Reklama

Reklama

Koráby útočí

  • Sovětský svaz Korabli šturmujut bastiony (více)

Obsahy(1)

Sovětský barevný umělecký film o bojích viceadmirála Ušakova na Středozemním moři; druhá epocha velkolepého historického životopisného filmu o admirálu Ušakovovi. Když Napoleon na konci 18. století ohrozil celou Evropu, byla carská vláda nucena povolat Ušakova, aby společné s tureckým a anglickým loďstvem bojoval proti Francouzům. Díky geniální taktice a hrdinství ruských námořníků a přes všechny intriky Angličanů, dobude Ušakov nejsilnější pevnost Francouzů na Středozemním moři Ionské ostrovy. Osvobodí Neapol a Řím a dá řeckým ostrovům demokratickou ústavu. Setká se i s anglickým admirálem Nelsonem, kterému připomene jeho porušení vojenské cti při vyvražďování zajatců v Neapoli. Po úspěšném tažení je carem pro své demokratické smýšlení degradován, takže raději zažádá do výslužby. (FILMOVÝ PŘEHLED 2 / 1954) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

T2 

všechny recenze uživatele

//Kino Návštevnosť v Rusku 26,000,000 (Soviet Union)// Veru Rusi vedie niekedy pekne vystreliť, možno to nie je do bodky dokonale výpravné ale v rámci možností je tento film nadmieru dobre zvládnutý, rekvizity lodí sú nasnímané tak že nemajú šancu kaziť dobre rozohraný dej, z množstvom zaujímavých postáv na čele s fantastickým Admirálom Fedorom Fedorovichom Ushakovom v podaní Ivana Pereverzeva. /80%/ ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Osudy jednoho z nejlepších nejen ruských, ale světových námořních velitelů, admirála Ušakova. Velmi hezky vypraveno, řadové lodě a fregaty nádherné (i když záběry na ně se dost šetří). Scénář, dialogy a některé hrdinské pózy notně poplatné době, ale Lady Hamiltonová skutečně byla taková jako ve filmu. Na druhou stranu film skutečnost nikterak nepřekrucuje a místy dokáže poukázat i na problematický vztah k mocným ve státě. Snad se vydání na dvd dočká i první díl. Update: Co říká PaRi je do značné míry pravda (a dokonce i táta, který film viděl jako kluk a těšil se na něj pak prohlásil, že je to docela sračka), jenže historie je vždy trochu složitější. V době italského (a egyptského) tažení už rozhodně nešlo o osvobozovací válku, ale o klasickou válku imperialistickou (nebrat ohled na zprofanování tohoto slova - šlo zkrátka o pozici Francie mezi ostatními velmocemi). Iónským ostrovům skutečně Ušakov napsal demokratickou ústavu, byť tento akt ve filmu je sdělen přespříliš pateticky. Vztahy s Ušakova s Nelsonem skutečně byly na bodu mrazu, Nelson nemálo na Ušakovovy úspěchy žárlil a když se měl při neúspěšném obléhání Malty Ušakovovi jako služebně staršímu podřídit, raději vymohl aby byl Ušakov odeslán blokovat Egypt. Ohledně Nelsona poprava Caraccioly a především okolnosti, za nichž k ní došlo, dávají poznat jak charakter jeho, tak především charakter lady Hamiltonové. Velký admirál upřímně nebyl zrovna velký člověk: napadení neutrálního Dánska, nenávist k admirálu Latouchi-Trévilleovi (jediný, který Nelsona porazil), "pohrdání všemi Francouzi bez rozdílu"... To věru nesvědčí o velkém charakteru. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Pokračování filmu „Hrdina Černého moře" — „Koráby útočí" — není jen druhým dílem a není jen pokračováním filmu prvého. Je to samostatné dílo — velkolepá historická freska, v níž se setkáváme s Ušakovem jako zralým vojevůdcem a státníkem, který se dovede správně orientovat i v té nejspletitější politické situaci v Evropě po Velké francouzské revoluci a za napoleonských tažení. Ve filmu vidíme Ušakova nejen zralejšího, ale především nám ho autoři dovedli lépe přiblížit jako člověka, čímž více vynikly jeho skvělé charakterové stránky — vlastenectví, demokratičnost a hluboká láska k prostým námořníkům. Jestliže jsme se ve filmu „Hrdina Černého moře" podivovali obrovským scénám velkých námořních bitev a jejich skvělému režijnímu a hereckému zvládnutí, musíme se o to více obdivovat zvládnutí obrovských masových scén při dobývání Ionských ostrovů. Zde ukázal jak režisér Romm, tak představitel Ušakova I. Pereverzev opravdu velké umělecké mistrovství. Stejně zdařilé jsou i scény, v nichž se ukazuje Ušakovova lidská tvář při cvičení námořníků k dobývání pevností s moře, nebo scéna s opilým námořníkem. A to jsou dva póly, které charakterisují tento film. Na jedné straně velkolepý monumentální historický obraz a na druhé straně pečlivá pozornost k nejdrobnějším detailům. Filmový přehled 2/1954 ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování filmu Admiral Ušakov. Oficiální text distributora plně vystihuje děj filmu. Inu, nevděk světem vládne. V hlavní roli Ušakova je Ivan Pereverzev. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Docela slušný film i bez digitálních efektů. Realita postav, scén a historických faktů, jsou pravda trochu mimo děj, ale koho to dnes zajímá? A že tam jsou historické hlouposti. Jsou skoro v každém druhém filmu, ale své příznivce si určitě tento historický film najde. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Snímek se mi velmi líbil zejména díky vynikající výpravě a bravurně zvládnutým davovým scénám. Jeho poplatnost době v níž byl natočen je však evidentní a z řady historických osobností tu zbyly v podstatě pouhé karikatury (to se týká především obou ruských carů). Za pozornost rozhodně stojí komentář PaRiho, s nímž - ač se to může zdát vzhledem k hodnocení divné - v mnoha ohledech souhlasím. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Koráby útočia sú pokračovaním filmu Hrdina Čierneho mora a odohrávajú sa o niekoľko rokov neskôr. V tomto príbehu ide o porazenie napoleonských vojsk v Stredozemnom mori. Film je podobne ako predchádzajúci úžasne farebný, kde vynikajú bohaté kostýmy, triky na úrovni a príbeh pripadá mi atraktívnejší. Opäť ho však degraduje nabubrelá pompéznosť pri vykresľovaní ruského človeka a silný pátos pri dialógoch, čo sa však dá pochopiť v zmysle doby vzniku filmu. Film bežal v našich kinách v roku 1954. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Na rok 1953 vynikající film. Více to nechci rozebírat, protože bych především musela "strhat" některé stupidní kometáře k tomuto filmu. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Myslím že film je tu na CSFD dosť precenovaný. Bitevné scény sú síce grandiózne, ale iba pri vzdialenejšom pohľade. Inak vojaci padajú teatrálne, nepresvedčivo a hlavné postavy sú až príliš čiernobiele. Na to že použili skutočné repliky lodí (žiadne triky) je záberov na vojnové lodstvo žalostne málo... Film je síce vzhľadom na dobu v ktorej vznikol nadpriemerný, bohužiaľ zub času sa aj tu riadne podpísal (stvárnenie bitevných scén, plochost postáv, teatrálnost a patetizmus hercov a príliš seknutý scenár...) ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

O poznání horší než Admirál Ušakov, ideologie tady teče proudem (čestní a lidumilní Rusové proti cynicky pletichařící, dekadentní západní šlechtě), zatímco bitevní scéna je tu jen jedna- dobytí francouzské pevnosti na Korfu. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Tady tvůrce můžu pochválit akorát tak za kostýmy a plavidla. Z hlediska dějového mě politika padesátých let tehdejšího Sovětského svazu opravdu nezajímá! A to hodně film sráží do pěkných "sra*ček!" ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pekne natočený sovietsky farebný vojnový film, a dôstojné pokračovanie Hrdinu Čierneho mora. Nebyť tých ich nutkavých scén s neustálymi anglickými intrikami a dialógov o ruskej neporaziteľnosti, išiel by som v hodnotení možno aj vyššie. Nacionálna agitka ako vyšitá, do ktorej zapadajú aj karikatúry šľachty. Reálna história musí ísť jednoducho stranou. Divák však napriek obrovitému pátosu, na ktorom je celý film postavený, musí oceniť bojové scény, námorné krížniky v akcii, celkovú výpravu s kostýmami a kulisami. Dokonca aj humor je podarený. ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Rád jsem film viděl, ale jednou a dost. Záběry korábů super. Děj se dal sledovat, ale z mého hlediska šílený mrazivý konec, kdy admirál Ušakov popisuje vzletně svou vizi o tom, jak se ruská armáda valí z Černého moře do celého světa. Jinak vcelku koukatelný snímek tím u mne dost klesl. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ktorý opisuje osud admirála Ušakova, jedného z najlepších námorných veliteľov na prelome 18. a 19. storočia, keď vrcholila éra vojnových plachetníc. Pod jeho velením ruské loďstvo oslobodí spod Napoleonovej nadvlády Grécko a grécke ostrovy a dám im samostatnosť, porazí francúzske vojská v Neapoli, oslobodí od francúzov Rím a celé južné a stredné Taliansko. Pritom je nútení bojovať po boku "spojencov", ktorí mu častejšie hádžu polená pod nohy, ako mu pomáhajú - Turci, Angličania, Rakúšania, Neapolčania, ktorí mali zrejme tiež strach s veľkej sily ruského ľoďstva v Stredozemnom mori (najmä Angličania) a tak intrigovali, aby dosiahli jej oslabenie, alebo stiahnutie späť do Čierneho mora. Ale ako to už vo svete chodí, každý dobrý čin musí byť potrestaný a tak sa Ušakov namiesto vďaky dočká len odvolania z funkcie a núteného odchodu do "dôchodku", pretože bol príliš obľúbený, príliš múdry, príliš slávny a nebál sa otvorene povedať svoj názor a to žiadnej vrchnosti na svete nepáči. Škoda len, že distribútor tohto filmu nevydal na DVD aj prvú časť - "Hrdina Černého moře", ktorá opisuje cestu admirála Ušakova ku sláve - porážka tureckej flotily v Čiernom mori a ovládnutie Čierneho mora ruským loďstvom. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Ruský válečný velkofilm se všemi myslitelnými klady a zápory, které k tomuto druhu snímků patří. Profesionálně natočeno, s řadou davových scén, avšak s obsahem (a nakládáním s historickými reáliemi) poplatným době vzniku. Po jeho zhlédnutí se musí každá ruská hruď reflexivně napnout a zahledět se do zářivé budoucnosti svého národa a impéria :-) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Admirál Ušakov coby ruský námořní hrdina konce 18. století v druhém snímku natočeném ve stejném roce jako snímek první, takže není od věci opět uvést, že si ruští filmaři k jeho poctě dali na své práci setsakramentsky záležet. Tentokrát se děj zabývá obdobím hrozby samotným Napoleonem. Ušakov je v boji samozřejmě úspěšný, ale co se týče politických názorů, tady je to už v jeho rodném Rusku už horší. Výprava snímku je samozřejmě stejná, tedy opět stojící za pozornost a to včetně kostýmů, na kterých se nešetřilo. Scénář má  pevný základ a kupodivu ani konverzační scény pro svoji zajímavost nenudí. I tento snímek je  povedený a v rámci zlaté kinematografie ruské kinematografie stojí za pozornost. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Hmmmm...cakal som velkolepe boje na mori ale dokopy toho nebolo co pozerat. Vacsinou to bolo kecanie a vystrely z kanonov a zasahy nebolo vidiet kde mieria. Skoda, ze take nic sa v tomto filme nekona. Bola tam jedna pozemna bitka proti pevnosti ale nie moc dlha. ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Kostýmy a výprava sú v poriadku, horšie to je s dejom. V zásade tu je prezentovaný kus dejín (napoleonských vojen), ale chýba tomu začiatok, gradácia a správne vyvrcholenie (záver). Postavy tu nie sú úplne čiernobiele (cf. Nelsonovo váhanie, ako sa zachovať), ale kladnosť Ušakova je trochu prehnaná. Lenže ani on nie je postavou, s ktorou by som mal pocit, že to celé nejako zvlášť prežívam. Takže rada pre tých, ktorí nevzrušivé historické filmy neobľubujú: rozhodne nepozerať! Skúsil som sa teda zamerať na stalinskú/sovietsku propagandu: bola tu, samozrejme, v rudimentárnej, dosť otravnej, patetickej podobe (slávnosť na počesť padlých, smrť dôstojníka, ktorý kryl Ušakova vlastným telom pred zločinným atentátnikom). Na jej sofistikovanejšiu podobu som ale čakal z veľkej časti zbytočne (výnimka napr.: "bojím sa, že príde doba, až bude Anglicko Rusko ešte potrebovať"). Keď to zhrniem, moje očakávania boli týmto filmom mnohostranne sklamané, ale tým, ako sa nehrá na modernú rozprávku a jednoducho (s ideologickými vložkami, ktoré by mi tu ale vlastne chýbali) - miestami bohužiaľ tiež kuso - líči dejiny, ako aj dobre natočenými davovými scénami dobýjania Korfu si u mňa predsa len získal plusové body. Váham medzi *** a ****. - P. S.: Rozhorčený komentár PaRi-ho, ktorý tu urobil veľký dojem, je podľa mňa prehnane kritický. Faktické námietky voči filmu sa takpovediac redukujú na to, že tu Napoleon nevypadá ako Napoleon. Dajme tomu, ale skôr než podobizeň konzula a cisára sa v ZSSR asi nenašiel jemu podobný herec. :) - Na margo prekladu: cár = cisár (alebo budeme ruštinu či bulharštinu preklínať za to, že v ich diskurzoch figurujú rímski cárovia?). - Súhlasiť sa dá len s tým, že film interpretuje históriu skreslene, ale zase až také tragické to nie je (ono nič nie je v historiografii jednoznačne uznávané; mimochodom, Napoleon Európu naozaj ohrozoval, nech už v akomkoľvek slova zmysle - PaRi by asi za svoje ódy na neho dostal v danej dobe v nemeckých krajoch či v Británii patrične vynadané, a to nielen od nejakých absolutistických monarchov :-) ). Faktografia snímky je naproti tomu vcelku presná, na tom by som trval. Myslím, že zúrivá kritika z klávesnice PaRi-ho je namierená skôr proti sovietskemu režimu či Rusku, ktoré kolega evidentne nemá rád, ale tým by sa nemali nechať zastrašiť či dokonca znechutiť tí diváci, ktorým sa film páčil. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

O poznání horší než první díl! Je z podivem, že stejný režisér může natočit tak rozdílnou úroveň dvou dílů. Asi dostal přes prsty od soudruhů za první díl, který byl málo ideologický! Zírám tedy zde na ta kladná hodnocení! To už je na tom dnes film ve světě tak špatně, že ve srovnání se současnými díly se bere na milost tohle ideologické dílko, z doby nejtužšího stalinismu, které z černé dělá bílou, tedy spíše rudou! Ano, film je opravdu velmi výpravný a některé scény s obřím komparsem si nezadají s hollywoodskými filmy té doby. Pak už je všechno jen zoufalost a historie přizpůsobená komunistickému pohledu. Nemožné teatrální, v pravém smyslu tohoto slova, herecké výstupy a zoufalé dialogy, nemluvě o historické podobě herců znázorňující notoricky známé historické postavy. Vidět obtloustlého Napoleona v Egyptě v operetní uniformě ochotnického divadla je zážitek, na který se nezapomíná. (V 53. roce byl zřejmě problém v komunistickém Rusku sehnat portréty mladého štíhlého generála Bonaparta s dlouhými vlasy až na ramena.) Stejně hrozné je vidět dvaadvacetiletého cara Alexandra, jako čtyřicátníka a lorda Nelsona poznáte jen podle černé pásky na oko. Absolutně nechápu smysl současného vydání tohoto ideologického paskvilu na DVD, ze kterého čouhá jak sláma z bot ruská imperiální politika. Tenhle film myslí naprosto vážně, že admirál ve službách carského samoděržaví ve spojenectví s agresivní Tureckou říší přináší SVOBODU!!! Ionským ostrovům, Římu a Neapoli! Ano, Ušakov byl bezesporu zajímavou vojenskou osobností, ale měl životní smůlu, že stál na straně samoděržaví. Napoleon by jej rozhodně do penze neposlal a se svým liberálním myšlením by se Ušakov daleko spíše cítil dobře ve Francii pod Napoleonem, než v Rusku pod Carem. Žasnu nad nehorázností distributora, který bez uzardění vlepí na obálku vydání DVD text, který sebral z někdejší socialistické půjčovny filmů a uvede ho tak, jak tehdy byl k filmu dodán ze SSSR! To je stejné, jako uvést Main kamf bez vysvětlujícího komentáře. Napoleon prý na konci 18. století ohrozil celou Evropu! Každý i průměrný historik se shodne na tom, že při Italském tažení, v 90. letech 18. století byl mladý generál Bonaparte nositelem idejí Velké francouzské revoluce a rozhodně ne ten, kdo Evropu ohrožoval! (Ostatně shodli se na tom i velcí ruští historikové jako Tarle či Manfred. Kde byli při natáčení filmu? Jest-li někoho ohrožoval, tak zfosilnělé monarchy na Evropských trůnech, a jejich absolutistické monarchie. Těm ostatně nakonec zasadil tak drtivou ránu, že se většina z nich, pokud chtěly přežít, musela postupně přetransformovat v monarchie parlamentního typu. Tohle všechno zřejmě historicky negramotný distributor DVD Řiťkavideo ani netuší. Je historií vůbec netknutý, protože bez uzardění urputně v českém dabingu (mimochodem klasicky mizerném) nazývá ruského cara císařem, o viceadmirálovi si zřejmě myslí, že je víc než admirál, neboť v dabingu se prostřídá jeho titulace od viceadmirála přes admirála až ke generálovi. Dobře, vydavatel nemusí být historicky vzdělán, ať si tedy najme odborného poradce a nezesměšňuje se u lidí, kteří mají alespoň minimální historické znalosti. Zřejmě ale ví k jak uboze nevzdělané divácké obci se u nás obrací o čemž koneckonců svědčí pochvalné komentáře k filmu zde. Na ČS filmové databázi bych ale očekával fundovanější hodnocení. Já můžu dát tak jednu hvězdičku za dobře zvládnuté davové scény. () (méně) (více)

Reklama

Reklama