Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Zelenka – tvůrce úspěšných Knoflíkářů z roku 1997 – se jako scenárista podílel na Ondříčkových Samotářích a poté jako scenárista a režisér vytvořil celovečerní film Rok ďábla. Zelenka netradičním způsobem vypráví příběh Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor, přičemž dokumentaristicky nahlíží do období, kdy se tento písničkář léčil ze závislosti na alkoholu. Jako Nohavicův „anděl strážný“ se v tomto snímku představuje hudebník Karel Plíhal. S myšlenkou natočit film s J. Nohavicou a Čechomorem v hlavních rolích přišel Zelenka v létě roku 2000, kdy spolu tito hudebníci hráli na krátké koncertní šňůře. Zelenkův film je navíc obohacen rozhovory nejen se zmíněnými aktéry, ale i s dalšími zajímavými postavami, jimiž jsou bezesporu hudebník Jaz Coleman a holandský dokumentarista Jan Holman (Jan Prent), který by chtěl Nohavicu přistihnout ve chvíli, kdy začne znovu pít. Zručný mystifikátor Zelenka má ve svém filmu také scény se surrealistickým, mystickým – ba až s nadpřirozeným vyzněním. Natáčení filmu proběhlo v květnu a červnu 2001 na různých místech republiky, filmový štáb natáčel vedle hraných scén i koncerty Nohavici a Čechomoru, které jsou důležitou součástí děje. „Je to film o tom, jak elegantně odejít ze světa. Nebo je to film o přátelství, či o tom, jak jsou čtyři muzikanti svědky zázraku. Může být také o tom, jak vám mohou ti, které potkáte, změnit život,“ řekl o svém filmu scenárista a režisér Petr Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (394)

janisska 

všechny recenze uživatele

Vtipy a mystifiace - ano, ale nesmíme na diváka celou dobu jen lišácky pomrkávat. Čti: to, čím je film velmi cenný (svými herci - neherci), ho zároveň pohřbívá. Tvář hudebníků vtip prozrazuje často už několik vteřin předem a ubírá tak divákovi možnost se nečekaně a od srdce zasmát. I vědomá a jako taková prezentovaná absurdita je poněkud méně půvabná. ()

Badseeds 

všechny recenze uživatele

Absurdita s poetikou, taškařice s hloubkou, k tomu hrátky s noetikou a chlastací touhou. Nohavica s Plíhalem, Franta Černý s Colemanem - Zelenka je géniem. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Folková muzika mě nějak moc nebere a tady jí je kupa. Navíc mi nesedly ani ty různé průpovídky, takže za mě spíš nuda a nejslabší Zelenka. 4.5/10 ()

kaygen.it 

všechny recenze uživatele

Ač mám poměrně rád Čechomor i Nohavicu film není tak dobrý jak jsem čekal. Mňága byla mnohem lepší - tohle zůstalo na půli cesty. ()

pjotr76

všechny recenze uživatele

Tak co tohle mělo jako bejt....Je mi jasný, že Zelenka je doost inteligentní, je mi jasný, že to asi celý mělo jakýs takýs skrytý, hlubší smysl spojený s poselstvím a okořeněný řádnou dávkou intelektuálně humorného mystéria. Ale co to jako mělo bejt? Zase je mi jasný, že Petr Zelenka je asi dobrej kamarád jak Nohavici s Plíhalem, tak Čechomoru, taky asi Jana Holmese nebo Holmera a taky asi Jaza Colemana a asi si to při natáčení docela užili, ale sakra jak to má pochopit prostej divák, kterej s žádným z výše zmíněných až tak nekamarádí resp. je vůbec nezná?...o čem to kuwa mělo bejt?? Posouzeno jako hudební film - neznám ani nechci poznat tvorbu K. Plíhala, vždycky mi připomínal zapšklé skautské pseudointelektuály od táborových ohňů zaplňujících zvlášť profláklá tábořiště tohoto státu, daleko víc oceňuji Jarka Nohavicu, pár písniček znám, slyšel jsem ho jednou dost dobře mluvit v rádiu, má to fakt na háku, ale zase ho tak nějak neposlouchám, neposlouchám ani Čechomor, znal jsem od nich jenom tu jednu pecku s tou zpěvačkou co zpívala s Kollerem nebo žila s Kollerem...no každopádně něco měla s Kollerem, neposlouchal jsem ani Killing Joke, ze starýho punku jakž takž znám Plasmatics, Dead Kennedys a lážový plážový sexuální pistole...takže mě to nemělo šanci oslovit ani jako hudební film, jestli to tak bylo míněno, tedy pouze pro fanoušky ve filmu zastoupených hudebních osobností, pak opět pardon, to jsem teda zase nepochopil. Prostě wo čem to do prdele vlastně bylo??? p.s. Vtipný to nebylo, jediná scénka, která jsem já subjektivně zaznamenal jako asi vtipnou, byl dialog o tom jestli Nohavica nosí slipy nebo trenýrky. (SPOILER) Nevím sice jak to dopadlo, ale padlo tam i že chodí na ostro. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Velice vydařená mystifikace, sto procentně "zelenkovský" film, avšak jen pro Ty, co mají rádi Nohavicu a Čechomor a jejich hudbu. ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

všeobecný obdiv nezdieľam/ po druhom zhliadnutí (po 10 rokoch) zvyšujem na 4. ešte počkať ďalších 10 :-) ()

r.deshain 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me vzdy dostane. Vetsinu kluku z Cechomoru znam (alespon tehdejsi sestavu) a tohle se jim opravdu povedlo. Trenkar/slipar, Plihal je andel, "Franta Cerny zacal vypadat jako ja", ale nic neprekona prave Frantu s kytarou a reprakem v poli. Casto si chci pustit jen kousek, ale stejne to dokoukam do konce. Slava Zelenkovi. ()

kuckaAFC 

všechny recenze uživatele

Moje srdcovka a neskutečný zážitek i při druhém zhlédnutí. V první půli absurdní dokument, poté ještě absurdnější a šílenější mystifikace, které vévodí démonický Jaz Coleman. Geniální soundtrack z dílny génia Nohavici a kluků z "Českomoravské hudební společnosti" dodává filmu patřičnou existenciální atmosféru. 100%, pro mě se jedná o nejlepší český film. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem to právě teď, hodnotím zpětně. Tady ještě jde o Zelenku, který má nápad a nevykrádá sám sebe. Čechomoři ve výtahu, Coleman se symfonickým orchestrem, Nohavicova teorie alkoholického kopce, slipaři vs trenkaři, duchové na pódiu, Anděl Plíhal... nápadů je tady plno a když přijdou na člověka poprvé, je okouzlen, podruhé si je užívá a potřetí tam najde pár drobností, kterých si třeba ještě nevšiml. Ale znovu se na tenhle film chci podívat, až opravdu budu chtít, protože momentálně jsem dost zhnusen filmem Ztraceni v Mnichově. ()

Tomyš 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nemůže fungovat na všechny a já jsem jeden z nich. Nohavicu miluju a za tohle ho docela obdivuju, evidentně si z toho dělal legraci, ale já se nebavil. ()

no2 

všechny recenze uživatele

9/10 - Asi bych z Roku ďábla nebyl tak nadšený, kdybych předtím viděl Zelenkovy předchozí filmy Visací zámek 1982-2007 a Mňága - Happy End. Leč - neviděl jsem, a to dosud, a proto stále (i po zhlédnutí zajímavých Knoflíkářů a ještě zajímavějších Příběhů obyčejného šílenství) považuji Rok ďábla za nejlepší Zelenkův film. Nevím, jestli je Petr Zelenka je "pankáč", jak o něm prohlásil jiný populární český režisér, který si v tomto filmu také zahrál, nicméně v tomto filmu (až na výjimku - Killing Joke) zazní to nejlepší ze současné české folkové hudby, oceňuji herecké výkony "herců" (např. Františka Černého) i neherců-písničkářů Jaromíra Nohavicy i Karla Plíhala... Tato mystifikace plná neotřelých nápadů mě nepřestala bavit ani po třetím zhlédnutí, některé dialogy (i monology) se mi vryly hluboko do paměti (např. NTAK - i díky vynikajícímu soundtracku). Pro mě jeden z nejlepších porevolučních českých filmových počinů. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších českých filmov vôbec. Originálne nápady pretavené do vynikajúceho scenáru, svojsky charizmatické postavy, všadeprítomný mysticizmus, nadčasové piesne a svetové technické spracovanie. To všetko sú nielen výsady Roku ďábla, ale aj vzor pre (nielen) českých filmárov ako natáčať. ()

Reklama

Reklama