudy. Obecně vzato ale velmi potěšující snímek. 3.5* ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Van Helsing a spol. sice před 100 lety Draculu odkrouhli, ale to netušili, že měl ještě dva bráchy, přičemž jeden vypadá jako Nosferatu z 20tých let a je zlej a druhej jako typickej 80kovej hezoun a je hodnej. A k ruce tu jsou pochopitelně dobový krasavice v rolích americkejch studentek a všichni se dohadujou o nějakej magickej šutr. Upírský ultrabéčko se vším, co k tomu patří a zároveň milá exkurze do dob, kdy tyhle brakový horory frčely a jejich tvůrci je fakt uměli. 55% ()

wipschka 

všechny recenze uživatele

Opravdu škoda poměrné roztahanosti druhé části, která bohužel docela nudila, a těch počítačových minionů, kteří byli místy opravdu směšní..Hlavně jejich první zjevení se pro mě stalo opravdu nezapomenutelnou částí filmu:D OVŠEM, slintající Radu s nosferatovskými prsty, to už je jiná třída! Už jenom pro něj si střihnu další díly ;) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Úvod fajnučký ( hlavne vďaka tým malým démonom oživeným old schoolovou stop-motion animáciou ). A potom príde pre mňa jeden z najikonickejších záberov hororového žánru ( v rámci B kategórie ). Tri sličné devy nasadajú do starého trabanta a napredujú smerom k nebezpečenstvu číhajucemu v starých lesoch a hradoch Transylvánie. No proste brutal. Výborná výprava a atmosféra. Potom to ale začne strácať dych, na počudovanie som čakal, že sa tu niekto začne orgazmicky vyblázňovať v gore a make-up efektoch ( veď predsa len Full Moon Ent. ), ale ostala už len tá atmosféra a tej práve toto chýbalo. Ten pravý masaker. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Celkom slušne začínajúca upirska sága. Idem po stopách Teda Nicolaoua a tak teraz je na rade táto séria, ktorá vobec nezačala zle, práve naopak. Je tu charizmatický hlavný zaporak, príde i na temný a tajomný zámok, ako keby vypadol z gotického hororu a to od prostredia až po samotný hrad. A ja Gotické horory mám rád. Sú tu aj sympatické postavy, takže aj tam spokojnosť. Jediným negatívom sú tí mini diablici, ktorí mi pripomenuli niektoré skoro odpadové častí z Puppet master a je zaujímavosťou, že jednu časť má na svedomí pravé tento režisér, neviem či je to náhoda, ale ja myslím, že nie. Lebo tí diablici, sa naozaj dosť podobali tím v Puppet Master. Tak smelo idem do ďalších častí a dúfam, že i keď tato to mala len za silne 3*, že tie ostatné budú aspoň takto dobré, keď nie lepšie. ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Velice povedený upírský horor od FULL MOONu. Klasické 80´- 90´béčko, ale s parádním prostředím, výbornou atmosférou, kreativními tvůrčími nápady a naprosto nechutným záporným upírem, z jehož zjevu i chování mi bylo fyzicky nevolno. Herci docela fajn a k tomu vše co mám rád, jako spousta umělé krve, poctivé masky, uřezané hlavy či přírodní prsa. Mínus pro mě snad jen ty občasné, typicky upírské (a zde navíc ještě dost neumělé) romantické scénky, které zvlášť ve druhé polovině trochu ubírají na celkovém tempu snímku. A pak ti malí ďáblové, nebo co to bylo. Ta animace nemohla fungovat ani v době vzniku. Jinak super. 75% ()

Janis 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě hodně mile překvapil. Výborná atmosféra starých hradů, lesů apod. a skvěle ztvárněný zlý upír. Snad jediný minus jsou ty ne moc dobře udělaný postavičky, ale to se dá přehlídnout. Doufám že další díly budou stejně tak kvalitní... ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Subspecies je hororova seria o upiroch,ktora sa odohrava v Rumunsku,zaujme atmosfera,masky,prostredie i herci,nemozem povedat,ze je to zle,ale jednoducho nieco tomu chyba,vsetky styri filmy sa mi zdali priblizne na rovnakej urovni,cize priemerne hodnotenie bude dostacujuce...:-) ()

luccash 

všechny recenze uživatele

Vůbec nevím jak tenhle film hodnotit. Na jednu stranu má Subspecies tak hustou atmosféru, že by se dala krájet. Ale na tu druhou se film tak vleče, že jsem chvílema snad i usínal. Vyřeším to diplomatickou cestou a dám za tři * . Nicméně minimálně na dvojku se ještě určitě podívám. * po čase přidávám 4 hvězdu. Film si to zaslouží! ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý Charles Band vo svojom klasickom a mne najmilšom vydaní. Po krachu Empire Pictures presedlal na Full Moon Entertainment, ale zmenou značky sa (spočiatku) nezmenila kvalita a ani podoba jeho filmov. Klasický mix malých monštier, nejaký ten hrad, zlo, tentokrát v podobe upíra (ak si dobre pamätám, od dôb Zoltána, Drakulovho psa nič podobné v jeho produkcii nevzniklo) a Rumunsko, kde sa presťahoval z Talianska. Navyše k tomu treba prirátať dve Bandové trademarky: podmanivá atmosféra a roztomilo jednoduché triky, vyvolávajúce úškrn na divákovej tvári. Novinkou tu je kultové vozidlo Trabant a spomínané Rumunsko, kde ako prvý Američan natočil svoj film. Výsledkom je koláž odvolávajúca sa na klasickú podobu upíra živiaceho sa krvou s vizážou inšpirovanou klasikou žánru - Nosferatu, nechýbajú typické ingrediencie ako truhla, hrad v Transylvánii, cigáni či infikovanie uhryznutím a dobre nabrúsené koly. Nečudo, že si film získal tak kultový status, že vniklo trio priamych pokračovaní a jedno nepriame. Aj keď dnes, po takmer 30 rokoch vzbudzuje film skôr ľahký úsmev ako zimomriavky, rozprávková atmosféra, Anders Hove vo svojej asi životnej úlohe a krátka etuda dlháňa z márnice Angusa Scrimma patria medzi hlavné dôvody, prečo si tento film pustiť. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Bráškové Radu a Stephan s "warpaintingem" skoro jako z blackmetalové kapely a jejich naháněčky a taškařice. 1 z mála upírských báchorek , která mě docela baví , asi to bude režisérem , neurazila mě ani 1 část. ()

Reklama

Reklama