Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mystifikační dokument ze zákulisí českého hudebního průmyslu. Prostřednictvím výpovědí několika zúčastněných budete svědky zrození uměle vytvořené kapely, poznáte její recept na raketový vzestup, prožijete s ní nejúspěšnější roky a nakonec odhalíte i utajované neshody, které vedly k nečekaným personálním změnám. (ajuska)

Recenze (149)

rigby 

všechny recenze uživatele

Výborná mystifikace. Věřím, že nezasvěcený by uvěřil. A jako bonus skvělé písničky této výborné kapely. Jen Vašut působí trochu trapně. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Pokud neznáte skutečnou historii Mňágy, zřejmě se moc nepobavíte, poněvadž nedokážete rozlišit fikci od pravdy.. ()

naytsirk 

všechny recenze uživatele

K tomuto se nedá nic víc napsat než perfektní film.... Klidně deset hvězdiček... PS: Vem si oříšek... PS2: Máš chuť majoránky PS3: Tak na tomhle já, ani mí kluci participovat nebudem... ()

Knotovka 

všechny recenze uživatele

Má nejoblíbenější kapela a jeden z nejoblíběnějších režisérů se dali dohromady a vznikl tenhle klenot. Kolika lidem jsem musel před 15 lety vysvětlovat, že se Mňága, která mimochodem loni oslavila 25. výročí, fakt nerozpadla. Při čtení kometářů cítím potřebu zdůraznit, že tohle nebyl první Zelenkův počin na poli hudebně-dokumentární mystifikace, nějaké cvičení před Rokem ďábla, jak si mnozí myslí. Už dříve vznikl pro televizi podobně laděný „dokument“ o Visacím zámku! 2 ZAJÍMAVOSTI (se spoilery): ne vše ve filmu je pouhá fikce, např. geniální scénka s Vašutem a Brodským má reálný základ, Petr Fiala se na gymplu opravdu vsadil, že sní tenisku a menší část skutečně snědl. ***** Frontman Mňágy Petr Fiala v biografické knize Z nejhoršího jsme uvnitř, mapující (pre)historii kolem Mňágy v letech 1984 - 93, uvádí záznam z deníku k natáčení alba Radost až na kost. V něm se píše: „... Cpeme se a díváme se na skvělý pseudodokument o Visacím zámku. Je to síla. Smíchy se válíme po zemi. ...“ Zápis je ze 7.7.1993, kdy ještě hoši z Mňágy jen stěží mohli tušit, ze za pár let ten samý režisér natočí neméně povedenou taškařici také s nimi. ()

Swallowdale 

všechny recenze uživatele

Coby milovník Mňágy mám samozřejmě pro tento film slabost, ale některé scény musí pobavit i neposluchače této kapely. Ať už je to konkurz na zpěváka, hudebníci převlečení za ovoce nebo Zdeněk Troška vysvětlující svůj paskvil (a to ještě nikdo nemohl tehdy vědět, jaký šity bude Zdenda točit...) ()

Hall900 

všechny recenze uživatele

Třeba u tý scény s novou kapelou v námořnický uniformě si řikáte no to snaf nemůžou bejt Chinaski to by bylo snad až moc meta... jak by moh?? Ale no tak !!Ale on jo!! Zelenka je bůh a cokoliv co kdy natočil bylo minimálně nadprůměrný a nebo se to za pár let stane. Trvá to hodinu , říkám si tak jasně budě tam pár blbinek kde se ukáže že už tehdy to byl fakt talent. ale tady nemá šanci rozjet cokoliv hlubšího. No a za chvíli zíráte že on je až tak moc dobrej vyprávěč ,že ve filmu zmíní nějakou historku (snědená bota) aby jí nechal proválet pár minut absurdníma situacema , a za pár minut jí začne v klidu parodovat a vy mu to celý žerete i s navijákem a zároveň u toho div nepotlačíte slzu. Strašně supr...Je tady i ten kontrast mezi tím jak byly devadesátky strašně ujetý a jak je současnost tupě civící a divně oteklá jak ksicht pana prezidenta. Nejlíp to asi v týhle krásně zasněný vzpomínce na to co se nestalo prodal Ivan Král "Správnej rocker není na prodej ale zase každej rocker se dá koupit"...:D ()

dauby 

všechny recenze uživatele

Dost mě to nudilo. Když to srovnám s Visacím zámkem, tak tohle je o dost slabší. U Visacího zámku je vtipné mj. to, že tam míchají skutečná fakta s mystifikací. Tohle je celé vymyšlené, ale Zelenka to přehnal, je to nevěrohodné a vtipné mi to nepřijde. Petr Fiala coby ananas mě fakt nedojal. Haubert nebo Pixa (Visací zámek) mají evidentně i trochu toho hereckého nadání, což se o členech Mňágy říct prostě nedá. ()

Bloodoom 

všechny recenze uživatele

Myslím, že název "Mystifikační dokument" by to mělo mít i v podtitulu. Když jsem film viděl poprvé tak jsem tomu dokonce i věřil. Musím uznat, že film byl natočen velmi kvalitně a i spousta scén byla bezchybná. Ale bohužel nějaké mušky to mělo. ()

Mostecan 

všechny recenze uživatele

Mňága a Žďorp je moje nejoblíbenější česká kapela, proto se musím přiznat, že se nejedná o nezaujatý názor :) Ale tenhle fiktivní dokument mě nadchnul ! Působí tak přesvědčivě, že kdybych Mňágu neznal - všechy jejich tvrzení bych jim sežral i s navijákem...Zajímalo by mě, kolik lidí si díky tomuto dílu myslí, že Mňága je úměle vytvořená kapela? Srdeční záležitost. Dávám 100% ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Nostalgie. Doba se na snímku trochu podepsala, ale tahle hudba prostě nestárne... První z mystifikačních filmů Petra Zelenky, spousta zajímavých nápadů. Fiala je neskutečnej neherec, paráda :-) 85% ()

petch odpad!

všechny recenze uživatele

Filmy Petra Zelenky jsou jen pro určitou skupinku lidí, my průměrná většina se raději podíváme na něco "normálního" o čem sám " velký " tvůrce Zelenka tvrdí, že je to brak a že jen on točí kvalitu, které my obyčejní nerozumíme. ()

Baži 

všechny recenze uživatele

Neměl bych film srovnávat s Rokem ďábla. Ale... dělám to. A Rok ďábla je více pravděpodobnější i přes vybuchující lidi. Na druhou stranu má v sobě Mňága - Happy End něco, co vás jaksi upoutá do křesla mnohem spolehlivěji. Ta jedna hodina je napěchovaná k prasknutí hláškami, zvraty a dobrou muzikou. "V tý smlouvě s BGM byl dodatek, že můžou určovat, co budem jíst a pít. A tidleti se toho hned chytli a nutili nás k šíleným věcem. My zme třeba jedli jenom jabka." ()

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama