Reklama

Reklama

Buddy (Jude Hill) je devítiletý kluk, který má pocit, že mu patří celý svět, který se aktuálně omezuje na ulice rodného Belfastu. Tady prožívá pravá klukovská dobrodružství a první lásku (respektive se o ni neohrabaně snaží). Když potřebuje poradit, může se obrátit na babičku s dědou (Judi Dench a Ciarán Hinds), když potřebuje ošetřit odřené koleno nebo obejmout, má na to milující maminku (Caitriona Balfe), a tatínek (Jamie Dornan) je tu především od toho to, aby měl Buddy ke komu vzhlížet. Přehledný, bezpečný a srozumitelný svět konce šedesátých let minulého století však začnou narušovat sociální a náboženské konflikty, které se valí celým Belfastem a nevyhnutelně zavítají i do jejich ulice. Hrdinové a zlosynové, na které si Buddy a jeho kamarádi do té doby jenom hráli, jsou najednou všude kolem. Kam v tomhle proměněném světě bude patřit Buddyho rodina? (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (128)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Chýba tomu naozaj srdce, a možno aj lepšie vyrozprávaný príbeh. Celý čas som čakala, že herci začnú spievať a tancovať a bude z toho muzikál v čiernobielom háve s peknou kamerou. Za mňa ale lepší priemer, bohužiaľ. A Jude Hill výborný výkon, ale na Hviezdoslavov Kubín. No a muzika miestami dosť slušná. 3,5* ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Klukovské vidění světa a dění v něm je téměř vždy úžasně poetické a naivní a plné objevování a dobrodružství. A nejinak je tomu i v případě tohoto autentického a patřičně nostalgického vhledu do jednoho vpravdě nehezkého a velmi složitého údobí na počátku jednoho ostrého společensko-náboženského konfliktu. 65 % ()

Reklama

Topco 

všechny recenze uživatele

Branagh napodobnil Cuarónovu Romu, keď si v čiernobielom obale zaspomínal, ako vyrastal v neľahkých časoch v rodnej štvrti. Po viacerých stránkach však jeho Belfast pôsobí rozporuplne a nesúrodo. Obrazová stránka je elegantne uhladená, miestami ale zbytočne rušivá (viď tie samoúčelné, nehodiace sa rakurzy neraz pripomínajúce Sin City či Rodinu Adamsovcov). Príbeh zasa balansuje na barikáde medzi „svěrákovskou“ tragikomédiou a civilnou rodinnou drámou. Akoby tam režisér chcel dať všetko, ale ono to spolu proste neladí. To neustále upozorňovanie na formu je rušivé. Moja recenzia. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Mou největší výtkou je asi ústřední postava filmu a předobraz samotného režiséra - malý Jude Hill v roli školáka Buddyho mě nezaujal natolik jako vedlejší postavy - zejména pak pro mě dosud neznámá Caitriona Balfe jako Buddyho maminka. Samostatnou kapitolou je pak Jamie "Mr. Grey" Dornan alias Buddyho otec. Dornanova postava nemá ve filmu takový prostor, ale každou scénu rozzáří svým osobním kouzlem. Za mě tedy byla nejlepší částí filmu sekvence, kdy Dornan zpívá na jistém večírku Everlasting Love - bohužel není o moc delší než scéna z traileru. Ačkoli snímek vypráví o závažných konfliktech, působí ve výsledku velmi poklidně a bohužel až nezajímavě. Jsem upřímně zvědavá, jak dopadne jeho sedm oscarových nominací. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Jako jo... řemeslně je to asi hodně fajn film, obzvlášť ta kamera zde byla fakt libová, ale ve výsledku to se mnou nijak nehnulo. Je z toho nicméně hodně cítit, že se jedná o Branaghův nejosobnější film, přičemž bych klidně dal ruku do ohně za to, že onen hlavní chlapecký protagonista byl zcela založený na něm samotným. Během první poloviny jsem se vlastně docela nudil, bavily mě interakce mezi jednotlivými postavami, nicméně ona absence nějakého pořádného příběhu mi trochu vadila. Druhá polovina však chytí dech, přičemž ona tancovací sekvence s rodinkou je bezvadná. Hodně tomu pomáhala i hudba, která se převážně skládala z písniček Vana Morrisona, pro kterého mám osobně velkou slabost. Asi nejsem ten správný typ diváka. Na jednu stranu oceňuju, že to nebylo nějak super přehnaně sentimentální, ale na druhou stranu si zas říkám, zda by tomu nějaká ta pořádná emoční ždímačka neprospěla. Kdyby to ale přeci jenom dostalo tu nominaci na zlatého plešouna, tak bych se asi nezlobil. Lepší 3* ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně, kdy Buddy (Jude Hill) sedí na chodníku, si čte komiks s názvem „Thor“. To je odkaz na film Thor (2011), který Kenneth Branagh režíroval. (Novko)
  • Ciarán Hinds (Pop) a Kenneth Branagh vyrůstali ve stejné části Belfastu a oba navštěvovali Královskou akademii dramatického umění (RADA), ale protože je od sebe dělí několik let, nikdy se nepotkali. (HellFire)
  • Děj filmu vychází ze skutečných událostí, které režisér Kenneth Branagh zažíval v dětství. K napsání scénáře inspiroval Branagha jeho přítel a herecký kolega John Sessions, který zemřel ještě před uvedením filmu do kin. (HellFire)

Související novinky

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

13.03.2022

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních cen Britské filmové a televizní akademie (BAFTA) za uplynulý rok 2021. Průvodkyní slavnostním večerem byla komička Rebel Wilson.… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny!

Nominace na Oscara zveřejněny!

08.02.2022

Jedna z nejvýraznějších hollywoodských ceremonií roku, tedy předávání prestižních Oscarů, se pomalu ale jistě blíží a dnes ve 14:18 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Reklama

Reklama