Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Zelenka – tvůrce úspěšných Knoflíkářů z roku 1997 – se jako scenárista podílel na Ondříčkových Samotářích a poté jako scenárista a režisér vytvořil celovečerní film Rok ďábla. Zelenka netradičním způsobem vypráví příběh Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor, přičemž dokumentaristicky nahlíží do období, kdy se tento písničkář léčil ze závislosti na alkoholu. Jako Nohavicův „anděl strážný“ se v tomto snímku představuje hudebník Karel Plíhal. S myšlenkou natočit film s J. Nohavicou a Čechomorem v hlavních rolích přišel Zelenka v létě roku 2000, kdy spolu tito hudebníci hráli na krátké koncertní šňůře. Zelenkův film je navíc obohacen rozhovory nejen se zmíněnými aktéry, ale i s dalšími zajímavými postavami, jimiž jsou bezesporu hudebník Jaz Coleman a holandský dokumentarista Jan Holman (Jan Prent), který by chtěl Nohavicu přistihnout ve chvíli, kdy začne znovu pít. Zručný mystifikátor Zelenka má ve svém filmu také scény se surrealistickým, mystickým – ba až s nadpřirozeným vyzněním. Natáčení filmu proběhlo v květnu a červnu 2001 na různých místech republiky, filmový štáb natáčel vedle hraných scén i koncerty Nohavici a Čechomoru, které jsou důležitou součástí děje. „Je to film o tom, jak elegantně odejít ze světa. Nebo je to film o přátelství, či o tom, jak jsou čtyři muzikanti svědky zázraku. Může být také o tom, jak vám mohou ti, které potkáte, změnit život,“ řekl o svém filmu scenárista a režisér Petr Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (394)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě dost poznamenal, ale v dobrém...Spojení Jarka Nohavici s Čechomorem byla naprostá bomba a jejich soundtrack poslouchám dodnes...To se musí vidět a slyšet...Za mě 98% ()

percival 

všechny recenze uživatele

pro me velmi obtizne hodnotitelny film, Nohavicu jsem uz znal z drivejska, Zelenkovo mystifikatorstvi taky, spojeni techto dvou panu za prispeni Frantiska Cerneho ve mne zanechalo smisene pocity, ale pravda je, ze ve vysledku se mi film vice libil nez nelibil, kazdopadne vsem akterum prinesl vetsi popularitu, coz je jenom dobre(me osobni objevy: Plihal a Killing Joke). ()

Czernozub 

všechny recenze uživatele

Kouzlo tohoto filmu pro mě tkví v tom, že se na něj mohu dívat buď jako na skvělou mystifikaci, jíž bezesporu je, nebo jej sledovat zcela vážně, a v obou těchto pohledech si najít to své. ()

zelda... 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého není radno přemýšlet, prostě se jen nechte unášt veškerými šílenostmi, které přináší a až to bude za vámi můžete pomalu začít uvažovat nad tím, co z toho byla pravda. Já upřímně za sebe teda říkám, že člověk jako Jarek přece nemůže nosit trenýrky. Celý film je provázen skvělou hudbou, protože když se dá dohromady Jarek Nohavica a Čechomor, tak to rozhodně stojí za to. Každopádně doporučuju všem jeho fanoušků a třeba se pak zalíbí i ostatním. ()

montongery 

všechny recenze uživatele

Geniální Plíhal, geniální Čechomor, geniální hlášky versus vážně podané existencionalistické životní situace a to vše propojené nejlepším písníčkářem co znám. Klobouček před Zelenkou. ()

Merggie 

všechny recenze uživatele

Hudba bola fajn. To vieme všetci, dokonca aj tí, čo príliš neobľubujeme Čechomor a Nohavicu. Nepáčila sa mi však línia akože fantastického príbehu o človeku, ktorý len tak zmizne z tohto sveta. Nepáčili sa mi ani púštne orgie Jazza Colemana, ani stredná časť filmu, počas ktorej som upadol do letargie. Ani celé to dokumentačné pozadie filmu. Je toho jednoducho veľa, čo sa mi nepáčilo. Možno by z toho boli dva či tri dobré filmy, ale nie jeden ťažkopádne poskladaný, navyše s takou naivnou pointou, že dovidenia. Zmiznúť z tohto sveta sa dá aj originálnejším a veľkolepejším spôsobom, ako sa to dialo v Star Treku...Takmer tri hviezdičky. Za občasný humor a uveriteľný herecký výkon nehercov. Inak je to len jednoduchý zlepenec, ktorého identitu som nedokázal dešifrovať. ()

LANSA 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak,protože tento film mi otevřel dveře k hudbě Jakrka Nohavici a tomu jsem moc moc rád.Supr muzika,nějakej ten povedenej vtípek = pohodovej filmek. ()

Leoric 

všechny recenze uživatele

Zelenka si stále drží vysoký standard, ale Rok ďábla už je trochu překomplikovaný, a pokud ho srovnáme s Happy Endem, jakoby mu místy docházel dech. Přehlídka absurdit je ovšem výtečná, Nohavicův rozbor alkoholika a samovznícení si zakládám do sbírky nejlepších filmových okamžiků:) ()

ex.it 

všechny recenze uživatele

Je to umocněné mým pohledem na výborného Jarka Nohavicu a Karla Plíhala, ale nemůžu dát míň nežli 5 hvězdiček. A ten konec.. po celou dobu vám připadá film jako dokumentární pravdivý přiběh, ale přitom vám konec filmu pocit náhle změní, a to při překvapivém "rozpadu" na popel. ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Na to, že je kterákoliv situace a rozhovor silnou fabulací, česky řečeno jen hromada lží, film je naprosto úžasný. Přijal jsem Zelenkovu grandiózní mystifikaci za svou. Člověk neznalý poměrů, který přijde k dílu jak slepý k (Holasovým) houslím, si řekne ták, konečně řekli o Nohavicovi pravdu... (No, kdyby snímek byl zhotoven po Hutkově výpadu, měli bychom pocit, že nám pořád něco ještě „dokumentaristé“ dluží.) … a že písničky Jarku nejsou rozhřešením? To, co nás sužuje, proč tu jsme a kam jdeme, tryská z každého nás jinou formou. Vždycky určité věci budou opentleny tajemstvím..., chceme znát vůbec pravdu? Každopádně děkujeme nejen za KOMETU! ()

Barak 

všechny recenze uživatele

Dal jsem tomu druhou šanci, ale mé hodnocení zůstává - divné, úmělé, vykonstruované, vyumělkované, s nesčetnými wtf momenty a přehrávajícími "herci".. místama sice zábavné, ale jinak zcela mimo mě.... ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

Nohavicu som začal hlbšie spoznávať a vnímať až po tomto skvelom filme. Veď, kto by nie...Legenda Plíhal, skvelý Čechomor, ale hlavne kvalitný scenár, ktorého vtip a šarm ma zakaždým dostane. ()

radek512 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální mystifikace, která mě baví a baví. Od lásky která voní deštěm po Nohavicovu teorii alkoholového kopce. Třešinkou na dortu je andělské Plíhalovo "já si ještě chvilku posedim a přijdu". Celé doprovázeno skvělými písničkami. ()

Reklama

Reklama