Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mystifikační dokument ze zákulisí českého hudebního průmyslu. Prostřednictvím výpovědí několika zúčastněných budete svědky zrození uměle vytvořené kapely, poznáte její recept na raketový vzestup, prožijete s ní nejúspěšnější roky a nakonec odhalíte i utajované neshody, které vedly k nečekaným personálním změnám. (ajuska)

Recenze (149)

Lima 

všechny recenze uživatele

Zábavná mystifikace o oblíbené kapele z Valmezu, která je tu představena jako komerční výplod producentů. Je to podáno s takovou lehkostí, že člověk neznalý věci by tomu skoro uvěřil. Mnohem zábavnější, než přeplácaný Rok ďábla. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Přebujelostí některých nápadů dosti průhledné, přesto zábavné probádávání terénu před důmyslnějším Rokem ďábla, kde „co když je to pravda?“ efekt pracoval lépe. 60% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal trošku víc, ale je pravda, že mystifikaci se v našem filmu věnuje jen málo lidí a tohle - dopadlo více než dobře. Navíc bylo poznat, že Petr Zelenka zná moc dobře triky a fígly hudební branže. Nejvíc mě ovšem dostali Marek Vašut a Marek Brodský, házející si teniskou ;-) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka je excelentní mystifikátor, což naznačil již tímto filmem. Znám několik lidí, kteří si mysleli, že to byl skutečný dokument (někteří z nich si o pár let později mysleli totéž i o Blair Witch :) ). A zřejmě právě to bylo původním záměrem tvůrců, zmást diváka. Kdybych neznal skutečné začátky této kapely, možná bych této dokonalé iluzi také podlehl. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Použili jsme počítačový program na tvorbu kapel Band-maker. Tak například vznikla ABBA nebo Sex Pistols." Na přelomu osmdesátých a devadesátých let jsem býval častým návštěvníkem koncertů Mňágy a případně i Žďorpa, ale přesto jsem nikdy nezaznamenal, že by ječící fanynky hromadně nabízely zpoceným hudebníkům své kalhotky. Ani ty zahulené sály mi nenapověděly, že vidím nejslavnější kapelu, jejíž megakoncerty byly beznadějně vyprodané a Troška o ní natočil úspěšný film. To ale nevadí, protože Zelenkovy mystifikační dokumenty o mých oblíbených kapelách mě vždycky bavily, takže nikdy nezapomenu na koncert Slepého střeva bez zpěvu, nadupaný konkurs, zpívající ananas, hudbu k aerobicu ani na Chinaski v námořnických oblečcích. Prostě už věřím tomu, že to tak skutečně bylo a kdo tomu nevěří, ať se na to podívá. Důkazy jsou nezvratné. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"Kdo nesmrdí s náma, smrdí proti nám." Zelenko, Zelenko, já tě miluju. Absurditu příběhu dokonale podtrhují reálie devadesátých let v plném proudu. V jakékoliv jiné stylizaci by to byla "jen komedie", ale takhle mám pocit, že ten film v sobě nese hluboký přesah co se týče... všeho. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Svět je jenom hodinový hotel a můj pokoj je studený a prázdný... Hodinka nabitá perfektními mystifikačními nápady, hláškami a skvělou muzikou. Mňágu sice nijak moc neznám, ale vlastním první tři alba, která si čas od času rád poslechnu. Petr Zelenka stvořil skvělý fiktivní dokument a zároveň parodii na hudební dokumenty a satiru na hudební rychlokvašky. U konkursu do kapely jsem se neudržel smíchy, stejně tak u ukázky z filmu o kapely od Zdeňka Trošky. A navíc tváře všech protagonistů (rozhodně bych nečekal Karla Zicha, Jiřího Černého či Ivana Krále) jsou tak dokonale přesvědčivé, že by tomu člověk dokonce i uvěřil :-). 85%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

S Mňágou a Žďorp jsem prožil dospívání i všechny svoje první lásky a i když ty časem z mého života zmizely, tahle parta z Valmezu mi v srdci zůstala. Happyend je jednou z nejlepších a nejoriginálnějších hudebních komedií, s neskutečně vtipným mystifikačním scénářem, za který by se nestyděl ani David Lynch. Vše samozřejmě protkáno parádní hudbou v podání titulních hrdinů. Škoda jen, že snímek není častěji reprízován v televizi. Skvělá a zábavná podívaná! ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Toto není mystifikace. Toto je prolínání reality do mokumentu a konstrukt zakořeněný v realitě. Mystifikace by neměla mít tak dokumentárně vypovídající hodnotu. Realita nelíbí, chtít veselý konstrukt. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tohle je sice srdcová záležitost, protože Mňágu prostě miluju, ale i bez této slabosti pro tuto valašskou skupinu, bych asi dal plný počet, protože je to právě tento film, který se mi líbí z tvorby Petra Zelenky nejvíce. Určtě si považuji tento film více než Rok Ďábla. Před lety jsem díky tomuto filmu přišel na to, že Mňága má i jiné písničky než "Nejlíp jim bylo" a že jsou ještě mnohem lepší. Navíc si myslím, že film zachycuje kapelu na vrcholu jejích sil. Potom už jejich tvorbu poněkud slábla, ale pořád patří mezi to nejlepší, co se u nás dělá. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ze mě na delší dobu udělal skalního fandu Mňágy 2MarekT: co třeba malé samostudium, než začneš plácat nesmysly, študente? ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Výborná mystifikace o uměle vytvořené kapele Mňága a Žďorp, jejím vzestupu, vzpouře a následnému fungování kapely s úplně jinými lidmi (mimochodem hrají je Chinaski). Ani by mě nepřekvapilo, kdyby si někdo myslel, že je skutečný dokument. * *"Já jsem teda nechtěl hrát převlečenej vůbec za žádný ovoce, ale když už, tak ze všeho nejmíň jsem chtěl bejt ananas. No, samozřejmě to dopadlo tak, že jsem za něj byl převlečenej já."** ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

veteráni z legií můžou stokrát nadávat na to, že jde o slabšího kamaráda roku ďábla, ale tahle uměle vytvořená klec v kleci je prostě zábavná a basta. kdo nežral hlínu, ten to neocení. a až budu o půl třetí na náměstí kdekoli, třeba v hodinovém hotelu, nagasaki, hirošimě, nebo na brigádě, vzpomenu si na tento snímek. jenom se potkali, neznělo to špatně a i happy end může být cíl. 70% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nečekaně příjemné filmové překvapení, jehož možná největším kladem je ten bestarostný devadesátkový feeling (spolu se Svěrákovou Jízdou je pro mě tento dokument hrozně příjemnou filmovou připomínkou té éry). Po 19 letech od původní premiéry ten film dnes působí jako výrazná - a neobyčejně svěží a zábavná - zpráva o své době, která se dnes jeví až neuvěřitelně vzdálená (není bez zajímavosti, že dojem velkého stáří dokumentu umocnil i neobyčejně poškrábaný look filmu na velkém plátně v kině - jeden by až nevěřil, že sleduje film starý ani ne 20 let). O filmu jsem léta věděl, aniž bych měl zájem ho vidět, což je možná jen dobře, protože jsem se mezitím seznámil se Zelenkovými pozdějšími filmy, a mohl si tak tento film zařadit do kontextu zbylé Zelenkovy filmografie a najít tam věci, které se objevují i v režisérových pozdějších filmech. V neposlední řadě je určitě nutné zmínit, že dokument je to velmi vtipný, a podbarvený spoustou skvělé muziky (samozřejmě za předpokladu, že se vám muzika Mňágy líbí). Bavilo mě to a to moc - tenhle výjimečný filmový počin bude s časem jen zrát jak víno. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka je mistr mystifikátor. Ani pořádně nevíte, co všechno je pravda a co ne. Ke konci se objeví i Chinaski. ;) "Zkouším se prokopat ven." ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Mňága pro mně byla vždycky jen jednou z kapel, které jsem prostě neposlouchal (narozdíl od Čechomoru), a v době svého vzniku mě tenhle film vůbec nezajímal. Je ale zajímavé sledovat, co všechno Zelenka "obšlehl" ze svého debutu, když tvořil Rok ďábla. Popravdě řečeno bych mnohem radši viděl "Slunce, Seno, Mňága"... ()

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama