Reklama

Reklama

Ještě než zmizí

(TV film)
  • angličtina Before They Disappear

Obsahy(1)

Naprosto unikátní cesta Jakuba Vágnera a jeho štábu za vzácnými kmeny, které divoce žijí v těch nejodlehlejších místech naší planety... Ještě, než zmizí je dokumentární cestovatelský film, který se zabývá ekvádorskými kmeny Huorani, a zejména kmenem Taoromenani. Taoromenani je jeden ze dvou posledních známých kmenů, které dobrovolně žijí v izolaci od naší civilizace. Kmen Taoromenani se již před mnoha lety rozhodl, že nechce přicházet do kontaktu s moderní civilizací, a tudíž odešel hledat své štěstí hlouběji do pralesa. Jakub na svých cestách přicházel do kontaktu s kmeny Huorani a Waorani a ti se zatím objevovali v jeho filmech. Od původního kmenu Taoromenani se oddělila skupina lidí, že již nechce žít tak hluboko v pralese, oddělená od civilizace. A tak ačkoliv stále věrní svým původním zvykům a každodennímu životu jsou pro nás a pro kameru dostupní. Domorodci se pro různé příležitosti svléknou z fotbalistických triček a vyzují gumáky, aby se “oblékli” do pár lístků a stvolů, popadnou luk, šípy či flusačky a “dělají divadélko” pro turisty či jiné filmové štáby. Vrcholek ledovce jsou pak ilegální těžařské společnosti, které osídlují prales, staví vesnice, kde mnoho domorodců končí jako alkoholici a v podstatě ničí za peníze samotný prales, tedy to, co je tolik let v minulosti vlastně definovalo. Film na hranici poznávání a expedice jako další střípek mozaiky o ekologickém ohrožení naší planety. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Předchozí počiny tohoto televizního rybáře jsem neviděl, jen registroval, ale myslím, že srovnávat to s tímto nelze. Takže nikterak ochuzen o nějaký autorův styl, je-li vůbec nějaký, jsem si tento, skromně pojatý, přesto maximálně vypovídající, dokument hodně užil. Je prakticky investigativní, doprovozen rozhovory s kompetentními lidmi, kteří jsou přímo u toho, je také lidsky dojemný, šokující v tom, co už nás dáávno nešokuje a s čím jsme se naučili s úsměvem, plnou hubou, ledničkou a garáží v pohodě žít. Přesně tak, jaký je v naší společnosti životní standart, nemáme jinou možnost, podobně jako kmeny i malé rodiny žijící v jihoamerických deštných pralesích, kde nelze (pře)žít jinak než tímto způsobem, pokud tedy domorodec není přesvědčován na vírou pravou, nedostane ke čtení bibli poskvrněnou ropou a pokud není omámen americko-západoevropskou materiální šalbou. Stále ovšem existují lidé, kteří vychovávají děti a vyrábí oštěpy a foukačky pro nás jen těžko představitelným způsobem, pevně ale věřím, že někteří z nás by si to rádi vyzkoušeli, což je takový malý střípek ve velkém lidském marasmu, naděje pro lepší zítřek, kteréžto to slovo má v těchto místech stejný význam, jako výraz pro budoucnost. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jakub viděl většinu zdejších ryb poprvé a to je co říct. Pověstná biodiverzita Amazonie. Šokovala mě informace, že dřevorubeckým a olejářským společnostem pomohli ke zbavení pozemků. Vaoranů misionáři. Jakub již neupřesnil co to bylo za církev a kdo je financoval. Obyvatelé Brazílie požadují přeměnu Amazonie na pastviny pro masný skot což bude poslední kapka pro změnu klimatu a devastaci planety. Zpěvák Sting proti tomu svého času udělal kampaň a jak říká, přišel tím o několik milionů svých popuzených brazilských fanoušku. V dokumentu je velmi pusobiva blizkost a Jakubovo sdileni kazdodenosti. Napriklad lov. Pusobive je take jak Jakub mezi nahatou komunitu zapada a jejich kultury si vazi. Prekvapive je tu rovnost generaci a pohlavi. ()

Reklama

vinducha 

všechny recenze uživatele

Natočené je to docela poutavě . Kopie na Youtube je teda tragická. Nicméně Jakube , dokument v češtině je zacílen na českého potažmo slovenského diváka. A je jasné , že z naší pozice , my s tím co se tam děje , nezmůžeme ale lautr nic.  Enviromentální dokumenty točí i daleko větší kapacita jakou je sir . Attenborough , a nepředpokládám  , že  by si z toho ropné a těžařské společnosti něco dělaly . Je to tristní ,ale další generace v budoucnosti zřejmě sklidí plody téhle bezohledné  honby za výdělkem a penězi . ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Jak moc Jakuba nemusím, tak tady dobrý. K domorodcům přistoupil s respektem a taky ubral svého až přehnaného entuziasmu, během kterém líbal ryby lapající po vzduchu apod.. Indiány naštěstí nelíbal ani nehladil po hlavě a filmu to prospělo. Jen škoda že byl tak krátký, z tématu by se jistě dalo vytěžit mnohem víc. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama