Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Zelenka – tvůrce úspěšných Knoflíkářů z roku 1997 – se jako scenárista podílel na Ondříčkových Samotářích a poté jako scenárista a režisér vytvořil celovečerní film Rok ďábla. Zelenka netradičním způsobem vypráví příběh Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor, přičemž dokumentaristicky nahlíží do období, kdy se tento písničkář léčil ze závislosti na alkoholu. Jako Nohavicův „anděl strážný“ se v tomto snímku představuje hudebník Karel Plíhal. S myšlenkou natočit film s J. Nohavicou a Čechomorem v hlavních rolích přišel Zelenka v létě roku 2000, kdy spolu tito hudebníci hráli na krátké koncertní šňůře. Zelenkův film je navíc obohacen rozhovory nejen se zmíněnými aktéry, ale i s dalšími zajímavými postavami, jimiž jsou bezesporu hudebník Jaz Coleman a holandský dokumentarista Jan Holman (Jan Prent), který by chtěl Nohavicu přistihnout ve chvíli, kdy začne znovu pít. Zručný mystifikátor Zelenka má ve svém filmu také scény se surrealistickým, mystickým – ba až s nadpřirozeným vyzněním. Natáčení filmu proběhlo v květnu a červnu 2001 na různých místech republiky, filmový štáb natáčel vedle hraných scén i koncerty Nohavici a Čechomoru, které jsou důležitou součástí děje. „Je to film o tom, jak elegantně odejít ze světa. Nebo je to film o přátelství, či o tom, jak jsou čtyři muzikanti svědky zázraku. Může být také o tom, jak vám mohou ti, které potkáte, změnit život,“ řekl o svém filmu scenárista a režisér Petr Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (393)

Gabra 

všechny recenze uživatele

Diváci se u tohoto snímku většinou dělí na dva tábory. Jeden si ho zamiluje, druhý zavrhne. Nedivím se. Tento Zelenkův pokus lze snad nazvat i kontroverzním, v každém případě velmi originálním. Kdo na něj šel do kina s domněním, že zkoukne další skvělý český film, byl asi zklamán. Tady musíte pochopit trochu zvláštnější humor a taky to, že vlastně vůbec nejde o film, ale spíš o vtipný dokument, kterým si z nás všichni ti skvělí čeští umělci a písničkáři dělají legraci. Protože miluju Plíhala a Nohavicu a Čechomory a všechny ostatní a protože se mi velmi líbila "andělská pointa", film jsem viděla několikrát, už jen kvůli hudbě... A jistě ne naposledy. Dávám 90%, protože se na tenhle počin dívám jako na "vážnou legraci"... :o) Doplněno o několik let po prvním zhlédnutí: Čím jsem starší, tím je pro mě film vzácnějším. Umění mlčet a jen pozorovat, slyšet melodie lidí kolem sebe, má jen málokdo. Film Petra Zelenky může myslím napomoci mnoha divákům přemnýšlet o vlastních hodnotách. Kéž by takových filmů bylo víc... ()

WHMMD 

všechny recenze uživatele

Sklbenie fikcie a reality, skutocneho sveta a fantasy. Zaujimavy sposob ako vytvorit dokumentarny film. Odo mna dostava 80%. ()

blackperseus 

všechny recenze uživatele

Ani neviem, čo sa mi na tom filme páčilo viac - dokumentárny ráz, mystický scenár, parádny príbeh, réžia, výkony (ne)hercov, vynikajúca hudba, vynikajúci záver... ()

naytsirk 

všechny recenze uživatele

Jasně že je to minimálně na čtyři hvězdy, ale já jsem byl vždycky fandou Mňágy a proto je pro mě Happyend jednička. A nidky se nesmířím s tím, že Pastýřka byla dřív než Nagasaki... ()

Stereoid 

všechny recenze uživatele

Písničky super. Čechomor se mi sice nikdy moc nelíbili, zato Nohavica nemá konkurenci. Přiznám se, že pod vlivem vína a únavy si pamatuju spíš několik jednotlivejch scén, než film celkově a souvislosti v něm, tak snad příště. ()

data675 

všechny recenze uživatele

Nevím jak by na tento snímek koukal někdo komu Nohavica, nebo Čechomor nic neříká, já se však náramně bavil. Film skvěle ztvárňuje Nohavicův život po revoluci a nechá ve člověku plno různých pocitů. Vše je zde prolnuto skupinou Čechomor a to dodává filmu nevšednost. Nádherná hudba a celkem fylozofický podtext, film určitě stojí za shlédnutí. ()

MaximusMax 

všechny recenze uživatele

Tento film na mě bohužel zapůsobil jako jedna velká křeč. (Ne)herecké výkony nepůsobily civilně ale jen silně neherecky a mystifikační výpovědi mě ani na chvíli nepřesvědčily. Celou dobu mi unikal nějaký rámec, kdo o kom vlastně točí dokument, má-li se to vůbec tvářit jako dokument, kdo je vypravěčem nebo číma vlastně očima vše vlastně pozorujeme. Všechny postavy se ve filmu posunují tak nějak od ničeho k ničemu, scéna slipař-trenkař mi přišla jako značně křečovitá snaha o tarantinovsky absurdní rozhovor o h***e a v tomto duchu se táhl celý snímek. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru, nejlepší český film vůbec. I když je to jen dokument (fiktivní dokument), tak jsem se u něho neskutečně bavil. Tak trochu zhulený humor s neskutečně hlubokýma myšlenkama. ()

grandir 

všechny recenze uživatele

Nohavicu znám, nicméně nevyhledávám, ale tohle bylo absolutně neočekávané překvapení. Jedním slovem nádhera ... ()

M+M 

všechny recenze uživatele

golfista to napsal moc hezky. Ja znal Jaromira Nohavicu i chlapy z Cechomoru a mimo toho mam taky skusenosti s chlastem, takze pro me super. Jinak Jarek, Karel, Jaz i Petr Cerny zahrali svoje postavy verohodne a tim padem pro mne je to pecka. ()

sitans 

všechny recenze uživatele

Už vím, proč jsem se tomuto filmu 13 let vyhýbal. A je mi jasné, že filmy, které jsou dotovány z fondu kinematografie nějaké "lvy" musí dostat, aby to tak nebilo do očí, že to jsou peníze vyhozené oknem. ()

the_weaver 

všechny recenze uživatele

Všetko, čo ste chceli vedieť o Nohavicovi a báli ste sa spýtať, sa Petr Zelenka nebál obrátiť na žart. Film je plný suchého cimrmanovského humoru, ktorý celkom ujde, ale je ho možno až trošku veľa. Oplatí sa vidieť najmä kvôli tomu, ako známi hudobníci s vážnou tvárou tlačia kaleráby do kamery. A kvôli ich muzike. ()

smartynaf 

všechny recenze uživatele

...v novinách o mě píšou že jsem páteř Světa, já jsem zatím jen jeho unavený sval, k Měsíci co půl roku raketa létá, já se tu plazím jako brouk hovnivál.... Mám to rád. A to zcela neobjektivně :-) ()

FuLister 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální záležitost, která ovšem holt není pro všechny. Geniální muzika, scénky i zdánlivě nesourodé postavy v jednom naprosto šíleném příběhu, který ale donutí se zamyslet. ()

Reklama

Reklama