Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Zelenka – tvůrce úspěšných Knoflíkářů z roku 1997 – se jako scenárista podílel na Ondříčkových Samotářích a poté jako scenárista a režisér vytvořil celovečerní film Rok ďábla. Zelenka netradičním způsobem vypráví příběh Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor, přičemž dokumentaristicky nahlíží do období, kdy se tento písničkář léčil ze závislosti na alkoholu. Jako Nohavicův „anděl strážný“ se v tomto snímku představuje hudebník Karel Plíhal. S myšlenkou natočit film s J. Nohavicou a Čechomorem v hlavních rolích přišel Zelenka v létě roku 2000, kdy spolu tito hudebníci hráli na krátké koncertní šňůře. Zelenkův film je navíc obohacen rozhovory nejen se zmíněnými aktéry, ale i s dalšími zajímavými postavami, jimiž jsou bezesporu hudebník Jaz Coleman a holandský dokumentarista Jan Holman (Jan Prent), který by chtěl Nohavicu přistihnout ve chvíli, kdy začne znovu pít. Zručný mystifikátor Zelenka má ve svém filmu také scény se surrealistickým, mystickým – ba až s nadpřirozeným vyzněním. Natáčení filmu proběhlo v květnu a červnu 2001 na různých místech republiky, filmový štáb natáčel vedle hraných scén i koncerty Nohavici a Čechomoru, které jsou důležitou součástí děje. „Je to film o tom, jak elegantně odejít ze světa. Nebo je to film o přátelství, či o tom, jak jsou čtyři muzikanti svědky zázraku. Může být také o tom, jak vám mohou ti, které potkáte, změnit život,“ řekl o svém filmu scenárista a režisér Petr Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (392)

nenet 

všechny recenze uživatele

Existují filmy, které si k divákům hledají cestu obtížněji a myslím, že Rok ďábla je jedním z nich. Ne ovšem pro mě, když hlavní aktéři Jaromír Nohavica, Karel Plíhal, Karel Holas a František Černý mě provázejí životem od dávnověku mého dětství až dosud - dejme tomu nějakých třicet let. Takové dávce nostalgie se prostě nedá vzdorovat, ať už je zabalená do čehokoli. A ostatně i bez ní bych film považovala za dost zdařilý experiment. ()

BrunoA 

všechny recenze uživatele

Především výborná zábava, hlavně ve vtipných dialozích a parodiích na hudební dokumenty. Navíc vynikajícící hudba a Karel Plíhal jako třešnička na dortu. ()

Hydr0gen 

všechny recenze uživatele

Komentář coming soon, až to budou dávat v ČT. Pamatuji si ale, že ten film ve mně vyvolal spoustu emocí a byl určitě moc příjemný. ()

Andrew159 

všechny recenze uživatele

Perfektní film Čechomor supr a Nohavica taky. Film dělanej mně na míru. Inteligentní opravdu vtipný humor a skvělá mystifikace.. BRAVO ()

Exix 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní film, nebo by se dalo spíše říct hraný dokument. Jarek Nohavica pěkně popsal život každého alkoholika, jako cestu na kopec a pokud ten kopec zdolá tak jě po něm, ale někteří na ten kopec nevylezou a přežiji. ()

DKNY 

všechny recenze uživatele

Máte rádi Nohavicu? Máte rádi Plíhala? Máte rádi Čechomor? Pak není co řešit. Krása, absurdita, humor, kus chlapského světa, vyrovnávání se se svými slabostmi a neuvěřitelná hudba. Pro mě dokonalost. ()

Barghest 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu mě nepřitáhl ani Nohavica, ani Čechomoři, ale Jaz Coleman. Na tlačítko play jsem proto klikla značně nepřipravená, což ve výsledku podpořilo příjemné překvapení z právě shlédnutého. Tyhle Zelenkovy mystifikační hrátky jsou snímkem nebývale poetickým, neobvykle vtipným, absurdním, skrytě satirickým, značně sebeironickým a také hlubokomyslnějším, než by se na první pohled mohlo zdát. Jeho pilířem je mimo výýše zmíněného překvapivá souhra mezi rozličnými charaktery (ať už jsou založeny na reálné bázi nebo ne). Jeho kořením pak krásná hudba účinkujících. Nalézt vrchol filmu jednoduše nelze, neboť při jeho hledání se člověku vybaví hned celá řada silných momentů, třeba diskuze o trenkách a slipech. Mě osobně dostalo vynášení Plíhala. A taky každý moment, v němž se objevil Jaz Coleman, který díky svému charismatu zcizil každou scénu, v níž se objevil. Rok ďábla je jako excentrický kočár tažený svéhlavým spřežením, který se kodrcá cestou necestou na první pohled vratce a nestabilně, avšak řízený kočím, jenž otěže třímá pevně a zkušeně a cestu má plně pod kontrolou. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

Nebýt pár málo hlášek, tak to nestojí ani za zmínku. Bohužel jsem si trochu tímto filmem vypěstoval na Nohavicu alergii. ()

Kacer 

všechny recenze uživatele

"Jednou v životě jsem natočil dětskou desku, jednou jsem natočil film", v tomto smyslu se vyjádřil Jaromír Nohavica na otázku, zda přijde ještě nějaké účinkování ve filmu. Místy hodně přibarvená skutečnost podávaná jako dokument navnadí méně znalého posluchače ke stažení desek nejpopulárnějšího porevolučního folkového zpěváka. Rok ďábla je i není o příběhu, je i není o hudbě. Vše je navzájem těsně propojeno. Pro fanoušky Nohavici, Čechomoru či Karla Plíhala povinnost. Nevhodné pro účastníky diskuzí u článků o JN, kteří znají pouze téma "STB", místa lehká nuda pro nezaujaté diváky. Mysteriozní film, jenž člověk vidí buď jednou do třetiny, nebo minimálně dvakrát celý. "Pane Plíhale, co Vám v poslední době udělalo největší radost? Pane Plíhale, potěšilo Vás něco? ..." "... Karle pojď" "No, já přijdu". ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Za Plíhala, který nechce z léčebny ani z auta bych dal i deset hvězd :) V tu chvíli jsem mu úplně rozuměl :) Jeho hudba i básničky jsou super. Nohavica je už chodící legenda. Jeho hudba, tvorba to je kult !!! Pro fanoušky folku nezbytné vidět... ()

Adámo 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že se u tak absurdního filmu budu tak dobře bavit =) A rozhodně to podrtrhla naprosto úžasná hudba spojená s přesně (vhodně) zvolenou filmařinou. Vůbec nevím, proč mi tolik let ležel tenhle film doma a já se na něj nepodíval... | 08/2014 ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Hrozně zvláštní film. Takové podivně meditativně melancholické dílko s relativně dobrou hudbou od mistra Nohavici a Čechomoru s těžko definovatelnou synopsí. Studie o niterní lidské implozi? O zhoubnosti mediálního prostoru? Film o škodlivosti alkoholu a cestě ze závislosti? Nebo snad pouhý náhled do soužití Jarka Nohavici s kapelou Čechomor? A je teda ten Karel Plíhal anděl nebo není? Příliš mnoho otázek a příliš málo odpovědí. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ani se nebudu moc rozepisovat, neboť Rok ďábla je slavný film. Já tento film miluju. Miluju ho od první do poslední minuty. Protože: Nohavica, Čechomor, Plíhal, životní moudra, a některé až tak blbé mystifikace, že jsou v podstatě dokonalé. A já myslím, že víc to ani nepotřebuje. Kdo viděl Rok ďábla, tak chápe. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se podívala cíleně kvůli kapele Čechomor, nicméně od začátku mě odrazovala přítomnost pana Nohavici. Jarek Nohavica se mi přestavil v úplně novém světle a opět se za sebe stydím, že čas od času propadnu vlivu veřejného mínění a bez jakýchkoli znalostí o daném člověku jsem schopna jej odsoudit. Film je nebývale optimistický, úsměvný a je natočen velmi promyšleně a zajímavé. Okouzlil mě. Exploze Karla Píhala přišla v tu nejlepší možnou dobu, tak přirozeně, že by člověk i věřil tomu, že je skutečně anděl. Perfektní! Tenhle film je důkazem, že některé filmy stojí za druhou šanci a předsudky ochuzují pouze toho, kdo je má. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Těžko definovatelný a uchopitelný snímek, na který sedí jediné - "promyšlenost". Nazvat ho mystifikací je málo přesné, neboť ten film lže, ale zároveň využívá pravdu. Je točen jako dokument, ale není to čistý dokument. Chvíli je komedie, pak skočí do dramatu... A takto lze prakticky do nekonečná rozjímat se nad Zelenkovou genialitou. On je zkrátka vždycky o krok napřed a to nejen ve filmu, ale i ve světě. Jeho schopnost ohýbat realitu, nečitelně hrát blamáž na publikum a k tomu mezi žánry, myšlenkami a styly přebíhat tak přirozeně, to dneska neumí jen tak každý. Ten film sice nesedne každému, neboť je i na Zelenku až příliš nekonvenční, ale o to víc jej mohou ti vyvolení docenit. ()

Marg 

všechny recenze uživatele

Velmi zábavné, vtipné a originální. Díky protagonistům samozřejmě i výborná hudba. Film, který potěší i toho, kdo nezná Jarka Nohavicu, ale takový člověk snad u nás ani neexistuje. ()

Reklama

Reklama