Reklama

Reklama

Buddy (Jude Hill) je devítiletý kluk, který má pocit, že mu patří celý svět, který se aktuálně omezuje na ulice rodného Belfastu. Tady prožívá pravá klukovská dobrodružství a první lásku (respektive se o ni neohrabaně snaží). Když potřebuje poradit, může se obrátit na babičku s dědou (Judi Dench a Ciarán Hinds), když potřebuje ošetřit odřené koleno nebo obejmout, má na to milující maminku (Caitriona Balfe), a tatínek (Jamie Dornan) je tu především od toho to, aby měl Buddy ke komu vzhlížet. Přehledný, bezpečný a srozumitelný svět konce šedesátých let minulého století však začnou narušovat sociální a náboženské konflikty, které se valí celým Belfastem a nevyhnutelně zavítají i do jejich ulice. Hrdinové a zlosynové, na které si Buddy a jeho kamarádi do té doby jenom hráli, jsou najednou všude kolem. Kam v tomhle proměněném světě bude patřit Buddyho rodina? (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (127)

sidzej 

všechny recenze uživatele

Branagha som mal vždy rád a aj budem mať. Ono úprimne,  ten dej sám o sebe veľmi zaujímavý nie je, ale je to natočené s takým neuveriteľným citom a láskou že sa  na ten film nedá hnevať. Práve naopak. Dokonalý casting, skvelá atmosféra dobového Belfastu a hravosť umocnená pohľadom a perspektívou malého chlapca kde sa všetky dôležité rozhodnutia dejú pri ňom ale akoby mimo jeho detského sveta....verím že pre Branagha ide o dôležité obdobie ktoré formovalo jeho lásku k filmu a taktiež veľkú zmenu ktoré sťahovanie a opustenie starkej pre neho znamenalo. Najlepšie boli rozhovory s dedkom, číra dokonalosť a múdrosť. Fakt veľmi pekný film ktorý možno stačí vidieť len raz ale emócie a príjemný pocit určite prinesie. Spevácke číslo v závere filmu skvelé. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Asi bych tomu měl dát tři hvězdičky, ale dneska jsem dal Kennethovi už jednu pětku, tak mě nikdo nemůže obvinit, že jsem vůči němu vysazený. Jeho opulentní exhibicionistický filmařina do puntíku naplňující zvolené formáty ale sedí mnohem víc k hvězdně obsazené detektivce než k filmu z dětství, který by měl být intimní. Velcí režiséři (a Branagh se za velkého režiséra jistě považuje) rádi točí tyhle pocty svým vlastním dětstvím a v téhle je podle tabulek jistě všechno v pořádku. Ale jinak je to fakt ukrutná nuda a šablona. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Kinematograficky neskutočne krásne nasnímaný snímok, začo si rozhodne zaslúži všetky možné ceny. Zároveň však jeden z tých filmov, ktorý sa o tie ceny až príliš prvoplánovo snaží. A bohužiaľ, okrem kamery ja v ňom ceny za réžiu, nebodaj scenár alebo herecké výkony jednoducho nevidím. Chápem, že pre Kennetha Branagha je film neuveriteľná srdcovka, kde si zaspomínal na turbulentné detstvo z Belfastu v 60 rokoch 20. storočia, ale dané obdobie a udalosti nemôžu byť tunajšiemu divákovi viac vzdialené. Ten film totiž nemá niečo ako je jednotný dej, je to skôr sled fantasticky nasnímaných, vizuálne podmanivých a nádherne ozvučených scénok, no ani s jednou postavou sa tu nejde zžiť, prežívať s ňou osud, akúkoľvek emóciu, nebodaj byť ako divák napätý ako to s kýmkoľvek vo filme dopadne. Jo, fajn sa na to pozerá a má to príjemnú atmosféru po celú hodinku a pol, ale vo výsledku mi to príde skôr ako taký silený výkrik o filmové ceny. CELKOVO: 6/10 ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá téma, ale veľmi nudné spracovanie. Mohlo to byť kľudne vo farbe. Najlepší na celom filme je pekný soundtrack. Škoda, chcela som, aby sa mi to páčilo, ale nezaujal ma ani dej, ani dialógy, ani herci. Myslím si, že Belfast je určený len veľmi úzkemu okruhu divákov, neviem, druhýkrát by som to už určite nepozerala. Tá druhá hviezdička je za soundtrack. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Nebudu spoilerovat, přesto mi na úvod za zmínku stojí, že jsem rád, že to dopadlo, jak to dopadlo, což by mě asi méně překvapilo, kdybych se předem porozhlédl po tom, co Kennetha Branagha vedlo k natočení látky a co s ní má společného. Jednoduše, v Belfastu se narodil a zčásti je film jeho autobiografie. Hodně jsem při filmu vzpomínal na Svěrákovic Obecnou školu, připomene se i nedávný Cuaronův film Rome. Dokonce bych řekl, že někdo používal tahák. Nevadí. Branagh šel místy dostatečně na dřeň a jestli byl něco v Belfastu problém, tak to nebylo jen tak ledajaké povzdechnutí, ale opravdu prázdné kapsy, slepá ulička, bolestivá rána. Na dřeň vrásek Belfastu a Judy Dench šla i kamera. Vděčnost za každý nový kvalitní film, kde nemusím rozlišovat zelené plátno od reality, tady je realita krásně detailní a působivě dobová. Jen když se dívám zpětně do Galerie tady na CSFD, uvědomuji si, jak vymazelný obrazový materiál ten film je. A na dřeň šly i herecké výkony. Od J. Dornana přes hlavní hrdinku Caitronu Balfe, Ciarána Hindse a Judy Dench až po hodně šikovného Jude Hilla v dětské roli, jsou interakce mezi hlavními hrdiny neskutečně funkční a hluboce vztahové, až mě místy dojímaly, výjimečně mi ani patos nevadil. Jsou chvíle, kdy je Branagh příliš doslovný, ale jsou to chvíle, kdy zřejmě posílá pozdravy, lásku a úctu rodičům a prarodičům a jakákoliv mohla být realita, je to citlivé, uvěřitelné a hluboké. Odcházím od Belfastu s pocitem prvních dojmů po Koljovi nebo Obecné škole a v tomto ohledu jsme vlastně v první a světové třídě, takže dobrá zpráva. A ta hudba! Soundtrack je vyloženě lahůdka, není divu, stačí mrknout do titulků na jméno toho, kdo ji obstaral. Celkově, v kontextu tohoto a pár posledních let hodnotím na 5 hvězd, no, na nezapomenutelný zářez do historie kinematografie to sice nebude, v čase asi dojmy zmírním, ale zážitek je to příjemný. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Děj filmu vychází ze skutečných událostí, které režisér Kenneth Branagh zažíval v dětství. K napsání scénáře inspiroval Branagha jeho přítel a herecký kolega John Sessions, který zemřel ještě před uvedením filmu do kin. (HellFire)
  • Ciarán Hinds (Pop) a Kenneth Branagh vyrůstali ve stejné části Belfastu a oba navštěvovali Královskou akademii dramatického umění (RADA), ale protože je od sebe dělí několik let, nikdy se nepotkali. (HellFire)

Související novinky

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

13.03.2022

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních cen Britské filmové a televizní akademie (BAFTA) za uplynulý rok 2021. Průvodkyní slavnostním večerem byla komička Rebel Wilson.… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny!

Nominace na Oscara zveřejněny!

08.02.2022

Jedna z nejvýraznějších hollywoodských ceremonií roku, tedy předávání prestižních Oscarů, se pomalu ale jistě blíží a dnes ve 14:18 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Reklama

Reklama