Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Zelenka – tvůrce úspěšných Knoflíkářů z roku 1997 – se jako scenárista podílel na Ondříčkových Samotářích a poté jako scenárista a režisér vytvořil celovečerní film Rok ďábla. Zelenka netradičním způsobem vypráví příběh Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor, přičemž dokumentaristicky nahlíží do období, kdy se tento písničkář léčil ze závislosti na alkoholu. Jako Nohavicův „anděl strážný“ se v tomto snímku představuje hudebník Karel Plíhal. S myšlenkou natočit film s J. Nohavicou a Čechomorem v hlavních rolích přišel Zelenka v létě roku 2000, kdy spolu tito hudebníci hráli na krátké koncertní šňůře. Zelenkův film je navíc obohacen rozhovory nejen se zmíněnými aktéry, ale i s dalšími zajímavými postavami, jimiž jsou bezesporu hudebník Jaz Coleman a holandský dokumentarista Jan Holman (Jan Prent), který by chtěl Nohavicu přistihnout ve chvíli, kdy začne znovu pít. Zručný mystifikátor Zelenka má ve svém filmu také scény se surrealistickým, mystickým – ba až s nadpřirozeným vyzněním. Natáčení filmu proběhlo v květnu a červnu 2001 na různých místech republiky, filmový štáb natáčel vedle hraných scén i koncerty Nohavici a Čechomoru, které jsou důležitou součástí děje. „Je to film o tom, jak elegantně odejít ze světa. Nebo je to film o přátelství, či o tom, jak jsou čtyři muzikanti svědky zázraku. Může být také o tom, jak vám mohou ti, které potkáte, změnit život,“ řekl o svém filmu scenárista a režisér Petr Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (394)

horovska 

všechny recenze uživatele

Neumím být asi docela nezávislá a spravedlivá k tomuto filmu. Možná mi na něm vadí právě ta nejasná hranice mezi fikcí a skutečností, možná je v tom více osobní vztah k některým aktérům... ale ze tří hvězdiček po prvním shlédnutí už jsem byla nucena se posunout na čtyři. Pravda je, že ale podruhé jsem shlédla film i s nepoužitými střihy a to podle mého názoru skoro vždy sdělnosti snímku pomůže, i když se to často jeví nepochopitelně. A všechna čest - Jarek, Franta i Karel jsou tu tak přirození, že těžko až uvěřit, že měli nějaký scénář... :-) ()

..Anya 

všechny recenze uživatele

Na tenhle projekt mám názor subjektivnější než na cokoli jiného. Nohavica a Čechomor jakožto moji oblíbenci to skutečně rozjeli. Podání Mladičké básnířky v jejich verzi musí roztančit snad kohokoli protože to je prostě nářez. Stejně tak cokoli dalšího v tomto filmu. Nápad, který dokument uvádí a uzavírá je prostě geniální a to dění mezitím vás rozhodě nemůže nudit. Nádhera. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Zelenka svůj styl nezapře. Mňága - Happy End byl zajímavý snímek. Ale teprve tady se myslím povedlo paradokumentární postupy a příběhy skutečných osobností - umělců/hudebníků provázat způsobem, který nejen pobaví, ale také přináší, ehm, řekněme přesah... :-) Pokud náhodou nemáte rádi Zelenkův styl či Nohavicu nebo Čechomor, asi vás to moc neosloví. Pokud ano, není co řešit. ()

Pekisan 

všechny recenze uživatele

Vsetko, len toto som necakal. Mystifikacia je to prave slovo a nebojim sa ho pozicat z inych komentarov. Napriek tomu, je silno citit, ze je tam toho vela pravdiveho a obcas asi aj odplakaneho. Zivotne skusenosti su tam, a prave vdaka nim, premietnute s nadhladom a nadsazkov ludi, ktori uz maju svoje odzite. Bez tradicnej trpkosit, prave naopak s laskou, tak vlastnou Nohavicovim pesnickam, su nam ukazane tie najhlbsie ludske boliestky. No a k tomu krasna hudba. A to staci. Lebo aj to najhorsie ked sa prespieva, znie nejak tak krajsie. ()

Ozzy2

všechny recenze uživatele

Milý Jarečku, ty chacharský estébáku, ty bys měl chodit kanálama a ne točit filmy.A ještě takové nudné kraviny.Tohle ani nebudu hodnotit, protože odpad je málo. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Český film s dokumentárně fiktivní pojetím, jenž byl věnován české folkové hudební scéně. Ústředními postavami příběhu jsou folkoví hudebníci J. Nohavica, K. Plíhal a skupina Čechomor, z níž se ve snímku nejvíce projevoval její frontman F. Černý. Jejich fiktivní hrané dějové scény, do jisté míry zábavné, se střídají s archivními ukázkami z hudebních vystoupení těchto umělců. Zatímco Ostravský bard zde byl zobrazen jako tajemná postava s údajnými problémy s alkoholem, jeho kolega K. Plíhal si dokázal dělat legraci sám ze sebe a představoval komicky pojatou postavu. Součástí příběhu byl i fiktivní nizozemský kameraman Jan Holman a zpěvák kapely Killing Joke Jaz Coleman. Oceňuji netradiční pojetí Zelenkova snímku, jeho úvod a absurdní a matoucí atmosféra mě zaujala, postupně však film znatelně ztrácel na zajímavosti, zábavnosti i kvalitě. Druhá polovina vskutku obsahuje až příliš mnoho hluchých míst a zbytečných postav a v samotném závěru už byl příběh evidentně natahovaný. Navzdory příjemné hudební složce, folkovému zákulisí a par vtipným nápadům, nemohu udělit snímku vyšší hodnocení, neboť pro mě nemá potřebný dokumentární přínos a z druhé poloviny snímku nemám vůbec dobrý dojem. ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Z môjho tunajšieho repertoára je celkom jasné, že byť confussed mi nie je úplne cudzie. Rok ďábla je síce fiktívny dokumentárny film, no sú tam aj autentické zábery z koncertov. Osobne si myslím, že film má v prvom rade pôsobiť na pocity a to sa v mojom prípade podarilo. Ano, je to trochu šibnuté, ale emóciu to malo a mne to stačí. Piesne Jarka a Čechomoru sú len krásny dodatok. ()

Zombo 

všechny recenze uživatele

Nápad, pojetí dokumentu spojeného s humornou fikcí a reálných záběrů z koncertů atd., hudba, režie, to všechno stačilo, aby mě Rok ďábla naprosto dostal a pobavil, i když se v závěru trochu opakoval. A to mi byl dříve Čechomor cizí. Co mi ale pořád vrtá hlavou, tak jestli Nohavica nosí slipy nebo trenky... ()

Menja 

všechny recenze uživatele

Mám rada Čechomor a vcelku aj Nohavicu, ale film mi pripadal tak trošku nasilu podivný. Čechomor si viem viac predstaviť v nejakom road movie ala Jízda, kde by svojím situačným humorom pošteklili bránicu nejedeného diváka. To oni vedia, zažila som to a bránicu som musela vtedy hodne dlho ukľudňovať :-) ()

catt 

všechny recenze uživatele

Výborná mystifikace, která má trochu problém s pomalu tekoucím dějem. Lehkým zrychlením by film jenom získal... ()

waska 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tento film velkým zklamáním. Což o to hudba je moc hezká, ale jinak je to šílená nuda a úplně o ničem. Kdybych nebych na koncertu Nohavici na Brumlovce v době natáčení, snad bych dal i o hvězdičku míň. Tohle opravdu ne. ()

bull!nka 

všechny recenze uživatele

Na tento film mám prostě slabost, Nohavicu baštím už velmi dlouho, vlastně od doby, kdy jsem byla na jeho úplně prvním koncertě v Ostravě-Porubě...bylo nás tam teda jen pár, ale atmosféra jeho koncertů je stále stejně silná, i když je tam teď hlava na hlavě... ()

Reklama

Reklama