Reklama

Reklama

Red Force 4

  • Hongkong Wong ga si je ji IV: Jik gik jing yan (více)

Obsahy(1)

Příběh začíná v Seattlu, kde místní policie dostane posilu z Hongkongu v podobě inspektorky Madam Yeung Lai-Ching (Cynthia Khan). Nedobrovolně má s inspektorkou spolupracovat i seattleský policista Donny Yan (Donnie Yen). Mají za úkol sledovat a zatknout hongkongské drogové dealery. Pátrání nečekaně dopadne tak, že inspektorce Yeung hlavní šéf drogového gangu (Yuen Shun-Yee) uteče a Donnyho parťák Peter Woods (Blaine Lamoureux) je zabit při přestřelce. Do přestřelky se ve špatné době a na špatném místě nechtěně zaplete dělník a dlouhodobý imigrant Luk Wan-Ting (Yuen Yat-Chor). Ten se stává hlavním podezřelým jak pro policii, tak zároveň jako nepohodlný svědek a hlavní terč i pro mafiány, kteří na něj pošlou zabijáky s cílem za každou cenu svědka umlčet. Lukovi se podaří před ostatními utéct a ze strachu se vrací do Hongkongu, kde žije jeho matka (Lisa Chiao). Tam je ihned po příjezdu dopaden inspektorkou Yeung s Donnym. Po nečekaném útoku nájemných vrahů, kterým se tentokrát podaří Luka postřelit, takže skončí v nemocnici, dostane Madam Yeung podezření, že někdo v řadách policie je zrádcem, který vyzrazuje informace mafiánům. Tvrdohlavý Donny však této teorii odmítá uvěřit a rozhodne se pátrat na vlastní pěst. (tequilla)

(více)

Recenze (57)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších hongkongských "peckovaček" od VAPETU, které na novinových stáncích vyšly!!! Viděl jsem první díl, který je prostě kultem největším, druhý díl (1985) se mi moc nelíbil, třetí jsem ještě neviděl (nebo už nepamatuji z dětství), ale tento je fakt pecka a s přehledem konkuruje i dílu prvnímu (1986) ! On vlastně Woo-ping Yuen kolem konce 80. let začal prosazovat Donnnieho Yena jako akčního martial arts borce a natočil tři hodně podobné filmy. Tygří klec 1 (1980) a 2 (1990), a k tomu přidal zde právě komentované Red Force 4 (používal podobné kaskadéry, kompars i samotné scény ...). Film je v podstatě, a to tentokrát fakt vůbec nepřeháním, jedna non-stop akce a stopáže mezi akčními scénami se rovnají podle mě maximálně tak 2 minutám!!! Od samotného začátku se to zde rube a mlátí takovým stylem, že člověk jen kroutí hlavou, navíc akce a souboje pořád přituhují a gradují, k tomu hraje špičková svižná a drsná hudba ... a prostě se zdá, že akce nebude mít konce. Cynthia Khan je výborná, skvěle film doplňuje a předvádí perfektní akci. Hlavní slovo zde má ale naštěstí Donnie, který již v té době dokazuje, že je budoucím hongkongským "masérem" číslo jedna a "zmasíruje" zde pár borců takovým stylem, že jsem z toho kroutl hlavou. Ta jeho neskutečná rychlost spojená s občas naprosto nečekanou technikou (nezapomenu na jeden dokonalý "boxerský" úhyb do strany a z něj okamžitý direkt na bradu protivníka ... ale takových věcí předvádí mraky) je prostě vyloženě "žrádlo"!!! Vyloženě jsem se kochal!!! Souboj v potemnělé uličce s namakaným amíkem, který ho plete mávajícíma rukama je úžasný, závěrečná "mlata" s asi o 30kg těžší a mohutnější černošskou gorilou je pak už naprosto ultimátní!!! Tohle fakt konkuruje i jedničce, jenže tam byl Henry Sanada a to je přece jen vyžší liga než tenkrát začínající Donnie a navíc jednička měla ucelený děj, zatímco, tohle je jen jedna ukrutná řežba ... Jinak kaskadérské výkony, spád filmu, triky, všechno prostě na jedničku. Ten film patří rozhodně do zlatého fondu hongkongské "martial arts kinematografie" ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Co díl, to jiný režisér, a tím pádem i trochu odlišný přístup. Čtyřky se tentokrát zhostila jedna z největších legend asijských mlátiček a až po okraj ho naplnila parádní akcí, příjemným humorem a hořkosladkým patosem. S klidným svědomím se dá označit čtvrtý Red Force jako zběsilá nonstop jízda, která snad ani nemá hluchá místa, jelikož se pořád něco děje: honičky, střílečky, mlátičky, to vše v akrobatickém stylu. Filmu vévodí ústřední dvojka v podání Cynthie Khan a Donnie Yena, každý z této dvojice tu má obrovský prostor pro nakopání zadků všech nepřátel. Jedna z nejlepších scén se odehraje v temné uličce, kde Donnie svede skvělý fight s namakaným a o hlavu větším soupeřem, který má úžasné schopnosti zblbnout protivníka. Dnes už legenda VHS-období, navíc kvalitativně srovnatelná s jedničkou. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

od Woo-ping Yuena bych teda čekal ještě větší akční masakr, zejména co se týče choreografie, jinak akce je tu v podstatě nepřetržitě od první do poslední minuty a jestli jsou nějaký menší prostoje, tak je to fakt jen otázka pár minutek, jinak to tu Cynthia Khan, Michael Wong a zejména Donnie Yen řežou téměř neustále a dokážou otupit i hodně trapnej scénář, ale od Yuena jsem už zažil daleko lepší filmy ()

choze 

všechny recenze uživatele

Poctivé hongkongské řemeslo konce 80. let, ze stejného roku jako první dvě ULTRA FORCE. Film režíroval Yuen Woo-ping a kraluje mu souhvězdí Cynthia Khan, Michael Wong (RED FORCE, KONTRABAND) a Woo-pingův oblíbenec, mladý Donnie Yen. Jednoduchá zápletka o ochraně nepohodlného svědka dvěma rozdílnými policisty je doslova narvaná solidními bitkami a honičkami - dobrý bizár je honička na motorkách, jejichž řidiči se spolu za jízdy šermují lopatou a a palicí a pak bitka v temné uličce, kde Donnie bojuje s bělošským záporákem s pozoruhodnými pohyby a komickým hereckým projevem. A najdou se tu i vypjaté melodramatické momenty jako scéna, v níž se Cynthia Khan vydává při návštěvě matky svědka za jeho snoubenku a snaží se přitom zamaskovat, že jsou k sobě připoutáni želízky, aby se stará žena nedozvěděla, že její syn byl zatčen policií. Chybí tomu lehkost a vtip první ULTRA FORCE a barvité finále jedničky RED FORCE, ale jinak jde o hustoakční pohodový díl plný zpomalených kopů do hrudníku. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to výborný akčný film z mojej obľúbenej akčnej série. Má veľmi dobrý príbeh o ochrane svedka vraždy, do ktorej je zapletená aj tajná služba. Veľkým plusom tohto filmu je skvelá hlavná dvojica, Cynthia Khan, ktorá sa po akčnej stránke v porovnaní s predchádzajúcim dielom podstatne vylepšila a Donnie Yen, jeden z najväčších talentov akčného filmu. Akcie je tu veľmi veľa, jedna skončí a už pomaly začína druhá a dá sa povedať, že aj keby jej bolo o polovicu menej, tak by jej bolo stále dosť. Tento diel je po akčnej stránke jednoznačne najlepší z celej série, ale nie len po stránke kvantity, ale aj kvality. Zo začiatku ešte moc nevyniká, ale po čase a hlavne prvou akciou Donnieho Yena sa podstatne vylepší. Má skvelú choreografiu, je náročná aj po kaskadérskej stránke a aj nápaditá. Ani sa nedá vybrať tá najlepšia, Donnie Yen predvedie skvelý nočný súboj s motorkárom, veľmi zaujímavú naháňačku na motorkách, kde sa protivníci bijú aj počas jazdy alebo vynikajúci finálny súboj na streche. So Cynthiou Khan ma zase veľmi zaujal súboj v nemocnici, aj ked´ vlastne tohto súboja sa zúčastní aj Donnie Yen alebo výborná scéna, kde visí počas jazdy na sanitke. Našťastie tu humoru moc nie je, ale zopár dobrých vtipných miest sa tu nájde ako napríklad scéna so schovávaním pút pred matkou zatknutého. Režisér Yuen Woo-ping tu opäť predviedol skvelú prácu. Spolu s jednotkou je to pre mńa najlepší diel série a keby tu ešte boli aj emócie ako v druhej polovici jednotky, tak neváham aj s plným hodnotením. Objektívna kvalita filmu- 75%, film sa páči mne na 81%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Minule štafetu převzala Cynthia Khan a ohánět se umí samozřejmě dál parádně. A od své (tematicky rozhodně ne vzdálené) série Tygří klec si pro jednou odskočil legendární Woo-Ping Yuen. Další z mnoha porevolučních VHS úlovků, který sice oplývá poměrně významnou osobností na režisérském postu, ovšem všechny ty ukňourané dialogy, infantilní joky a typicky podivné asijské emoce k tomu asi musí patřit. Naštěstí ale zůstává akční nálož a choreograficky poutavá řežba, třeba ta s vlasatým Michaelem Woodsem v červeném tílku. PS: Cool schovávaná na veřejném osvětlení. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je asi nejnabitější díl Red force po stránce soubojů. Donnie byl vždycky špička stejně jako Cynthia Khan a film využívá jejich schopnosti maximálně. I když občas mi to přišlo lehce stereotypní, protože i sebelepší fighty se časem omrzí. Navíc opět je tu pár scén který bych vyškrtnul a byli tam úplně zbytečný, ale tak to už je to Asijské čaro které asi nikdy tak úplně nepoberu, ale tu akci můžu to zase jo.65% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Opět mi tu chyběla Michelle Yeoh, ale ne tak silně. Cynthia Khan mě zde bavila o dost víc než ve trojce. Tenhle díl považuje ze vše z této série za nejlepší. Viděl jsem ho 3x a bavil mě nejvíce. Výborný příběh, skvělá akce a tak dále. Velký hit to není, ale solidní akční podívaná ano. Konec filmu mohl být lepší, ale nevadí. Hodnotím na 79% = **** ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Woo-pin Yuen udělal to co se od něj očekávalo. Ukázal super akci. Vždycky dokázal dát tolik akce do děje,aby to nepřišlo nudný nebo aby to nebylo moc. Hodně mě bavilo ta akcička Donnie Yen proti tomu střelci na motorce jak se s ním popere v té temné uličce. Jak dělá ty zmatené zvířecí pohyby a ta bitka s tím černochem na střeše jak do prsou chytne pěst je výborná. Po dvojce ten nejlepší díl s tou nejlepší akcí. A v závěru tu máme tři bojovné dvojice. No co víc dodat. S U P E R B O M B A ! ! ! ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Výborný kung-fu, akční nářez. Nikdy jsem o týhle serii nevěděl a ani mě moc nezajímala, přeci jen mám doma dost ještě nezkouklých kung-fu filmů či jiných bejkáren z Hong Kongu, ale přeci jen po dvou letech přišla řada i na tenhle film, no a byla to paráda, jen škoda že nemůžu sehnat všechny dily. Tohle je paráda skvělá a pěkná Khanová, sympatický Yen a úžasná choerografie dodává tomuhle filmu pořádnou šťávu, jen škoda toho nedomrlího konce mohl být o něco více akčnější, ale i tak za mě palec nahoru. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Doslova kvintesence bojového akčního filmu. Famozní choreograf i zdatný režisér martial art Woo-ping Yuen zcela minimalizoval svůj smysl pro čínský humor a předkládá bezkonkurenční řežbu ve velkém stylu. Cynthia Khan už rozkvetla do krásy, Donnie Yen ukazuje, proč se stal jednou z hvězd number one svého žánru a hezounek Michael Wong v netradičně záporné roli. Jak jinak než skvěle choreograficky promyšlené souboje jsou snímány rukou zkušeného kameramana a díky tomu se mění v elektrizující podívanou. Neexistuje nic, co bych tomuto filmu vytýkal, pokryl všechny mé receptory dokonalé filmové zábavy, kterou jsem v daný okamžik očekával. Zatloukám pět zářících hvězd. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Zlatá éra svobodného Hong Kongu, tenhle díl, je z těch všech asi nejvíc ikonický a to hlavně díky nadstandardním kaskadérským kouskům, impozantním záporákům a té vší akci, která se na mně furt valila. Donnie Yen mně tady hodně bavil a to hlavně díky tomu, že hraje dosti rozdílnou postavu, než jakou představuje v Ip Manovi. A byť to tady má lehké klišé a je fascinující, kolik kulek dokáží postavy Hong Kongských filmech schytat než umřou, tak musím tam tu pátou dát, protože tohle je prostě bomba a to bez debaty. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Typické, hongkongské VHS béčko, které si sice bere známý název, ale ve výsledku s předchozími filmy, nemá nic společného. Spousta bitek, mladý Donnie Yen a občasný infantilní humor. Docela zábava. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Čtyřka byla opět vydařenou podívanou. V mých očích lepší než dvojka a trojka. Cynthia Khan se mi tu líbila více, skvěle jí doplňoval i Donnie Yen a nešťastník Yat Chor Yuen. Dokonce se mi líbil docela i samotný scénář. Akční souboje měli taky slušnou úroveň, potěšil i návrat herce z jedničky Michaela Wonga a letištního bitkaře ze dvojky Eddieho Mahera. Nepostrádalo to ani klasický asijský humor, ani několik silnějších momentů a dobrou choreografii. V mých očích po jedničce zatím druhý nejlepší díl a nadprůměrná podívaná. 70% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Stvrty diel je pod taktovkou legendarneho Yuen Woo-pinga a jeho rodiny. Pred kamerou, za kamerou, pod kamerou, vsade samý Yuen. Samozrejme nesmie chybat ani jeho oblubenec Donnie Yen z ktoreho sa vtedy snazil vyrobit novu akcnu hviezdu. Takze aj ked je tu Donnie vdaka svojej horkokrvnosti dost neprijemny (Donnie ako postava a nie herec, s menami sa nikto prilis nenadrel a tak sa tu niektore postavy volaju podla mien hercov), tak akonahle dôjde na bitky hravo zatienil Cynthiu Khan. Bitiek je tu neurekom. Vlastne neuplynie 5 minut bez toho aby sa niekto s niekym nemlatil. Pribeh je jednoduchy, ale je obdivuhodne, ze napriek tak vysokej kadencii bitiek, ku kazdej jednej z nich dôjde vdaka zmysluplnemu dôvodu. Nie ako v niektorych filmoch Jackieho Chana v ktorych dôjde k bitke len preto, ze sa Jackie na niekoho nepekne pozrel. Pribeh ma bavi hlavne vdaka sympatickym postavam, ktore su skvele obsadene. Drsny policajt Donnie Yen, kraska Cynthia Khan, chameleon Michael Wong, z klanu Yuenovych môj najoblubenejsi Yuen Yat Chor ako nevinny robotnik. A vo vedlajsich ulohach znova niekolko skvelych bitkarov. Na tomto diely je zaujimave, ze mimo kamarata Yuen Yat Chora (Liu Kai Chi) tu vlastne nezomrie ziadna dalsia kladna postava a film ma tradicny americky happyend. Humoru je tu tentokrat minimum, ale film nepôsobi ani nijak depresivne. No a co sa tyka bitiek, tak 90% z nich je absolutne spickovych. Len sem tam su niektore zbytocne zrychlovane. S vydatnou pomocou kaskaderov sa predvedu aj herci od ktorych by ste to necakali vratane Michaela Wonga. Najlepsie su ale samozrejme suboje skusenych borcov. Pamätny je Donnieho suboj najprv s Johnom Salvittim na meče a hlavne finalny duel s namakanym černochom Michaelom Woodsom. S obidvoma ma Donnie niekolko skvelych subojov aj v inych filmoch. Dalej ma zaujal neskutocne dynamicky suboj vo finale s okuliarnatym nenapadnym chlapikom Cho Wingom, s ktorym si to rozda najpr Yuen Yat Chor a nasledne Cynthia Khan, ktoru viditelne dabluje vyssi vlasaty kaskader. :) Vysledkom je ukazkovo kvalitna zanrovka svojej doby a jeden z mojich najoblubenejsich dielov tejto serie. 8/10. P.S. Na CZ dabing znova radsej zabudnite. Ani jeden nestoji za vase nervy. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca nonstop action zábava. A vlastne o nič viac tu ani nejde. Skvelá hongkongská rozbíjačka v tom najtvrdšom zmysle slova. A len tak na okraj, v jednej naháňačke si pripomenieme DOBYVATEĽOV STRATENEJ ARCHY. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Ale ked sa sústredíte iba na čínštinu, mala by som pridať jeden bodík, lebo hovoria zreteľne, pomaly a konzultovali to predbežne s mojími učiteľkami :). .. Normálne som rozumela. Je fasa dopozerávať si tieto starinky a spätne porovnávať vývoj choreografií pre Donnieho Yena..... A choreografií celkovo..... A napríklad aj to, že kam sa, sakra, podeli všetky kick-ass girls, že ich toľko nevídam? Je chyba v mojom vzdelaní?....Ale ved tamtie babizne som poznala po mene, hoci som "Forcy" mala ako mladá slečna zatrhnuté... ()

Reklama

Reklama