Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Zelenka – tvůrce úspěšných Knoflíkářů z roku 1997 – se jako scenárista podílel na Ondříčkových Samotářích a poté jako scenárista a režisér vytvořil celovečerní film Rok ďábla. Zelenka netradičním způsobem vypráví příběh Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor, přičemž dokumentaristicky nahlíží do období, kdy se tento písničkář léčil ze závislosti na alkoholu. Jako Nohavicův „anděl strážný“ se v tomto snímku představuje hudebník Karel Plíhal. S myšlenkou natočit film s J. Nohavicou a Čechomorem v hlavních rolích přišel Zelenka v létě roku 2000, kdy spolu tito hudebníci hráli na krátké koncertní šňůře. Zelenkův film je navíc obohacen rozhovory nejen se zmíněnými aktéry, ale i s dalšími zajímavými postavami, jimiž jsou bezesporu hudebník Jaz Coleman a holandský dokumentarista Jan Holman (Jan Prent), který by chtěl Nohavicu přistihnout ve chvíli, kdy začne znovu pít. Zručný mystifikátor Zelenka má ve svém filmu také scény se surrealistickým, mystickým – ba až s nadpřirozeným vyzněním. Natáčení filmu proběhlo v květnu a červnu 2001 na různých místech republiky, filmový štáb natáčel vedle hraných scén i koncerty Nohavici a Čechomoru, které jsou důležitou součástí děje. „Je to film o tom, jak elegantně odejít ze světa. Nebo je to film o přátelství, či o tom, jak jsou čtyři muzikanti svědky zázraku. Může být také o tom, jak vám mohou ti, které potkáte, změnit život,“ řekl o svém filmu scenárista a režisér Petr Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (394)

FIBO 

všechny recenze uživatele

Nejspíš jsem jeden z mála, ale tenhle film pro mě žádný přínos neměl. Nepobavil mě, nepřekvapil mě, spíš jsem pořád od něho čekal něco, čeho se mi nedostalo. Prostě řečeno, do oka mi nepadnul. ()

G.W.Bush 

všechny recenze uživatele

Po geniálních Visáčích a velmi dobré Mňáze vsadil tentokrát pan režisér (s evidentně vyšším rozpočtem) na mediálně profláknutější tváře Nohavici, Plíhala, Čechomoru a Colemana. Bez pozorného sledování Zelenkových předešlých aktivit bych asi bez problému hodnotil *****, ale to očividné opisování od sebe sama mě skoro až mírně pohoršuje. ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Zelenkovy filmy mám opravdu rád a tento snímek je jen dalším potvrzením jeho vysokého standardu. I přes velmi zajímavé okamžiky a pod povrchem ukryté vtipy trochu vykrádá sám sebe. Ale to mi zase tolik nevadí, protože za zhlédnutí Rok ďábla stojí už kvůli konci a výborné hudbě (Nohavicovy písně s Čechomorem májí slušný tah na branku). I hudebníci své role zvládli překvapivě dobře, což jsem zase tolik nečekal. A taky jsem díky filmu objevil tvorbu Killing joke, jež není nezajímavá. ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Když se mě zeptáte, o čem ten film byl, tak musím říct, že nevím. Ale zase vím, že takový člověk, jako je ON, který píše TAKOVÉ písničky, nemůže nosit blbý slipy. A moc se mi líbil - i ON, i film. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Jedná se bez jakýchkoliv skrupulí o mojí srdeční záležitost - spojení mých dvou oblíbených kapel do jednoho projektu mě tak muselo jednoznačně nadchnout!!...............moje hodnocení = 10 z 10. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Nejhorší Zelenkův film, který v podstatě opakovaně vykrádá sám sebe. Téma fiktivních dokumentů o umělcích vyčerpal Visacím zámkem a Mňágou-Happy Endem. Kromě Nohavicy, jehož písně mám rád, mne film vůbec ničím nezaujal a celých takřka 90 minut jsem se nudil. Podle mého názoru neprávem nadhodnocovaný film. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je to predovšetkým film, ktorý na mňa zapôsobil pocitom,že sa jedná o najpozoruhodnejší a jeden z najoriginálnejších českých filmov. Mysteriózno hudobný dokument ,Čechomoru, Nohavicovi, Plíhalovi,alkoholizme,ale predovšetkým o andeloch . ()

šalenka 

všechny recenze uživatele

Mám ráda písničky jak Jarka Nohavici tak Čechomoru, takže příjemně strávený večer ve společnosti fiktivního filmu. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Nádherné písničky a prima lidi...to je hlavní deviza tohoto filmu. Kdo má rád J. Nohavicu nebo Čechomor tak si na tomto filmu, který tak trošku dělá z lidí blbce smlsne.... ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, proč jsem to ještě nehodnotil, i když jsem to už viděl asi 2x. No, je to dobře zpracovaný, to se musí nechat. Je to na hraně dokumentu a nějakých fantasy příběhů, což u nás rozhodně není zvykem a už jenom proto si to zaslouží pozornost. Jenom ty Čechomory moc nemusím, nedá se nic dělat. Zato před Nohavicou klobou dolů - prostě to tak mám. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Mňága byla jednak první a navíc mi i lépe sedla. Rokem ďábla jsem se skoro až protrpěl. Rozhodně to pro mě nebylo 90 minut čiré radosti, tento pocit se nedostavil. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Ne, tentokrát jsem se s Petrem Zelenkou vůbec nepotkal. Rok ďábla na mě jako film vůbec nezafungoval. Celé mi to přišlo jako nepovedený polo dokument, polo parodie… nepovedená mystifikace se asi hodí nejlépe. Jde o různě poslepované části, které byly natáčeny během léta roku 2001 a pak nějak seskládány k sobě. Docela by mě u toho zajímal proces tvorby. Bez skvělé hudby, bez Čechomoru a bez Jarka Nohavici by to bylo tak na jednu hvězdu. Díky nim se to dostává alespoň na slabé dvě. Možná by mé hodnocení zlepšilo nějaké zopakování v mém dobrém rozpoložení. Nicméně mě to po prvním setkání vůbec neláká. ()

Theraphosa 

všechny recenze uživatele

Při tomhle snímku jsem před více než třemi roky sbalil svoji současnou přítelkyni,tudíž má pro mne tento film takové svoje kouzlo:o) ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Kdo nemá rád alespoň někoho z trojice Plíhal, Čechomor, Nohavica, tak ať si od toho raději neslibuje moc. Minimálně skvělý humor ale snad ocení každý. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Ojedinely projekt natoceny dokumentarni formou, ktera strida fikci s pravdou, humor s dramatem mi k srdci neprirostl. Podobne tezko pojmenovatelne zanry a pokusy u nas chybi, i proto davam dobry prumer. Druhy duvod je (Jarek Nohavica). 55% ()

Reklama

Reklama