Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři příběhy spojené knihou NECRONOMICON - tajemným svazkem, který obsahuje vše z minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Kniha plná magie a tajemných kouzel. První příběh o oživování mrtvých, druhý příběh o zastavení smrti, třetí příběh o podivných vetřelcích - všechny spojuje tajemná kniha a jedno poučení: Pokud člověk chce zvrátit běh osudu, vždy dojde pouze k vlastní zkáze. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušný povídkový horor, kde ta první povídka je průměrná, zbylé dvě jsou nadprůměrné. Potěší solidní praktické efekty/gore, originální náměty i fajn pointy. 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kebyže to vidím v 90. rokoch, považoval by som to za ťažké béčko, ale videl som to v r. 2023 a nechcem povedať, že to za desaťročia dozrelo, toto ozaj nie je nejaké nedocenené umenie, ale áno, páčilo sa mi to zrejme viac, ako by sa mi to páčilo v deväťdesiatkach. Pomáha, že je to poviedkový film, čiže ak vás aj jeden príbeh nezaujme, je šanca, že situáciu napraví nasledujúci. Kastingovo máme dočinenia so zaujímavým mišungom, je tam všelikto a hrá všelijaké postavy, napr. Bruce Payne, Vladimir Kulich, Jeffrey Combs alebo David Warner. Tvorcovia do popredia pretláčajú sexualitu, gore a plno nechutných efektov, čím zrejme chceli zaujať vtedajších fanúšikov podobných drastických hororových sérií v čele s Hellraiserom. Na prvý pohľad sa čosi také do sveta HPL nehodí, ale keď sa zamyslíme nad jeho textami, tak ony vlastne SÚ riadne odporné, nechutné, brutálne a šokujúce, lež Lovecraft ich napísal takým spôsobom, že to na prvú dobrú neudieralo do očí. Film si neberie servítky a je to fakt humus, čo niekoho nadchne, iného menej a ďalšieho vôbec. Osobne si myslím, že práve tento druh hororov má za následok, že dodnes sa nájde plno ľudí, ktorí hororový žáner považujú za odpad a úchylné svinstvo pre úchylných jedincov. Ale to je (asi) jedno, mne sa to vcelku páčilo. S prižmúreným chápadlom 3*. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Povidkovy film z dilny Briana Yuzny, samozrejme na motivy del H.P. Lovecrafta. Tri naprosto rozdilni reziseri zfilmovali povidky The Rats in the Walls, Cool Air, The Whisperer in Darkness a cele to obalil Yuzna pribehem o Lovecraftovi a jeho patrani po Necronomiconu. V roli slavneho spisovatele se naprosto logicky neobevuje nikdo jiny nez Jeffrey Combs a cely pribeh o tom jak pise sve povidky je pomerne zabavny.... Prvni povidku natocil Christophe Gans a atmosferou se nejvic priblizuje Lovecraftovi. Navic se opira o dobre herce, predevsim Richard Lynch je skvely....Prostredni povidka je nejnudnejsi, zodpovedny za ni je Shusuke Kaneko, kde tenhle se vzal u Yuzny to nechapu :)..... No a zaverecnej kousek tocil sam Yuzna a jde o jeho typycky gorefest. Misty je to opravdu lahudkove brutalni, ale chybi tomu atmosfericnost prvniho pribehu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Doteraz najlepšie spracovanie diela horrorového veterána H.P.Lovecrafta, čo som mal možnosť vidieť. Necronomicon obsahuje tri jeho sfilmované poviedky, ktoré sú nenásilne prepojené príbehom, ktorého súčasťou je i samotný spisovateľ. Trom režisérom, ktorí sú pod týmto snímkom podpísaní, sa dosť dobre podarilo vyjadriť atmosféru diel H.P.Lovekrafta a preniesť ju na filmové plátno. *** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Vstoupit společně s H.P. Lovecraftem do spletitých chodeb "Necronomiconu" značí zakusit... rafinované nástrahy, úklady a nebezpečenstva, děsy, přeludy zhmotnělé velice, závanem okultismu dotknut být, tvory dimenzí vzdálených spatřit blíž a blíž. :) Jen návrat, ten je nejistý.. Jak oproti tomu ověřená jedna jistota, že se do upředené sítě pavoučí, kořist třepotající vždy zamotá. ()

petero odpad!

všechny recenze uživatele

Ak chcete počuť príbeh príbehu v príbehu... Hroznej kvalite filmu zodpovedajú aj masky, ktoré sú proste len masky. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo snad ještě více, než kdysi. Yuznovy filmy mám rád a vedle S.Gordona se mu asi nejlépe podařilo převést na filmové plátno příběhy inspirované H.P.Lovecraftem. Necronomicon - strašlivá kniha plná nejtemnější magie a spojená s kultem Cthulu vznikla v bujné fantazii Lovecrafta. Přesto mnoho lidí věřilo ( a snad i věří) v její existenci. Všechny tři povídky jsou o životě a smrti, o snaze smrt přelstít, poslední pak více prostoru věnuje tajemným návštěvníkům z vesmíru. První povídka představuje klasický gothický horror (zpracování připomene některými svými obrazy filmy R.Cormana - tajemný dům na útesu nad mořem či jeho interiér), druhé dvě směřují do novější doby. Skvělé masky, obstojné triky i gore efekty dávají příběhu o pátrání hlavního hrdiny (H.P.L.) patřičnou šťávu. Možná je škoda, že ve třetí povídce se místo mimozemšťanů neobjevili Prastaří - Cthulhu, ale jinak spokojenost nade vše. Pozor na chapadla! ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Fantastická lovecraftovka, jedna z najlepších, čo som videl. Síce adaptácia poviedok je veľmi voľná, úplne to dýcha Lovecraftom (oveľa viac ako napr. The Beyond alebo Re-Animator), sú tu chápadlá, mimozemštania obskúrnych foriem, krásne plastelínové gore a hutná atmosféra. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

První dvě povídky jsou docela slabota. Obzvlášť první je přehlídkou nepovedených masek a tu atmosféru jsem tam nějak nenašel. Ale vše vynahrazuje splatterová třetí povídka, za kterou by se nemusel stydět ani Clive Barker. A v jedné z rolí se zde objeví i béčkový polobůh Don Calfa. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

H.P. Lovecraft je bezpochyby jeden z největších spisovatelů všech dob. Už delší dobu je mým snem napsat alespoň jednu povídku, která by se přiblížila ke kvalitám třeba takového Volání Cthulhu, nebo Dagona. Zatím jsem neuspěl.... Nicméně film docela slušně kopíruje atmosféru Lovecraftových děl a mobstra jsou bizarní, stejně jako v předlohách. Ale co mi vadí je zbytečná transformace už tak dokonalých povídek (viz. The Cold). Kdybych měl hodnotit jednotlivé části, tak by to bylo asi takhle Základní děj s Necronomiconem - 60%....... 1. povídka - 80%...... 2. povídka - 70%...... 3. povídka - 40% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Fanúšikov Lovecraftových diel určite zarmúti fakt, že jeho poviedky boli pre film Necronomicon len inšpiráciou - nie spracovaním. Ale ak ste už mali tú česť vidieť Call of Cthulhu a krátkometrážne matieriály (za príklad Hudba Ericha Zanna) vám jednoducho nestačia, určite neváhajte. Ako samostatné, béčkovo-televízne spracovanie však Necronomicon obstál vcelku solídne. Navyše proti hereckým výkonom nemôže byť žiadna výtka - čo je pri béčkovom výtvore veľmi ojedinelá záležitosť. __ Ako Lovecraftov veľký fanda som musel čo to viac spísať ZDE - http://csfdkofein.blog.cz/1010/necronomicon-1994. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tři příběhy, které mají děj řídký tak akorát, že jsou koukatelné. Ovšem ti všichni krásní hnusáčci .. ten sliz, kostry, rozpadající se maso ... krása nesmírná. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tri poviedky spojené s tajomnou knihou Necronomicon. Oceňujem na tú dobu kvalitné masky a slušné gore scénky. Je tu snáď všetko. Od slizu až po rozpadávajúce sa mäso a kostry. Hlavne v prvých dvoch poviedkach. Dejovo sú síce priemerné a miestami so slabšou výpravou, ale finále každej poviedky pekne graduje do silného odkazu. Celkovo som mal z Necronomiconu dobrý pocit, taká relaxačná oddychovka. 65/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Povídkám H.P. Lovecrafta jsem nikdy nějak nepřišel na chuť. A nejinak tomu bude i po Necronomiconu. Všechny příběhy jsou slaboučké jak obsahově tak zpracováním. Tohle snad nemohlo fungovat jako horor ani v roce 1993 natož pak dnes. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Solídna lovecraftovka, ktorá ale už vo svojej dobe musela zrejme pôsobiť ako reminiscencia osemdesiatok. V dobe už rozbehnutých počítačových trikov ide skôr o retro a asi by bolo lepšie, ak by v osemdesiatkách aj vznikla. Každopádne poviedky sú veľmi rozdielne, násilie v nich explicitné a atmosféra hutná. Niečo ale tomu chýba a ak tento film náhodou milujete, asi ho považujete čiastočne aj za guilty pleasure. Poteší dramaturgia; orámovanie poviedok návštevou Lovercrafta v tajomnej knižnici a zároveň príbehov v príbehoch z už čítaných kníh. Ak by som mal k snímke nostalgický vzťah a nevidel ju prvýkrát až v neskoršom veku, určite by som dával vyššie hodnotenie. 70% ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je docela zklamání a začneme hned tím prvním, jelikož zde vystupuje samotný Lovecraft, (kterého hraje výborný Jeffrey Combs) tak sem čekal nějaké zajímavé propojení s povídkami. Aaa tohle neni Lovecraft, který je znám široké veřejnosti, jako podivín, který žije se svoji matkou a straní se lidí, tohle je Lovecraft který se jen tak ničeho nezalekne a klidně zlikviduje i nějaké ty potvory. Ale teď k povídkám. První povídka má tématicky asi nejblíže k samotnému Lovecraftovi a nejen tím, že Lovecraft čte ten příběh a hlavní protagonista čte další příběh, který se stal jeho předkovi, ale hlavně tím pojetím. Tedy gotická usedlost, něco bydlí ve sklepě a moc kterou v sobě Necronomicon skrývá a byť to končí dobře, což je dost neobvyklé, tak se mi taky nejvíc líbila 4*. Druhá povídka, kdyby neměla fajn rozklad a Lovecraftovský konec, tak by asi ani nestála za řeč 2*. Třetí povídka, v sobě taky skrývá konec jako od Lovecrafta, ale jede se v ní hlavně gore a nějaká pointa, či něco víc se v ní neskrývá, což je škoda 3*. Nicméně až na první povídku, která se snaží být co nejvíc originální, tak zbylé dvě mají stejný problém, odehrávají se v moderní době a je z nich celkem i patrné, jak celé skončí, takže neumí překvapit. Od tohohle filmu, sem si dost sliboval a nakonec, to skončilo v průměru a to je škoda. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Fantazie H.P. Lovecrafta se ve správných rukou může proměnit v dokonalou filmovou hrůzu a za mě patří tenhle povídkový příspěvek k tomu nejlepšímu, co se zatím v bohaté filmografii jeho zpracovaných námětů vylíhlo. Tři povídky, které spojuje nosný příběh se samotným Lovecraftem. První nabídne bez pochyb nejlepší strašidelný příběh s báječně vlhce zatuchlou atmosférou, kde jsem si hned vybavil Carpenterovu Mlhu. Druhý se vydává úplně jinou cestou k ďábelským experimentům a šíleným vědcům a jsou z něj cítit perverzní východní přísliby. Ve své podstatě nezklamal, byť jej považuji za nejslabší článek řetězu. Závěrečný Yuznův výbuch nefalšované a nijak nezjemněné krutosti a beznaděje korunované gore festivalem se mi pak jako pořád víkendovému hororovému fanouškovi líbil asi nejvíc. Plním čtyři a půl pohárku slizu, krve a dalších neidentifikovatelných tělních a jiných tekutin. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Film který nese kultovní název démonické knihy Necronomicon bych si představoval natočený mnohem kvalitněji,už jen díky nutkání srovnávat výsledek s filmy Evil Dead Sama Raimiho.Jediné co jsem věděl,že ve filmu má prsty Yuzna a Combs,což ve mě budilo naděje díky jejich kultovním Re-Animátorům.Bohužel film se skláda ze tří,více,či méně stejně nudných a ujetých povídek,ve kterých zatraceně chybí nadsázka a vtip a vše splachuje fakt,že začátek 90tých let takovým filmům prostě nepřál.Až citelně moc je znát na filmu práce Šušně Kaneka,jelikož japonské gore kazí tomu americkému nádech nadsázky a humoru.Dokud to všechno začínalo a byl tam Combs,bavilo mě to,náhlý skok do nudných povídek,ve kterých potěšili leda tak role pár trošku známých herců a znělka z televizního seriálu Dexter.Jináč taková koblížkovina natočená v době,kdy tyhle filmy žralo pár fanoušků a v roce 2012 po prohraném zápase s Ruskem na euru taky moc nepotěší.40%. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se hodně podobá „Kinder vajíčku“. Již samotný obal láká ke svému rozbalení a při prvním ochutnání se doslova rozplývá na jazyku. Přesně tak jsem si připadal v samotném úvodu, kdy jsem spatřil Combse a začal první příběh. Tím se dostáváme k onomu překvapení uvnitř, protože místo jednoho příběhu tu máme rovnou tři a pěkně nevyvážené! Neříkám, že nápad to byl špatný ( příběhy samotné mě rozhodně zaujali), jenže provedení (místy) a herecké výkony nic moc. První z nich měl hodně velké výkyvy co se kvality i triků týče. To druhý díl byl o něco lepší co se výběru herců týká a bavil mě asi nejvíc. Zvláště pak ke konci příběhu zde lze spatřit povedené „rozpouštění“. No a všemi vychvalovaný třetí příběh byl taky tak padesát na padesát. Zbytečně zdlouhavý začátek byl alespoň částečně nahrazen nechutnostmi a slušným závěrem. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama