Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mystifikační dokument ze zákulisí českého hudebního průmyslu. Prostřednictvím výpovědí několika zúčastněných budete svědky zrození uměle vytvořené kapely, poznáte její recept na raketový vzestup, prožijete s ní nejúspěšnější roky a nakonec odhalíte i utajované neshody, které vedly k nečekaným personálním změnám. (ajuska)

Recenze (149)

swamp 

všechny recenze uživatele

Mňágu a žďorp mám neskutečně rád.. a úplně skvělým způsobem jsem se o ní skrze Petra Zelenku dozvěděl naprosté nesmysly - a to mě baví. :) "Svět je.." ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Možná, že lidé prostě chtějí být klamaní. Možná...“  Uměle, nebo-li účelově vytvořena hudební skupina jako hlavní téma v uměle zkonstruovaném, mystifikačním (pseudo)dokumentu? Tak tady si Petr Zelenka už opravdu pohrál s tématem mystifikace a mediální manipulace dokonale, přičemž nepřekvapí, že celé dílko v takovém duchu i natočil. Viděl jsem to těsně po novějším Roku ďábla (2002), z něhož jsem měl spíše průměrný dojem, ale tady můžu hlásit velkou spokojenost! Je pravda, že jsem o skupině Mňága a Žďorp dosud jen věděl, že nějací tací existovali, ale neznal jejich tvorbu a možná o to víc jsem si užil tento neotřelý filmový kousek. Muzika oné kapely v něm byla sympatická svá a chytlavá, až jsem si nejednou začal během sledování písně pobrukovat. Celý nápad proveden ze strany režiséra velmi zdařile, všechny ty absurdní příhody nejen skvěle gradují, ale zároveň jsem v tomto případě stále více pociťoval a vnímal i hlubší smysl a poselství, které chce Zelenka skrze zábavnou mystifikaci předat a ukázat... aneb jak vlastně médiá, film či marketing mohou vytvářet umělé senzace včetně celých příběhů, celých osudů, předem smyšlených a vykalkulovaných (a dokonce i s využitím náhradního plánu, jestli poslušní otroci zklamou a zradí!) a lidí budou je schopni nekriticky příjmat jako realitu... což se na základě některých komentářů (viz. třeba Radyo) v souvislosti se Zelenkovým filmem nakonec i stalo a potvrdilo. Já si tenhle pseudokoment hodně užil a mám pocit, že už dlouho jsem v tomhle specifickém žánru neviděl nic tak zábavného. Tak nezbývá mi, než jen dodat tu oblíbenou větu: Kam se na tohle hrabe nějaká Záhada Blair Witch!! **** PS: Úplně nejvíc mě dostaly filmové scény s Markem Vašutem, u scény výslechu jsem už vybuchoval smíchy nahlas, ale snad poprvé v životě můžu říct, že tady zaválel i Zdeněk Troška! [85%] ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá mystifikace s dobrými vtípky. Mě osobně potěšilo zakončení filmu kapelou Chinaski, která zpívala Hodinový hotel :o). ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Výborný fiktivní dokument, imo jeden z nejpovedenějších filmů z produkce ČT vůbec. Udělat z Mňágy (kteří spolu hrají od dětství) uměle vytvořenou kapelu, která má zaplnit díru na trhu, je geniální. Asi nejlepší momenty filmu se vztahují k akvizici BMG korporací Fruit International, která hudebníky nutí hrát v přestrojení za ovoce ("no, my když jsme podepsali smlouvu, tak jsme si to moc nečetli. No a ono tam opravdu na straně 38 je, že musíme udělat všechno, co nám řeknou...") a pak Troškův film, v hlavní roli s Vašutem a Brodským. ("Když to točili, tak já myslel, že mě bude hrát někdo slavný, třeba Sagvan Tofi. A oni obsadili toho... no.... Brodskýho..."). Skvěle pobaví drobná camea, kterých je film plný (namátkou třeba hudební kritik Černý, na konkurzu Fialou poražený Karel Zich, Ivan Král a v závěru Chinaski jako nová Mňága). To vše navíc podbarvují písničky z doby, kdy byla Mňága na svém tvůrčím vrcholu. Poprvé jsem film viděl jako studentík v roce jeho premiéry, podruhé až teď, po dvanácti letech. A pokaždé mě dostal. Takže je asi dobrý. /// 2021 potřetí a pořád to na mne funguje stejně, ještě navíc s kouskem nostalgie. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mňágu jsem svého času zbožňoval a byl na mnoha jejich koncertech, nebo na akcích, kde vystupovali. Však taky pocházím z Valašska jako oni a u nás hráli tolikrát, že to snad ani nedokážu spočítat. Co se samotného dokumentu a celé té mystifikace okolo týče, Petr Zelenka odvedl slušný kus práce. Bavil jsem se, nenudil jsem se, nikterak to neuráželo – prostě bylo to fajn. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

tak vašut mě dostal,,,mystifikace je naprosto geniální téma pro film,,,první půlka prakticky nemá chybu a já protože nikdy nečtu obsah filmu předem, jsem v prvních několika minutách snad i věřil, nebo aspoň přál uvěřit, že to tak skutečně bylo..a to přesto že sem do tohodle tématu sám několikrát fušoval...vzpomínám jednou, jak jsem přišel ráno do školy, a zjistil že mí spolužáci nejsou na svých místech, ale protože sem byl tekrát ještě mladej a blbej,tak sem se je jako pitomec vydal hledat, jenom proto abych zistil, že si všichni válej šunky někde na exkurzi, a mě nasaděj jako kukačku do sousední třídy...a protože sem nechtěl rušit jako cizák v půlce hodiny, šel jsem se na hajzlík na deset minut vyflusat a do mé nové domoviny dorazil až o přestávce,,,bylo to přesně před hodinou češtiny, protože zrovna někdo scháněl referát na moliéra, kterej měl za úkol vypracovat..."ví někdo něco vo tom buzerantovi moliérovi??" ..vozejvalo se od katedry...a to mi vnuklo nápad..."a co bys chtěl vědět" povídám..."cokoliv co víš, povídej,mám sotva 5 minut" ... odpověděl mi, a mě už se začal v hlavě klubat příběh...příběh o původu molierova pseudonymu.. "víš co, dej sem ten papír a já ti to napíšu,,bude to rychlejší", vyšlo z mých dobrotivých úst.....ani mu nebylo divný že za to nic nechci... když tvoříte mystifikaci, musíte použít hodně faktů,,,pak vezmete jednu naprostou kravinu, který by vživotě nikdo neuvěřil, dáte ji doprostřed a úplně celou ji těma faktama obalíte, potom vyplníte zbylé mezery, tuatam ještě něco napojíte, pár věcí doplníte, obrousíte hrany, aby to do sebe pěkně všechno pasovalo, a pak už si jen sednete a necháte se unášet proudem svých výmyslů a posloucháte ho, nebo ji, osobu která byla vybrána naprosto náhodně...aby zprostředkovala lidem blábol vámi vypuzený za pouhých 5 minut...a když máte talent, povede se vám udělat z někoho blbce, a když máte velkej talent, tak ten blbec za to dostane ještě výbornou, a když jste extra třída, může se stát, že nakonec i vy, podlehnete a uvěříte vlastní lži, uvěříte tomu, že se to tak skutečně mohlo stát, že opravdu existovala nějaká odvrácená strana moliérovy osobnosti, že "jako vášnivý travestita, známý svými obsceními výstupy hlavně v kabaretech, obrážel přístavní města jižní francie pod svým uměleckým jménem MOLLY AIR (povětrná molly)" ()

stub 

všechny recenze uživatele

Opakování mystifikačního modelu. To, co poprvé fungovalo dokonale, nemohlo zabrat znovu - tady už každý chápal, že jde o recesi (ne kvůli horšímu zpracování; prostě proto, že to bylo o 3 roky později). Ono koukat se na mystifikaci a říkat si: "To je pěkná mystifikace!" nemá tak nějak hlavu ani patu. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

ze začátku roztomile zábavná fikce (až parodie), která ale postupem času začne i při té krátké stopáži tak nějak ztrácet šťávu.. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

,,Nejvíc ze všeho jsem nechtěl hrát převlečenej za ananas. A taky že jsem tak hrál. Oni s náma mohli dělat všechno." Nadmíru vtipný dokument od mého oblíbence Petra Zelenky, u kterého vidím jedinou chybu, a sice že se až moc rychle přišlo na to, že to byla jenom mystifikace. Dnes už je to dokonce napsané v popisku v novinách. Pamatuju si, že svého času mě nejvíc pobavilo, když mi volala babička a řekla mi ,,Marečku, já jsem viděla nějaký dokument o tom Nohavicovi a Plíhalovi a to ti bylo tak divný! On se ten Plíhal fakt rozplynul?" U Mňágy - Happy Endu se bohužel nic takového nekoná. Ale co, i když víte že je to habaďůra, stejně je to sakra vtipný biják. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

 Prostě českej film. Blbej českej film.  Konstatuje znuděně Petr Fiala na adresu filmu Slunce, seno, Mňága, který mi naopak přivodil (především v pasáži s typickým hodným a zlým Stbákem) nemalý zával smíchu. A celý tento mystifikační dokument o mojí oblibené kapele určitě má k ,,blbýmu českýmu filmu´´ daleko, naopak se koná velká husťárna. Já se hodinu jenom skvěle bavil.  A ten Fialův osvěžující  leháro  projev  by šel poslouchat ještě daleko déle a Zelenkův  originální mystifikační scénář taky geniálně šlape, nestihne si vybrat žádné slabé místo a vedle těch srandiček a hlášek a hlášek stihne nabrat i vážnější kritičtější podtext v otázkách úměle vytvořené slávy.  Skvělá atmosféra, spousta ironie  a nadsázky.Teda tohle vymyslet!  A tentokrat skutečně vyjímečně závalel i Zdeněk Troška! ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

„Nekouřím.“ - „To se žere!“ Tohle je nadčasová záležitost. A Péťa Fiala je bůh! „Emancipace je sebevražedný pokus o znovuzavedení matriarchátu.“ ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Zelenkova příprava na (lepší) Rok ďábla. Výbroný nápad s mystifikací o kapele Mňága a Žďorp. Začátek je naprosto dokonalej, tomu snad nic nechybí. Škoda, že ta druhá část filmu je hodně přehnaná. Nařikám, že Slunce, seno, Žďorp a povídání Trošky neni vtipný, jen už mi to přišlo přetažený a přehnaný. Asi byl záměr tvůrců, aby se přišlo na to, že se jedná o mystifikaci. Snímek ale působí i jako kritika publika a posluchačů, kterým je úplně jedno, kdo hraje na pódiu. Vynikající Petr Fiala, Ivan Král i další členové kapely. Skutečně povedený snímek, kdy se budete skutečně dost smát a navíc se nad některými věcmi zamyslíte. Poctivých 80%. ()

Gianni_B 

všechny recenze uživatele

Hudební aranžmá skladby „Made in Valmez“ a) pro smyčcový kvartet, b) pro housle, irskou mandolínu a akordeon: Aleš Březina ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Zelenkovu tvorbu mám rád, ale tento mystifikační dokument jsem zkoukl až po dvaceti letech. Stejně písničky této kapely byly mé oblíbené, tak jsem si toto "divadlo" pořádně užil, i když moc nevěřím, že by někdo tento podvod na diváka mohl brát vážně. Já jsem se bavil skvěle a možná časem zkouknu i první z mystifikační trilogie - Visací zámek, ale punk mě tak nebere. [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Je pěkné vidět mysteriozní dokument o kapele z Valmezu, z mého rodného města. Ale mé hodnocení není ovlivněno tím, že jsem valmezák, ale tím jak skvělým nápadem (tou obrácenou logikou) tenhle filmeček vyniká. Opravdu jsem se při sledování zasmál. Ano, je zde Rok ďábla (taky tento film mám rád), který měl pravděpodobně větší rozpočet atd..., ale tohle bylo srdcová záležitost a pro diváka, který o kapele ví alespoň něco, to je opravdu krása. Ukázka z filmu Zdeňka Trošky byl vrchol všeho, to bylo opravdu něco geniálního :D...A Petr Fiala s tím jeho ananasem to byla třešnička na dortu. ()

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Jednoduše geniální. Vážně dojímavé polohy se zde střídají s chytře humornými s absolutní přirozeností. Z toho filmu číší obrovská láska a oddanost k hudbě. ()

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama