Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mičurin (Мичурин) je sovietsky film režírovaný Alexandrom Dovženkom o živote ruského významného lekára a biológa Ivana Vladimiroviča Mičurina (1855-1935). Film je založený na Dovženkovej hre a má aj rovnomenný názov Život v kvetoch. Ako mnohé iné filmy z daného obdobia, aj tento bol ideologicky podchytený, a tak zvýrazňuje najväčšie kolektivizačné udalosti (Veľká októbrová revolúcia) a taktiež odmietnutie vábivej pracovnej ponuky za veľkou mlákou. (MikO_NR_1909)

(více)

Recenze (4)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Malá kronika přelomu devatenáctého a dvacátého stoketí v Rusku se točí výhradně vedle vlastenecky smýšlejícího Mičurina. Vše je doprovázenou místy možná příliš pompézní Šostakovičovou hudbou. Zajímavé je sledovat Mičurinovi odpůrce. Roztomilá je scéna, v níž profesor odmítá ochutnat křížence hrušky s jablkem, protože neexistuje. Místy film sklouzàvá do patetické deklamace, kterou pečlivě okopírovali Američané pro své filmy, v nichž se zmiňuje prezident a vlast. Zajímavé je, že oběma velkým národům se ve filmu daří těmito scénami totéž, rozesmát mě. Chílemi jsem se tedy smála, chvílemi nudila a asi polovina byla celkem zajímavá. ()

Willy Kufalt odpad!

všechny recenze uživatele

Sovětský propagandistický humus, který se tváří jako životopis o šlechtitelovi ovi, ale v závěrečném vyvrcholení tu jde především o oslavu kultu osobnosti Stalina a rozkvétající se společnosti po Velké říjnové revoluci. Tak jo, ze značné části to byl skutečně životopis o zmíněném biologovi, ale navíc hodně špatný i v případě, že bychom náhodou vzhledem k době vzniku respektovaly veškeré propagandistické pasáže. Ve skutečnosti jsem se toho o biologii nic nedověděl, nedostal ani minutu fascinujícího zážitku, marně jsem se předem domníval, že bych mohl dostat film podobný Tajemství krve o doktoru Janském. Od začátku, když jsem ještě netušil, co mne vše do konce čeká, mne iritovaly neskutečně špatné herecké výkony, kdy se mluví divadelnou až přehnaně stylizovanou mluvou. A to nejen v ideologických projevech (kde je ten patos alespoň logický a zdůvodnitelný), ale dokonce i ve chvílích, kdy přírodovědci a filosofové diskutují v laboratořích nad vysoce vědeckými tématy. Jediným pozitivem jsou vzhledem k roku vzniku pěkné barvy. Jenomže na tak vzácné materiály se v prvních letech jejich existence točily samé patetické historické filmy, agitky, občas pohádka nebo muzikál různých kvalit, takže najít fakt skvělý film mezi nimi někdy znamená spatřit jehlu v kopce sena. 5% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

celuloid odpad!

všechny recenze uživatele

Mičurin byl vlastenec, v době carského Ruska odmítl lukrativní nabídku z Ameriky. Po Říjnové revoluci se nadchnul pro nové zřízení a začal pracovat ještě lépe a radostněji ! Velice však litoval, že se nemohl osobně setkat s Vladimírem Iljičem.... ()

Reklama

Reklama