Reklama

Reklama

Manželství

  • angličtina A Marriage (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vztah Češky Zdenky a Pákistánce Tabiše se zrodil online při hraní počítačové hry „Farmville“. Ti dva spolu nejprve hospodařili na virtuální farmě, jenže vzájemné zalévání cibule a rajčat postupně přerostlo v romanci a nakonec i svatbu. Více než pět let od svatby byli však Zdenka a Tabiš nuceni prožívat své manželství téměř výhradně prostřednictvím internetu, neboť Tabišovy žádosti o vízum do České republiky opakovaně narážely na nedůvěru českých úřadů. Po letech online vztahu a prokazování “skutečné lásky” došlo však v jejich případu k nečekanému obratu a Tabišův i Zdenčin sen o společné domácnosti v české Aši získal konečně naději stát se realitou. Film české režisérky Kateřiny Hager a pákistánského dokumentaristy Asada Faruqiho zachycuje neobyčejný příběh jednoho manželství, které čelí řadě překážek a předsudků, svérázní protagonisté však řeší své životní peripetie i administrativní nástrahy s odzbrojujícím odhodláním a humorem. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

IvonaK 

všechny recenze uživatele

O skutečném životě vozíčkářky, která ač žila řadu let ve složitém vztahu na dálku nakonec ke štěstí přišla. Čekala jsem od snímku nějáké napětí, ale nebylo tam vůbec žádné. Zkrátka o dvou lidech kteří si rozumí a nikdo by nevěřil že by jim to reálně za takových podmínek, tak dlouho vydrželo. Přejme paní štěstí a bude nám taky přáno. 🍀 Jen doufejme že osudovou lásku nenajdeme až ve chvíli kdy budeme taky na vozíku. To ji radši oželím a budu si jako single žena skotačit až do stáří. Ale vozíčkáři nemají tolik možností načež fungující vztah jim asi zaplní v životě prázdné místo. I ten dávný bývalý muž roku je bohužel trvale na vozíku. A má naštěstí fukční vztah s manželkou a dvě krásné děti. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

V česko-pákistánské režijní spolupráci vznikl vskutku pěkný dokument o strastech a slastech jednoho velmi neobvyklého manželství. Snímek vypráví příběh dvou lidí, pocházejících z naprosto odlišných kultur, kteří se seznámí prostřednictvím internetu a jejich vzájemné sympatie postupně přerostou v opravdovou lásku. Česká vozíčkářka Zdenka a Pákistánec Tabiš mě úplně dostali tím, že všechny překážky a nástrahy dokázali zdolat s nadhledem a humorem. Moc se mi líbil zejména Tabiš, jehož životnímu optimismu a schopnosti radovat se z každodenních maličkostí se prostě nedalo odolat. (80%) ()

Reklama

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to líbilo. Nejlepší a nejsilnější byly drobné interakce ústředních protagonistů, jejich krátké rozhovory, špičkování. Člověk se u toho mohl celkem dosyta dojmout i zasmát. Nebo to prostě jen sledovat a cítit se příjemně. Nedivím se, že rodiny ani úřady tomuhle tak nepravděpodobnému vztahu na začátku (a ty úřady bohužel ne jen na začátku) nevěřily. Tabiš a Zdenka jsou vlastně takový malý zázrak a ukázka toho, že je možné, aby se zrodila láska mezi lidmi s tolika rozdíly a že i velké překážky lze nakonec překonat. Jasně, je možné, že jim to třeba nevydrží navždy, ale já jim to (alespoň teď) věřím a přeju a jsem ráda, že v tomhle dokumentu se jejich vztah podařilo představit tak zdařile, mile, tak, že člověk měl pocit, že s tím párem vlastně sám něco prožil a strávil příjemných několik desítek minut. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Jiní tvůrci by se mohli zaměřit na úřední selhání či četné sociální nespravedlnosti, s nimiž se hrdinové museli (a ještě i budou muset) potýkat. Česko-pákistánská režijní spolupráce sledující dva odlišné světy, jež se občas šťastně spojí, však chce říct něco mnohem čistšího a neokázalejšího. Čtyři roky trvající natáčení se podařilo přetavit v nenápadný, ale velmi sympatický vztahový dokument. Více zde. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Krátce po premiéře dokumentu Zákon lásky přichází další příběh o manželství s překážkami. Asi to o něčem vypovídá, institut manželství prochází neustálými změnami a stejně jako se mění pohled na svět a lidi v něm, je jasné, že do manželství chtějí vstupovat jiné páry, než v minulosti. Příběhy současných párů jsou poněkud pestřejší, než klasický demografický nesmysl doby předrevoluční, kdy jsme u nás měli nejmladší nevěsty hned po Turecku. Už je pryč ten model spěchání k manželské půjčce. Je určitě fajn zpráva, že manželství Zdenky a Tabiše má svůj happy end, když páry ze Zákonu lásky musejí stále přešlapovat na místě. Docela bych brala i pokračování s určitým odstupem, protože specifická situace v Aši po boku manželky na vozíku může být pro Tabiše skutečnou výzvou. Přeci jenom vozíčkářka, která neřeší do svého domku nájezd ani přes ty tři schody (nebo nehledá bydlení v přízemí nebo s výtahem) a je neustále závislá na fyzické pomoci druhých, to je materiál... Vzájemné okouzlení této dvojice je sice milé, ale jestli to zvládnou se vším všudy, to teprve ukáže čas. ()

Galerie (7)

Související novinky

Začíná festival Jeden svět

Začíná festival Jeden svět

10.05.2021

Dnešním dnem začíná po celém Česku festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Poprvé ve své historii proběhne celý online. Festival potrvá až do 6. června a diváci a divačky se… (více)

Reklama

Reklama