Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Zelenka – tvůrce úspěšných Knoflíkářů z roku 1997 – se jako scenárista podílel na Ondříčkových Samotářích a poté jako scenárista a režisér vytvořil celovečerní film Rok ďábla. Zelenka netradičním způsobem vypráví příběh Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor, přičemž dokumentaristicky nahlíží do období, kdy se tento písničkář léčil ze závislosti na alkoholu. Jako Nohavicův „anděl strážný“ se v tomto snímku představuje hudebník Karel Plíhal. S myšlenkou natočit film s J. Nohavicou a Čechomorem v hlavních rolích přišel Zelenka v létě roku 2000, kdy spolu tito hudebníci hráli na krátké koncertní šňůře. Zelenkův film je navíc obohacen rozhovory nejen se zmíněnými aktéry, ale i s dalšími zajímavými postavami, jimiž jsou bezesporu hudebník Jaz Coleman a holandský dokumentarista Jan Holman (Jan Prent), který by chtěl Nohavicu přistihnout ve chvíli, kdy začne znovu pít. Zručný mystifikátor Zelenka má ve svém filmu také scény se surrealistickým, mystickým – ba až s nadpřirozeným vyzněním. Natáčení filmu proběhlo v květnu a červnu 2001 na různých místech republiky, filmový štáb natáčel vedle hraných scén i koncerty Nohavici a Čechomoru, které jsou důležitou součástí děje. „Je to film o tom, jak elegantně odejít ze světa. Nebo je to film o přátelství, či o tom, jak jsou čtyři muzikanti svědky zázraku. Může být také o tom, jak vám mohou ti, které potkáte, změnit život,“ řekl o svém filmu scenárista a režisér Petr Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (392)

jiricek86 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka, jako jeden z mála českých režisérů, se snaží posouvat úroveň české kinematografie o stupínek výš. Potvrzuje to snímkem Rok ďábla, kde pracuje s jedinečnou žánrovou nezařaditelností. Bravurně pracuje s mystifikací diváka. Výborná práce s neherci, (Nohavica, Plíhal, Franta Černý) ví přesně, co od nich může očekávat a plně toho využívá např.: dokumentární rozhovory, improvizace, menší množství dialogů apod. Největší kvality však v tomto snímku dosahuje hudba, na které je celý film postavený. Například spojení Nohavici a Čechomoru nebo Jazze Colmana je vynikají. Smekám! ()

P76B 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka, Čechomor, Nohavica a Plíhal jsou zde dokonalou kombinací. Od Petra Zelenky bych rád vyzdvihl ještě snímky Mňága-Happy End, Knoflíkáři, Příběhy obyčejného šílenství a Karamazovi. ()

Skretule 

všechny recenze uživatele

Krom Karla Plíhala a Jaze Colemana osazenstvo Čechomoru a Nohavicu moc nemusím ale tenhle film je velmi příjemné podívání. ()

Danaak 

všechny recenze uživatele

Mám ráda Nohavicu, jeho hudbu, jeho texty a tak všechno kolem něj. Rok ďábla jsem sice potřebovala vidět dvakrát, ale mě se líbil! ()

nolme 

všechny recenze uživatele

Film jsem zhlédla s rozpaky, ale jakmile skončil věděla jsem, že už na něj nikdy nezapomenu. Originální a zajímavý. ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

ČEKAL JSEM ASI VÍCE , ALE I TAK VCELKU DOBRÉ . NĚCO JAKOBY TOMU CHYBĚLO , ASI TA TŘEŠNĚ NAVRCH . PLÍHAL CELKEM PŘEKVAPIL . I V TOM VÝTAHU PĚKNÉ . NO A PAK LÉČEBNA . SÍÍLA . ()

Legie 

všechny recenze uživatele

Asi jsem očekával něco víc... Hudba J. Nohavici mi sedí víc jako sólová a význam filmu jsem zřejmě moc nepochopil. ()

r007 

všechny recenze uživatele

Zase jednou český film do mé klenotnice. Nevím, jestli mě ovlivnil fakt ,že miluju Plíhala, mám ráda Nohavicu i Čechomor, ale domnívám se, že asi ne. Ten film je tak sugestivně natočen, že bych ho brala i s Karlem Gottem. Scény na pódiu, kde se odehrává příběh na pozadí, jsou tak neuvěřitelné až působí dojmem že se to opravdu stalo. Kolikrát jsem už přemýšlela, co z toho se asi opravdu stalo... Ten film má prostě neopakovatelné kouzlo. Spojení hudby Jarek Nohavica a Čechomor je úžasné, střídají se vtipné hlášky s tichými scénami k zamyšlení a Jazz Coleman je vskutku zvláštní zajímavá postava. Kdykoli od té doby slyším Kometu, pociťuji mrazení na zádech. ()

sharp87 

všechny recenze uživatele

Krabička cigaret a do kafe rum, rum, rum... Já jsem se za alkoholika nikdy nepovažoval, ale pak jsem zažal zapomínat texty těch písniček... Nikdo z nás se za alkoholika nepovažuje, ale mnozí z nás jimi už jsou a mnozí k tomu nemají daleko. Co se musí člověku přihodit, aby si uvědomil, že už je za vrcholem toho Nohavicova alkoholického kopce? ()

Adhol 

všechny recenze uživatele

Existuje láska na první pohled? Těžko říct. Existuje filmová láska na první pohled (poslech)? Rok ďábla je důkazem, že ano. Měl jsem s tímto dílkem čest až teď a marně vzpomínám, kdy jsem byl po prvním zhlédnutí čehokoliv tak pobavený a zároveň zamyšlený. Parádní muzika v podání Jarka Nohavici a Čechomoru, skvělý humor a zároveň zamýšlení nad životem. O děj v tomto pseudo-dokumentu nejde, tady jde o pocity, a proto se to nedá popsat, to se musí zažít! ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Mystifikátorova mystifikace o mystifikátorovi. Stejně jako písničkářovy nové básně šustí papírem,  tomuto "dokumentu" leze sláma z bot. Jen by mě zajímalo jestli už tehdy režisér věděl že zrovna ON je ten pravý objekt pro to udělat z něj hlavní postavu mystifikačního filmu, nebo to je jedna velká náhoda. ()

Váša 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem se na to nejprve od půli a bylo to celé divné. Pak jsem to viděl od začítku a byl to skvělý film. ()

Petkon 

všechny recenze uživatele

S odstupem času a ve světle nových skutečností je potřeba některé scény a výroky přehodnotit, ale jako stylizovaný dokument o životě skvělých muzikantů se jedná o nadprůměrné dílko. ()

Ladisec odpad!

všechny recenze uživatele

Proboha svatýho už nikdy více, nemám rád Nohavicu a Čechomor ujde, ale tohle byl jeden z nejnudnějších filmů co sem kdy viděl ! KRAVINA!!!! ()

Reklama

Reklama