Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mystifikační dokument ze zákulisí českého hudebního průmyslu. Prostřednictvím výpovědí několika zúčastněných budete svědky zrození uměle vytvořené kapely, poznáte její recept na raketový vzestup, prožijete s ní nejúspěšnější roky a nakonec odhalíte i utajované neshody, které vedly k nečekaným personálním změnám. (ajuska)

Recenze (149)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ale tak jo, nenudil jsem se u toho, má to rozumnou stopáž, pobavilo mě to, hudbu Mňágy a Žďorp mám taky docela rád, má to i pár dobrých nápadů, sedl mi i ten styl mystifikačního pseudo-dokumentu (a sedl mi víc, než v Roku ďábla) a v rámci českých filmů je to rozhodně nadprůměr. Líbilo se mi to docela dost a klidně bych se na to koukl někdy znova. Jen si vůbec nejsem jistý, o co přesně se Zelenka snažil, jestli fakt jenom o komedii, nebo jestli se tím snažil říct něco víc. Ono se to tak totiž celou dobu tváří, jako by za vší tou srandou byl nějaký záměr, ale jestli tomu tak je fakt netuším. Nicméně tohle do hodnocení moc zahrnovat nebudu, ono to tak jako tak je na čtyři hvězdy, protože k dokonalosti mi tam pořád něco chybí. 4* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Mňága a Žďorp je pro mě synonymem devadesátkového nevkusu (vizuál) a muzikálního neumětelství (4 akordy a 4 tóny), nicméně "dokument" ve stylu Zapomenuté stříbro to byl pěkně udělaný a příjemně krátký, takže překvapivě celkem v pohodě zážitek. 60% ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Zelenka udělal dobře, když se pokusil v žánru pseudodokumentu o reparát v podobě Roku ďábla. Tato hodinovka je sice zábavná (nejlepší byl bezpochyby Zdeněk Troška, který mě překvapil tím, s jakou vervou hodil pomyslný dort naproti zrcadlu), nicméně útvar okolo Jarka Nohavici je jednoznačně uvěřitelnější, při prvním shlédnutí před třemi lety jsem s takovými myšlenkami skutečně koketoval, tento film je natolik nadsazený, že závěrečnému titulku o skutečnosti se dá jen trpce pousmát. Ale jinak parádní debut páně režiséra. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem zabavny mystifikacni film o me oblibene kapele. Informace z filmu do sebe velmi dobre zapadaji. Potesi i pisnicky Mnagy a v neposledni rade Marek Vasut:-). ()

sator 

všechny recenze uživatele

Poslední Zelenka, který mi unikal...😀 Emancipace je sebevražedný pokus o opětovnou legalizaci matriarchátu :-) ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Mňágu - nebo Happy End? - neposlouchám, ale některé jejich kultovní skladby znám... o to větší překvapení pro mě bylo, že jsou od nich. Na otázku Je toto dokument či parodie dle tvého názoru? bych odpověděl jednoznačně parodie. Proč? Inu, snaží se to vypadat co nejpřesvědčeji, ale Petr Zelenka jak jeho tvorbu znám, tak občas ulítne tím svým ulítlým směrem a nějakou tu osobitou kravinu si tam prostě dá. A přesně podle takových věcí to poznáte. Jinak by to ale asi poznat nešlo - leda byste to měli jak já a bylo Vám roky a roky před zhlédnutím řečeno, že to je celý pseudodokument. Ale tu mystifikaci cením. ()

matezzz 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to konečně viděl a jsem moc spokojený. A protože písničky této známé kapely z Valmezu mám opravdu moc rád, příjemně jsem se bavil a nezbývá mi, než dát plné hodnocení. Pro fanoušky je shlédnutí povinnost! Velmi zábavná mystifikace. Kdybych o tom nevěděl, z části bych asi i uvěřil. Nejvíc se mi líbil konkurs na zpěváka a vymyšlený film o kapele s Vašutem a Brodským a hlavně komentář Zdeňka Trošky :-) ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Své mystifikační nadání si Zelenka po projektu s Visacím zámkem dotáhnul k dokonalosti. Tady pravdu opravdu nehledejte. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Úžasně pseudo-pravdivej dokument. "Tak jsem si říkal, že bych nechtěl bejt ananas.." Určitě lepší jak Zelenkův druhý takový podobný Rok Ďábla. Mňága ve svých nejlepších letech - první 3 alba! ()

Tomesh 

všechny recenze uživatele

Když jsem si to před lety pustil, tak jsem to Zelenkovi bohužel sežral i s navijákem. V polovině filmu jsem si řekl, že tohle už je moc a jal jsem se zjišťovat informace. No nebudu se tady dál rozepisovat, holt jsem byl mladej a blbej. Na mou obhajobu: za a) Kdo nebyl? za b) Nejspíš jsem asi musel taky bejt při sledování filmu drobet přetaženej a hlavně za c) O Mňáze jsem věděl asi tolik, že existuje jakási "Písnička pro tebe", o který jsem si říkal, že trapnejší název by nevymyslel ani mistr Troška. Nicméně film mě pohltil natolik, že jsem si Mňágu po určité období mého života nesmírně zamiloval.. Jistě, prudká zamilovanost opadla, ale dodnes si ji rád poslechnu a stejně tak je to i s tímto výborným a vtipným Zelenkovic dílkem.. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Po včerejším koncertě Mňágy v Brně, následovala soukromá projekce u mě doma tohoto kapelu proslavujícího kousku. Příjemně jsem si připomněl všechny známější písně a ještě se k tomu vkusně pobavil. Tak jako kdysi v noci spolu po tmě na schodech. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Mňága a Žďorp patří mezi mé nejoblíbenější kapely vůbec a tenhle film si skvěle pohrává s její pohnutou historií.. Mystifikační podívaná která je vtipná, zábavná a zároveň zcela profesionálně dokumentaristicky natočená. Taková drobná generálka na (ještě lepší a ještě profesionálnější)Rok ďábla, v němž Zelenka svůj kolotoč dokázal rozběhnout již na plné obrátky. ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený film, který by jako mystifikační dokument obstál i v dnešní době. Můj dojem bohužel maličko pokazilo to, že jsem o mystifikaci už předem věděl. Ale to je jen drobná vada na kráse a chyba spíše má, než filmu samotného. Každopádně je třeba ocenit spoustu skvělých hlášek, nápad, výkony neherců a také hudbu, kterou sice nějak moc neposlouchám, ale přesto považuji za kvalitní. Bonusem navíc už je pak přesah do kritiky hudebního průmyslu a povrchnosti fanoušků. ()

fruitbueno 

všechny recenze uživatele

Dokument, který v každém fandovi Mňágy vyvolá masivní potřebu po festovně nabitém playlistu ve winampu nebo po ultrazážitku z koncertu... ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Kedže som fanúšik tejto "valmezskej" hudobnej formácie, tak som tak cítil nutnosť pozrieť si tento film, ale pristupoval som k tomu s tým, že to bude dokument o ich začiatkoch. To, čo som však videl predbehlo moje očakávania pretože sa vôbec nejedná o dokument v pravom slova zmysle. Je to čistá mystifikácia a hudobníci si zo seba tak hovoriac robia srandu. Dozvieme sa že profily členov kapely boli navrhnuté pomocou počítaču (padne tu aj humorné info že takto vznikli sex pistols) a že hudobníci boli vybraný podľa návrhov. Ďalej napríklad keď firmu BGM (paródia na BMG) kúpila spoločnosť, ktorá obchoduje so zeleninou tak museli členovia kapely nosiť kostýmy zeleniny, zistili že majú v nástrojoch odpočúvacie zariadenia a nakoniec o nich aj Zdeněk Troška natočil film "slunce, seno, Žďorp" v ktorom Petra Fialu (spevák) hraje Marek Vašut a Martina Knora (gitarista) hraje Marek Brodský. No a ako klinec tu nakoniec šéfovia spoločnosti BGM nahradia kapelu novou a ambicióznou kapelou (tú tu prosím pekne predstavujú Chinaski). Mihnú sa tu aj také osobnosti českej hudobnej scény ako Ivan Král, Karel Zich alebo spevák punkových plexis Petr Hošek, Film je natočený tak dobre že sa skrátka smiechu neubráníte. Takže pokiaľ je skupina Mňága a Žďorp vašou srdcovkou, nebudte ľutovať. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Možná úplně nejlepší český film co jsem kdy viděl. Bravurně natočená fikce o jedné z nejlepších českých kapel Mňága a ŽĎorp. Neskutečně zábavná hříčka o této skupině z Valmezu, která již několik let je na špici české hudební scény i když o popularitu moc nestojí, což jde poznat ze samotného filmu. Zelenka natočil doposud svoji nejlepší a nejzábavnější komedii! ()

blastboy 

všechny recenze uživatele

Dokonalá mystifikace v podání Petra Zelenky a Mňágy je pro člověka, který moc dobře Mňágu nezná smrtelná. Já sám jsem si nejprve myslel, že jde o skutečný dokument, až později jsem se dozvěděl, že jde o dílo skrz naskrz vymyšlené. Podle mého jeden z nejlepších Zelenkových filmů ()

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama