Reklama

Reklama

Buddy (Jude Hill) je devítiletý kluk, který má pocit, že mu patří celý svět, který se aktuálně omezuje na ulice rodného Belfastu. Tady prožívá pravá klukovská dobrodružství a první lásku (respektive se o ni neohrabaně snaží). Když potřebuje poradit, může se obrátit na babičku s dědou (Judi Dench a Ciarán Hinds), když potřebuje ošetřit odřené koleno nebo obejmout, má na to milující maminku (Caitriona Balfe), a tatínek (Jamie Dornan) je tu především od toho to, aby měl Buddy ke komu vzhlížet. Přehledný, bezpečný a srozumitelný svět konce šedesátých let minulého století však začnou narušovat sociální a náboženské konflikty, které se valí celým Belfastem a nevyhnutelně zavítají i do jejich ulice. Hrdinové a zlosynové, na které si Buddy a jeho kamarádi do té doby jenom hráli, jsou najednou všude kolem. Kam v tomhle proměněném světě bude patřit Buddyho rodina? (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (127)

castor 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh je držák. Píše, produkuje, režíruje, hraje. V Belfastu se vrací do svého dětství, do vlastních severoirských vzpomínek na násilné konflikty mezi protestanty a katolíky. Jeho devítiletý Buddy zná jen Belfast, svou rodinu, miluje filmy a usiluje sedět vedle sličné spolužačky. Občas mile „selže“ (při krádeži čokolád), jindy v jeho přítomnosti zamrazí (scéna s pracím práškem, kdy jej máma i přes nepokoje táhne zpět do obchodu). Jakmile dojde právě na rozbíjení oken a v ulicích se objeví barikády, začnou jeho rodiče uvažovat o přestěhování z milovaného města. Přes to všechno je film vřelý a nostalgický, žije a padá na základě kolektivního výkonu hereckého obsazení (k výrazným momentům patří scény chlapce s jeho prarodiči), ovšem tolik hereckých nominací (zatím na Zlaté glóby) mi přijde přehnaných. Naopak černobílá kamera Harise Zambarloukose je nápaditá a okouzlující. Přesto pořád tak nějak kloužeme po povrchu... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ej či mi ten film sadol. Dosť ma mrzí, že Branagh netočí viac takéto osobité filmy. Je v ňom omnoho viac citu a emočnej vyzretosti, než v akomkoľvek filme, ktorý robil pre veľké štúdio. A chápem, že je fascinovaný mnohými vecami (literatúrou, Shakespearom) a že ak má možnosť ísť po srdcovej látke, tak skrátka po nej ide, ale Belfast( ako už nič iné) dokazuje jeho autorskú všestrannosť, vyzretosť a túžbu vypovedať niečo osobné a blízke. Táto spomienka na detstvo počas nepríjemnej doby má v sebe scény, ktoré vytvárajú vnútorné napätie a zároveň scény vystihujúce krásy a strasti dospievania. Nesnaží sa to vyslovene ťahať z diváka emócie. To, že sa tam nachádzajú je do veľkej miery zásluhou hercov. Každý do jedného je vo svojej úlohe uveriteľný, príjemný a niečím povedomí. Aspoň mne tí ľudia pripomínali v mnohom moju rodinu. A všetky tie pozitíva a neduhy, ktoré mali a na ktoré teraz s radosťou spomínam. Jude Hill je ako malý chalan skvelý a vnímať veľké životné zmeny jeho očami bol zážitok. Ďakujem za toto. Tých množstvo detailov bolo pre mňa neuveriteľne lahodných ( či už to bolo kino, rozhovory s dedkom, zábery na dážď padajúci na brány a neisté pohľady mladých zaľúbencov). A do toho všetkého hrá Van Morrison. Jedna z najlepších vecí, čo som tohto roku videl. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Po vzoru jiných velkých režisérů, tak i Kenneth Branagh nás černobíle zve do intimnějšího příběhu inspirovaných jeho dětstvím. Na rovinu je nutno říci, že jinde to fungovalo o poznání lépe. Belfast totiž působí dost vyfabrikovaně. Intimita se vytrácí a spíš tu cítím kalkul. Jinak je mi jasné, že to muselo být v Severním Irsku poměrně divoké a nejedna rodina musela udělat nejedno těžko rozhodnutí. Herecky je to samozřejmě také v pořádku a trvalo mi třeba půl hodiny než jsem zjistil, že Caitriona Balfe není Jennifer Lawrence. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Chýba tomu naozaj srdce, a možno aj lepšie vyrozprávaný príbeh. Celý čas som čakala, že herci začnú spievať a tancovať a bude z toho muzikál v čiernobielom háve s peknou kamerou. Za mňa ale lepší priemer, bohužiaľ. A Jude Hill výborný výkon, ale na Hviezdoslavov Kubín. No a muzika miestami dosť slušná. 3,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh je sám Belfástčan, takže vedel o čom točí, ale nenatočil nič pútavé. Jeden výbuch, pár detí  prežívajúcich v ťažkej dobe a na mieste, ktoré milujú, pritom nebezpečnejšie snáď bolo len niekde v brazílskej džungli. Ale chýbala mi nejaký väčší citový presah, nič sa ma tu nedotklo okrem pesničky na záver. V podstate som sa o reálnom živote a nepokojoch v Belfaste nič nedozvedel. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně, kdy Buddy (Jude Hill) sedí na chodníku, si čte komiks s názvem „Thor“. To je odkaz na film Thor (2011), který Kenneth Branagh režíroval. (Novko)
  • Ciarán Hinds (Pop) a Kenneth Branagh vyrůstali ve stejné části Belfastu a oba navštěvovali Královskou akademii dramatického umění (RADA), ale protože je od sebe dělí několik let, nikdy se nepotkali. (HellFire)

Související novinky

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

13.03.2022

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních cen Britské filmové a televizní akademie (BAFTA) za uplynulý rok 2021. Průvodkyní slavnostním večerem byla komička Rebel Wilson.… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny!

Nominace na Oscara zveřejněny!

08.02.2022

Jedna z nejvýraznějších hollywoodských ceremonií roku, tedy předávání prestižních Oscarů, se pomalu ale jistě blíží a dnes ve 14:18 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Reklama

Reklama