Woo-ping YuenScénář:
Kwong-kim YipKamera:
Tom LauHudba:
William Wai-Lap WuHrají:
Jet Li, Michelle Yeoh, Siu-hou Chin, Jian-Kui Sun, Shun Lau, Cheung-Yan Yuen, Hai Yu, Fennie Yuen, Gam-Kong Chow, Wing-Cheung HoObsahy(1)
Příběh o dvou mladých šaolinských mniších, kteří se jako děti seznámí v klášteře, kde společně vyrůstají a učí se bojovému umění. Díky vznětlivé povaze jednoho z nich jsou oba mladíci z kláštera vyloučeni a posláni do skutečného světa. Zde se jejich osudy, rozchází - jeden mladík zůstává ve vesnici, aby pomáhal chudým povstalcům, zatímco druhý odchází do armády hnán touhou po moci. Film plný akčních soubojů předvádí především prvky z bojového stylu Tai ji. (Tamten)
Jet Li a Michelle Yeoh jsou schopni dostat i sebevětší blbost aspoň mezi průměrné filmy. Ale tady se tedy dost nadřeli. Oba předváděli to nejlepší z toho co umí. A o to víc zamrzí, že se z Twin Wariors díky mizernému scénáři a režii, nestal podobný hit, jako Tygr a Drak. Souboje měly špičkovou úroveň a že jich nebylo málo. Přál bych to nejen Jetovi, který film produkoval, ale i Michelle, která v podobných filmech působí herecky velmi nevyužitě. Jasně, je to akční film, ale ta ženská vypadá, že by kromě kung-fu mohla předvést i něco navíc. Možná by to bylo jedno, protože Woo-ping Yuen zvolil tak špatnou hudbu, že by nejspíš i oduševnělé dialogy vyzněly blbě. Navíc byli minimálně někteří herci předabovaní, resp. film byl ozvučen v postsynchronu. Škoda...filmů s podobně vymakanými bojovými scénami zase tak moc není. ()
Není mnoho filmů, v nichž by kontaktní souboje měly svou choreografickou a pohybovou elegancí tak blízko ke grandióznímu tanečnímu vystoupení. Woo-ping Yuen tu vytěžil maximum z fyzických schopností hlavních představitelů a Jetova demonstrace taiči tak má silný estetický účinek i ve chvílí, kdy zrovna s nikým nebojuje. Sice chápu, že ne/nad/realistické pojetí soubojů někomu může vadit, či mu dokonce připadat úsměvné, ale to je čistě otázka zvyku na poetiku wuxia filmů a neznačí to nic o tom, jak dobře či špatně je snímek natočený (na druhé straně je fakt, že v řadě záběrů jsou dobře viditelné dráty, na nichž herci během akčních scén visí :)). ()
Počtem a délkou akčních scén na celkovou stopáž rozhodně jeden z nejakčnějších filmů historie. Brilantně zvládnuté akční scény, které sedí všem zúčastněním, v jinak poměrně jednoduchém příběhu zrady a odpoutání od zamýšlených šaolinských tradic. Mě osobně ani nevadila ta malá troška humoru, která v pár místech ubere na vážnosti filmu a do celkové proměny ústřední dvojce to také sedělo (humoru výrazně ubývá během filmu). Snad jediná škoda ve výsledku je, že film sází jen na akci a skvělé/známé tváře. Něco navíc mi tam chybělo, ale akcí nabitější film nepamatuji... ()
klasika žánru bojových filmů, která i přes přebytek létání zcela ohromí svou choreografií (hlavně bitky proti přesile jsou prostě boží) a nebojí se příběh přikořenit trochou tai-chi filosofie (pro mě je nezapomenutelná scéna, kdy Jet Li cvičí s hromádkou listí). Po tomto kousku jsem si musel dát Yuena mezi oblíbené režiséry, zatím ani jednou nezklamal. ()
Tento film mě vážně dostal, od úžasných akčních scén, příběhu a komediálních prvků, herců a navíc jsem netušil, že Jet Li má komediální talent:-) Naprosto šílené akční scény, které se jen tak nevidí(bojuje se snad vším i s hlavou jak v prvním filmu Pinga, ale zde je to dotáhnuté k dokonalosti.) a mé hodnocení 5 hvězdiček. ()
- Kredit choreograf bojových umění sdílí Yuen Wo Ping, Yuen Cheung Yan a Ku Huen Chiu. (Rominator)
- V "letájících" akčních scénách jsou postřehnutelná jistící lana herců. Nejrušivěji chyba působí v souboji Siu Lin (Michelle Yeoh) a guvernéra Lioua (Jian-Kui Sun) přibližně v 80. minutě a v závěrečném souboji Junba (Jet Li) a Chin Boa (Siu-hou Chin) přibližně v 85. minutě. (Nodachi)