Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Zelenka – tvůrce úspěšných Knoflíkářů z roku 1997 – se jako scenárista podílel na Ondříčkových Samotářích a poté jako scenárista a režisér vytvořil celovečerní film Rok ďábla. Zelenka netradičním způsobem vypráví příběh Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor, přičemž dokumentaristicky nahlíží do období, kdy se tento písničkář léčil ze závislosti na alkoholu. Jako Nohavicův „anděl strážný“ se v tomto snímku představuje hudebník Karel Plíhal. S myšlenkou natočit film s J. Nohavicou a Čechomorem v hlavních rolích přišel Zelenka v létě roku 2000, kdy spolu tito hudebníci hráli na krátké koncertní šňůře. Zelenkův film je navíc obohacen rozhovory nejen se zmíněnými aktéry, ale i s dalšími zajímavými postavami, jimiž jsou bezesporu hudebník Jaz Coleman a holandský dokumentarista Jan Holman (Jan Prent), který by chtěl Nohavicu přistihnout ve chvíli, kdy začne znovu pít. Zručný mystifikátor Zelenka má ve svém filmu také scény se surrealistickým, mystickým – ba až s nadpřirozeným vyzněním. Natáčení filmu proběhlo v květnu a červnu 2001 na různých místech republiky, filmový štáb natáčel vedle hraných scén i koncerty Nohavici a Čechomoru, které jsou důležitou součástí děje. „Je to film o tom, jak elegantně odejít ze světa. Nebo je to film o přátelství, či o tom, jak jsou čtyři muzikanti svědky zázraku. Může být také o tom, jak vám mohou ti, které potkáte, změnit život,“ řekl o svém filmu scenárista a režisér Petr Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (394)

Marg 

všechny recenze uživatele

Velmi zábavné, vtipné a originální. Díky protagonistům samozřejmě i výborná hudba. Film, který potěší i toho, kdo nezná Jarka Nohavicu, ale takový člověk snad u nás ani neexistuje. ()

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Musím se na to kouknout ještě jednou, ale první dojem nebyl tak silný jak jsem čekal. U mě by "Lva" vyhrál jednoznačně Výlet. ()

Squib 

všechny recenze uživatele

Film se mi líbil: 1.Mám ráda Nohavicu 2.Mám ráda Plíhala 3.Čechomor výborně hraje(myslím hudební nástroje) 4.Jaz Coleman je vskutku ďábel 5.Originální námět a skvěle pojaté samovznícení 6.Výborná hudba 7.Nemám co řešit ()

seba 

všechny recenze uživatele

Mám rád Nohavicu i Čechomor, ale podruhé nevstoupíš do téže řeky. Mňága a Žďorp Happyend byl o mnoho lepší. ()

Lewaso 

všechny recenze uživatele

Jak se stát zpátky Nohavicou a nevybouchnout. Tolik skvělý muziky najednou, že je škoda, že to Zelenka nenechal trošku delší. Tak 2-3 hodinky bych vydržel. Bez panáka :-) ()

wocicko 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle "dokument" se mi opravdu, ale opravdu moc líbil! Je to strašně šílené, až je to hezké na druhou stranu je to i celkem poučné: třeba teorie alkoholika na kopci... ()

Adam's 

všechny recenze uživatele

"Proč má člověk mlčet? Aby uslyšel melodie lidí kolem sebe..." Petr Zelenka je mezi českými režiséry vzácný jev. Jeho filmy i divadelní hry oplývají neobyčejnou hravostí, spojenou se zaujetím pro postavy a okořeněnou špetkou mystifikace. Měrou vrchovatou toto platí pro Rok Ďábla, film - dokument, kde se celou dobu nic neděje, jen se jeho hrdinům dějí tu obyčejné, tu méně obyčejné věci. Víc než pro fanoušky Nohavici a Čechomoru je to film pro vyznavače umírněného bláznoství, kteři jsou ochotni s režisérem hrát jeho hru. Stojí to za to. ()

Muff 

všechny recenze uživatele

Dlouho, dlouho trvalo než jsem se k filmu dostal, i tak jsem k němu přistupoval s jakýmsi neodůvodněným despektem, ale byl jsem velmi překvapený. Krásná uvěřitelná mystifikace, ve které všechno zapadá do sebe. Moc hezké. ()

cunicekb 

všechny recenze uživatele

Naprosto nádherný mysticky realistický i nerealistický film. Koncert lidských duší - pohladí, povzbudí, donutí se zamýšlet a hlavně cítit. Zanechá zvláštní pocit v duši. Nemůžu se zdržet trapného prohlášení že film prostě miluju :) ()

Caan 

všechny recenze uživatele

Čechomor se u nás poslouchal už jako Českomoravská hudební společnost a Nohavica jakbysmet. Jako jeden z mých prvních koncertů si pamatuju onen jejich poslední z filmu, na který se přišli podívat i všichni ti andělé. Rok ďábla byl první film, na kterým jsem byl ve slavným Aeru. Prostě srdcový záležitosti se všim všudy. A Rok ďábla? Spojte ty srdcovky dohromady, vylepšete je legendárníma hláškama typu Karle poď už, přihoďte Jaze Colemana a geniální Zelenkovu režii a máte prostě výbornej film, na kterej budete vzpomínat často a dlouho. ()

principessa 

všechny recenze uživatele

S panem Zelenkou zdaleka nemáme idylický vztah, jediné vzplanutí pro něj u mě nastalo při Samotářích, ale od té doby si spolu tak nějak nerozumíme. Musím říct, že jako umělce ho samozřejmě uznávám a některá jeho díla považuji za velmi originální a možná i zlomová co se české kinematografie týče. Dokážu bez naprostého zaváhání pochopit, proč ho lidi občas tak bezmezně obdivují a milují, stejně jako dokážu pochopit to velmi vysoké hodnocení, jaké tu Rok ďábla má. Ano, i já mám (nepřekvapivě) Nohavicu opravdu ráda, ba co víc já ho dokonce považuji za jednoho z nejlepších českých textařů - soundtrack mě tudíž samozřejmě potěšil. Mám však s tímhle Zelenkovo dílem jeden obrovský problém - ono se mi to totiž vůbec nelíbí. Ani trochu jsem se neztotožnila s tímto zpracováním ve formě fiktivního dokumentu. Nedonutilo mě to přemýšlet nad smyslem života, nepůsobilo to na mě nijak poeticky, ani povzbudivě, ale spíš rušivě až protivně občas. I přes tyhle moje pocity vím jistě, že Rok ďábla zůstane zapsanej v mojí mysli a na jednotlivé scény si zcela jistě vzpomenu i za několik let, znamená to ale, že bych měla jít s hodnocením výš? Ptám se, ale stejně vím, že to neudělám. ()

DR.SZ 

všechny recenze uživatele

Perfektní originální snímek je vyznačován jako fiktivní dokument. Mně ale jako fikce po chvíli nepřijde a ukazuje se jako realita díky přesvědčivým výkonům zpěváků a písničkářů (hlavně Nohavicy) po všech stránkách. Bylo to riskantní uvést na trh, ale od Petra Zelenky bych nečekal ani něco jiného. Navíc zde bezvadně moralizuje a lidskost jes praktikována na pozoruhodných experimentech. Od českých tvůrců bych nečekal něco takového. Sice nerozpoznám, kdy se točí "dokument" a kdy jsou muzikanti v realitě, ale přesto tento experiment i přes chybičky oceňuji. 85% ()

Eire 

všechny recenze uživatele

klúčik **** Tento film ma dosť nemylo prekvapil, asi som čakal omnoho viac.......75%. NEMYLO-asi znamena NEMILO. Mna naopak tento film MILO prekvapkal, t.j. prekvapil t.j. uchvatil t.j. zaujal. 85% ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Peter Zelenka opäť ukázal čo sa v ňom skrýva a ponúka kultový projekt. Skvelý scenár ponúka úžasné dielo o kultových hudobníkoch vo veľmi pôsobivom a reálnom príbehu ich umeleckého života neporovnateľne s podobnými umelcami, ktorí nie sú schopní takto pravdivo odhaliť pre verejnosť svoje ego. Samotný Nohavica je neodmysliteľne na výslní českého umenia. Samotná reálnosť príbehu priam povznecuje a ponúka divákovi nezabudnuteľný zážitok, ktorý si môže skonfrontovať po priamej účasti niektorého s ich koncertov. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Celkem působivý snímek se zajímavou zápletkou. Je dost možné, že jsem film úplně nepochopil, takže si ho někdy rozhodně pustím znova, ale z toho, co jsem pochopil, se mi většina líbila. Prezentace a herecké výkony byly skvělé. Hudba je bez pochyby nejlepší částí filmu, bez ní by měl úplně jinou (a tím myslím horší) atmosféru. 8/10 ()

gédé 

všechny recenze uživatele

Hudba výborná, ale kvůli té nemusíte chodit do kina. Bohatě postačí, když si koupíte (mimochodem velice podařený) soundtrack, zbytek je kompilát vycpávek a výpůjček z předchozích Zelenkových filmů. ()

Reklama

Reklama